Klíma szerelés jogi kérdései

Klíma szerelés jogi kérdései

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság szabályozza, és ellenőrzi Magyarországon a klíma készülékek forgalmazását, telepítését és a klíma szerelés folyamatát. A hatályos jogszabályoknak megfelelően klíma készülékeket értékesíteni, kiépíteni illetve szervizelni csak megfelelő engedélyek birtokában és ellenőrzött módon lehet. E szabályok betartása felett a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság őrködik szorgalmasan.

De mit jelent mindez a klímát vásárló szemszögéből?

Egy klíma szerelése ma már nem egyszerű folyamat. Ha klímát vásárlunk, akkor csak olyan kereskedőtől tehetjük meg, amely regisztrált értékesítő a Klímavédelmi Hatóság rendszerében. De mindez nem elég. A vásárlónak rendelkeznie kell egy “igazolással” amely szerint a készüléket egy arra képesítéssel rendelkező szerelő fogja beépíteni. Ennek hiányában a kereskedő nem is adhatja el a klíma berendezést a vásárlónak. A hatóság adatbázisában rögzítésre kerül minden klíma készülék beszerzése, értékesítése illetve hogy a készüléket melyik kivitelező szereli fel és helyezi üzembe. A szakszerű klíma szerelésről un. telepítési tanúsítványt állít ki a kivitelező, amivel igazolja a felszerelés műszaki és jogi megfelelőségét.

Tehát amennyiben Ön klíma berendezést vásárol, feltétlen szükséges bemutatnia a készülék átvétele vagy kiszállítása előtt egy kivitelezői nyilatkozatot. Amennyiben a megvásárolt a klíma szerelést ránk bízza, természetesen akkor is kiállítunk egy kivitelezői nyilatkozatot, mert ez elengedhetetlen eleme a készülék megvásárlásának.

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

FR ipari Axiál ventilátor védőráccsal

Új ipari axiál ventilátor kínálatunkban!

Ipari axiál ventilátor kínálatunkat bővítettük a REVENTON cég termékeivel! A...

Globális kibertámadás Magyarországot is elérte!

2017. május 12-én már Magyarországon is megjelent a WannaCry zsarolóvírus és rohamos...

facebook, nyereményjáték

Indul az újabb „Ventilátor Szelfi” Facebook játékunk!

2017. november 20.-án indul az újabb Facebook játékunk! A játék...