Klíma szerelés jogi kérdései

Klíma szerelés jogi kérdései

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság szabályozza, és ellenőrzi Magyarországon a klíma készülékek forgalmazását, telepítését és a klíma szerelés folyamatát. A hatályos jogszabályoknak megfelelően klíma készülékeket értékesíteni, kiépíteni illetve szervizelni csak megfelelő engedélyek birtokában és ellenőrzött módon lehet. E szabályok betartása felett a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság őrködik szorgalmasan.

De mit jelent mindez a klímát vásárló szemszögéből?

Egy klíma szerelése ma már nem egyszerű folyamat. Ha klímát vásárlunk, akkor csak olyan kereskedőtől tehetjük meg, amely regisztrált értékesítő a Klímavédelmi Hatóság rendszerében. De mindez nem elég. A vásárlónak rendelkeznie kell egy “igazolással” amely szerint a készüléket egy arra képesítéssel rendelkező szerelő fogja beépíteni. Ennek hiányában a kereskedő nem is adhatja el a klíma berendezést a vásárlónak. A hatóság adatbázisában rögzítésre kerül minden klíma készülék beszerzése, értékesítése illetve hogy a készüléket melyik kivitelező szereli fel és helyezi üzembe. A szakszerű klíma szerelésről un. telepítési tanúsítványt állít ki a kivitelező, amivel igazolja a felszerelés műszaki és jogi megfelelőségét.

Tehát amennyiben Ön klíma berendezést vásárol, feltétlen szükséges bemutatnia a készülék átvétele vagy kiszállítása előtt egy kivitelezői nyilatkozatot. Amennyiben a megvásárolt a klíma szerelést ránk bízza, természetesen akkor is kiállítunk egy kivitelezői nyilatkozatot, mert ez elengedhetetlen eleme a készülék megvásárlásának.

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

Indul a nyereményjátékunk a Facebook-on!

A mai nappal elindult a Facebook nyereményjátékunk! A részvételi szabályzat...

Új rekord a globális felmelegedésben!

Idén márciusban az El Nino hatása nélkül több mint 1...

Ventilátor bolt húsvéti kép

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! Minden kedves vásárlónknak és partnerünknek kellemes...

Ventilatorbolt.hu