Környezetbarát hőcserélős szellőztető rendszerek

[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]Mit jelent a hőcserélős szellőztető rendszer? Egy viszonylag új rendszer, egy viszonylag új kifejezés. Kb. 30 évvel ez előtt, anyáink még azt sem tudták, hogy egyszer még létezni fog ilyesmi. 30 éve, még viszonylag elég volt a szellőztetés, nem volt szükség speciális szellőztető rendszerre. Hogy mi változott azóta? Nagyon sok dolog.

 [/vc_column_text][vc_column_text]

Először is tegyük tisztába magát a kifejezést, azt, hogy mit is jelent egészen pontosan a hőcserélős szellőztető rendszer. Majd rátérünk arra is, hogy kinek hasznos ez az új technológia, és miért.

A környezetbarát hőcserélős rendszer egy olyan berendezés, amely biztosítja otthonunk, vagy munkahelyünk megfelelő, oxigénnel dús, tiszta levegőjét. Ezt manapság sajnos sem a városokban – elsősorban a szmog, és különböző szennyeződések -, sem pedig vidéken – a számos allergiás megbetegedés, ill. a téli szellőztetés nehézségei miatt – nem könnyű megteremtenünk.[/vc_column_text][vc_column_text]Ezek a berendezések nem csak nyáron, de télen is nagy szolgálatot tesznek egészséges környezetünk kialakításában.

Sokan azt gondolják, hogy ezek a szellőztető berendezések kizárólag az új építésű házakban kerülhetnek kialakításra. Ez a gondolat, csak egyetlen szempontból állja meg a helyét, hogy valóban érdemes már az építkezésnél úgy tervezni, hogy a hőcserélős szellőztető berendezés eleve beszerelésre kerüljön. Azonban a szerkezet utólagos beépítése is lehetőség van.

A hőcserélős rendszerek csökkentik a penész kialakulásának kockázatát, valamint megakadályozzák a por, rovarok, pollen és egyéb allergén anyagok bejutását a helyiségekbe.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”15132″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Nézzük meg, hogy az egyes térségekben, épületekben miért is van szükségünk hőcserélős szellőztető rendszerre.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Városokban, lakásokban

30 évvel ez előtt még nem léteztek ezek a rendszerek, azonban 30 évvel ez előtt nem volt ennyire szennyezett a városok levegője. Manapság 1-1 szellőztetésnél egyre kevesebb oxigén, és egyre több szmog, és pollen jut be lakó-, ill. munkakörnyezetünkbe. A szimpla szellőztetések kora lejárt. A mai, modern szellőztető rendszerek nemcsak friss, oxigénnel dúsított levegőt juttatnak be életterünkbe, hanem egyúttal meg is szűrik a beáramló levegőt, kiszűrik a káros anyagokat, hogy minden lélegzetvétel egészséges életmód jegyében történhessen.[/vc_column_text][vc_column_text]

Vidéken és/vagy családi házakban

Vidéken, illetve a városok családi házas környezetében viszonylag ritkábban van probléma a szmoggal, viszont vidéken is egyre több családban fordulnak elő allergiás megbetegedésben szenvedő családtagok. Családi házakban a hőszigetelés elterjedésével, valamint a korábbitól sokkal jobban záródó ablakok beépítésével megnőttek a penészedéssel járó problémák.

Amennyiben a szigetelés kivitelezése megfelelő, úgy nem keletkezik hőhíd a lakáson belül, ahol a pára kicsapódhat, és megjelenik a penész. A nem megfelelő hőszigetelés azonban sok problémát okozhat. Az ablakok kinyitása, mint szellőzési megoldás a meleg levegő kiáramlása mellett egyáltalán nem oldja meg a penészesedéssel járó problémákat. 

Szigetelésre mindenképpen szükség van, mivel ez így energiatakarékos. Ameddig régen viszonylagos „pazarló” módban fűtöttek, addig mostanában egyre inkább haladunk a környezettudatosság irányába. Igyekszünk minél kevesebb energiaráfordításból, a lehetőség szerinti legnagyobb meleget kovácsolni. Szerencsére egyre többen gondolkodnak ebben a kérdésben hasonlóan, ezáltal egyre többen szigeteltetik le lakásaikat. A jó hőszigetelés mellett a nyílászárók is egyre hermetikusabban zárnak.

Azonban ezeknél a jól szigetelt házaknál, lakásoknál szintén felmerül a megfelelő szellőzés kérdése. Képzeljék el, mennyi ideig kell télen például szellőztetni ahhoz, hogy az odabent keletkező pára kimenjen a lakásból, és kellemes, friss levegő jöjjön be helyette. Tavasszal, és ősszel ez még viszonylag megoldható, bár a pollenekkel járó problémák akkor is jelen vannak, nyáron és télen viszont kivédhetetlen, hogy „bezárjuk” a lakásba a párát, és az elhasznált levegőt. Nem lehet minden főzésnél, minden kiteregetett ruha száradásánál órákig nyitva az ablak!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”15108″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”16142″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”15120″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Összességében: avagy miért környezetbarát a hőcserélős rendszer

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]A környezetbarát hőcserélős rendszerek esetében azonban nem merül fel az a probléma sem, ami esetleg ilyenkor kérdésessé teszi a szerkezet beszerelését. A gép nem a kinti hőmérséklettel megegyező levegőt fújja be, hanem azt átalakítja a bentivel megegyezőre.

Amennyiben jól hőszigetelt a ház, eleve környezetbarát és költségtakarékos is egyben. Ez esetben viszont szükség van egy olyan hőcserélő rendszerre, amely képes szintén költséghatékonyan és környezetbarátan ellátni ezeket a feladatokat.
[/vc_column_text][vc_column_text]Amennyiben az a céljuk, hogy passzív házat építsenek, vagy éppen saját házukat alakítsák át passzív házzá – mely 0 %-os energiafelhasználással „működik”, és kizárólag megújuló energiát használ fel – a környezetbarát hőcserélős szellőztető rendszer a megoldás a szellőztetés megoldására. Segítségével 0 energiát veszít az épület úgy, hogy közben cseréli az elhasznált levegőt a kinti, oxigénnel dús, ugyanakkor pollenmentes levegőre.

Tökéletes megoldás, ha allergiától szenved, magas a lakás páratartalma, nincs lehetőség minőségi levegő nyerésére odakintről, vagy csak szimplán egészségesebbé szeretnék tenni környezetüket.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”warning” icon_fontawesome=”fa fa-exclamation-triangle”]

Amennyiben úgy gondolja, hogy a hővisszanyerős szellőztetés témában elakadt, kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE

[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

Ventilátorbolt Fürdőszoba szellőztetése cikk kép, fürdőszoba ventilátor

Fürdőszoba ventilátor az egészséges környezetért

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor szükséges fürdőszoba ventilátor a vizes...

szagelszivo valasztasa

Kisokos szagelszívó választásához

Szagelszívó beszerelése a lakás több pontján is praktikus lehet. Az...

Ipari ventilátor típusok

Milyen ipari ventilátor típusok léteznek? Mire használhatóak ezek a ventilátorok?...

Ventilatorbolt.hu Légtechnika