Klíma választás ésszerűen

Megfelelő klíma kiválasztás lépésről lépésre

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a klíma nagyon fontos szerepet játszik lakó- vagy munkakörnyezetünk ideális hőmérsékletének, levegőjének kialakításában. A megfelelő klíma kiválasztás megfontoltan, lépésről lépésre történik.

Az, hogy pontosan milyet is választunk átgondolandó kérdés, hiszen általában nem mindennapos kiadásról van szó sem egy család, sem egy munkahely életében. Szükséges megkeresniük, hogy az önök számára mely választás a leginkább megfelelő.

Amikor eljutottak arra a pontra, hogy szükségük van klímára, számos dolgot kell figyelembe venniük a vásárlás előtt.

Klíma szerelés jogi kérdései

Vegyük sorra, melyek a megfelelő klímaberendezés kiválasztásának a főbb szempontjai! 

1. Hány helyen szeretnék használni a klímát?

légkondi, légkonícionáló, klímaLehet, hogy elsőre lényegtelen szempontnak számít, de gondoljon bele, hol szeretné érezni a működését? Otthonában? Csak egy szobában? Több szobában? A munkahelyi irodában? A nyaralóban? Esetleg váltogatva a helyeket?

Nézzük sorban ezt a kérdést:

Egy helyiségnél: Amennyiben csak egy helyiségben szeretné használni, az inverteres klímaberendezés fixen beszerelve, valamint a mobil is jó megoldás lehet. Fontos, hogy már az elején tudja, hogy a későbbiekben szeretné-e magával vinni (Pl.: nyaralóba) hűsítő társát. Amennyiben igen, mindenképpen a mobil a megfelelő választás. Ha az a cél, hogy csak egyetlen helyiség (Pl.: kis garzon) levegőjének hőmérsékletét szabályozza, és minél kevesebb helyet foglaljon, minél „láthatatlanabbul” tegye a dolgát, a fixre beszerelhető inverteres típus a megoldás.

Azonban ha egy lakáson, egy irodán belül szeretné több helyiségben is használni, értelem szerűen a mobil megoldás, és az egy beltéri egységgel rendelkező inverteres típus sem lesz megfelelő, ebben az esetben javasoljuk a multi split klímaberendezést, amelynél egy kültéri egységhez több beltéri egység is csatlakoztatható.

Ez egy fontos szempont, érdemes kellően átgondolni a lehetőségeket!

2. Anyagiak

Tudom, hogy senki sem szeret az anyagiakról beszélni, de ez sem egy elhanyagolandó szempont. Mivel egy ilyen berendezés egy átlag család életében elég fontos beruházás ennek is érdemes utánanézni. Nagyon fontos, ha klímavásárlásra szánják magukat, lehetőség szerint ne a hagyományos on/off készüléket vásárolják, hanem az újabb inverteres klímát válasszák, melynek előnyeiről korábbi cikkünkben már írtunk. Hivatalosa Magyarországon már nem is lehet on/off klímaberendezést árusítani, ha valamely kereskedőnél ezt a megoldást látja, azonnal kezdjen el gyanakodni!

Ahogy más fogyasztási cikkeknél, ezeknél a készülékeknél is találhatunk olcsóbb, sosem hallott márkákat, illetve a nevesebb, nagyobb múltra visszatekintő márkák termékeit. Sok esetben lehetnek jók az olcsóbb termékek is, de mindenképpen érdemes pontosan átnézni a termék információit, minden adatot, mert egy számunkra semmiségnek vélt különbség is sokat jelenthet a működése, ezáltal az termék élvezhetőség tekintetében.

Azonban ne felejtsék el, hogy a klímavásárlásnál nem csak magára a készülék árára kell számítani, hanem egyéb dolgokat is figyelembe kell venni.

Egyrészt a beszerelési, felszerelési költségeket, hiszen nem mindegy, hogy a készülék használatához milyen jellegű átalakítások szükségesek a helyiségen! Magyarországon, a mai törvényeknek megfelelően inverteres klímát kizárólag szakember szerelhet fel, ill. helyezhet üzembe!

Másrészt az üzemeltetési költségek. Itt újból vissza kell térnünk az on/off, illetve az inverteres fogyasztásbeli különbségeire, amelyekre korábban említett cikkünkben kitérünk, de érdemes összehasonlítani a fixen beszerelhető, ill. a mobil változatok fogyasztási adatait is.

3. Mire szeretnénk a klímaberendezést használni?

A legmodernebb klímák nem csak hűteni, vagy fűteni képesek, hanem egymagukban szellőztetnek, párátlanítanak, szárítanak, tisztítják a levegőt és megkötik a szagokat, így mellettük a legérzékenyebb szervezet is tökéletes biztonságban van.  Ezt szem előtt tartva is mindenképpen érdemesebb az új típusok közül választani.

Szárító hatásuk által a páramentességhez is hozzásegítenek, ez különösen a téli, időszakban válhat hasznukra, amikor a szellőzés, szellőztetés nehezebben kivitelezhető napi feladat. Széles körű funkcióival a modern klímaberendezés megvásárlása, felszerelése, üzemeltetése, és munkája eredményének élvezete manapság nem korlátozódik a nyári hónapokra.

4. Felszerelés, üzemeltetés

Mivel a klímaberendezés felszerelése, legyen szó fixen felszerelendőről, vagy mobil típusról nem csak 1-2 csavar, vagy szög beverésével jár, ezt a kérdést is körbe kell járniuk. Amennyiben családi házban laknak, ott értelemszerűen saját maguk dönthetik el, hogy mely falra, mobil készülék esetén esetleg mely ablakba helyezik el a kültéri egységet, ha nem családi házban, több dolgot kell figyelembe venni.

Belvárosi, téglaépítésű lakások sokszor állnak műemlék védelem alatt, ezek homlokzatára nem helyezhető kültéri egység. Előfordulhat, hogy adott városban, városrészben az utcakép kialakítása miatt lesznek problémák.

A kültéri egységeknek hangja van, minél modernebb egy berendezés, annál kevesebb, de ezt a dolgot sem hanyagolhatják el, hogy mennyire lesz zavaró a szomszédok számára.

Bérlemény esetén a tulajdonos nem biztos, hogy hozzájárul a fal átfúrásához, ebben az esetben egyszerűbb a mobil berendezés kivezetését megcsinálni. Nagyon fontos, hogy a felszerelés kérdését időben tisztázzák az érintett felekkel!

5. Kényelmi funkciók

kényelem, kényelmi funkció, légkondi, légkondícionálóAz alap funkciókon kívül számos egyéb kényelmi funkcióval is rendelkezhetnek. Nézzenek utána, hogy a kiválasztott klíma készülék mit tud nyújtani!

A távirányító már alap minden modern készülékhez, melynek segítségével könnyedén, akár az ágyból fekve, vagy az íróasztaltól szabályozhatjuk a berendezést.

Az éjszakai móddal csökkenthetik a berendezés energia felhasználását.

Turbó hűtési/fűtési lehetőség. Ha nem megy folyamatosan, mert mondjuk hetekre elutaztak, jól jön ez a funkció, ha minél gyorsabban szeretnék lehűteni, vagy felfűteni a lakást, munkahelyet.  

A szűrők, melyek a beáramló levegőt megszűrik, tisztítják is eltérőek lehetnek a készülékekben. Ha van allergiás a lakásban, mindenképpen érdemes ezt a kérdést is idejében letisztázni, hogy mit tud nyújtani ilyen téren az adott klíma készülék.

Wifi-n keresztül történő vezérlés, melynek segítségével még egyszerűbben érheti el, hogy otthonában, munkahelyén megfelelő hőmérséklet várja, mire odaérkezik. Fontos a körültekintő, minden apró kérdésre kiterjedő választás, hiszen ez a vásárlás hosszú távú befektetés a kellemes hőmérsékletbe, levegőbe, egészségbe!

Amennyiben úgy gondolja, hogy a klímaberendezés vásárlásban elakadt, vagy a megfelelő klíma kiválasztás nehézkes lehet, kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.