Szerver klíma, avagy nagy teljesítményű berendezések klimatizálása

szerver klíma

Klimatizálásra minden nagy teljesítményű gépnek szüksége van, köztük a szervereknek is, ez az úgynevezett szerver klíma. Azonban nem csak a szervereknek, szervertermeknek van szükségük megfelelő klimatizálásra, egyéb nagy teljesítményű gépeket, berendezéseket üzemeltető helyiségeknek is.

Mikrohullámú állomások, adótornyok, mobilszolgáltatók, rádiótechnikai állomások, GSM állomások, kereskedelmi rádiószolgáltatók, egyéb szolgáltatók kihelyezett konténerei, illetve kőépületei is mind klimatizálást igényelnek.

A kihelyezett konténereknek vannak hőszigetelt, ill. szigeteletlen változataik is. A szigetelt épületeket természetesen könnyebb megfelelő hőmérsékleten tartani. Érdekes veszélyük azonban, hogy ha esetleg megáll a klíma, akkor pont a hőszigetelés miatt „süt” minden, hiszen hőcsapda alakulhat ki, amely még nagyobb problémákat tud okozni.

A nagy teljesítményű elektronikák a szoba hőmérsékletet szeretik. Ahol tartós működés-élettartamot akarunk elérni, a 20-22 fokot kell tartanunk.

Az elektronikai berendezéseknél általánosan elmondható, hogy amely eszköz felvesz wattot, az annyi watt hőt meg is termel egyidejűleg.

Szervertermek klimatizálása / szerver klíma

A szerver klíma valójában nem egy adott szerver gépnek a klimatizálását jelenti, hanem a szerver terem klíma berendezéséről van szó. Egy ilyen teremben – méretétől függően – sok szerver gép van elhelyezve.

Magában a szerver gépekben természetesen beépítve ott van a megfelelő ventilátor, amely magát a gépet hűti. Az a ventilátor nagy egy nagy teljesítményű eszköz, amely kifújja az összes meleget a szerverből. Nagy teljesítménye abban is megmutatkozik, hogy az asztali számítógépek ventilátorához képest rettenetesen hangos, szinte „süvít” az adott teremben. Nagyobb szervertermekbe belépéskor éppen ezért fülvédőt kell használni. Egy ipari nagy szerver teremnek, amely általában akár több ezer szerver tárolására is képes, önálló 20 kW-os betápja van. Működés közben Megawattokat vesznek fel. Kisebb szervertermek 2 kW-os hő kapacitásból is megélnek.

A gyártók a szerverterem megfelelő hőmérsékletének, a tartósabb élettartam érdekében a 21-22 fokos hőmérsékletet ajánlják. Ezt a hőfokot megfelelő klímák üzemeltetésével tudják tartani.

Gondolhatják, hogy akár az utcáról beszívott levegő segítségével is meg lehet oldani az adott szellőztetést, azonban ez két dolog miatt sem megfelelő választás:

  • kinn, amikor nagyon meleg van, a nyári 40 fokból nem lehet az elvárt 21-22 fokot tartani,
  • ha mégis sikerülne kintről beszívott levegővel elérni a megfelelő hőmérsékletet, akkor nagyon komoly légszűrésre van szükség, hiszen a kintről bejövő por elborítja a szerver hűtőbordáját, amely előbb-utóbb annak meghibásodásához vezetne.

A szervertermek felépítésében általában páros ill. páratlan sorokkal találkozhatunk, amelyek úgy vannak felépítve, hogy vannak meleg folyosók (a szerver gépek hátsó részénél, ahol a gépek kifújják a levegőt), illetve a hideg folyosók ( a szerver gépek első részeinél).

A megfelelő légáramlást úgy oldják meg, hogy a „meleg folyosóból” szívják el a levegőt, és a „hideg folyosóból” adják a friss levegőt.

A legfontosabb szempont a szerverterem klimatizálásának kialakításánál:

Mindenképpen szükséges a duplikált klimatizálás!

Otthonukban, vagy irodai környezetükben, ha valamely oknál fogva meghibásodik a klíma berendezés, és megszűnik a klimatizálás, pusztán a meleg, szervezetükre gyakorolt hatásaitól kell tartani.

Ha egy szerverteremben válik az egyik klíma berendezés működésképtelenné, és nincsen mellette másik, amely átvehetné a szerepét, 1-2 órán belül felmegy a hőmérséklet a szerver teremben nagyon magasra. Jó esetben „csak” leállnak a szerverek, rosszabb esetben viszont megsülnek, ezáltal könnyen elveszítve a rajtuk tárolt összes adatot.

Duplikált klimatizálásnál olyan megoldás az általánosan elfogadott, hogy egyidejűleg 2 klíma berendezés kerül működésbe az adott helyiségben, az egyik készülék 2-4 fokkal magasabbra állítva, ezáltal nem fogyaszt feleslegesen elektromos áramot, nincs kitéve annak a veszélynek, hogy az is meghibásodjon, hiszen csak az első klíma meghibásodása esetén, a  helyiség belső hőmérsékletének emelkedése után lép működésbe.

Vigyázat! Ha egy egyik klíma elromlik, nem szabad halogatni a megjavíttatását, vagy az új készülék beszerzését, hiszen addig is csak egy berendezés áll készenlétben az esetleges meghibásodás veszélyének kitéve.

Szervertermek működtetésénél nem elegendő csupán a megfelelő, duplikált rendszer kialakítása, szükség van az állandó felügyeletre is. Az esetlegesen felmerült meghibásodást minél előbb orvosolni kell. Amennyiben nem megoldható – általában nem megoldható -, hogy folyamatosan, vagy nagyon gyakran megnézze valaki, hogy rendben működnek-e a berendezések, szükséges valamilyen egyéb monitoring megoldás, amely időben figyelmeztet a veszélyre, legyen szó e-mail-en, sms-ben, egyéb módon elküldött, beállított figyelmeztetésről, amely a szerver klíma meghibásodására figyelmeztet!

Nagy teljesítményű berendezések működtetéséhez a fentiek alapján láthatják, hogy LÉTFONTOSSÁGÚ a megfelelő a belső cirkuláló rendszer kiépítése, üzemeltetése. 

Amennyiben úgy gondolja, hogy a szerver klíma vásárlásban elakadt, kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE 

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.