nagykonyhai elszivo rendszerek

Nagykonyhai elszívó rendszerek kiépítése 2. rész

A nagykonyhai szellőztetésről szóló cikksorozatunk második részében a rendszer kiépítéséhez szükséges elszívó ventilátorok, elszívóernyők és egyéb segédanyagok kiválasztásához adunk hasznos tanácsokat. Vendéglátósoknak kötelező olvasmány!

Nagykonyhai elszívó ventilátor – a szellőztetés kulcsa

KSK konyhai ventilátor
KSK konyhai ventilátor

A cikksorozat első részében minden részletre kiterjedően körüljártuk a konyhai szellőztetés témáját. A megfelelő szellőztetés nem csak a szagok miatt elengedhetetlen, hanem a forró, zsíros gőz lecsapódásának megakadályozása miatt is. Mert a párásodás a penészesedéshez vezető út első lépcsőfoka. A nagykonyhai elszívó rendszerek optimális kiépítéséhez a kulcselem az adott körülményeknek leginkább megfelelő ventilátor kiválasztása.

Miért nem mindegy, hogy általános vagy speciális nagykonyhai elszívó ventilátort szerelünk be? A válasz az előző bekezdésben olvasható: a forró, zsíros gőz. Egy általános ipari ventilátor egész egyszerűen alkalmatlan arra, hogy hosszú távon bírja az akár 100⁰C levegő elszívásával járó igénybevételt. A konyhai párából egy sima ipari ventilátor lapátjaira lerakódó zsíros szennyeződésekről nem is beszélve, ami tönkre teszik a berendezés csapágyazását. Egy ilyen felhasználás garantáltan tönkre teszi a ventilátort rövid idő alatt.

MPS konyhai elszívó ventilátor
MPS konyhai elszívó ventilátor

A konyhai zsíros, meleg gőz elszívása speciális kialakítású ventilátor használatát követeli meg, ez nem kérdés. Mivel ezeknek a ventilátoroknak a motorja a légáramon kívül helyezkedik el, így az elszívott magas hőmérsékletű levegő nem károsítja a ventilátor motorját. Így ezek a nagykonyhai elszívó ventilátorok a magas hőmérsékletet is gond nélkül elviselik. A legtöbb esetben alap a hővédelemmel ellátott motor, ami véd a túlmelegedés ellen.

A konyhai ipari ventilátorok rendelkeznek beépített zsírfogó tálcával, nyitható ajtóval. A ventilátor kialakítása lehetőséget ad a rendszeres tisztításra és karbantartásra ami garantálja a hosszú élettartamot.
Ezek a ventilátorok hang-és hőszigeteléssel is rendelkeznek, amely biztosítja a magas hatásfokot és az alacsony zajszintet.

Egy és háromfázisú motorral ellátott változatot is találunk a kínálatunkban. Minden esetben javasoljuk motorvédő kapcsoló használatát a ventilátor motor védelmében.

Elszívóernyő, a rendszer nélkülözhetetlen eleme

elszivoernyo

A nagykonyhai rendszerek fontos eleme a zsírfogó ernyő, amit a tűzhely fölé kell telepíteni, és ezen keresztül tudja a ventilátor elszívni és megszűrni a levegőt. Többféle kivitelben kapható, attól függően, hogy milyen kialakítású tűzhely fölé kerül: oldalfali, előlapi vagy sziget típusú. Akár ventilátorral együtt vagy külön elemként is beszerezhető.

A könnyű tisztíthatóságot és tartósságot a rozsdamentes acél anyag biztosítja. A legtöbb nagykonyhai elszívóernyő tartozéka egy úgynevezett labirint rendszerű szűrőbetét kondenzvíz leeresztő csappal. Igény szerint akár világítással is rendelhetőek.

Elszívó vezetékek követelményei

Nagykonyhai szellőztetés esetén is szükség lehet légcsatornák alkalmazására. A teljes rendszerre igaz, hogy az elemei nem készülhetnek éghető anyagból, így a légvezetékek sem. A csövek felületének simának és könnyen tisztíthatónak kell lennie. Flexibilis csövek használata tilos! Valamint a csatlakozásokra is nagy gondot kell fordítani, mert nem folyhat ki belőle semmilyen anyag, tökéletesen kell zárnia!

Spirálkorcolt légcsatorna, spiko cső rendszer kiépítése

Még egy fontos telepítési előírás: Az elszívó vezetékeket minden irányváltásnál és vízszintesen vezetett egyenes szakaszban 3 méterenként tisztítónyílásokkal kell ellátni, mely méretei a cső keresztmetszetével megegyeznek vagy legalább 360 cm2 nagyságúak. Továbbá a vezetékbe, arra megfelelő helyeken kondenzátum és tisztítószer összegyűjtő pontokat kell kiépíteni.

Látható, hogy még a légcsatornákra is speciális szabályok vonatkoznak, ezért már az elején jól át kell gondolni, hogyan lehet a legoptimálisabb rendszert kiépíteni. Egy jól előkészített tervezés a feltétele a megfelelő és hosszú távon is kiválóan működő, gazdaságos nagykonyhai szellőztető rendszer kiépítésének.
 

Amennyiben segítséget szeretne kapni a megfelelő ipari nagykonyhai elszívó ventilátor kiválasztásához, keresse kollégáinkat!

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

Ventilatorbolt.hu webáruház