Hővisszanyerős szellőztetés termékkínálatunkból

Hővisszanyerős szellőztetés az új építésű passzív házaknál már alapfelszereltség. Azonban van mód utólagosan is beszerelni hővisszanyerős szellőztető berendezést, ha korábban még erre nem volt módunk. Egy ilyen rendszernek számos előnye van: energiatakarékos, mert mind a fűtési, mind a hűtési költségeken spórolhatunk és segítségével egészséges környezetet teremthetünk otthonunkban, irodánkban. Mit kell feltétlenül tudnia, ha hővisszanyerő szellőztetést tervez otthonába? TOVÁBB OLVASOM

Hővisszanyerős szellőztetés

hovisszanyeros szellozteto berendezes

Hogyan működik a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

A rendszer működésének az a lényege, hogy télen a kintről beszívott hideg levegőt először felmelegíti a kívánt hőmérsékletűre a rendszer, és csak ezután kerül a helyiségbe. Nyáron viszont a kintről beszívott levegőt előhűti. Ezzel a módszerrel jelentős költségeket takaríthatunk meg a téli fűtési kiadásokból. Továbbá a nyári hűtéshez sem kell feltétlenül klíma berendezést vásárolnunk, így a hűtési költségeket is megspórolhatjuk.

A hővisszanyerős szellőztetéssel egyszerre oldható meg a friss levegő biztosítása illetve annak az energiának visszanyerése, ami a kifújt és beszívott levegő hőmérsékletének különbségéből adódik.

Ilyen szellőztető rendszert lakóépületekbe, irodákba, üzlethelyiségekbe is beépíthetünk, hiszen mivel kifejezetten lakóépületekbe tervezték őket, működésük halk, nem zavaró. Rendelkeznek fagyvédelmi funkcióval is amely télen megvédi a készülékbe épített hőcserélőt a kicsapódó pára jegesedésétől.

Hogyan válasszam ki a megfelelő berendezést?

hovisszanyero szelloztetes

Mint minden szellőztető berendezés esetében, így a hővisszanyerősnél is, ugyanazokat a kérdéseket kell megválaszolnunk:

  • mennyi a szükséges légcsere mértéke az adott helyiségben?
  • mekkora a helyiség mérete?
  • hogyan tudjuk beépíteni a berendezést?
  • milyen funkcióval bír az adott helyiség?
  • hány emberrel kell számolnunk?
  • hogyan és milyen útvonalon tudjuk elvezetni a szellőző rendszer csőhálózatát és egyéb elemeit?

Nagyon fontos, hogy a kivitelezővel és légtechnikai szakemberrel közösen válasszuk ki a célnak leginkább megfelelő készüléket.

Termékkínálatunkban található egy helyiséges és központi hővisszanyerős szellőztető berendezés is. Utólagos beépítésnél, ha csak egy helyiséget szeretnék ilyen módon felszerelni, akkor az egy helyiséges szellőztető rendszerek tökéletesen megfelelnek. Ezekhez nem szükséges légcsatorna rendszereket kiépíteni, alkalmasak folyamatos üzemre is. Ezek a készülékek általában maximum 30 nm méretű helyiségekbe ajánlottak.

Amennyiben van lehetőségünk központi szellőztetés kiépítésére, akkor légcsatorna rendszerrel is kell tervezni. Ilyen esetben mindig van egy elszívó és egy befújó pont is. Az elszívó és befújó pontok számának és légszállítási adatainak meghatározásához az egész szellőztető rendszer megtervezése  szükséges.

Ajánlott az elszívó részeket olyan helyre telepíteni, ahonnan szag vagy pára elszívás szükséges, pl WC helyiség vagy konyha, fürdőszoba. A kiépítésnél fontos, hogy minél kevesebb kanyart tervezzenek a csőrendszerbe, a minél kisebb ellenállás miatt. A lehető legkisebb ellenállás a csövek belső kialakításánál is lényeges szempont. Figyelni kell arra is, hogy a kintről beszívott levegő a lehető legkisebb utat tegye meg a szellőztető berendezésig a minél kisebb hőveszteség miatt.

Bármelyik megoldást választjuk, rendkívül fontos, hogy szakemberrel dolgozzunk. A hővisszanyerő szellőztetés kiépítése hosszú távú befektetés, ezért lényeges, hogy a lehető legoptimálisabb módon építsük be az otthonunkba. Ebben szakértő kollégáink segítségét kérheti!