Nagykonyhai elszívó útmutató

Nagykonyhai szellőztetés felsőfokon

Az ipari szellőztetés egyik speciális területe a nagykonyhai szellőztetés. Akik éttermi konyhát, üzemi konyhát vagy kisebb vendéglátóegységet üzemeltetnek, nem kerülhetik ki ezt a témát. Azonban szakértő segítség nélkül könnyű elveszni a széles termékkínálatban és a kivitelezés során felmerülő problémákban, nem is beszélve a szigorú szabályok és előírások útvesztőjéről.

Ehhez profi szakemberekre van szükség, hiszen minden rendszer teljesen egyedi megoldásokat követel, pontos, precíz tervezésre van szükség. Rengeteg hibába belefuthatnak a nagykonyhát üzemeltetők, aminek a végeredménye nem csak egy alacsony hatásfokkal működő rendszer lehet, de még életveszélyes is! Ez nem az a terület, amin spórolni lehet, mert később sokkal többe fog kerülni!

nagykonyhai elszivo ventilator

Milyen hibákat követnek el egy üzemi konyha szellőztető rendszerének tervezésekor és kivitelezésekor?

Említettük a spórolást, ami sokszor azt eredményezi, hogy egy hatékony, megfelelő teljesítményű ipari elszívó ventilátor helyett rosszabb esetben egy lakossági felhasználásra gyártott elszívót próbálnak beépíteni. Ezek a ventilátorok teljességgel alkalmatlanok vendéglátóegységekbe. Jobb esetben ipari konyhai elszívót vásárolnak, azonban alacsonyabb teljesítménnyel, mint kellene. Vagy nem olyat, ami alkalmas akár 120 Celsius fokos zsíros levegő elszívására.

Másik tipikus hiba, amikor nem megfelelően telepítik a ventilátort, hiszen nem mindegy, hová és hogyan helyezik el a nagykonyhai elszívó berendezést. Ahány konyha, annyiféle igény és megoldás merülhet fel. De azt csak szakértő tudja pontosan megmondani, mi a megfelelő az adott helyiségbe.

A leggyakoribb hiba tapasztalataink alapján mégis a friss levegő utánpótlásának elmulasztása. Sokan ezt a részt egyszerűen kihagyják, ami nagyban lerontja a hatékonyságot. De vannak esetek, amikor arról felejtkeznek el, hogy hideg időben a kinti levegő hőmérsékletét kellemes szintre emeljék, mielőtt az a helyiségbe áramlik.

Kérjen árajánlatot szellőztető rendszer tervezésére, és kiépítésére szakértőnktől!

kérjen ajánlatot

Mi az eredménye egy rosszul kivitelezett nagykonyhai szellőztető rendszernek?

Képzeljen el egy éttermet, ahol például nem gondoskodtak a megfelelő friss levegő utánpótlásról! Ezt abból veheti észre, hogy az ételszag átjárja a vendégteret. Rossz a levegő minősége, terjengenek a kellemetlen szagok. Vagy esetleg gondoskodtak az utánpótlásról, de a téli idegben a kinti hideg levegő közvetlenül kerül be a vendégtérbe. Így már nem csak a szagok okoznak problémát, de lehűl a benti hőmérséklet. A vendégek nem igazán díjazzák az ilyen éttermeket és vendéglátó helyeket.

Vagy vegyünk egy olyan esetet, amikor nem megfelelő elszívó ventilátort telepítettek a nagykonyhai részbe, emiatt igencsak zajos lesz a rendszer. De ezen felül még az energiahatékonysága is alacsony, ami a berendezés idő előtti meghibásodásához vezet és anyagilag is ráfizetés. A szagok pedig nagy valószínűséggel maradnak a vendégtérben és a vendégek ruházatában.

Apropó zaj!

Nagy problémát jelent az ott dolgozóknak egy ilyen zajos környezetben dolgozni, ezért sok esetben inkább kikapcsolják az elszívást. Nyáron ez elviselhetetlen munkakörülményeket jelent a számukra. A felszálló zsíros gőz pedig lecsapódik, ami nem csak kiábrándító látvány, de higiéniai szempontból is aggályos. Meleg, párás környezetben kell dolgozniuk, és a szagok megint csak maradnak. Ha nincs elszívás, az tűzveszélyességi szempontból is veszélyt jelent, ugyanis a lerakódott zsíros szennyeződés könnyen lángra kaphat.

Szeretné elkerülni ezeket a hibákat? Olvasson tovább!

Önnek is az a célja, hogy egy olyan éttermi vagy üzemi konyhát alakítson ki, ahol a konyhai személyzet is biztonságos, egészséges környezetben dolgozhat, és a vendégtérben is kellemes, friss levegő fogadja a vendégeket. Mi az, amire feltétlenül figyelnie kell?

Először is kérjen fel szakembert a tervezésre, hiszen így garantálható, hogy a nagykonyhai szellőző rendszer megfelel minden hatósági előírásnak! Itt nem csak az esetleges büntetések miatt kell aggódnunk, hanem a tűzveszélyesség miatt is. Egy szakértő által tervezett rendszer egy hatékony, alacsony zajszinttel, energiatakarékosan működik, és kalkuláltak a megtérüléssel is.

nagykonyhai-szellozteto-rendszer-kivitelezese

Nagykonyhai szellőztető rendszer főbb elemei

Fali ipari elszívó ernyő 1 sor labirintszűrővel frontlemezes előlapos frisslevegő befúvással

Elszívóernyő

Image Box text

ipari konyha elszívó ventilátor

Nagykonyhai ventilátor

Image Box text

Fém légcsatorna kategória

Légycsatorna rendszer

Image Box text

Kérjen árajánlatot szellőztető rendszer tervezésére, és kiépítésére szakértőnktől!

kérjen ajánlatot

Most pedig következzen egy éttermi vagy üzemi konyha szellőztető rendszerének 3 kulcseleme:

#1. Megfelelő szűrővel ellátott ernyő

A nagykonyhai elszívó ventilátorok motorja a légáramon kívül helyezkedik el. Ezekhez az elszívókhoz még egy plusz zsírfogó tálca is tartozik. Szükség van a rendszerhez zsírfogó ernyőre is, amit a tűzhely fölé kell telepíteni, mert ezen keresztül szűri meg a ventilátor a levegőt. Nem mindegy, hogy egy 13 kW-os gázzsámoly vagy ipari olajsütő felől kell elszívni a többszáz adag készülő étel páráját, zsírját és hőjét,  vagy egy modern “látvány” konyha folyamatos, de minimális, egyszerre pár készülő adagját kell szellőztetni. Ipari konyhánál ajánlott a rozsdamentes elszívóernyő alkalmazása, amennyiben lehet, rozsdamentes labirint zsírszűrővel, és ha szükséges, olajleeresztő csappal.

#2. Megfelelő teljesítményű elszívó ventilátor

A ventilátoroknak a tervezett optimális légszállításhoz egy adott “munkaponton” kell üzemelniük. Ha ez nem valósul meg, az elszívó ventilátorunk vagy alul vagy felül tervezett lesz. Mindkét tervezési hiba a konyhai elszívó rendszer zajszintjét és teljesítményét befolyásolja.

Még egy megfelelően kiválasztott ventilátor és helyesen megtervezett szellőztető rendszer esetén is szükségesek lehetnek kiegészítő rezgés és hangcsillapító elemek a megfelelő zajszint elérése érdekében.

A teljesítményt általánosságban az alábbi képlettel lehet gyorsan méretezni:

1.200 m3/h  x elszívó ernyő szívófelület m2-ben

A másik fontos szempont a folyamatos hőterhelésnek való ellenállás. Az ipari elszívó ventilátorok minimum 60°C-ig terhelhetőek folyamatosan, de a legtöbb gyártó ventilátora inkább 80-100C° vagy akár 120C°-os elszívott levegő hőmérsékletre van tervezve.

Bár a legtöbb esetben az elszívott levegő hőmérséklete a 120°C-ot nem haladja meg. Speciális esetekben, például ha Önnek pizzázója van, akkor pizzasütő kemencék közvetlen kivezetőcsonkjára telepített elszívó pontnál, kivezetőcsonkkal rendelkező olajsütőknél, vagy az elszívott levegőhöz kell keverni hűvösebb levegőt (az elszívó csőszakaszba rakott plusz “frisslevegő” ággal), így akadályozva meg a túl nagy hőterhelést, vagy speciális hőálló ventilátort kell alkalmaznia.

#3. Az elszívott levegő pótlása

Sajnos lehet látni olyan megoldásokat is, amikor a konyhába vezetik ki például folyosók vagy egyéb kiszolgáló helyiségek szennyezett levegőjét! De leginkább az okozza a gondot, hogy az elszívó és a befújó ventilátor teljesítménye nem megfelelő. A konyhákban belső levegő keringető rendszer alkalmazása sem ajánlatos. Amennyiben gázkészülékek is üzemelnek az ipari konyhában, az engedélyeztetési terv része kell, hogy legyen a szellőztető rendszer is, amelynek a gázszolgáltató ill. a katasztrófavédelem előírásainak is meg kell felelnie.

Ezek csak a legfontosabb szempontok, amiket itt összefoglaltunk, hiszen még rengeteg dologra oda kell figyelni, például a tisztíthatóság, a folyamatos karbantartás, a különböző szerelési segédanyagokról pedig még szót sem ejtettünk!

Ott van még a zajcsillapítás kérdése is, ami szintén kiemelt fontosságú. Ráadásul a modern nagykonyhai szellőztetés esetében is tovább mehetünk egy lépéssel a hővisszanyerős szellőztető rendszerek felé!

Megannyi lehetőség és megoldás, amit egyedileg alakítunk az Ön igényeire!

Keressen minket Facebookon és Instagramon is!