Hogyan válasszuk ki a megfelelő csillár ventilátort?

csillár ventilátor kiválasztása

A csillár ventilátor minden évszakban hasznos lehet, bár sokan csak hűsítő ventilátorként gondolnak rá a nyári melegben. Egy ventilátoros csillár sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Kevesen tudják, de télen a fűtési szezonban meggátolják a meleg levegő rétegződését a szobában, így jelentős fűtési energiát spórolhatunk. Nem mellesleg még a lakásunk hasznos dísze is lehet, hiszen lámpaként vagy csillárként is üzemel.

Ezekre figyeljünk csillár ventilátor választásánál

Mielőtt kiválasztanánk a ventilátort, mindenképpen mérjünk! A mennyezeti ventilátorok esetében figyelembe kell vennünk, hogy mekkora a lapátok átmérője. Elegendő helyet kell nekik biztosítani, nehogy beleakadjon valamilyen dekorációba, esetleg lámpába. Ha elmulasztjuk lemérni, kellemetlen meglepetésben lehet részünk, ezért érdemes megelőzni ezt a bosszúságot.

A belmagasság a másik fontos szempont. Ezt is pontosan mérjük le, mielőtt megvennénk a ventilátort. Attól függően, hogy mekkora a belmagasság tudnak tanácsot adni a szakemberek a megfelelő teljesítmény kiválasztásához.

A csillár ventilátor teljesítménye légköbméterre vonatkozik, ezért nem csak az alapterületet kell figyelembe venni, hanem a helyiség magasságát is. Előfordulhat, hogy nem elegendő csupán egyetlen ventilátor felszerelése a megfelelő légáramoltatás biztosításához.

A helyiség elhelyezkedése is befolyásolja a szükséges teljesítményt. Egy északi fekvésű szoba nyáron lassabban melegszik fel, mint egy ugyanolyan méretű déli fekvésű helyiség. Ezáltal akár spórolhatunk is, mert lehet, hogy kisebb teljesítményű ventilátor is elegendő.Biztonsági szempontok plafon ventilátor beszerelésénél

mennyezeti ventilátor távirányítós

Fontos, hogy gyermekünk vagy házi kedvencünk ne érhesse el a mennyezeti ventilátor lapátjait működés közben, mert ez balesetveszélyes! Ezért az alacsony belmagasság is gondot okozhat. Illetve a szoba berendezése se nyújtson lehetőséget, hogy egy bútorról hozzá lehessen férni.

A helyiség méretein túl fontos szakemberrel konzultálni arról, hogy a mennyezet megbírja –e majd a berendezést. Számolni kell azzal, hogy a mennyezeti ventilátor lámpával felszerelt változata nehezebb. Ezért körültekintően kell eljárni és a beszerelést is mindig szakemberrel végeztessük el! Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy amennyiben több funkciós csillár ventilátort vásárolunk, hogy a beszerelésnél a funkciók (világítás, lapátok mozgatása) külön szabályozhatóak legyenek a kényelmes használat miatt.

Ha sikerült minden szempontnak megfelelő plafon ventilátort választanunk, akkor számos előnnyel számolhatunk a használata során akár nyári, akár  téli időszakban. Lássuk, mik ezek!

A mennyezeti ventilátor előnyei

  • Költséghatékony megoldás. Egy csillár ventilátor megvásárlása nem jelent akkora beruházást, mint egy légkondícionáló berendezés, ezért pénztárcabarát módon megoldható a helyiségben levegő áramoltatása. 
  • Azonnali hűsítés a nyári melegben. A mennyezeti ventilátorok segítségével bekapcsolás után azonnal hatékonyan növelhető a légmozgás, ezzel javítható az otthoni vagy munkahelyi környezet. 
  • Télen energiát spórol. A ventilátor télen egyenletesen keveri a helyiségben a felszálló meleg levegőt, ezáltal az helyiség minden pontjába eljut, amivel fűtési energiát takaríthatunk meg. 
  • Nem okoz allergiát. Sokan allergiásak a légkondicionáló berendezésekre, azonban a csillár ventilátorok esetében allergiától nem kell tartanunk. Így azok is választhatják, akik egyébként más módon nem tudnák komfortosabbá tenni otthonukat a nyári melegben. 
  • Több funkciós. A csillár ventilátor nem csak a légáramoltatást, hanem a világítást is megoldja, ha a mennyezeti ventilátor lámpával felszerelt kivitelét választjuk. 
  • Kényelmes használat. Egy mennyezeti ventilátor távirányítós változatban kényelmes használatot biztosít. Kedvünkre szabályozhatjuk, mikor van szükség a levegő áramoltatására a helyiségben. A legtöbb ventilátor több sebességes változatban kapható, így az intenzitást mi szabhatjuk meg az aktuális körülményeknek megfelelően. Működése csendes, ami plusz kényelmi szempont. Nincs útban, diszkréten végzi a dolgát. 
  • Esztétikus megjelenés. Rengeteg modellből választhatunk, így biztosan találunk a lakótérbe illeszkedő stílusban. Sokféle típus és méret elérhető. Ezért ha mennyezeti ventilátor távirányítós vagy lámpával felszerelt kivitelre vágyunk, biztosan találunk megfelelőt. 
  • Könnyű beszerelés. A csillár ventilátorok felszerelése nem jár nagyobb bontási munkálatokkal egy légkondicionáló berendezéssel ellentétben. Gyorsan beszerelhető és élvezhetjük a ventilátor előnyeit. A beszerelést mindig szakember végezze, mert a biztonság rendkívül fontos szempont. 

Bátran ajánlható azoknak, akik csendes, egészséges, könnyen beszerelhető és azonnali megoldást keresnek a nyári meleg enyhítésére vagy a téli meleg levegő egyenletes áramoltatására.

Szakembereink segítenek önnek a mennyezeti ventilátor választás során megtalálni a megfelelő csillár ventilátor készüléket kínálatunkból!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.