Csőventilátor kiválasztása és felhasználási területei

Etaline ipari csőventilátor

A csőventilátor kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy milyen helyiségben van szükség a befújt vagy elszívott levegő elszállítására. Nem csak ipari felhasználásra alkalmasak, hanem például fürdőszobába vagy pincébe is felszerelhető kisebb ipari csőventilátor.

Csőventilátor igényfelmérés, tervezés

Mielőtt beszereznénk a ventilátort, elengedhetetlen szakértővel konzultálni. A szakértő és a kivitelező együtt tudják meghatározni milyen követelményeknek kell megfelelnie a berendezésnek, hogyan oldható meg a beépítése, milyen anyagból készült ventilátor lesz a legmegfelelőbb.

A csőventilátor kiválasztásánál az alábbi kérdéseket kell megvizsgálni:

  • Milyen teljesítményű ventilátorra van szükségünk? A szükséges teljesítményt az óránkénti légcsere igénye határozza meg. Amint meghatároztuk a szükséges légcserét a helyiségben, kiválasztható a megfelelő teljesítményű ventilátor. Ez nem egyszerű feladat, kérje segítségünket a megfelelő elszívó ventilátor kiválasztásához.
  • Lakásba vagy ipar környezetbe keresünk ventilátort?
  • Milyen hőmérsékletű és tisztaságú levegőt kell szállítania a csőventilátornak?
  • Hogyan lehet beszerelni az elszívó ventilátort? Szervizelés esetén hogyan férünk hozzá?
  • Milyen egyéb kiegészítő elemek kellenek a rendszer kiépítéséhez?

Ezek alapján a szempontok alapján lehet beépíteni elszívó vagy szellőző ventilátort akár az otthonunkba, akár egy ipari létesítménybe.

Mitől függ egy csőventilátor ára?

Az ár függ a teljesítménytől, minőségtől illetve attól, hogy milyen anyagból készült az adott berendezés.

A fenti szempontokat figyelembe véve most már el tudjuk dönteni, hogy ipari vagy lakossági csőventilátorra van-e szükségünk.

Ipari csőventilátorok és tulajdonságaik

Az ipari felhasználásra alkalmas csőventilátorok ára magasabb, mint a fürdőszoba ventilátoroké, de a teljesítményük is nagyobb.

Az ipari berendezésekkel kisebb irodák, éttermek, üzletek szellőztetésétől kezdve a hatalmas ipari létesítményekig, parkolóházakig bármit megoldhatunk.

Fontos szempont a választásnál az, hogy milyen hőmérsékletű levegőt kell szállítania a ventilátornak, hogy megelőzzük a nem megfelelő választás miatti meghibásodást. Létezik olyan ipari csőventilátor is, amelyek akár enyhén poros levegő szállítására is alkalmas. Az ilyen kivitelű típusoknak a meghajtó motorja a légáramon kívül helyezkedik el, ezért a motor védett a szennyeződéstől. Poros levegő szállítása csak a rendszerbe beépített szűrő segítségével lehetséges, ugyanis a szennyeződés lerakódik a ventilátor lapátjain és ez a motor csapágyazásának meghibásodását okozza.

A célnak megfelelően kell megválasztani a berendezés átmérőjét, amit milliméterben adnak meg: a csőventilátor 100, 125, 150 milliméter átmérőtől akár 315 milliméterig is terjedhet.

Egyes csőventilátorok több sebességes kivitelben készülnek, így mindig a szükséges igénybevételtől függően üzemeltethetjük a ventilátort. Ezek a több sebességes csőventilátorok mindig az aktuális légszállítási igénynek megfelelő teljesítményt nyújtják, ami nem csak hatékonyság szempontjából fontos, hanem energiafelhasználás miatt is, mert így energiát spórolhatunk, amivel az üzemeltetési költségeket is az optimális szinten tarthatjuk.

Kínálatunkban az alábbi ipari csőventilátorok találhatóak:

63 487Ft76 187Ft (Áfa-val)
28 943Ft99 047Ft (Áfa-val)
87 014Ft1 060 014Ft (Áfa-val)

A csőventilátorok fordulatszámát külön az erre a célra fejlesztett fordulatszám szabályzó készülékekkel is lehet állítani. Itt a kiválasztásnál a ventilátor maximális áramfelvételét kell figyelembe venni.

Webáruházunkban itt találja a fordulatszám szabályozó készülékeket:

Az ipari elszívó csőventilátorok anyaga lehet műanyag vagy fémházas például alumínium vagy acél. Az árak széles skálán mozognak: néhány tízezer forinttól több százezer forintig terjed. A választásban szakértő kollégáink teljes körűen tudnak segíteni.

Azonban egy ilyen ipari berendezés telepítésekor számolnunk kell egyéb költségekkel is, hiszen szükség van egyéb alkatrészekre, kiegészítő termékekre. A csőventilátor beépítéséhez még az alábbi elemek lehetnek szükségesek:

A csőventilátorok beépítése során figyelni kell arra is, hogy végig ugyanazzal az anyaggal dolgozzanak. Ha műanyag anyagokat használtak, akkor végig azt szükséges használni, amennyiben fémet kezdtek el beépíteni, akkor azt.

Csőventilátorok lakossági felhasználásra

VOKKER csőventilátor golyós csapággyal

Ha nem ipari létesítményben van szükségünk szellőztetésre, akkor általában konyha, nappali vagy fürdőszoba helyiségbe szoktak elszívó berendezést beépíteni. Viszont attól, hogy lakossági felhasználásról van szó, még nyugodtan választhatunk kisebb teljesítményű ipari ventilátort is akár.

Ez a megoldás hosszú távon jobban megéri, hiszen az ipari eszközök hosszabb élettarttamúak a nagyobb teljesítmény miatt. Ami azt jelenti, hogy kisebb az esély a meghibásodásra rövid időn belül. Ebben az esetben fontos szempont a ventilátor beépíthetősége, ugyanis egy fürdőszobában korlátozottak az elszívó ventilátorok beépíthetőségei. Éppen ezért a csőventilátor beépítését mindig szakember végezze.

A fürdőszobai csőventilátorok ára alacsonyabb pár ezer forinttól néhány tízezer forintig terjed, mert itt általában nincs szükség nagy teljesítményre. Kisebb zajszint jellemző ezekre az elszívó vagy szellőztető ventilátorokra, találhatunk köztük kültérre is szerelhető változatot, ami ellenáll az időjárásnak és rács védi az esetleges kártevőktől, madaraktól.

A háztartási szellőztető csőventilátorok kiegészíthetőek időzítő elektronikával. Ezek az intelligens érzékelő és vezérlő technikával felszerelt berendezések energiát spórolnak, hiszen csak akkor lépnek működésbe, amikor arra szükség van.

Az időzítő áramkörrel kiegészített elszívó ventilátorok akkor kezdenek el működni, amikor a helyiségbe lépve felkapcsoljuk a világítást. A helyiség elhagyása után az időzítő áramkörön beállított ideig még működik a csőventilátor, így biztosítja a tökéletes szellőztetést.

A háztartási csőventilátorok különböznek még a motor csapágyazásában is, sikló és golyós csapággyal rendelhetőek. A golyós csapággyal szerelt ventilátorok hosszabb élettartamúak, valamint függőlegesen is be lehet építeni. A siklócsapágyas elszívó ventilátorok csak vízszintesen építhetőek be, erre ügyelni kell a kiválasztásnál is!

Kínálatunkban az alábbi lakossági csőventilátorokat találhatja:

A fürdőszobában szellőztetéssel megelőzhető a penészesedés, amit a magas páratartalom okoz. Ezáltal egészséges környezetet teremthetünk az otthonunkban. Azonban nem csak a fürdőszobába, hanem WC helyiségbe is beszereltethetünk elszívó berendezést, ami növeli a komfortérzetet.

Amennyiben fürdőszobába szeretnénk beépíteni csőventilátort, nagyon fontos az érintésvédelmi szabályok betartása! Zuhanykabin, kád fölé csakis speciális védelemmel ellátott, vagy törpefeszültségről üzemelő szellőztető ventilátorokat szabad szerelni! Erről soha nem szabad elfelejtkezni, szakértő kollégáink ebben is tudnak segíteni.

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.