A nagykonyhai szagelszívó új generációja: elektrosztatikus konyhai szűrő szénszűrővel

elektrosztatikus-konyhai-szuro-rendszerek

Az ipari konyhák szellőztetése rendkívül speciális terület a szellőzéstechnikán belül, hiszen itt nem csak a forró, zsíros gőzt kell eltávolítani a konyhaterületről, hanem a szagokat is szűrni kell. Minden étterem vagy üzemi konyha egyedi, ezért az elszívó rendszert is az adott igényeknek megfelelően kell megtervezni és kivitelezni. Azt is figyelembe kell venni, hogy ne zavarja a környezetét, például egy nagykonyha vagy étterem közelében élőket, és itt gondolhatunk a lakások szagterhelésére vagy a zajra is. A legmodernebb megoldást az elektrosztatikus és aktív szenes konyhai szűrőrendszerek jelentik, amelyek egyszerre oldják meg a zsíros gőz és a szagok problémáját is.

Miért elengedhetetlen a konyhai szűrőrendszer használata?

Egy étterem vagy üzemi konyha esetében két problémát kell egyszerre megoldani. Először is a munkaterületen kell biztosítani a főzés során keletkezett szennyezett levegő elszívását. Ugyanakkor fontos a vendégtér friss levegőjének biztosítása is, hiszen meg kell akadályozni, hogy a kellemetlen szagok és a szennyezett levegő oda áramoljanak a konyhából. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy az elszívás a konyhai területen történik, a friss levegő utánpótlása pedig a vendégtérből. Vagyis a vendégtér felől áramlik a levegő a konyha irányába. Klasszikus hiba, hogy az elszívott levegőt folyosókra vagy egyéb kiszolgáló helyiségekbe vezetik. Ezek a megoldások nem elfogadhatók és szabálytalanok. 

Természetesen a friss levegő befújásakor figyelembe kell venni, hogy télen ne a kinti hideg levegőt fújja be a rendszer, hanem azt előtte a megfelelő hőmérsékletre felmelegítse. Ez történhet elektromos vagy melegvizes kalorifer segítségével, ami szakszerű, jól átgondolt tervezést igényel. Rengeteg szabály van (például a gázszolgáltató vagy a katasztrófavédelem részéről), amit be kell tartani ahhoz, hogy a levegő optimális áramlását és friss levegő utánpótlását biztosítsa az elszívó rendszer.

A rendszer zajszintje is nagyban függ a tervezéstől! Sokszor tapasztaljuk, hogy a zaj és rezgéscsillapítás hiánya miatt zajos szagelszívó rendszert inkább kikapcsolják, amivel csak még nagyobb problémákat generálnak: a kellemetlen szagok terjedésén kívül a légtechnikai csövekben lerakódik a zsíros és olajos szennyeződés, ami tűzveszélyes helyzetet okoz az étteremben! Egy ilyen konyhában senki nem dolgozna szívesen, a vendégeknek nyújtott „élményről” nem is beszélve.

Hogyan működik az elektrosztatikus konyhai szűrő?

A szűrőrendszer elektrosztatikus elven lecsapatja az elszívott levegőben lévő olaj, zsír, por és füst részecskéket. Ezáltal biztosítja a konyhai elszívó rendszerek hatékony szűrését és szagtalanítását. Az elektrosztatikus konyhai szűrő berendezés a szénszűrővel ellátott rendszerek elengedhetetlen eleme. Rendkívül hatékony, és akár 12.000 m3/h légmennyiségig használható.

Ezzel a rendszerrel megakadályozhatjuk a zsíros szennyeződések lerakódását az elvezető csövekben, ami máskülönben a szűkülő keresztmetszet miatt egyrészt a hatékonyságot rontja, másrészt lángra kaphat, így tűzveszélyessé válik a rendszer. Gondolta volna, hogy akár le is szakadhat egy szellőzőcső a belsejében összegyűlt olajos, zsíros rétegnek köszönhetően? Talán hihetetlennek tűnik, de volt már rá példa.

A szénszűrőknek köszönhetően pedig a kellemetlen szagokat tökéletesen megszűri, amivel komfortos munkakörnyezetet teremthetünk a konyhai dolgozóknak és a vendégtér levegője is kellemes marad. A szomszéd lakók sem jelentenek fel minket az önkörmányzatnál, amire volt már példa, de ezzel a rendszerrel ez elkerülhető.

Elektrosztatikus szűrő működési elve

HORECA elektrosztatikus konyhai szűrő rendszerének tehát a működési elve a következő:

  • Első lépés: az elszívott levegő egy fém zsírszűrőn halad át, ami eltávolítja a nagyobb szennyező anyagokat.
  • Második lépés: a levegő áthalad egy nagyfeszültségű elektromos mezőn (ionizátor), így a szennyező anyagok pozitív töltés kapnak.
  • Harmadik lépés: a szennyezett levegő tovább halad az egymással párhuzamos negatív töltésű gyűjtó lemezek közt, ahol a 0,3-1um szemcseméretű olaj és zsírszennyeződések összegyűlnek, és az alső felfogó tálcába jutnak.
  • Ezt a gyűjtó tálcát a szennyeződés mennyiségétől függően rendszeresen tisztítani szükséges.

Elektrosztatikus szűrő beépítése

Most jön az aktív szenes szűrő egység ami a szagtalanításról gondoskodik. Az EMSA Elektrosztatikus konyhai szűrő hatékony megoldást nyújt éttermek, szállodák, üzemi konyhák vagy pékségek számára, hiszen biztosítják a friss, egészséges, szennyeződésektől és kellemetlen szagoktól mentes levegőt mind a munkaterületen, mind pedig a vendégtérben. A Ventilátorbolt kínálatában mindent megtalál, ami egy konyhai elszívó rendszerhez szükséges:

  •         légtechnikai csövek
  •         konyhai elszívó ernyő
  •         elszívó berendezés

 

HMD Elektrosztatikus szűrő

A megfelelően megtervezett és kivitelezett nagykonyhai elszívó rendszer karbantartásáról se feledkezzünk meg! Ezt az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 54/2014 196. § (5) rendelete szabályozza, melynek értelmében étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét félévente tisztítani köteles, és annak elvégzését írásban igazolnia kell. A karbantartás fontosságáról és folyamatáról blogunkon bővebben olvashat.

Amennyiben konyhai elszívó rendszer kivitelezését tervezi nagykonyhában vagy étteremben, keresse bátran szakmai tanácsokért a Ventilátorbolt csapatát! Segítünk a tervezésben, az elszívó rendszer elemeinek beszerzésében és akár a kivitelezésben is!

Megtalál minket Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.