Elszívó ventilátor felhasználási területei

elszívó ventilátor fajtái kiválasztása

Szellőztető rendszerek nem csak ipari méretekben, hanem lakossági igényeknek megfelelő kivitelezésben is megvalósíthatóak. A szellőző rendszerek kulcseleme az elszívó ventilátor, ami sokféle méretben, kivitelben és funkcióval kapható.

Kínálatunkban az ipari ventilátoroktól kezdve a konyhai elszívó ventilátor készülékeken át a fürdőszoba ventilátorokig mindenféle modell megtalálható. A megfelelő teljesítményű szellőző ventilátor kiválasztásában szakember tud segíteni, bizonyos esetben a kivitelezővel közösen.

Ipari elszívó ventilátorok

Széles körben van szükség ipari ventilátorokra: irodák, éttermek, intézmények, parkolóházak vagy ipari illetve mezőgazdasági épületek szellőző rendszerének kiépítésekor. Az elszívó ventilátor a helyiség elhasznált levegőjét elszívja, tehát belülről kifelé fújja. Azonban van olyan ipari axiál ventilátor kínálatunkban, amely a belső falsíkra szerelve a kintről befelé szívja a külső levegőt.

Ezt a típust megnézheti itt: FR Axiál fali ventilátor védőráccsal

Az elszívó ventilátorok esetében lehetséges csőszakaszba építhető, belső vagy külső falra szerelhető típusból is választani. A kültéri változat esetében műanyag bevonatú acéllemez borítás biztosítja a különböző időjárási körülmények esetén a megfelelő védelmet a készülék számára. A ventilátor alján acélháló nyújt védelmet a rágcsálók és madarak ellen.

Nagy, több emeletes komplexumoknál, ipari csarnokoknál az épület tetejére szerelhető elszívó tetőventilátorral oldható meg a leghatékonyabban a szellőztetés.

Ipari elszívó ventilátor kínálatunkból

437 614Ft1 195 868Ft (Áfa-val)
23 533Ft41 021Ft (Áfa-val)

Fontos információ a beszerelés előtt a cső átmérője milliméterben megadva, amely a termékleírásban általában így szerepel: elszívó ventilátor 125 vagy elszívó ventilátor 150 stb. A megfelelő teljesítményhez a csőátmérő meghatározása kiemelt fontosságú.

A legtöbb ipari szellőző ventilátor golyóscsapágyas motorral felszerelt. A golyós csapággyal szerelt ventilátorok hosszabb élettartamúak, valamint előnyös tulajdonságuk, hogy függőlegesen is be lehet építeni ezeket.

A ventilátorok sebessége a legtöbb típus esetén külső fordulatszám szabályozóval változtatható annak függvényében, hogy milyen légszállításra van szükség az adott helyiségben, ezzel energia megtakarítás érhető el a kisebb sebesség esetén.

Milyen követelményeknek kell megfelelniük az ipari ventilátoroknak?konyhai elszívó ventilátor KCF-N

Az elszívó ventilátorok egyik jelentős felhasználási területe mind ipari, mind lakossági területen a konyhai szellőztetés. Nagy forgalmú konyhákban elengedhetetlen egy nagy teljesítményű ipari elszívó ventilátor, aminek a legfontosabb feladata a zsíros, forró gőz elszívása.

Ehhez érdemes speciálisan konyhai felhasználásra kialakított elszívót beszerezni, mert az általános ipari ventilátorok lapátjára lerakódó zsír könnyen a motor csapágyazásának meghibásodásához vezet.

A konyhai berendezés motorja a légáramon kívül helyezkedik el, rendelkezik zsírfogó tálcával illetve zsírfogó ernyővel, amely a tűzhely fölött helyezkedik el.

A zsíros, forró gőz mellett más extrém körülmény is felmerülhet. Például uszodák párás levegőjét kell elszívnia a berendezésnek. Ilyen létesítményhez egy elszívó tetőventilátor a legalkalmasabb. De bármilyen nagy, több emeletes épület központi szellőztetését meg tudja oldani, legyen az iskola vagy irodaépület.

Elszívó ventilátorra kandalló fűtés kiépítésénél is szükség lehet. Itt a rendkívül magas hőmérséklet az, amit bírnia kell a berendezésnek. Akár 150 ⁰C fokos levegő kivezetésére is alkalmasnak kell lennie.

Fürdőszoba ventilátorok tulajdonságai

A fürdőszoba ventilátorok elsődleges feladata a párás levegő elszívása a helyiségből, amellyel megelőzhetől:

  •         penészesedés
  •         dohosodás
  •         salétromosodás

Ezek mind az épületben (falakon, fugákban, alapzatban) okoznak látható károkat, amelyektől megszabadulni sokszor csak erős vegyszerekkel lehetséges és a plusz festési, tapétázási feladatokról még nem is tettünk említést. Ráadásul a penésznek komoly egészségkárosító hatása van.

Egy fürdőszobai elszívó ventilátor páraérzékelős elektronikával ellátott kivitelben automatikusan bekapcsol, amikor a helyiség levegője eléri az előre beállított a páratartalmat, ezáltal megelőzhetőek ezek a kellemetlen következmények. Így a helyiség páratartalma mindig optimális. Egy elszívó ventilátor páraérzékelős kivitelben a lehető legkényelmesebb megoldás pára ellen, hiszen a készülék figyeli helyettünk a páratartalmat, nekünk nem szükséges beavatkoznunk.

Az elszívó ventilátor fürdőszoba helyiségen kívül WC helyiségbe is beszerelhető a komfortérzet javítása érdekében. Ezek a szellőztető ventilátorok időzítős változatban is elérhetőek. A beépített időzítő áramkör biztosítja az optimális szellőztetést akkor is, amikor már nem tartózkodik senki sem a helyiségben.

A legideálisabb elszívó ventilátor fürdőszoba helyiségbe halk és energiatakarékos, több sebességfokozatban működtethető és megakadályozza a kinti hideg levegő visszaáramlását, ami télen különösen fontos. Ha az elszívó ventilátor golyóscsapágyas kivitelben készült, akkor alkalmas mind oldalfali, mind mennyezeti felszerelésre is.

Néhány típus fürdőszoba elszívó ventilátor kínálatunkból

54 483Ft176 149Ft (Áfa-val)

Természetesen szellőztető ventilátort nem csak konyhába vagy fürdőszobába építhetünk be, hanem akár nappaliba vagy kamra helyiségbe is. Mindenhová, ahol fontos a megfelelő páratartalom és a szellőztetés.

A megfelelő típus kiválasztásában mindenképpen szakember segítségére van szükség. Keresse kollégáinkat, akik teljes körű tájékoztatást tudnak adni az elszívó ventilátorokról, valamint a konyhai elszívó beépítés terén is tudnak hasznosakat mondani.

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.