elszívó ventilátor fajtái kiválasztása

Elszívó ventilátor felhasználási területei

Szellőztető rendszerek nem csak ipari méretekben, hanem lakossági igényeknek megfelelő kivitelezésben is megvalósíthatóak. A szellőző rendszerek kulcseleme az elszívó ventilátor, ami sokféle méretben, kivitelben és funkcióval kapható. Kínálatunkban az ipari ventilátoroktól kezdve a fürdőszoba ventilátorokig mindenféle modell megtalálható. A megfelelő teljesítményű szellőző ventilátor kiválasztásában szakember tud segíteni, bizonyos esetben a kivitelezővel közösen.

Ipari elszívó ventilátorok

Széles körben van szükség ipari ventilátorokra: irodák, éttermek, intézmények, parkolóházak vagy ipari illetve mezőgazdasági épületek szellőző rendszerének kiépítésekor. Az elszívó ventilátor a helyiség elhasznált levegőjét elszívja, tehát belülről kifelé fújja. Azonban van olyan ipari axiál ventilátor kínálatunkban, amely a belső falsíkra szerelve a kintről befelé szívja a külső levegőt. Ezt a típust megnézheti itt: FR Axiál fali ventilátor védőráccsal

 

Az elszívó ventilátorok esetében lehetséges csőszakaszba építhető, belső vagy külső falra szerelhető típusból is választani. A kültéri változat esetében műanyag bevonatú acéllemez borítás biztosítja a különböző időjárási körülmények esetén a megfelelő védelmet a készülék számára. A ventilátor alján acélháló nyújt védelmet a rágcsálók és madarak ellen.

Nagy, több emeletes komplexumoknál, ipari csarnokoknál az épület tetejére szerelhető elszívó tetőventilátorral oldható meg a leghatékonyabban a szellőztetés.

Ipari elszívó ventilátor kínálatunkból

 • VENTS VKM fémházas ipari csőventilátorVENTS VKM 355-450 fémházas csőventilátor

  VENTS VKM fémházas ipari csőventilátor

  Ár: 30 856 Ft289 549 Ft (ÁFA-val)

  Ipari, mezőgazdasági felhasználásra tervezett nagy légszállítású golyóscsapágyas, csőszakaszba építhető elszívó ventilátor. A VENTS VKM fémházas ipari csőventilátor maximális légszállítás: 5260m3/h

  Opciók választása
 • Etaline ipari csőventilátorEtaline csőventilátor

  ETALINE ipari csőventilátor

  Ár: 65 047 Ft794 807 Ft (ÁFA-val)

  Az Etaline ventilátor magas hatásfokú és nyomású ipari, mezőgazdasági félradiális csőventilátor 1  fázisú motorral, típustól függően műanyag, acél vagy alumínium házzal.

  Opciók választása
 • DH elszívó tetőventilátorvkh-tetőventilátor-beépítése, ventilátor vezérlő

  DH elszívó tetőventilátor

  Ár: 74 493 Ft684 703 Ft (ÁFA-val)

  A DH elszívó tetőventilátor nagy teljesítménnyel rendelkezik 1 és 3 fázisú motorral szerelt, maximális légszállítása: 13600m3/h. Nagy, többszintes épületek központi elszívására, illetve ipari csarnokok tetőszerkezeten keresztül történő szellőztetésére alkalmas.

  Opciók választása

Fontos információ a beszerelés előtt a cső átmérője milliméterben megadva, amely a termékleírásban általában így szerepel: elszívó ventilátor 125 vagy elszívó ventilátor 150 stb. A megfelelő teljesítményhez a csőátmérő meghatározása kiemelt fontosságú.

A legtöbb ipari szellőző ventilátor golyóscsapágyas motorral felszerelt. A golyós csapággyal szerelt ventilátorok hosszabb élettartamúak, valamint előnyös tulajdonságuk, hogy függőlegesen is be lehet építeni ezeket.

A ventilátorok sebessége a legtöbb típus esetén külső fordulatszám szabályozóval változtatható annak függvényében, hogy milyen légszállításra van szükség az adott helyiségben, ezzel energia megtakarítás érhető el a kisebb sebesség esetén.

Milyen körülményeknek kell megfelelniük az ipari ventilátoroknak?

konyhai elszívó ventilátor KCF-N

Az elszívó ventilátorok egyik legtipikusabb felhasználási területe mind ipari, mind lakossági területen a konyhai szellőztetés. Nagy forgalmú konyhákban elengedhetetlen egy nagy teljesítményű ipari elszívó ventilátor, aminek a legfontosabb feladata a zsíros, forró gőz elszívása.

Ehhez érdemes speciálisan konyhai felhasználásra kialakított elszívót beszerezni, mert az általános ipari ventilátorok lapátjára lerakódó zsír könnyen a motor csapágyazásának meghibásodásához vezet.

A konyhai berendezés motorja a légáramon kívül helyezkedik el, rendelkezik zsírfogó tálcával illetve zsírfogó ernyővel, amely a tűzhely fölött helyezkedik el.

A zsíros, forró gőz mellett más extrém körülmény is felmerülhet. Például uszodák párás levegőjét kell elszívnia a berendezésnek. Ilyen létesítményhez egy elszívó tetőventilátor a legalkalmasabb. De bármilyen nagy, több emeletes épület központi szellőztetését meg tudja oldani, legyen az iskola vagy irodaépület.

Elszívó ventilátorra kandalló fűtés kiépítésénél is szükség lehet. Itt a rendkívül magas hőmérséklet az, amit bírnia kell a berendezésnek. Akár 150 ⁰C fokos levegő kivezetésére is alkalmasnak kell lennie.

 • KAM kandalló ventilátorKandalló ventilátor beépítése

  VENTS KAM kandalló ventilátor

  Ár: 42 216 Ft48 249 Ft (ÁFA-val)

  Kandallóból az akár 150 oC-os hőmérsékletű levegő elszállítására tervezett centrifugális ventilátor. Kandallófűtés nélkülözhetetlen eszköze. Csőcsatlakozás: 125mm, max. légszállítás: 400m³/h, max. nyomás: 125Pa.

  Opciók választása
 • Akció!
  KAM kandalló ventilátorKandalló ventilátor beépítése

  CFV kandalló ventilátor

  Ár: 49 276 Ft59 982 Ft (ÁFA-val)

  Kandallóból a magas hőmérsékletű levegő elszállítására tervezett centrifugális ventilátor. Kandallófűtés nélkülözhetetlen eszköze. Csőcsatlakozás: 125mm, max. légszállítás: 400m³/h, max. nyomás: 125Pa.

  Opciók választása

Fürdőszoba ventilátorok tulajdonságai

A fürdőszoba ventilátorok elsődleges feladata a párás levegő elszívása a helyiségből, amellyel megelőzhetől:

 

 •         penészesedés
 •         dohosodás
 •         salétromosodás

 

Ezek mind az épületben (falakon, fugákban, alapzatban) okoznak látható károkat, amelyektől megszabadulni sokszor csak erős vegyszerekkel lehetséges és a plusz festési, tapétázási feladatokról még nem is tettünk említést. Ráadásul a penésznek komoly egészségkárosító hatása van.

Egy fürdőszobai elszívó ventilátor páraérzékelős elektronikával ellátott kivitelben automatikusan bekapcsol, amikor a helyiség levegője eléri az előre beállított a páratartalmat, ezáltal megelőzhetőek ezek a kellemetlen következmények. Így a helyiség páratartalma mindig optimális. Egy elszívó ventilátor páraérzékelős kivitelben a lehető legkényelmesebb megoldás pára ellen, hiszen a készülék figyeli helyettünk a páratartalmat, nekünk nem szükséges beavatkoznunk.

Érdeklik az akciók, kedvezményes vásárlási lehetőségek? Szeretne hasznos információkat kapni a szellőzéstechnika világából?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[yikes-mailchimp form=”1″]

Az elszívó ventilátor fürdőszoba helyiségen kívül WC helyiségbe is beszerelhető a komfortérzet javítása érdekében. Ezek a szellőztető ventilátorok időzítős változatban is elérhetőek. A beépített időzítő áramkör biztosítja az optimális szellőztetést akkor is, amikor már nem tartózkodik senki sem a helyiségben.

A legideálisabb elszívó ventilátor fürdőszoba helyiségbe halk és energiatakarékos, több sebességfokozatban működtethető és megakadályozza a kinti hideg levegő visszaáramlását, ami télen különösen fontos. Ha az elszívó ventilátor golyóscsapágyas kivitelben készült, akkor alkalmas mind oldalfali, mind mennyezeti felszerelésre is.

Néhány típus fürdőszoba elszívó ventilátor kínálatunkból

 • Vokker fürdőszoba wc szellőztető ventilátorVokker fürdőszoba wc ventilátor

  Vokker fürdőszoba szellőztető ventilátor golyós csapággyal

  Ár: 6 579 Ft11 367 Ft (ÁFA-val)

  Vokker fürdőszoba szellőztető ventilátor golyós csapágyazással. Választható időzítő vagy páraérzékelő elektronikával is. Fürdőszoba WC szellőztetésre használható, kedvező árú ventilátor. Csőcsatlakozás: 100-120mm

  Opciók választása
 • 12V ventilátor fürdőszobába

  SILHOUETTE 12V ventilátor fürdőszobába

  Ár: 16 695 Ft23 283 Ft (ÁFA-val)

  SILHOUETTE 12V ventilátor fürdőszobába szerelhető. Alap, időzítős és páraérzékelős változatban rendelhető. Működtető feszültség: 12V Vizes, párás helyiségekbe előnyös a használata, különálló trafóval szállítjuk. Csőcsatlakozás: 100mm.

  Opciók választása
 • Europlast TI fürdőszoba ventilátor inox előlappal

  Europlast TI fürdőszoba ventilátor inox előlappal

  Ár: 6 210 Ft8 369 Ft (ÁFA-val)

  Europlast TI fürdőszoba szellőztető ventilátor sikló csapágyazással. Sima, modern esztétikus könnyen tisztítható INOX előlapal szerelt. Fürdőszoba WC szellőztetésre használható, kedvező árú ventilátor. Csőcsatlakozás: 100mm

  Opciók választása

Természetesen szellőztető ventilátort nem csak konyhába vagy fürdőszobába építhetünk be, hanem akár nappaliba vagy kamra helyiségbe is. Mindenhová, ahol fontos a megfelelő páratartalom és a szellőztetés.

A megfelelő típus kiválasztásában mindenképpen szakember segítségére van szükség. Keresse kollégáinkat, akik teljes körű tájékoztatást tudnak adni az elszívó ventilátorokról!

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

Ventilatorbolt.hu webáruház