Faragja le a fűtésszámláját akár negyedével mennyezeti ventilátorral!

Gondolkodott már azon, hogy miért van egy mennyezeti ventilátoron egy “Reverse” üzemmódú kapcsoló? Nos azért, hogy energiát és pénzt takarítson meg Önnek!

Legtöbben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a mennyezeti ventilátor működtetéséről télen, amikor kint 10 fok alatt van és éjjel két takaróval kell aludnunk, pedig becslések szerint a mennyezeti ventilátorokkal akár 24%-ot is faraghatunk fűtési költségeinkből!

Hogyan működik a mennyezeti ventilátor nyáron?

A mennyezeti ventilátor lapátjai normál esetben az óramutató járásával ellentétes irányban mozognak. A lapátok hajlásszöge úgy van kialakítva, hogy ez a forgási irány lefelé keringesse a levegőt egy helyiségben, érezhető szellőt hozva létre, hogy lehűtsön minket.

Ön fizetné a padlófűtését a felső szomszédnak?

Télen a felfűtött, meleg levegő a plafon felé veszi az irányt és ott gyűlik össze. Ekkor jókora hőmérsékletkülönbség, akár 5 fok is lehet a padló és a plafon közt. Fogjon egy hőmérőt meg egy létrát és győződjön meg róla, ha nem hiszi!

Az így felmelegített plafon közvetetten a felső szomszéd ingyen padlófűtésévé válik! A távfűtéses társasházakban gyakran a felsőbb szinten lakóknak különbözeti díjat kell fizetni épp a fizika e törvényszerűsége miatt!

Annak ellenére, hogy fűtőberendezéseink teljes erőbedobással működnek, a hűvös levegő természetesen a padló szintjén marad, így a szoba leghűvösebb részében ülünk, miközben a mennyezetünknél jó meleg lesz.

Mit tehetünk, ha a fotelt nem vihetjük fel a mennyezetre? Mégsem élhetünk úgy, mint a denevérek!

Ha van mennyezeti ventilátorunk, akkor egy kapcsoló (Reverse) segítségével téli üzemmódba állíthatjuk, ekkor a lapátok most az óramutató járásával megegyező irányba mozognak, segítve ezzel a plafonnál rekedt meleg levegő elkeverését a lentebbi, hideg levegővel, így komfortérzetünk nől, fűtésszámlánk pedig csökken.

Az alábbi ábrán a két működési módot mutatjuk be:

a mennyezeti ventilátor nyári és téli működése

Ha Ön is szeretne faragni fűtésszámlájából, érdemes beszereznie egy mennyezeti ventiltátort webáruházunkból!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.