Fürdőszoba ventilátor az egészséges környezetért

Fürdőszoba szigetelés

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor szükséges fürdőszoba ventilátor a vizes helyiségekbe, és hogy egyáltalán miért van szükség erre a készülékre? A szakemberek véleménye szerint ez manapság már elengedhetetlen az olyan lakrészekbe, ahol pára képződhet. A cikkben választ kaphat az ezzel kapcsolatos kérdéseire.

Túl jó szigetelés a fürdőszobában:

A mai modern lakóépületek nagyon jól szigeteltek. Sajnos néha túlságosan is jól. Hiába vannak beépítve szellőzőnyílások a nyílászáróba, télen a fűtési időszakban megjelenik a pára, és a páralecsapódás. Ez sokszor dohos szaghoz, penészesedéshez is vezethet. A fürdőszoba ventilátor alkalmas a pára, és a szagok elvezetésére, valamint a penész megelőzésére egyaránt.

Erre jelent megoldást a fürdőszoba ventilátor.

Egészségkárosító hatás:

A doh és a penészesedés következtében számos egészségkárosító hatással is számolni kell. Különösen érzékenyen érinti ez a hatás az arra fogékonyabb, vagy érzékenyebb szervezetű egyéneket, így különösen a várandósokat, az időseket, vagy a gyermekeket.

Milyen módon történik meg ez a károsító hatás?

A vizes környezetben egyes élősködők, így a penészgombák is nagyon jól érzik magukat.

Különösen igaz ez a hideg falfelületekre, az ún. hőhidakra, azaz azokra a helyekre, melyeknél a környező melegebb falfelületekhez képest hirtelen lehűlés tapasztalható.

A hideg és párás környezet következtében a penészgombák elszaporodnak és egy idő után a gombaspórák bekerülnek a levegőbe.

A tüdőbe lélegezve köhögési ingert, orrfolyást, tüsszögést válthat ki az arra érzékeny egyéneknél. Amennyiben nem múló orrfolyással, köhögéssel találkozunk penészes fal mellett, nyugodtan gondolhatunk arra, hogy az egyén így reagál a nem megfelelő külső környezetre.

Lakás szerkezeti elemeinek károsodása:

A mellett, hogy a penész és a doh egészségkárosító hatású lehet, nehezen eltávolítható szürke réteget képez a falfelületen.

A klóros alapú gombairtó szerek után vizes mosás és nagyon alapos szellőztetés szükséges, a természetes (pl. teafaolaj) alapú szerek a mellett, hogy környezet- és egészségbarátabbak, szintén nem tüntetik el a szürkeséget a mélyebb rétegekből.

Ezért a pénészgomba kiirtását követően festésre lehet szükség, mely a téli időszakban ismét páratermelő hatású, így a folyamatot újra beindíthatja.

Aki találkozott már penészgombával a lakásában az tudja, hogy milyen nehéz az érintett falfelület penészmentesítése.

Mit lehet tenni?

Mint általában a kellemetlenségek esetén jobb akkor gondolni a megelőzésre, amikor az még ki sem alakult.

Legyünk proaktívak, és előzzük meg a bajt!

Szellőztessünk rendszeresen és hosszú ideig tavasszal és nyáron!

A téli és sokszor az őszi időszakban azonban a megszokott pár perces szellőztetés a páratartalmat csak kisebb mértékben csökkenti, így nem szűnik meg az egészségkárosító gombák elszaporodásának a veszélye.

Ráadásul a párásodás jellemzően adott napszakhoz (reggeli és esti tisztálkodás, vagy esetleg mosás) köthető, és például a fürdés/fürdetés időszakában jellemzően nem nyitjuk ki a téli hidegben az ablakot, mert megfázunk.

Mit javasolnak a szakértők?

Silhouette 150 furdoszobai elszívó ventilator

Műszaki ellenőrök, építésügyi szakemberek emiatt már régóta javasolják a szellőzőberendezések használatát. 

Ez megvalósulhat például akár kis teljesítményű, energiatakarékos ún. axiál fürdőszoba ventilátor segítségével is, mely jellemzően egy helyiség tökéletes kiszellőztetésére alkalmas és úgy is ismeretes, hogy csőventilátor.

 

Nézzen körül a webáruházban – számos fürdőszoba ventilátor van raktárkészleten!

Széles választékot kínálunk webáruházunkban az egyszerűbb olcsó fürdőszoba ventilátortól a halk, alacsony fogyasztású prémium minőségű termékekig.

Magyarországon a legszélesebb termékválasztékkal rendelkezünk, nálunk garantáltan megtalálja azt amit keres, akár golyós csapágyas, akár időzítős, pára érzékelős, vagy intervallum kapcsolóval ellátott fürdőszoba ventilátorra van szüksége.

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.