Fürdőszoba ventilátor az egészséges környezetért

Ventilátorbolt Fürdőszoba szellőztetése cikk kép, fürdőszoba ventilátor

Fürdőszoba szigetelés

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor szükséges fürdőszoba ventilátor a vizes helyiségekbe, és hogy egyáltalán miért van szükség erre a készülékre? A szakemberek véleménye szerint ez manapság már elengedhetetlen az olyan lakrészekbe, ahol pára képződhet. A cikkben választ kaphat az ezzel kapcsolatos kérdéseire.

Túl jó szigetelés a fürdőszobában:

A mai modern lakóépületek nagyon jól szigeteltek. Sajnos néha túlságosan is jól. Hiába vannak beépítve szellőzőnyílások a nyílászáróba, télen a fűtési időszakban megjelenik a pára, és a páralecsapódás. Ez sokszor dohos szaghoz, penészesedéshez is vezethet. A fürdőszoba ventilátor alkalmas a pára, és a szagok elvezetésére, valamint a penész megelőzésére egyaránt.

Erre jelent megoldást a fürdőszoba ventilátor.

Egészségkárosító hatás:

A doh és a penészesedés következtében számos egészségkárosító hatással is számolni kell. Különösen érzékenyen érinti ez a hatás az arra fogékonyabb, vagy érzékenyebb szervezetű egyéneket, így különösen a várandósokat, az időseket, vagy a gyermekeket.

Milyen módon történik meg ez a károsító hatás?

A vizes környezetben egyes élősködők, így a penészgombák is nagyon jól érzik magukat.

Különösen igaz ez a hideg falfelületekre, az ún. hőhidakra, azaz azokra a helyekre, melyeknél a környező melegebb falfelületekhez képest hirtelen lehűlés tapasztalható.

A hideg és párás környezet következtében a penészgombák elszaporodnak és egy idő után a gombaspórák bekerülnek a levegőbe.

A tüdőbe lélegezve köhögési ingert, orrfolyást, tüsszögést válthat ki az arra érzékeny egyéneknél. Amennyiben nem múló orrfolyással, köhögéssel találkozunk penészes fal mellett, nyugodtan gondolhatunk arra, hogy az egyén így reagál a nem megfelelő külső környezetre.

Lakás szerkezeti elemeinek károsodása:

A mellett, hogy a penész és a doh egészségkárosító hatású lehet, nehezen eltávolítható szürke réteget képez a falfelületen.

A klóros alapú gombairtó szerek után vizes mosás és nagyon alapos szellőztetés szükséges, a természetes (pl. teafaolaj) alapú szerek a mellett, hogy környezet- és egészségbarátabbak, szintén nem tüntetik el a szürkeséget a mélyebb rétegekből.

Ezért a pénészgomba kiirtását követően festésre lehet szükség, mely a téli időszakban ismét páratermelő hatású, így a folyamatot újra beindíthatja.

Aki találkozott már penészgombával a lakásában az tudja, hogy milyen nehéz az érintett falfelület penészmentesítése.

Mit lehet tenni?

Mint általában a kellemetlenségek esetén jobb akkor gondolni a megelőzésre, amikor az még ki sem alakult.

Legyünk proaktívak, és előzzük meg a bajt!

Szellőztessünk rendszeresen és hosszú ideig tavasszal és nyáron! A téli és sokszor az őszi időszakban azonban a megszokott pár perces szellőztetés a páratartalmat csak kisebb mértékben csökkenti, így nem szűnik meg az egészségkárosító gombák elszaporodásának a veszélye.

Ráadásul a párásodás jellemzően adott napszakhoz (reggeli és esti tisztálkodás, vagy esetleg mosás) köthető, és például a fürdés/fürdetés időszakában jellemzően nem nyitjuk ki a téli hidegben az ablakot, mert megfázunk.

Mit javasolnak a szakértők?

Silhouette 150 furdoszobai elszívó ventilator

Műszaki ellenőrök, építésügyi szakemberek emiatt már régóta javasolják a szellőzőberendezések használatát. 

Ez megvalósulhat például akár kis teljesítményű, energiatakarékos ún. axiál fürdőszoba ventilátor segítségével is, mely jellemzően egy helyiség tökéletes kiszellőztetésére alkalmas és úgy is ismeretes, hogy csőventilátor.

 

Nézzen körül a webáruházban – számos fürdőszoba ventilátor van raktárkészleten!

Széles választékot kínálunk webáruházunkban az egyszerűbb olcsó fürdőszoba ventilátortól a halk, alacsony fogyasztású prémium minőségű termékekig.

Magyarországon a legszélesebb termékválasztékkal rendelkezünk, nálunk garantáltan megtalálja azt amit keres, akár golyós csapágyas, akár időzítős, pára érzékelős, vagy intervallum kapcsolóval ellátott fürdőszoba ventilátorra van szüksége.