Háztartási ventilátorok tisztítása lépésről lépésre

fürdőszoba-WC ventilátorok tisztítása

Ha háztartásunkban használunk valamilyen szagelszívó berendezést, előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik a ventilátor tisztítása, nem beszélve a hozzá csatlakozó légcsatornákról.

Fürdőszoba – WC ventilátor tisztítása

Háztartási ventilátorok tisztítása lépésről-lépésre. Az ilyen típusú ventilátorok nem csak, hogy alacsony zajszinttel működnek, de rendkívül energiatakarékosak is, valamint tisztításuk sem egy bonyolult művelet. A külső védőrácsot általában egy apró csavar rögzíti a készülékhez, melyet könnyedén kicsavarhatunk egy kisebb csavarhúzóval. 

Amikor már kezünkben van ez a védőrács elég egy melegvizes törlőronggyal megszabadítani a rárakódott szennyeződésektől. Ezután vissza is helyezhetjük a helyére, miután a ventilátor lapátjait is áttörölgettük egy tiszta és száraz textíliával.

Konyhai szagelszívók tisztítása házilag

Konyhai szagelszívó szűrője

Mivel ezek a készülékek folyamatosan hőnek, párának és zsírszennyeződésnek vannak kitéve, ezért érdemes nem csak kívülről, de belülről is megtisztítani őket. 

A különböző zsírok okozta dugulások elhárítására és a szagelszívók zsírfogójában felhalmozódott zsír biológiai lebontására például használnak vízben oldódó mikrobiológiai zsíroldó porokat a légtechnikai berendezések tisztításával foglalkozó cégek. 

A konyhai szagelszívó szűrők zsíros felületét pedig legegyszerűbben úgy tisztíthatjuk meg, hogy a forrásban lévő vízbe szódabikarbonát teszünk és ebbe helyezzük bele a szűrőt, majd kivétel után egy puha kendővel tisztára töröljük.

Légcsatorna tisztán tartása

Légcsatornák tisztítása
Légcsatornák tisztítása

A légcsatornák tisztítása elengedhetetlen feladat, mivel a falain megtapadó gombák, szennyeződések következtében a lakóhelyiségben lakóknak légzési nehézséget, fáradtságérzetet, illetve általános rosszullétet is okozhatnak. 

A légtérben megjelenhetnek a különféle kórokozók, baktériumok, amelyek megbetegíthetik az ott tartózkodókat, az allergiásoknál pedig még súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek. A rossz minőségű levegő miatt felütheti fejét az épületgépész-kórnak is nevezett legionárius betegség, melyet a Legionella baktériumok okoznak.

A tisztítás során szóba jöhet a tiszta vizes, vegyszeres és az antibakteriális tisztítási eljárás is. Ebből is látható, hogy a légcsatornák tisztán tartását rendszeresen el kell végezni, annak érdekében, hogy hosszú távon megóvja a saját és családtagjainak az egészségét.

Nyári ventilátorok, plafon ventilátor tisztítása

plafon ventilátor tisztítása

Az asztali, padló, mennyezeti, oszlop és álló ventilátorok lapátkerekeire rakódott por, kosz, stb. veszélyezteti a szellőztető berendezés folyamatos működését. Növeli az áramfogyasztását, valamint extrémebb esetekben, akár légúti megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Ennek érdekében a berendezést áramtalanítása után ajánlatos, a gyártó által rendelkezésre bocsátott használati utasítás lépéseit követve elvégezni a tisztítási folyamatot.

A háztartási ventilátorok külső védőrácsain, lapátjain megtelepedő porréteg és egyéb szennyeződések eltávolítása érdekében ajánlatos időközönként kihúzni a konnektorból ezeket a készülékeket, és elvégezni a szükséges tisztítási és karbantartási műveleteket.

Nem mer egyedül belevágni a háztartási ventilátorok tisztításába? Kérje ki szakértőnk tanácsát, és olvassa szakmai cikkeinket.

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.