Hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél

Hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél

Hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítési hibák

Vannak hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél, amiket megfelelő információk birtokában könnyedén elkerülhetünk. Erről szól cikksorozatunk újabb része!

Mint ahogy az élet más területein is sokszor kiderül, hogy az olcsó megoldás hosszú távon drágább, úgy a hővisszanyerős szellőztetésre is igaz a megállapítás. Az olcsóbb készülékek ára csábító lehet, de ne ez legyen az egyetlen szempont a vásárlásnál. Sokkal fontosabb a gép teljesítménye, valós légszállítása, zajszintje, vagy az egyéb szolgáltatások mint pl. fagyvédelem, Bypass funkció, beépített páraérzékelő, szabályozható légszállítás.

Mit tartalmaz a műszaki leírás?

a távol-keleti szabványok nem mindig érvényesek hazánkbanA rendszer kiépítéséhez szükséges berendezések kiválasztásába erősen ajánlott szakember bevonása. Egy hővisszanyerős szellőztető berendezés sokféle műszaki paraméterrel rendelkezik, de azt csak egy szakember tudja pontosan megmondani, hogy mi áll a számok mögött. Például eltérő műszaki szabványok léteznek a piacon, amit figyelembe kell venni, ismerni kell.

A távol-keletről érkező berendezések esetében más a szabvány, ami miatt nem biztos, hogy laikusként jól összehasonlítható a nálunk alkalmazott szabványokkal.

Egy elhibázott készülékvásárlás eredménye lehet, hogy a rendszer nem elég hatékony, a ventilátorok túl magas fordulaton kénytelenek üzemelni. Túl kicsi lesz a beépített szellőztető teljesítménye az adott igényekhez. Ha csak a műszaki leírásban szereplő maximális légszállítással kalkulálunk, az félrevezető lehet, hiszen a beépítési körülményektől függően a szellőztető gép valós légszállítása változik.

Ez azt jelenti, hogy ha egy alulméretezett hővisszanyerős szellőztető rendszert építünk be, akkor az mindig a maximális teljesítménnyel fog üzemelni ami felesleges energiafelhasználást, magasabb zajszintet és rövidebb élettartamot eredményez. Ez sem a pénztárcánkra nézve, sem a környezetünkre nézve nem előnyös. Ahhoz, hogy megfelelő teljesítményű berendezést vásároljunk, a korábban már javasolt szakember segítsége a megoldás.

Az olcsóbb hőcserélők vásárlásakor gyakran tapasztalható, főleg télen, hogy a befújt levegő hőmérséklete túl alacsony. Ettől azt érezzük, mintha huzat lenne a helyiségben. Ezt utófűtő beépítésével lehet esetleg orvosolni, ami sajnos többletköltséget jelent.

Nem érdemes az automatikán spórolni

érintőképernyős távvezérlő

Alapelvárás a hővisszanyerős szellőztető rendszernél, hogy megfelelő fagyvédelemmel legyen ellátva, ezért ellenőrizzük, hogy a kiválasztott gép rendelkezik -e ilyen funkcióval (a gyakorlatban azt jelenti, hogy csökkenti a friss levegő mennyiségét fagy esetén és nem csak egyszerűen kikapcsol). Ez a feltétel csak erre alkalmas automatika esetén áll fenn.

Ha komolyabb automatikával felszerelt hővisszanyerős szellőztetőt választunk, sok kényelmi funkciót is kapunk mellé, ami megkönnyíti a berendezés használatát és ugyanakkor pontosan követhetjük a működését.

Hogyan válasszam ki a megfelelő berendezést?

Mint minden szellőztető berendezés esetében, így a hővisszanyerősnél is, ugyanazokat a kérdéseket kell megválaszolnunk:

hővisszanyerős szellőztető beépítése
 • mennyi a szükséges légcsere mértéke az adott helyiségben?
 • mekkora a helyiség mérete?
 • hogyan tudjuk beépíteni a berendezést?
 • milyen funkcióval bír az adott helyiség?
 • hány emberrel kell számolnunk?
 • hogyan és milyen útvonalon tudjuk elvezetni a szellőző rendszer csőhálózatát és egyéb elemeit?

A megválaszolandó kérdések sokaságából is látszik, hogy miért is rendkívül fontos, hogy a kivitelezővel és légtechnikai szakemberrel közösen válasszuk ki a célnak leginkább megfelelő készüléket.

Termékkínálatunkban található egyhelyiséges, és központi hővisszanyerős szellőztető rendszer, rekuperátor rendszer is. Utólagos beépítésnél, amennyiben csak egy helyiséget kívánunk így felszerelni, az egy helyiséges szellőztető rendszerek tökéletesen megfelelnek. Ezekhez nem szükséges légcsatorna rendszereket kiépíteni, alkalmasak folyamatos üzemre is. Ezek a készülékek általában maximum 30 nm alapterületű helyiségekhez ajánlottak.

Ha minden adott a központi szellőztető rendszer kiépítéséhez

Amennyiben van lehetőségünk központi szellőztetés kiépítésére, akkor légcsatorna rendszerrel is terveznünk kell. Ilyenkor mindig van egy elszívó és egy befújó légcsatorna szakasz. Az elszívó és befújó pontok számának és légszállítási adatainak meghatározásához a komplett szellőztető rendszer megtervezése szükséges.

Az elszívó részeket olyan helyre ajánlott telepíteni, ahonnan szag vagy pára elszívás szükséges. Ilyen helyiségek a WC helyiség vagy konyha, fürdőszoba.

A kiépítésnél kiemelt fontosságú minél kevesebb kanyart tervezése a csőrendszerbe, hogy a lehető legkisebb ellenállás érjük el. Ez a csövek belső kialakításánál is lényeges szempont. Figyelnünk kell arra is, hogy a kintről beszívott levegő, a minél kisebb hőveszteség érdekében, a lehető legrövidebb utat tegye meg, és a friss levegő beszívásához szigetelt légtechnikai csövet használjunk!

Áttekintés képen a leginkább elkövetett hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél

 • A szellőztető berendezés teljesítményének nem megfelelő kiválasztása
 • Gyenge minőségű hővisszanyerős gép választása
 • Fontos funkciók figyelmen kívül hagyása mint pl. a Bypass, fagyvédelem és légszállítás szabályozása
 • Nem megfelelő kiépítés és anyagok használata az elszívó és befújó csőrendszerben
 • A friss levegő beszíváshoz nem szigetelt légcsatorna használata
 • A hővisszanyerős központi szellőztető gép kondenzvíz elvezetés kiépítésének hiánya

Bízunk benne, hogy sikerült ebben a cikkben sok hasznos információt adni és megmutatni, hogy alap hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél kis odafigyeléssel megelőzhetőek.

Korábbi cikkünk a témában: Miért van szükségünk központi szellőztető rendszerre?

Bármelyik megoldást választjuk, rendkívül fontos, hogy szakemberrel dolgozzunk. A rekuperátor rendszer kiépítése hosszú távú befektetés, ezért lényeges, hogy a lehető legoptimálisabb módon építsük be az otthonunkba. Ebben szakértő kollégáink segítségét kérheti!

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003

facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.