Tipikus kérdések, tények, tévhitek a hővisszanyerős szellőztetésről

tevhitek-hovisszanyeros-szelloztetes

Bár manapság már rengeteg információ elérhető a hővisszanyerős szellőztetés előnyeiről, mégis annyi városi legendának beillő dolgot lehet hallani a témáról a laikusok körében, hogy mindenképpen szeretnénk tisztázni ezeket a félreértéseket. És adunk egy jó tanácsot is rögtön a cikk elején: kérdéseivel forduljon inkább szakemberhez! Különben csak fogja majd a fejét, mert nehéz lesz eldönteni, hogy a hővisszanyerős szellőztető gépek csak pénzkidobásnak jók, vagy egy hosszú távon megtérülő befektetés.

Elég naponta kétszer 15 percre kinyitni a bukó-nyíló ablakokat

A hővisszanyerős szellőztetést ellenzők táborának ez az egyik aduásza az érvelés során. Hiszen hogyan is szoktunk szellőztetni? Kinyitjuk az ablakokat és beengedjük a friss levegőt. Ennyi az egész. Miért is költenénk el egy vagyont szellőztetésre, ha az ablakokat kinyitni csupán egy mozdulat? Ráadásul ingyen van. A feketeöves ellenzők további tanácsa a napi többszöri szellőztetés mellett az, hogy ha a vizes helyiségek ajtajait is nyitva hagyjuk, amikor azok nincsenek használatban, akkor már tökéletesen rendben van a szellőzés.

Nos, akik ilyen tanácsokat adnak az érdeklődőknek, azok egészen biztosan nincsenek tisztában azzal, hogyan működik egy ilyen rendszer. Persze, akiknek már van tapasztalatuk vele, rögtön rácáfolnak erre. A hővisszanyerős szellőztetés esetén ablaknyitás nélkül folyamatos a levegőcsere télen-nyáron, ráadásul minimális hőveszteséggel. Itt nem csak a kényelemről van szó (de természetesen az is fontos), hanem arról, hogy éjjel-nappal egészséges levegőt biztosíthatunk az otthonunkban, és közben spórolunk a téli fűtési és a nyári hűtési költségeken is. Vajon a rendszer ellen felszólalók tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a benti levegő átlagosan 10x rosszabb, mint a kinti? Ha nincs biztosítva a megfelelő szellőzés, plusz a falak és nyílászárók is hőszigetelve vannak, ami manapság elég gyakori, akkor a napi kétszer 15 perces ablaknyitás biztosan nem fogja megoldani a folyamatos légcserét. Ezek után pedig számolni lehet a penésszel illetve akár egészségügyi kockázatokkal.

Milyen érzés egy ilyen házban élni/aludni?

Van olyan, aki szeret résnyire nyitott ablaknál aludni, és tart attól, hogy esetleg hiányozni fog neki a direkt friss levegő éjszakánként. De akinek már működik az otthonában hővisszanyerős szellőztetés, megnyugtathatja a bizonytalan érdeklődőt, hogy ez alaptalan félelem. Sőt! Sokan éppen azért szeretik, mert nem kell kinyitni az ablakot a levegőcseréhez, így sem a kinti zajok, sem a por és egyéb szennyeződések nem szűrődnek be. A szúnyogokról nem is beszélve.

Akiknek szigetelés mellett van ilyen rendszere, azoknál valóban nincs penész?

A központi szellőztető rendszereknek általában éppen az az előnyük, hogy egy olyan mikroklímát teremtenek az épületben, ahol ideális a páraszint és folyamatosan biztosított a friss levegő utánpótlás. Szigetelés és nyílászárócsere után sokan szembesülnek azzal, hogy megjelenik a penész, aminek legvalószínűbb oka a szellőzés hiánya. Erről már korábban részletesen írtunk egy összefoglaló cikket, amit ide kattintva elolvashat. Tehát ez a rendszer megoldja ezt a szellőztetés problémáját, így a penész kialakulása teljes mértékben megelőzhető.

Szűrőt lehet hozzá választani?

Természetesen lehet szűrőt is választani a hővisszanyerős rendszerekhez. Van olyan típus, amelyik alapból tartalmaz aktívszén szűrőt. Lehetőség van olyan okos rendszer kialakítására is, amelyik a levegő minőségének folyamatos monitorozásával szabályozza a működését. A CO2 és a különböző szennyezőanyagok szintjét figyeli, és akkor lép működésbe, ha ezek mennyisége eléri a kritikus értéket. A tiszta, szűrt levegő nagyon fontos az egészségünk megőrzése érdekében. Allergiásoknak óriási segítséget jelent egy ilyen szellőzőrendszer.

Szellőztető rendszer telepítése óta csökken a por mennyisége a lakásban?

Többek között ez is a rendszer előnyei közé sorolható. Mivel a kintről érkező levegőt megszűri a rendszer, ezért a por mennyisége is lecsökken. Jó hír azoknak, azoknak nem szeretnek törölgetni.

Milyen karbantartást igényel?

A karbantartás is gyakran előkerülő kérdés, és ebben is elég nagy a homály. Tapasztalataink alapján a hővisszanyerős szellőztetés tévhitek között ezt a témát szeretik eltúlozni. Volt, aki egyenesen kijelentette, hogy a csőrendszerben gombatenyészet alakul ki. Nem azt mondjuk, hogy semmilyen karbantartást nem igényel a rendszer, de ez azért erős túlzás volt a hozzászóló részéről. Ráadásul olvastunk már olyat is, amikor a kéretlen tanácsot adó személy egyenesen egy gyári üzem évek óta elhanyagolt szellőzőrendszeréhez hasonlította egy családi házba tervezett hővisszanyerős szellőztető rendszer csőrendszerét. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a két dolgot nem lehet összehasonlítani.

Hacsak nem asztalos üzemet működtetnek a lakásban, a szennyeződés a légcsatornákban minimális. A gépben lévő szűrők cseréjére kell odafigyelni, amit legalább évente egyszer érdemes megtenni, de a csőrendszert 4-5 évente elégséges áttakarítani. A karbantartás tehát nem olyan macerás, mint ahogyan sokan hiszik.

Ha száraz a téli kinti levegő, hogyan párásít?

Fontos tudni, hogy a hővisszanyerős készülékek nem párásítanak. Az entalpiás hőcserélővel szereltek kevésbé szárítják a lakás levegőjét, de párásítani azok sem képesek. A párásítást egyéb módon kell megoldani, amennyiben szükséges. Például párásító készülékkel.

Hővisszanyerős szellőztetés tévhitek nyertese: Felesleges pénzkidobás. 100 év alatt sem terülne meg.

Elérkeztünk a leggyakoribb ellenérvhez, mégpedig az árhoz. Akik csak az árat veszik figyelembe, és eltekintenek a hővisszanyerős rendszerek számos előnyétől mint a folyamatosan friss, szűrt levegő, hőveszteség nélküli levegőcsere biztosítása vagy a hűtési és fűtési költségek leszorítása, azoknak nyilvánvalóan nem éri meg. De ha közelebbről megnézzük, akkor kiderül, hogy rövid távon már az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is megfizethetetlen, de hosszú távon rengeteg energiát megspórolhatunk vele.

Készítettünk egy kimutatást arról, hogy milyen megtérüléssel kell számolni a különböző szellőztető rendszerek esetében 15 év alatt:

  • központi szellőztető rendszer (MEV)
  • RENSON Healthbox igényvezérelt szellőztető rendszere
  • központi hővisszanyerős szellőztető rendszer (MVHR)

 

hovisszanyeros szelloztetes megterules 01

 

A bekerülési költség az alább módon alakul. Látszik, hogy a költségek tükrözik a rendszerek komplexitását.

 

hovisszanyeros-szelloztetes-megterules-02

Viszont ha megnézzük, milyen energiafogyasztással számolhatunk az egyes rendszerek esetében, akkor látszik, hogy bár egy hővisszanyerős rendszer bekerülési költsége a legmagasabb, de a legkevesebb energiafelhasználással jár az üzemeltetése, és a legkisebb a szellőztetési veszteség miatti energiavesztés.

 

hovisszanyeros-szelloztetes-megterules-03

Szintén beszédes az alábbi grafikon is:

 

hovisszanyeros szelloztetes megterules 04

 

A végkövetkeztetés a költségeket tekintve 15 éves távlatban így alakul:

 

hovisszanyeros szelloztetes megterules 05

 

Bár a bekerülési értéke egy hővisszanyerős rendszernek magasabb, egy alap központi szellőztető rendszernél, viszont az energiafelhasználása sokkal alacsonyabb, és a komfortérzet, amit nyújt, összehasonlíthatatlanul magasabb. Ráadásul új házak építésénél egy szellőztető rendszer manapság már alap, és hamarosan kötelező is lesz a TNM rendelet értelmében, amiről itt írtunk korábban.

Ha fontolgatja, hogy hővisszanyerős szellőztető rendszerrel biztosítsa a friss, tiszta levegőt otthonába, bátran kérje a Ventilátorbolt csapatának segítségét. Mivel ez egy hosszú távú befektetés, és a hővisszanyerős szellőztetés tévhitek és kérdések sokaságát veti fel, bízza megbízható és hozzáértő szakemberekre a tervezést és a kivitelezést is. Mi ebben tudunk Önnek segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer PDF útmutató