Hővisszanyerős szellőztető – friss levegő ablaknyitás nélkül

Hővisszanyerős szellőztetés
Kérjen árajánlatot szellőztető rendszer tervezésére, és kiépítésére szakértőnktől!
kérjen ajánlatot

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek a passzívházak nélkülözhetetlen kellékei, ám nem csak a passzívház tulajdonosok élvezhetik annak előnyeit. Ebben a cikkben erről a nagyszerű rendszerről és annak felhasználási területeiről, előnyeiről lesz szó.

Erről lesz szó ebben a cikkben:

 

Miért fontos otthonunkban a friss és tiszta levegő biztosítása?

Renson endura delta hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése 2Életünk nagy részét zárt terekben töltjük, ezért sokkal nagyobb odafigyelést kell fordítanunk a körülöttünk lévő levegő minőségére. Rendkívül magas számban nőtt az asztmás és allergiás megbetegedések száma az utóbbi pár évben. Többek között a tüdőasztmás megbetegedések is kapcsolatba hozhatóak azzal, hogy egyre több időt töltünk zárt, rosszul szellőzött helységekben (iroda, tárgyaló, szoba). Ezeknek a helyiségeknek a légszennyezettsége igen magas a nem megfelelő szellőztetés miatt. Túl sok szén-dioxid, penészgombaspórák, páralecsapódás, allergének akár mind megtalálhatóak lehetnek a rossz beltéri levegőben. A friss levegő utánpótlásra sokféle megoldás létezik az egyszerű légbeeresztőtől az elszívó ventilátoron át a hővisszanyerős szellőztető rendszerig. Cikkünkben ez utóbbiról írunk részletesen.

A szellőztetés jó időben nem okoz különösebb problémát, télen, hideg időben azonban kifejezetten nehéz friss levegővel feltölteni otthonunkat, hisz nem lehet az ablak tárva-nyitva csak néhány percig. Ez kevés idő arra, hogy az elhasznált levegő igazán kiürüljön.

Az elhasznált levegőben rosszul érezzük magunkat.

Mindenki volt már úgy, hogy egyszer csak késztetést érzett arra, hogy ablakot nyisson, vagy kimenjen a friss levegőre. Egy zsúfolt szobában, rendezvényen, ahol sok ember van, hamar elhasználódik a levegő. Egy ember – még ha nem is mozog túl sokat – legalább fél köbméter szén-dioxidot termel óránként és ugyanennyi oxigént von el a környezetétől.

Az otthonunkban folytatott tevékenységek nagy része során pára képződik.

Az emberi légzőszervek számára az ideális 40-60% relatív páratartalom. Ennél nagyobb pártartalom káros hatást gyakorol a légzőszerveinkre. A lélegzésünk, főzés, mosás, ruhaszárítás, fürdés – mind olyan tevékenységek, amelyek során nagy mennyiségű pára keletkezik. Az így létrejött magas páratartalmat megfelelő módon elvégzett szellőztetés segítségével tudjuk ideális mértékig csökkenteni. A folyamosan magas páratartalom más szempontból is kellemetlen tud lenni egy idő után, ugyanis a penészgomba megtelepedését és a háziporatkák szaporodását segíti, melyek ürülékének belégzése alaposan megkeserítheti a porallergiások életét.

A mai, korszerű nyílászárokkal felszerelt épületek már kifejezetten nehezen szellőznek

A műanyag nyílászárókon keresztül szinte alig jut be folyamatosan friss levegő. Némelyikre szereltek légbeeresztőt, de ez csak minimális légcserét biztosít.

Nincs mese, ha friss levegőt szeretnénk, időnként ki kell tárni az ablakokat!

Itt azonban felmerülnek kérdések: mit tegyünk, amikor éppen nem tartózkodunk a lakásunkban, házunkban és nincs, aki kinyissa az ablakokat, pl. nyaralás esetén?

Hasonló probléma merül fel éjszaka is, hiszen nem életszerű az, hogy minden éjszaka felkelünk azért, hogy a lakás helységeit átszellőztessük…

Télen az ablaknyitással történő szellőztetés az adott hlyiséget jelentősen lehűti, míg a lakás több részén maradhatnak szellőzetlen területek. Az ilyen módon történő szellőztetési mód tehát rendkívül egyszerű, de sem energetikai, sem anyagi, sem egészségügyi szempontból nem megfelelő az otthonuk, illetve a benne élők számára.

Az energetiatakarékos és korszerű megoldás légcserére: hővisszanyerős szellőztető rendszer, más néven rekuperátor

Renson endura delta hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítéseA hővisszanyerős szellőztető rendszer egy viszonylag új technológia, mely úgy biztosítja otthonunkban folyamatosan a légcserét télen is, hogy közben nem kell búcsút intenünk a drágán felfűtött meleg levegőnek!

A bentről kiáramoltatott levegőt egy csendes ventilátor sűrűn egymásra ágyazott, könnyen átmelegedő lemezeken keresztül vezeti át, eközben a kinti levegő beáramoltatása ugyanezeken át történik ellentétes irányban. Így az mintegy 90%-os hatékonysággal felmelegítve érkezik be lakásunkba, tehát rendkívül energiatakarékos! A gép ezt egész nap, folyamatosan végzi, szinte észrevétlenül és hangtalanul!

A rekuperátor rendszer mindig friss levegővel látja el a lakás belterét, kiszűri a polleneket, a port, a baktériumokat, tehát a levegő nem csak friss, de egészséges is lesz odabent. A párát és az elhasznált levegőt is eltávolítja, használata mellett nem muszáj ablakot nyitni, tehát zajos környezetben is rendkívül praktikus.

Ha ilyen készüléket használunk, kis idő elteltével csak annyit veszünk észre, hogy nehezebben lankad a figyelmünk, jobban érezzük magunkat otthon és nem érzünk többé késztetést ablaknyitásra.

A hővisszanyerős szellőztető berendezés további előnyei:

Egészséges környezet és higiénia:

 • folyamatos és önműködő légcsere, megakadályozható a penészképződés,
 • optimális minőségű és összetételű levegő

Komfort:

 • huzatmentes környezet,
 • megfelelő páratartalom,
 • szúnyog, légy és más repülő rovaroktól mentes helyiség,
 • kellemetlen szagoktól mentes környezet,
 • biztosítja a helyiségben szükséges minimális szellőzést ablaknyitás nélkül
 • rendkívül csendes üzemeltetés.

Megtakarítás:

 • minimális fogyasztás,
 • olcsó üzemeltetés,
 • magas hatásfok, előmelegített friss levegő,
 • télen alacsonyabb fűtési, nyáron alacsonyabb hűtési költségek,
 • környezetbarát hővisszanyerős szellőztetés.

Energetikai tanúsítvány
a legmagasabb energiahatékonyságú épület és lakásszellőztetéshez, A vagy A+ energiabesorolással. A hővisszanyerős szellőztető készülékek a leginkább energiatakarékos és leghatékonyabb szellőztetési megoldást kínálják lakások és családi házak esetén egyaránt.

Telepítés
új és meglévő épületek, lakások esetén egyaránt kivitelezhető (telepíthető)

Modern technológia nem csak passzívház tulajdonosoknak

Azt gondolhatnánk, hogy ilyen szerkezetre csak passzívházakban van szükség, azonban már az 1990. környékén épült társasházak is nagyon zártak, kevés levegő áramlik a nyílászárók résein keresztül a megfelelő légcsere biztosításához.

Nem feltétlenül kell milliós költségben gondolkoznunk

A központi, egész családi házat vagy irodaházat vezérlő hővisszanyerős szellőztető rendszer mellett már elérhető egyhelyiséges, 30-40 m2-es alapterületig hatékonyan működő változat is. Ez kifejezetten jó szolgálatot tehet gyerekszobában, ahol kiemelten fontos az allergénmentes környezet, vagy kisebb irodai helyiségekben, ahol sok ember dolgozik együtt, egy légtérben. Ez egy falba építhető szerkezet, kevés bontással jár és alig több mint százezer forintért elérhető. Azoknak ajánljuk, akik energiatakarékos és csendes szellőztetést szeretnének megvalósítani lakásuk egyes helyiségeiben (nappaliban, dolgozószobában, gyermekszobában, hálószobában) alacsony költségek mellett.

Kérjen árajánlatot szellőztető rendszer tervezésére, és kiépítésére szakértőnktől!
kérjen ajánlatot

Mi a különbség az egyhelyiséges és központi szellőztető rendszer között?

Egyhelyiséges szellőztető rendszer:

Ideális választás azok számára, akik energiatakarékos és rendkívül csendes szellőztetést szeretnének megvalósítani lakásuk egyes helyiségeiben (nappaliban, hálószobában, gyermekszobában, dolgozószobában), de mindezt alacsony költségek, és komplett légtechnikai tervezés és csőrendszer telepítése nélkül kívánják megoldani.
Az egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető készülékek telepítése nem igényel speciális csőrendszer kialakítását.
Telepítése egyszerű (a szoba falába kell egy nagyobb furat), rövid idő alatt, alacsony költségek mellett megvalósítható, ugyanakkor egy készülék csak egy helyiség szellőztetésére alkalmas.
Ezt a megoldást választva több készülékre is szükség lehet egy lakáson vagy épületen belül.

Quantum HR-150 egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztető részei
Egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető

Központi szellőztető rendszer:

Ideális választás azok számára, akik energiatakarékos és rendkívül csendes szellőztetést szeretnének megvalósítani magas energiahatékonyság és a felhasználói igényeknek megfelelő paraméterezhetőség mellett, teljesen automatizált módon az egész házban egyöntetűen, a szellőztetett helyiségek páratartalmának megfelelő értéken tartása mellett.

A központi készülékek magas hatásfokú, A vagy A+ energiahatékonyságú, antibakteriális kialakítású hőcserélővel és energiatakarékos, EC motorral szerelt ventilátorokkal rendelkeznek.
A készülékben megtalálható ventilátorok gondoskodnak az adott épületben elhasználódott levegő elszívásáról, valamint a friss levegő pótlásáról a készülékhez csatlakozó csőrendszer segítségével.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer ára, a központi szellőztető rendszer elemei:

Amennyiben egy-egy helyiség szellőztetése egyelőre elegendő számunkra, vagy 30-40 m2-nél kisebb lakásban lakunk, akkor elegendő egy 70-100 ezer forint körül már elérhető egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Ha komplett családi házat szeretnénk szellőztetni ilyen módon, akkor a következő költségekkel kell számolnunk:

A számokból látható, hogy egy komplett rendszer szerelési díjak nélkül kb. 1-1,5 MFt-ba kerül egy átlagos méretű családi ház esetében.

FIGYELEM! A rendszer tervezésének, kivitelezésének díja és a szükséges eszközök ára gyermekes családok esetén állami támogatással 50%-ban visszaigényelhető! Keresse kollégánkat!

A rekuperátor segítségével könnyebben megfelelhet házunk a legújabb törvényi előírásoknak!

Minden új építésű lakás, illetve családi ház esetén törvényi előírások szabályozzák azokat a paramétereket amelyeknek meg kell felelniük. Ez vonatkozik a ház vagy lakás szerkezeti elemeire és felépítésére, illetve magára az épületgépészet kialakítására is.

2018. január 1-től az 1246/2013. (IV. 30.) Korm. határozat szigorított az új építésű lakások és családi házak hőkibocsájtási értékeit, amely nem passzívház szintű, de közel nulla energia igénynek felel meg.

Közel nulla energiaígény

A közel nulla energiaigény pontos minimum követelményének meghatározását az egyes tagállamok hatáskörébe sorolja. Hazánkban az épület, lakás vagy családi ház, energia felhasználását úgy kell kiépíteni, hogy az arra fordított költség az épület becsült élettartama alatt megtérüljön.

Egy közel nulla energiaigényű lakás vagy családi háznak:

 • energia felhasználása alacsony
 • magas energia teljesítményű
 • energiaigényének jelentős értékét megújuló energiaforrásból fedezze
 • energia rendszerre fordított költség az épület becsült élettartalma alatt megtérüljön

Szellőztetés és hővisszanyerés – Energiaigény

A szabályozás értelmében törekednünk kell az épület energiaigényét a lehető legalacsonyabbra szorítani amiben a szellőztetés, azon belül a hővisszanyerős szellőztetés egy fontos tényező több szempontból is. Egyrészt a lakásunk vagy családi házunk hő felhasználása jelentősen akár 40-50 %-kal is csökkenhet egy jól megtervezett rendszer és ezzel segítve a közel nulla energiaigény fenntartását.

Az előírásoknak köszönhetően közel légtömör lakást, családi házat kell építenünk aminek elengedhetetlen része a kiváló szigetelésű nyílászárók, illetve a falak megfelelően vastag hőszigetelése. Így gyakorlatilag egy teljesen zárt épületet kapunk, aminek a szellőztetése elengedhetetlen és ebben nyújt nekünk megoldást a hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Kérjen árajánlatot szellőztető rendszer tervezésére, és kiépítésére szakértőnktől!
kérjen ajánlatot

Olvasson tovább:

stiebel-eltron-hovisszanyeros-szellozteto-rendszer

ÚJDONSÁG: STIEBEL központi hővisszanyerős szellőztető gépek kínálatunkban

A STIEBEL technikai megoldásait az innováció jellemzi már 100 éve. Célkitűzésük a folyamatos technológiai fejlesztés és a fenntartható fejlődés szolgálata ...

A beltéri száraz levegő káros hatásai

Kicserepesedett száj, reggeli köhögési inger, száraz orrnyálkahártya – csak néhány tünet, ami arra utal, hogy a lakásban túl száraz a ...
Hővisszanyerős szellőztetés

Hővisszanyerős szellőztető – friss levegő ablaknyitás nélkül

Kérjen árajánlatot szellőztető rendszer tervezésére, és kiépítésére szakértőnktől! A hővisszanyerős szellőztető rendszerek a passzívházak nélkülözhetetlen kellékei, ám nem csak a ...
hovisszanyeros-szellozteto-allergia

A pollenallergia enyhítésére itt a hővisszanyerős szellőztető

Sokan szeretik az ősz elejét a kellemes időjárás miatt, a pollenallergia betegségben szenvedők viszont egyenesen utálhatják azt. A hővisszanyerős szellőztető ...
hővisszanyerős szellőztetés és az egészséges élettér

Hővisszanyerős szellőztetés és az egészséges élettér

Manapság új ház építésekor szinte egyértelmű, hogy a hővisszanyerős szellőztetés igénye felmerül az építtető családok részéről, valamint egyre többen érdeklődnek ...
hővisszanyerős szellőztető

Rekuperátor rendszer megtervezésének tipikus hibái

Rekuperátor (avagy hővisszanyerős szellőztető rendszer) vásárlásán gondolkodik? Segítünk, hogy ne kövessen el alapvető hibákat a szellőztető rendszer kiépítése során. A ...
hővisszanyerős szellőztető rendszer

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszerek Egy hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése szakértelmet és alapos tervezést igényel. Egy helyiséges szellőztetésnél már könnyebb dolgunk ...
Hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél

Hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél

Hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítési hibák Vannak hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél, amiket megfelelő információk birtokában könnyedén elkerülhetünk. Erről szól cikksorozatunk ...
Központi hővisszanyerős szellőztető

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hővisszanyerős szellőztető berendezést?

Hővisszanyerős szellőztető kiválasztása otthonába Hővisszanyerős szellőztető kiválasztása először is attól függ, hogy utólagos beépítéssel tudjuk megoldani a szellőztetést, vagy pedig ...
hővisszanyerős szellőztető rendszer

A hővisszanyerős szellőztető rendszer és működése

Hővisszanyerős szellőztető rendszer Előző cikkünkben azt foglaltuk össze, hogy miért van szükségünk központi szellőztető rendszerre. Ahhoz, hogy az otthonunk, munkahelyünk ...

Tovább a termékekhez:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer PDF útmutató

Hővisszanyerős szellőztető rendszer PDF útmutató