Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése

hővisszanyerős szellőztető rendszer

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszerek

Egy hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése szakértelmet és alapos tervezést igényel. Egy helyiséges szellőztetésnél már könnyebb dolgunk van, de ez a megoldás csak bizonyos esetekben hatékony. Cikksorozatunk befejező részében a kivitelezés témáját fogjuk körüljárni.

Hatékony szellőztetés szükségessége

A hővisszanyerős szellőztetéssel kapcsolatban olvasóink eddig egy alapos összefoglalóban ismerhették meg a központi szellőztető rendszer előnyeit. Ezt követően bemutattuk, hogy hogyan működik egy megfelelően kivitelezett rendszer. Majd segítséget adtunk ahhoz, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő hővisszanyerős szellőztető rendszert. Végül összegyűjtöttük, milyen buktatókat kell elkerülnünk a tervezés és a kiépítés során.

Azok, akik olvasták a korábbi cikkeket is, már tudják, hogy egy kiválóan hőszigetelt épületben elengedhetetlen a megfelelő szellőzés biztosítása, különben az épület nem lélegzik. A folyamatos friss levegőt biztosítanunk kell ahhoz, hogy egészséges környezetben élhessünk, dolgozhassunk és megakadályozzuk a párásodás következtében kialakuló későbbi épületkárokat is.

Egy helyiség hővisszanyerős szellőztetése

Sok esetben csak utólag van lehetőség szellőztető rendszert kiépíteni, ilyenkor jöhetnek számításba az egyhelyiséges szellőztető berendezések. Ezeknek a hátránya, hogy csak egy helyiség hatékony szellőztetésére alkalmasak. Cserébe viszont kompakt méretüknek köszönhetően könnyű beszerelni őket.

egyhelyiséges hőcserélő

A berendezés beépítéséhez szükség van egy nyílásra a falban, ahová szeretnénk beszerelni a szellőztetőt. Mivel a szellőztetők általában egy beltéri és egy kültéri egységből, valamint egy falon átvezethető csőből állnak. A kialakítandó légcsatorna méretét az határozza meg, hogy végül milyen berendezést választunk. Amit még figyelembe kell venni, az a fal vastagsága. Mivel többféle méretben, többféle falvastagsághoz elérhetőek, ezért először magát a berendezést szerezzük be! Az sem mindegy, hogy pontosan a fal melyik részére kerül majd a szellőztető.

Jó hír, hogy ennél a szellőztető rendszernél nincs szükség légcsatornákra sem, ellentétben a központi rendszerrel. Összefoglalva tehát ez egy egyszerű módja a hővisszanyerős szellőztető rendszer utólagos kialakításának és bármelyik helyiségbe felszerelhetjük.

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése

#1: Tervezés

Amennyiben van lehetőség központi szellőző rendszert kialakítani, akkor az első és legfontosabb lépés mindig az alapos, minden részletre kiterjedő tervezés! Ehhez a megfelelő kérdéseket kell feltenni:

 • mennyi a szükséges légcsere mértéke a szellőztetendő helyiségben vagy épületben?
 • mekkora a helyiség vagy lakás mérete?
 • hogyan tudjuk beépíteni a berendezést?
 • milyen funkcióval bír az adott helyiség?
 • hány ember tartózkodik átlagosan a lakásban
 • hogyan és milyen útvonalon tudjuk elvezetni a szellőző rendszer csőhálózatát és egyéb elemeit?
 • A befújó és elszívó légszelepek, anemosztátok a mennyezetbe, oldalfalra vagy esetleg a padlóba kerülnek beépítésre?

Ezek a kérdések segítenek kiszámítani, hogy milyen légszállítási mennyiséggel kell tervezni, amit sokszor alábecsülnek és az adott helyiség méreteihez, funkciójához képest alacsonyabb teljesítményű berendezést szerelnek be.

Fontos, hogy megfelelő számú elszívó és befújó pontunk legyen és ezek a megfelelő helyiségekbe kerüljenek. Az is fontos, hogy a légcsatorna rendszerünk a lehető legkevesebb elágazással valósuljon meg, mert a legnagyobb hatékonysághoz a lehető legkisebb légellenállást kell elérni. A rendszer elszívó pontjait az épület azon részein kell elhelyezni, ahonnan szag és/vagy páraelszívás szükséges (például konyha, fürdőszoba, mosókonyha). Befújni pedig hálószobába vagy nappaliba szükséges a levegőt. A befújt és az elszívott levegő mennyiségének egyensúlyban kell lennie egymással!

Csak egy körültekintő tervezés után lehetséges elkészíteni a kalkulációt a szükséges berendezésekre, szerelési segédanyagokra, légcsatornákra vonatkozóan.

#2: Hővisszanyerős szellőztető gép beépítése

Központi szellőztető gép beépítéseMint az már korábbi cikkeinkből kiderült, a központi szellőztető rendszerhez szükség van elszívó és befúvó pontokra, légcsatornákra és központi szellőztető berendezésre is.

A szellőztető rendszerünk lelke a hővisszanyerős szellőztető gép, amely beépített hőcserélővel, szűrőkkel, kis fogyasztású és hatékony EC motorokkal van ellátva.

A központi gépet olyan helyre célszerű telepíteni, ahonnan a lakás vagy ház minden szellőztetendő helyisége nagyságrendileg azonos távolságban van. Erre azért van szükség, hogy a befújási és elszívási csőhálózatunk körülbelül egyforma hosszúságú legyen.

Központi szellőztető rendszer beépítése lépésről lépésre

A kiépítésnél az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

 • Megfelelő hely választása a központi szellőztető gép számára.
 • Az egyéb szükséges elemek elhelyezése mint a csőhálózati osztó elemek, hangtompító egységek
 • Megfelelő elektromos csatlakozás áramkörvédelmi kismegszakítóval
 • Kondenzvíz elvezetés biztosítása
 • Friss levegő beszívás és elhasznált levegő kivezetése a szabadba

Számos változatban találunk hővisszanyerős szellőztető berendezést, de kiválasztásuk sok szemponttól függ, mint például a teljesítmény, hatásfok, beépített funkciók, stb.. Sok múlik azon, hogy a készüléket hogyan lehet felszerelni, mert vannak berendezések amiket akár vízszintesen, akár függőlegesen is beépíthetünk, míg másokat nem.

#3: A levegő szállítása a berendezések között

Szellőztető rendszer szelepfogadó dobozaAz elszívó és befújó pontokat jól megtervezett légcsatorna hálózat segítségével köti össze a rendszer és ezen keresztül szállítja a levegőt, végzi a levegő cseréjét. A központi szellőztető rendszert úgynevezett csillagpontos módon kell kialakítani annak érdekében, hogy a zajszintet a legminimálisabbra csökkentsük. Ehhez van szükség osztó-gyűjtő elemekre.

Ezek az osztódobozok kötik össze a főbb légcsatornákat és az egyes elágazásokat. Amennyiben elszívó oldalra építjük be az osztódobozt, a különböző helyiségekből összegyűjtött levegőt továbbítja a légkezelő berendezés felé. Befújás oldalon pedig a légkezelő felől érkező friss  levegőt osztja szét az egyes ágak között. Anyaga horganyzott acél vagy műanyag.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer flexibilis csőA légcsatorna általában egy flexibilis műanyag cső. Kínálatunkban megtalálhatóak a speciálisan erre a célra fejlesztett műanyag csövek, amelyek alapanyaga prémium minőségű polietilén. Mivel antisztatikus, gombaölő, antiallergén tulajdonsággal is rendelkezik, ezért jó szívvel ajánlható lakóépületek szellőző rendszerének kiépítéséhez. Az általunk forgalmazott szellőzőcső rendszer egy moduláris felépítésű rendszer, könnyen és kényelmesen alakítható szerszámok nélkül is a press-fit csatlakozóknak köszönhetően. Előnye ennek a típusú légcsatornának például az is, hogy elrejthető a padlózat vagy födém beton rétegei alatt, a vázszerkezetben vagy a vakolat alatt.

Szellőztető rendszer osztó dobozaEgyéb segédanyagokként még szükség lesz hangcsillapító elemekre, amik csökkentik a motorzajt. Az elszíváshoz és a befújáshoz is be kell szereznünk rácsokat és légszelepeket, amelyek a szelepfogadó dobozhoz csatlakoznak.

Jól látható, hogy egy komplex rendszerről van szó, aminek számos összetevője, alkatrésze van, és ezeknek tökéletesen kell egymáshoz passzolnia. Csak egy szakember képes arra, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer tervezés soránminden apró részletet figyelembe véve meg tudja tervezni a légszállítási és egyéb igénynek megfelelő leghatékonyabb szellőztető rendszert. Ami aztán, ha szükséges, egy karbantartás alkalmával könnyen hozzáférhető.

A központi szellőztető rendszer teljes kínálatának megtekintéséhez kattintson ide: hővisszanyerős szellőztető

Kérjen árajánlatot szellőztető rendszer tervezésére, és kiépítésére szakértőnktől!
kérjen ajánlatot

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003

facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer PDF útmutató