Rekuperátor rendszer megtervezésének tipikus hibái

hővisszanyerős szellőztető

Rekuperátor (avagy hővisszanyerős szellőztető rendszer) vásárlásán gondolkodik?

Segítünk, hogy ne kövessen el alapvető hibákat a szellőztető rendszer kiépítése során.

 1. A kiválasztott berendezés teljesítménye túl kicsi. Ez abból adódik, hogy a hővisszanyerő gép kívánt légszállítását nem a beépítési körülményeket és a használat módját figyelembe véve választják ki.
 2. A kiválasztott készülék túl hangos, még a szobákba is beszűrődik a zaj. Ennek oka, hogy kispórolják a hangcsillapító elemeket vagy nem csillagpontos kiépítést alkalmaznak.
 3. Ügyeljen a rekuperátoros szellőztetők műszaki adataira, mivel azokat a gyártók eltérő szabványok szerint adják meg!
 4. Figyeljen arra, hogy a hőcserélő ( rekuperátor) hatásfoka, ne legyen túl alacsony!
 5. Elengedhetetlen, hogy fagyvédelmi rendszerrel rendelkezzen a kiválasztott készülék.
 6. Érdemes tisztában lennie a berendezés kiválasztásának elméleti hátterével.
 7. Fontos, hogy megfelelő automatikával rendelkezzen a hővisszanyerős gép az optimális működtetés érdekében.

Nézzük meg pontról pontra,  hogyan tudja elkerülni a fenti hibákat!

Rekuperátor szellőztető rendszer családi házban#1. A kiválasztott berendezés teljesítménye túl kicsi

Ha csak a gép elnevezéséből indul ki, az félrevezető lehet. Ugyanis néhány gyártó a hővisszanyerős szellőztető elnevezésében a “0 Pa” légcsatorna ellenálláshoz tartozó – elméleti maximum légszállítást – tünteti fel. Azonban valós körülmények között a légszállítás ettől az értéktől jelentősen eltérhet.

Annak érdekében, hogy a jelentős többletfogyasztást, magas fordulatszámot, magasabb zajszintet, valamint a megrövidült élettartamot elkerülje – ellenőrizze a berendezés levegőszállítását, közepes fordulatszám tartományban. Erre vonatkozólag sajnos néhány gyártó nem közöl pontos adatokat.

#2. A kiválasztott rekuperátor túl hangos, még a szobákba is beszűrődik a zaj

A nem megfelelő hangcsillapító kiválasztásával, illetve a hangcsillapító teljes kihagyásával a lakás szobáiba is beszűrődhet a zaj, ami rontja az lakók életminőségét. Hangcsillapító burkolatok vagy kiegészítő elemek alkalmazásával könnyen segíthetünk ezen a problémán.

Amennyiben a kiépített rendszert nem csillagpontos kialakítással lett megvalósítva, szintén a szobák közti áthallást okozhatja. Lakásokban, lakóépületekben mindig csillagpontos rendszert kell kiépíteni a megfelelő zajszint biztosítása érdekében.

#3. Ügyeljen a rekuperátor műszaki adataira, mivel azokra eltérő szabvány értékek vonatkoznak

A fogalomba helyezett rekuperátor rendszereknek rendelkeznie kell energiacímkével, és teljesítmény nyilatkozattal. Ezeket a hővisszanyerős berendezéseket össze lehet hasonlítani az EN 13141-7 standard szerinti értékek alapján. A távol-keleti gyártóknál szokásos – japán szabvány szerint mért értékekkel – nincs értelme ezeket a számokat összehasonlítani.

Jelenleg a legfontosabb szabványok a lakások szellőztetésével kapcsolatban:

–  2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv

–  2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv

– EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/30/EU IRÁNYELVE

– EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/35/EU IRÁNYELVE

#4. Figyeljen arra, hogy a hőcserélő ( rekuperátor ) hatásfoka, ne legyen túl alacsony

Ellenáramú kialakítással lehet elérni a legmagasabb hatásfokot. Ám ennek a megoldásnak igen nagy a helyigénye. A legtöbb gyártó ezért kereszt-ellenáramú hőcserélő készüléket ajánl. Az alacsonyabb áron kapható gépek egyszerű keresztáramú hőcserélővel vannak ellátva, aminek a hatásfoka alacsonyabb.

Ez pedig azzal jár, hogy télen a gépből kilépő – vagyis a befújt levegő –  hőmérséklete alacsonyabb lesz mintha kereszt ellenáramú hőcserélővel szerelt gépet vásároltunk volna.

A kis hatásfokú hőcserélő kompenzálható utófűtő beépítésével, ami azonban  jelentős többletköltséget von maga után a beszerelést, illetve az üzemeltetést illetően. Megfigyelhető, hogy a legtöbb gyártó nem közöl pontos értéket a hőcserélő hatásfokáról, valamint 90 százalék feletti hatásfokot állít aminek valódisága sokszor megkérdőjelezhető.

#5. Fagyás ellen védve legyen a készülék

Ez egy lényeges szempont, hiszen nagyon fontos a magyarországi klimatikus viszonyok között a fagyvédelemre is odafigyelni. Mivel a magasabb hatásfokkal rendelkező hőcserélős szellőztető készülék több hőenergiát von ki a belső térből – ezért a kifújt levegő hőmérséklete alacsonyabb – a fagyvédelem fontosabb, mint az alacsony hatásfokú készülékek esetében. Automatikus vezérléssel megoldható , hogy a berendezés fagyveszély esetén csökkentse a friss levegő mennyiségét vagy akár teljesen leállítsa a külső levegő beszívását. Így a kicsapódott és megfagyott kondenzvíz visszaolvasztható. Ennek a fagyvédelmi funkciónak nagy hátránya, hogy amíg a friss levegő beszívást leállítja a szellőztető gép, addig a lakásunk légcseréje nem biztosított.

Családi házas hővisszanyerős szellőztető rendszer#6. Érdemes tisztában lennie a rekuperátor berendezés kiválasztásának elméleti hátterével

Építkezőként Önnek nem, de a szakembereknek KÖTELEZŐEN ismerniük kell a DIN 1946-6 előírását. A megfelelő hővisszanyerős szellőztető választás előtt munkatársunk segítségére lesz az ún. fejadag szerinti gép kiválasztásában. Ekkor elegendő az ingatlanban lakók számát beszorozni 30 m3/h -val, és máris megkapjuk, milyen teljesítménnyel rendelkező berendezésre lesz szükség. Azonban ez a számítás nem elegendő, a lakás méreteit valamint a különböző helyiségek funkcióit is figyelembe kell venni a szellőztető gép teljesítményének meghatározásakor és más fontos szempontokat is figyelembe kell venni a hővisszanyerős szellőztető rendszer tervezése, majd kivitelezése során.

Ha Ön egyszerűen csak arra kíváncsi, hogy mekkora hőcserélős gépet vásároljon házába/lakásába, akkor kérje bátran szakértőnk segítségét!

#7. Miért fontos a jó automatika?

Az olcsóbb gépi szellőztetőket egy háromállású kapcsolóval szerelték fel, de manapság már a felhasználók többre vágynak. Szeretnék saját maguk szabályozni például az időre programozható szellőzési fokozatot, ill. ellenőrizni szeretnék a megfelelő automatikán keresztül az utófűtő/előfűtő működését, a hőcserélőbe érkező, illetve kilépő levegő hőmérsékletét. Egy intelligens szellőztető gép automatikával a lakás páratartalom, CO2 és PM2.5 értékét is megtudhatjuk ill. ezek értékétől függően vezérelhetjük gépünket.

Milyen előnyei vannak a rekuperátor rendszer használatának?

 • Egy teljesen az adott igényekre tervezett és megfelelően kivitelezett hővisszanyerős rendszer előnyei összefoglalva:
 • Javul a lakók közérzete a folyamatos légcsere következtében
 • Por- és pollenmentes, friss, oxigéndús levegőt biztosít lakásunk minden szegletében
 • A szellőztetés eredményeképpen nem jelentkezik penészesedés, gombásodás a lakásban
 • A szabályozott szellőztetés eredményeként csökken a fűtési, és hűtési költség, így akár 30%-kal csökkenhet a fűtésszámla. Ezzel csökken a környezet károsanyag terhelése is!
 • A készülék használatával a konyhából és mellékhelyiségből egyidejűleg távoznak a kellemetlen szagok.
 • Csökkenő zajterhelés, hiszen az ablakokat zárva tarthatjuk, a friss levegő bejön, de a zaj nem.

Reméljük tudja majd hasznosítani tanácsainkat egy Ön számára minden szempontból megfelelő szellőztető rendszer kiválasztása, és beépítése során!

Kattintson, és böngésszen a hővisszanyerős szellőztető gépek kínálatában!

Kérjen ajánlatot hővisszanyerős szellőztető rendszer megtervezésére, és igény szerinti kivitelezésére!

 

AJÁLATOT KÉREK

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer PDF útmutató