Hogyan válasszuk ki a megfelelő hővisszanyerős szellőztető berendezést?

Központi hővisszanyerős szellőztető

Hővisszanyerős szellőztető kiválasztása otthonába

Hővisszanyerős szellőztető kiválasztása először is attól függ, hogy utólagos beépítéssel tudjuk megoldani a szellőztetést, vagy pedig adott a lehetőség egy központi rendszert kivitelezni. Utólagos beépítésnél csak az egyhelyiséges szellőztető berendezések jöhetnek szóba, hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése alkalmával azonban széles a választék. Ebben az esetben néhány alap szempontot kell figyelembe vennünk.

Előző cikkünkben ismertettük, hogy hogyan működik maga a hővisszanyerős szellőztető rendszer. Most pedig eláruljuk, hogy a rendszer kulcselemének kiválasztásához milyen szempontokat kell mérlegelnünk.

Hővisszanyerős szellőztető kiválasztása

Mint minden szellőztető berendezés esetében, így a hővisszanyerős rendszerek esetén is az alábbi kérdésekre kell választ adnunk:

  • mennyi a szükséges légcsere mértéke a szellőztetendő helyiségben vagy épületben?
  • mekkora a helyiség vagy lakás mérete?
  • hogyan tudjuk beépíteni a berendezést?
  • milyen funkcióval bír az adott helyiség?
  • hány ember tartózkodik átlagosan a lakásban?
  • hogyan és milyen útvonalon tudjuk elvezetni a szellőző rendszer csőhálózatát és egyéb elemeit?

A megválaszolandó kérdések sokaságából is látszik, hogy miért is rendkívül fontos, hogy a kivitelezővel és légtechnikai szakemberrel közösen válasszuk ki a célnak leginkább megfelelő készüléket. Egy tapasztalt szakember tisztában van például a berendezés műszaki leírásában szereplő légszállítási adatok megbízhatóságával, hiszen az a beépítési körülmények függvényében jelentősen eltérhet a katalógus adatoktól.

Ha pedig nem megfelelő teljesítményű szellőztető berendezést választunk, akkor energiát pazarol a rendszer, ahelyett, hogy spórolna nekünk. Ez bizony a pénztárcánknak sem közömbös szempont. Egyszerű megoldás az egyhelyiséges szellőztetés.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer utólag

VENTS Twin Fresh SOLO RA-1-35-9-R egyhelyiséges hőcserélő felépítése

Termékkínálatunkban található egy helyiséges és központi hővisszanyerős szellőztető berendezés is. Utólagos beépítésnél, amennyiben csak egy helyiséget kívánunk így szellőztetni, az egy helyiséges szellőző berendezések tökéletesen megfelelnek. Ezekhez nem szükséges légcsatorna rendszereket kiépíteni, alkalmasak folyamatos üzemre is. Ezek a készülékek általában maximum 30 m2 alapterületű helyiségekhez ajánlottak.

Előnyük a több helyiséget szellőztető rendszerrel szemben a könnyű beépíthetőség. Ezek a berendezések kompakt méretben készülnek, ezért a beépítés nagyon egyszerű, nem igényel nagyobb munkálatokat. A központi rendszerhez hasonlóan a működésük csendes és energiatakarékos.

Központi szellőztető rendszer tervezése, kivitelezése

Amennyiben van lehetőségünk központi szellőztetés kiépítésére, akkor légcsatorna rendszerrel is terveznünk kell. Ilyenkor mindig van elszívó és befújó csőhálózat is. Az elszívó és befújó pontok számának és légszállítási adatainak meghatározásához a komplett szellőztető rendszer megtervezése szükséges. Rendkívül fontos, hogy a rendszerhez válasszuk ki a megfelelő berendezést és nem fordítva! Különben az az eset áll fenn, hogy a gombhoz választjuk a kabátot, ami ritkán szokott jó eredményt hozni.

hővisszanyerős szellőztető beépítése

Az elszívó részeket olyan helyre ajánlott telepíteni, ahonnan szag vagy pára elszívás szükséges. Ilyen heyiségek a WC helyiség vagy konyha, fürdőszoba. A hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése kiemelt fontosságú, minél kevesebb kanyar tervezése a csőrendszerbe, hogy a lehető legkisebb ellenállást érjük el. Ez a csövek belső kialakításánál is lényeges szempont. Figyelnünk kell arra is, hogy a kintről beszívott levegő, a minél kisebb hőveszteség érdekében, a lehető legrövidebb utat tegye meg.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a berendezésnek alkalmasnak kell lennie a fagyvédelemre is. Ez nem csak a központi rendszernél elvárás, hanem az egyhelyiséges szellőztetőnél is! A mi klímánkon a téli fagyos időjárásban kap ez a funkció kiemelt figyelmet.

Ha a berendezés rendelkezik fagyvédelemmel, akkor képes arra, hogy a friss levegő mennyiségét csökkentse fagy esetén. Van olyan készülék is, amelyik egyszerűen kikapcsol ilyenkor. Ezért mindig győződjünk meg arról, hogy milyen automatikával van felszerelve az adott berendezés! Az ár ebben az esetben nem lehet döntő szempont, hiszen ha egy fagy alkalmával használhatatlanná válik a szellőztető berendezésünk, akkor az már egy jelentős veszteség, ami elkerülhető lett volna.

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő hővisszanyerős szellőztető gépet?

Az irányadó szabvány a német DIN 1946-6 legyen, amikor szellőztető gépet választunk. Ha ez alapján kalkulálunk légszállítási igényt és teljesítményt, akkor nem fogjuk alulméretezni a szellőztető rendszert.

A normál szellőzési mennyiség akkor szükséges, amikor mindenki az épületben tartózkodik, de ehhez képest van alacsony szellőztetési igény is, amikor például mindenki alszik, pihen. Viszont az olyan tevékenységeknél, mint például sütés-főzés, zuhanyozás vagy családi vendégség, magasabb teljesítményre van szükség. Ha nem tartózkodik senki az épületben, mert nyaral a család, akkor egy alapjárat szükséges.

Légszállítási igény meghatározása

A készülék vásárlásakor a legfontosabb, hogy ha sikerült kiszámítani az épülethez szükséges normál légszállítási mennyiséget, ne olyan gépet válasszunk, aminek ez az érték mennyiség a maximum teljesítménye! A normál légszállítási igény egy átlagos érték, a valós értékek ehhez képest kisebb igénybevételnél 30%-kal kisebbek, intenzívebb használatnál (pl fürdőszoba használat) pedig 30%-kal nagyobbak. A teljesítmény kiválasztásakor a magas szellőztetési igényt kell alapul venni.

Funkciók, automatika

hovisszanyeros szellozteto berendezes

Érdemes már előre gondolkodni azon, hogy milyen kényelmi vagy védelmi funkciókat szeretnénk kapni a hővisszanyerős szellőztető géppel. Kiemelt jelentőségű a fagyvédelmi funkció, de rendkívül hasznos, ha van nyári megkerülő (bypass) ág is a rendszerben. Sokféle programozási lehetőséget találhatunk, amik megkönnyítik a berendezés használatát. (programkapcsoló, CO2 érzékelő). A kiváló minőségű szellőztető gépek esetén van lehetőség a teljesítmény szabályozására az adott igényeknek megfelelően. A beépített szűrők minősége sem elhanyagolható, érdemes ezt is megnézni.

Ár-érték arány

Azt tudjuk mondani, hogy mint minden esetben, az olcsó ebben az esetben is hosszú távon drága lesz. Könnyű kísértésbe esni és egy olcsó szellőztetőt vásárolni, de nem valószínű, hogy egy ilyen készülék hosszú életű lesz. Gyakori például, hogy az alacsony árkategóriájú termékek nem rendelkeznek fagyvédelemmel, ami a mi klímánkon elengedhetetlen alap funkció kellene, hogy legyen!

Mivel egy hővisszanyerős szellőztető kiválasztása, majd a szellőztető rendszer létrehozatala egy hosszú távú befektetés, ami idővel visszahozza a befektetett pénzt, ehhez olyan berendezést kell vásárolnunk, ami kiváló minőségű és az igényeinknek megfelelő teljesítménnyel bír, aminek ára van.

A végeredmény: hosszú távú megtérülő befektetés

Amennyiben a kivitelezővel kiváló munkát végeztünk, egy olyan rendszert kapunk, aminek segítségével gazdaságos és hatékony módon jutunk friss levegőhöz. A szellőztető rendszer a lakótérben az elhasznált levegőt folyamatosan cseréli a kinti tiszta, friss levegővel, ami szűrt állapotban jut be a helyiségekbe. Ez biztosítja számunkra az egészséges környezetet, ami jótékony hatással van az egészségünkre, koncentrációnkra, munkavégzésünkre.

Mivel ez a rendszer akár 90-94%-os hővisszanyerési hatásfokkal is képes működni, hihetetlenül energiatakarékos és költséghatékony. Vagyis visszanyeri azt az energiát, ami a kifújt és beszívott levegő hőmérsékletének különbségéből adódik minimális veszteséggel.

Bármelyik megoldást választjuk, rendkívül fontos, hogy szakemberrel dolgozzunk.

A hővisszanyerős szellőztető kiválasztása és a szellőztető rendszer kiépítése egy hosszú távú befektetés.

Ezért lényeges, hogy a lehető legoptimálisabb módon építsük be az otthonába. Kérjen árajánlatot  rekuperátor rendszer tervezésére, és kiépítésére kollégánktól!

kérjen ajánlatot

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003

facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.