A hővisszanyerős szellőztető rendszer és működése

hővisszanyerős szellőztető rendszer

Hővisszanyerős szellőztető rendszer

Előző cikkünkben azt foglaltuk össze, hogy miért van szükségünk központi szellőztető rendszerre. Ahhoz, hogy az otthonunk, munkahelyünk levegője folyamatosan tiszta és friss legyen és a szellőztetés ne járjon energiaveszteséggel, feltétlenül egy hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésre ajánlott.

A cikkből kiderült, hogy milyen pozitív hatásai vannak a szervezetünkre nézve a friss, egészséges levegőnek. Továbbá az épület állagának megóvásában is szerepet játszik. Most azt járjuk körül, hogy hogyan működik maga a rendszer.

Légcsere hatékony és energia takarékos módon

hővisszanyerős szellőztető rendszer vezérlő egysége

A hővisszanyerős szellőztető rendszer tulajdonképpen az épület tüdeje. Lakásunkból kiszívja az elhasznált levegőt, és helyébe átszűrt, friss levegőt fúj be. Segítségével lélegzik az épület. Egy jól szigetelt épületben kiemelten fontos, hogy a levegőben előforduló szennyeződésektől és a magas páratartalmú levegőtől megszabaduljunk, és friss oxigéndús levegővel pótoljuk azt.

Hővisszanyerős szellőztető működése

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek működésének lényege tehát, hogy a lakótér vagy a munkaterület szellőztetésekor a kintről beszívott friss levegőt fűtési szezonban egy hőcserélő egységen keresztül felmelegítik, és csak ezt követően juttatják a helyiségbe. Nyári üzemmódban az éjszakai hűvösebb kinti levegővel a (hőcserélőt kikerülve) hatékonyan hűthetjük vissza a nappal felmelegedett épületet.

A hővisszanyerős szellőztetéssel egyszerre oldható meg a friss levegő biztosítása illetve annak az energiának visszanyerése, ami a kifújt és beszívott levegő hőmérsékletének különbségéből adódik.

Mivel ez a rendszer akár 90-94%-os hővisszanyerési hatásfokkal is képes működni, rendkívül energiatakarékos és költséghatékony. A hővisszanyerős szellőztető rendszer hatékony működése érdekében fontos a megfelelő szellőztető gép kiválasztása, illetve a teljes rendszer helyes megtervezése, ami nem könnyű feladat. Arról, hogy a választásnál milyen hibákat kerüljünk el, a következő cikkben foglalkozunk majd.

központi hővisszanyerő gép működési elve

A hővisszanyerős rendszer elemei

Komplett hővisszanyerős rendszer kiépítéséhez elszívó és befújó pontokat kell telepítenünk illetve légcsatorna rendszerrel is számolnunk kell.

Az elszívó pontokat olyan helyekre telepítik, ahonnan szag és páraelszívás szükséges. Ilyen helyiségek például a konyha, fürdőszoba, WC helyiség vagy a mosókonyha.

A friss levegőt befújni pedig a hálószobákba és a nappali helyiségekbe szükséges. Az elszívott és a befújt levegő mennyiségének azonos értékűnek kell lennie.

 

Egy központi hővisszanyerős szellőztető rendszer elemei:

Központi szellőztető gép: a kulcs elem

Hővisszanyerős légkezelő, kereszt-ellenáramú, oldalsó csonkozássalEzeken a pontokon helyezik el a légcserélő berendezéseket. Többféle kivitelben kaphatóak és az árkategóriájuk is széles spektrumon mozog. Van olyan berendezés, amit akár vízszintesen és függőlegesen is beépíthetünk, padlóra, oldalfalra vagy mennyezetre szerelhetünk.

A hőcserélős központi szellőztető gép ára általában az alábbi tényezőktől függ:

  • A hőcserélő típusa, hatásfoka
  • A gép funkciói (pl. automatikus bypass, vezérlés módja, sebességfokozatok száma)
  • Elektromos előfűtés és vezérlése
  • Beépített motorok típusa, minősége
  • Garanciális időtartam
  • Hőszigetelés kialakítása, vastagsága

Ezeket az adatokat a műszaki leírásban érdemes áttanulmányozni, de a kivitelező szakember segítsége elengedhetetlen. Az elszívó és befújó pontok számának és légszállítási adatainak meghatározásához a komplett szellőztető rendszer megtervezése szükséges. Ez egy komplex rendszer, ráadásul hosszú távú befektetésről beszélünk, ezért tanácsosabb a tervezést, kiválasztást szakértőre bízni.

Segédanyagok a rendszer kiépítéséhez

A berendezéseket légcsatornák segítségével kötjük össze illetve ezen keresztül szállítja a rendszer a beszívott és kifújt levegőt. A légcsatorna rendszer kiépítése során a leglényegesebb szempont, amit a kivitelezőnek szem előtt kell tartania, hogy minél kevesebb elágazással, kanyarral valósítsák meg. Ha a lehető legkisebb ellenállást sikerül elérni, akkor a hőveszteség is a lehető legkisebb lesz. Az energiahatékonyság miatt ez elengedhetetlen. A légellenállás a csövek belső kialakításánál is lényeges, ezért kimondottan az e célra tervezett csőrendszereket és elemeit ajánljuk beépíteni.

A központi szellőztető rendszert csillagpontos módon kell kialakítani, így biztosíthatjuk a szobák közti minimális áthallást és zajszintet. A csillagpontos rendszert úgynevezett osztó-gyűjtő elemekkel valósíthatjuk meg. A hővisszanyerős gép és a csőhálózat között az elszívó és a befújó ágba hangcsillapító elemek beépítése szükséges a minimális motorzaj biztosítása érdekében.

A szobákba és egyéb helyiségekbe rácsokon és légszelepeken keresztül tudjuk a levegőt befújni és elszívni. A légszelepekhez vagy rácsokhoz szelepfogadó dobozok beépítése szükséges, amit akár a beton födémbe is helyezhetünk, vagy az állmennyezet fölé szerelhetjük.

Szellőztető rendszer kiépítése utólag

Arra is van lehetőség, hogy a felújított épületet utólag lássuk el szellőztető rendszerrel. Ilyen esetben ideális az egyhelyiséges szellőztető berendezés beszerelése. Az egyhelyiséges szellőztetők segítéségével azonban, ahogy az a neve is mutatja, csak egyetlen helyiség hatékony szellőztetését tudjuk biztosítani.

Ha ezt a megoldást választjuk, jóval egyszerűbb dolgunk van, mert ebben az esetben nincs szükség légcsatorna rendszer kiépítésére. Elegendő felszerelni a szellőztető berendezést a falra. Ezeket a készülékeket kompakt méretben gyártják, aminek köszönhetően a beszerelésük is rendkívül egyszerű.

A központi szellőztető berendezésekhez hasonlóan energiafelhasználásuk alacsony és működésük is csendes. Mindkét berendezésnél lényeges, hogy rendelkezzen fagyvédelemmmel ami azt jelenti, hogy fagyveszély esetén leállítja a levegő beszívását, így biztosítható a hőcserélő fagymentesítése. Természetesen egy megfelelő minőségű berendezésnél ez alapfunkció. A kiválasztás során ne felejtkezzünk meg meggyőződni arról, hogy tudja –e biztosítani a készülék a fagymentesítést.

A cikksorozatunk következő részében megmutatjuk, milyen hibákat követnek el általában a szellőztető berendezés vásárlása során. És megmutatjuk, hogyan kerülhetőek el.

A fenti lehetőségek közül bármelyik megoldást is választjuk, rendkívül fontos, hogy szakemberrel dolgozzunk.

A hőcserélős szellőztető rendszer kiépítése hosszú távú befektetés, ezért lényeges, hogy a lehető legoptimálisabb módon építsük be a lakásunkba, házunkba. Keressen bennünket!

kérjen ajánlatot

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003

facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.