Ipari konyha elszívó rendszerek

ipari konyha elszívók

Ipari konyha szellőztetés

Ipari konyhai elszívó rendszerek bemutatása. Az ipari konyhai és éttermi környezetben a feladatok többségének az elvégzése viszonylag egyszerű eszközökkel történik. A gáztűzhely lángot biztosít a főzéshez, a hűtőszekrények hidegen tartják az ételeket, és a szakács késekkel apróra vágja a zöldségeket, húsokat, egyéb hozzávalókat. 

Az egyik fő kivétel ez alól az ipari konyhai elszívó és éttermi elszívó rendszerek, amelyek lehetővé teszik a levegő áramlását, ám valójában ezek nagyon összetett rendszerek, és a rendszer alkotóelemeinek hibátlanul kell együttműködnie a hatékony szellőzés érdekében.

ipari konyha szagelszívó

Milyen egy hatékony szellőztető rendszer?

Az ipari konyha párás, zsíros környezetében kritikus fontosságú, hogy egy hatékony szellőztető rendszer legyen kiépítve. Ennek érdekében a munkahelyi környezetnek  munkavédelmi szempontból biztonságosnak és tisztának kell lennie, és meg kell védenie a drága konyhai berendezéseket a főzés során felhalmozódó káros zsírok lerakódásától. 

Szerencsére napjainkban modern ipari konyha elszívó rendszereket terveznek, illetve telepítenek az éttermek és szállodák számára. Ezek egyik fő alkotóeleme az olyan nagykonyhai elszívó ventilátorok, amelyek könnyen szervizelhetőek és tisztíthatóak.

Ezek a rendszerek könnyen kiépíthetőek, tartósabbak és jobban képesek kezelni a rájuk háruló szigorú egészségügyi előírásokat, és munkavédelmi követelményeket.

Milyen elemekből áll egy konyhai elszívó rendszer?

Az ipari konyha elszívó rendszer működtetése során a pára, füst és zsírok nagy mennyiségének eltávolítása egy összetett folyamat. A megfelelő hatékonyságú szellőztetéshez szükséges a megfelelő méretű és teljesítményű elszívó ventilátor, az elszívóernyő, a szűrő, a fordulatszám szabályozó, valamint a konyhai szellőztető rendszer további elemei, mint például a légcsatornák.

Ennek a rendszernek számos működő eleme van, de egy konyhai elszívórendszer 3 fő részből áll: 

    a megfelelő szűrővel ellátott elszívóernyő

–     a megfelelő teljesítményű elszívó ventilátor

–     valamint az elszívott levegő utánpótlása

A nagykonyhai szagelszívó rendszereket úgy kell megtervezni és kivitelezni, hogy alkalmasak legyenek az ipari konyhákból a füst, pára, olajok és zsírok kivezetésére. A megfelelő friss levegő utánpótlás állandóan biztosított legyen, ezzel is hozzájárulva a konyha tisztántartásához, a konyhai dolgozók egészségének megtartásához. 

Fali elszívóernyők

A falra szerelhető elszívók esetében a készülék egyik oldala a fal mentén helyezkedik el. A szűrők szögben vannak felszerelve, és az elszívóernyő alatti mozgás szabad. Ezen a képen egy ilyen berendezést láthatnak.

ipari konyhai elszívók

Sziget típusú elszívóernyők

Az elszívó ernyő kiválasztásánál és telepítésénél érdemes odafigyelni az ernyő alatt zajló munkafolyamatok hő-, pára- és zsírterhelési tényezőire. Hiszen nem mindegy, hogy egy 13 kW-os gázzsámoly vagy ipari olajsütő felől kell elszívni a több száz adag készülő étel hőjét, zsírját és páráját,  vagy olyan esetben, amikor egy modern “látvány” konyha folyamatos, de minimális, csak néhány készülő adagját kell szellőztetni. 

Ipari konyhák elszívó rendszerének kialakítása során ajánlott a rozsdamentes elszívóernyőt alkalmazni,, rozsdamentes labirint zsírszűrővel, és ha szükséges, olajleeresztő csappal.

Kiegészítő opcióként LED világítást is kérhetünk az elszívó ernyőkhöz.

Ipari zsírszűrők

A terelőlemezek és keretek alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek. Ezek a szűrők könnyen illeszthetők bármely szabványos típusú elszívóernyőhöz. A zsírszűrő könnyen eltávolítható és tisztítható.

Milyen előnyei vannak a konyhai elszívó rendszernek az ipari konyhában?

Ha Ön ipari konyhát üzemeltet, akkor számos előnye van annak, ha a konyhai elszívó rendszert tisztán tartja a rendszeres tűzvédelmi ellenőrzéseken túl. A tiszta ipari konyha fenntartása azt sugallja az alkalmazottak és a vendégek felé, hogy Ön törődik a szolgáltatás színvonalának növelésével, valamint fontosnak tartja a biztonságos üzemeltetést és az egészséges levegőt éttermében, konyhájában. 

ipari konyhai elszívó

Ipari konyhájának élet- és munkahelyi légkörének javítása mind a személyzetre, mind pedig a vendégekre is pozitív hatással lesz.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagynia, hogy amikor megvédi munkavállalóit a levegőben lévő szennyeződésektől csökkenni fog a betegszabadság miatti távollét, és ezzel egyidejűleg megnövekszik a termelékenység is.

 

Összefoglalva ez a négy fő előnye a megfelelően tervezett és kivitelezett konyhai elszívó rendszereknek:

  1. Tűzmegelőzés
  2. Energiahatékonyság
  3. Környezetvédelmi biztonság
  4. Egészségvédelem

 

Kérjen árajánlatot ipari konyha szellőztető rendszerének megtervezésére és kiépítésére. Kollégánk segít megtalálni a legjobb megoldást!

 

kérjen ajánlatot

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.