Ipari szellőztetés radiális és axiális ventilátorokkal

ipari szelloztetes

Az ipari szellőztetés biztosítására alkalmas rendszerek komoly szakmai tervezést és kivitelezést igényelnek, hiszen legyen szó mezőgazdasági komplexumról, ipari csarnokról vagy egy nagykonyháról, minden esetben teljesen egyedi igényeknek kell megfelelnie az adott rendszernek. Gondoljunk csak arra, hogy teljesen más a levegőminősége például egy állattartó telepnek, mint mondjuk egy gyógyszergyárnak. Van ahol a levegő poros és szennyeződésekkel is kell számolni, van ahol pedig forró, zsíros gőzzel kell megküzdeni. Az épületek adottságai, szigetelése, az épületben tartózkodók száma és még megannyi szempont van, ami felmerül. De a cél minden esetben a friss, tiszta, egészséges levegő folyamatos biztosítása.

 

ipari-szelloztetes-ventilatorbolt

Ipari szellőztetés kiépítéséhez alkalmazható elszívó ventilátorok tulajdonságai

Az egyik legfontosabb különbség egy átlagos lakossági felhasználásra gyártott elszívó és egy ipari elszívó között természetesen a teljesítmény. Míg például egy fürdőszobai elszívó ventilátornak mindössze néhány négyzetméteren kell dolgoznia, addig egy komplexum esetében több száz vagy ezer négyzetméter központi szellőztetéséről kell gondoskodnia. Ahhoz, hogy az akár extrém igénybevételt is bírják a szellőztető rendszerek, olyan speciális motorral szerelik fel az ipari ventilátorokat, amik hosszú élettartamúak. A motor elhelyezkedése is fontos szempont például egy nagykonyhánál, ahol a légáramon kívül helyezik el azt. A lapátok és a burkolat anyaga is strapabíró kell, hogy legyen. Sok esetben kültéren kerülnek beépítésre, így az időjárásállóság illetve a rovarokkal, madarakkal szembeni védelem is fontos. Az általános szempontokról ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

Az ipari szellőző ventilátorok kialakításukat tekintve jellemzően axiálisak vagy radiálisak. Mindkettőnek vannak előnyei, és azt, hogy melyik kerül beépítésre, a felhasználás helyétől és a körülményektől függ. A továbbiakban ezt a két típust fogjuk részletesebben tárgyalni.

 

ipari szellozo ventilator

Axiális ipari ventilátorok

Ez a legegyszerűbb és legrégebbi ventilátor típus. Működési elve a következő: az axiális ventilátorok axiálisan szívják és továbbítják a levegőt. Ez azt jelenti, hogy a helyiség elhasznált levegőjét elszívja, tehát belülről kifelé fújja. Kis nyomáson dolgoznak, de nagy légszállításra képesek, ezért jól alkalmazhatók ipari környezetben. Axiális ventilátorok esetében a forgásirány helyes beállítása nagyon fontos. A rövid és kis ellenállású szellőző rendszerekhez alkalmazzák.

Ha axiális ventilátorral szeretnénk megoldani egy ipari helyiség átszellőztetését, akkor nem csak az elhasznált levegő elszívására kell gondolni, hanem a friss levegő utánpótlására is, így szükség van egy beszívó és egy fújó oldal kiépítésére is.

Reventon ipari axiális ventilátor

A friss levegő beszívását axiál ventilátorral megoldani két módon lehet. Vagy a fal külső felületére szerelünk egy kintről befelé fújó ventilátort, vagy a belső falfelületre egy szívó változatot. A külső falra szerelt fújó ipari axiál ventilátornak ellenállónak kell lennie a környezeti és időjárási hatásokkal szemben, ami már egy igen költséges ventilátor beszerzését jelenti. Sokkal célszerűbb a belső falfelületre egy szívó ventilátort szerelni, amely biztosítja a friss levegő beszívását a helyiségbe.

Tehát amire szükségünk van egy viszonylag egyszerűen kiépített axiál ventillátoros szellőztetés esetén:

 •         Beszívó oldal: Külső fali rács vagy elektromos zsalu és a belső oldalfalon egy szívó axiál ventilátor.
 •         Fújó oldal: Belső oldalfalon egy fújó ipari axiál ventilátor és a külső oldalon egy gravitációs zsalu.

Radiális ipari ventilátorok

A radiális ventilátorok axiálisan szívják be a levegőt, de radiálisan továbbítják. Szokták még centrifugális ventilátornak is nevezni ezt a típust. Többféle típust különböztetünk meg ebben a kategóriában: például csigaházas kivitelűek, csatorna-, cső- vagy tetőventilátorok, „mókuskerekes” vagy hagyományos járókerékkel szereltek. Jellemzően nagynyomású ventilátorok, amelyeket nagy ellenállású rendszerekben alkalmaznak, hosszabb csővezetékeknél. A legtöbb elérhető kivitel 1500m3/h légszállításra képes, de vannak akár 7000 m3/h vagy nagyobb teljesítményt elérő típusok is.

CEK ipari radiális ventilátor

Radiális csőventilátorok

Két részből állnak ezek a típusok: a motor és a járókerék alkot egy egységet, a külső borítás pedig a másikat. Praktikusak és viszonylag alacsony árfekvésú, emiatt igen népszerűek. A könnyebb karbantartás érdekében ajánlott bilincsek segítségével csőközdarabként beépíteni. Ahol zsíros vagy párás levegőt kell elszívni, ott figyelni kell arra, hogy a lecsapódó kondenzátumot elvezessék a ház aljából és az erre a célra tervezett típusokat használjunk.

A célnak megfelelően kell megválasztani a berendezés átmérőjét, amit milliméterben adnak meg: a csőventilátor 100, 125, 150 milliméter átmérőtől akár 630 milliméterig is terjedhet.

Egyes csőventilátorok több sebességes kivitelben készülnek, így mindig a szükséges igénybevételtől függően üzemeltethetjük a ventilátort. Ezek a több sebességes csőventilátorok mindig az aktuális légszállítási igénynek megfelelő teljesítményt nyújtják, ami nem csak hatékonyság szempontjából fontos, hanem energiafelhasználás miatt is, mert így energiát spórolhatunk, amivel az üzemeltetési költségeket is az optimális szinten tarthatjuk.

 

Etaline ipari csőventilátor

Hangcsillapított radiális csőventilátorok

Ezek a típusok akkor jönnek számításba, ha kevés a hely, és nincs mód egyedi módszerrel kivitelezni a hangcsillapítást, például szűk álmennyezeti térben rövid csőszakasszal. Amire ügyelni kell, hogy a hangcsillapított radiális csőventilátorok nem alkalmasak zsíros levegő elszívására.

Láthatjuk, hogy ipari szellőztetés esetén is többféle megvalósítási módot találhatunk, de azt, hogy az adott felhasználásra melyik típusú ventilátor lesz a leghatékonyabb és gazdaságosabb megoldás, mindig az egyedi igények alapján dönti el a szakember. A ventilátor kiválasztása után pedig még hátra van a légcsatorna rendszer és a különböző kiegészítő elemek mint például a szűrők, légszelepek kiválasztása is .

Amennyiben központi szellőztető rendszer vagy hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése előtt áll, és szeretné, ha egyetlen csapat végezné a tervezést és a kivitelezést is, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Keressen minket Facebookon és Instagramon is!

2 thoughts on “Ipari szellőztetés radiális és axiális ventilátorokkal

 1. András says:

  Kedves Ventiláorbolt csapat!
  Nagyon jó a cikk, és ez alapján szeretnék kérdezni:
  Nekem egy pincébe kellene friss levegőt juttatnom méghozzá kb 70m csővezetéken keresztül amiben van egy két ellenállást jelentő kanyar is. Ha jól értelmezem a cikket akkor magas nyomást biztosító ventillárort kellene beépíteni, és nyomó; szívó oldalt is.
  Meilyk ventillátort ajánlják erre a célra?

 2. Tokai Zoltán says:

  Kedves András!
  Köszönjük az érdeklődését. A ventilátor kiválasztásához szükség lenne néhány adatra: A pince alapterülete, belmagassága, csőátmérőre, könyökök számára, a teljes csőhosszra és ha van egyéb a renszerbe épített elem ami befolyásolhatja a nyomásveszteséget. Az adatok alapján tudjuk meghatározni a rendszer teljes nyomásveszteségét és ezalapján tudjuk kiválasztani azt a ventilátort ami tudja biztosítani a kívánt légmennyiséget az adott nyomásveszteség mellett. Kérem küldje el az adatokat az [email protected] email címre és a számitások alapján segítünk kiválasztani a megfelelő ventilátort.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.