Ipari ventilátor típusok

Milyen ipari ventilátor típusok léteznek?

Mire használhatóak ezek a ventilátorok? Egyáltalán mitől ipari az ipari ventilátor? És tényleg csak a nagyfelhasználók számára jelent megoldást egy-egy ilyen berendezés? Az előző írásunkban pontokba szedtünk pár jellemzőt, most lássuk a részleteket.

Széleskörű felhasználhatóság

Ne riadjon meg senki a cím olvasásakor, nem szükséges többezer négyzetméteres csarnokkal rendelkeznünk ahhoz, hogy az ipari ventilátor legyen a megoldás a szellőztetéses kérdéseinkre. Mivel nagyon széleskörű ezeknek a ventilátoroknak a felhasználhatósága, így akár otthoni környezetünkben is segítséget jelenthet. Ugyanis sokkal strapabíróbb termékekről van szó, lehet a levegő szennyezett, sőt, a magasabb hőt is jobban tolerálják ezek az eszközök. Míg a háztartási ventilátorok általában beltérre készülnek, addig az ipari ventilátorok bizonyos típusai akár kültéren – szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között – is használhatóak.

– Ventilátor típusok a levegő áramlása szempontjából

A háztartási és az ipari ventilátorok között 3 típus létezik, az axiális, a radiális (centrifugális) és a keresztáramú ventilátor. Ismerkedjünk meg ezekkel közelebbről.

VENTS VKF csőperemes axiál ventilátor

Axiális ventilátorok:

Ezeknél a ventilátoroknál a levegő a tengelynek megfelelő irányban áramlik. Az ilyen típusú ventilátorok felhasználhatósága igen széleskörű. Nem csak ipari ventilárok esetén ismerjük ezt a típust, hanem háztartási ventilátorok esetében is.

 

Radiális ventilátorok:

A radiális ventilátorok esetében a levegő útja nem a tengelynek megfelelő irány, hanem L alakú, azaz a tengely irányában szívja be a levegőt és a tengelyre merőlegesen történik a levegő kifújása. Alapvető jellemzője, hogy nagyobb nyomásnövekedést hoz létre, mint az axiális ventilátor, ezért olyan területen használhatóak, ahol egyszerre hirtelen nagyobb levegőmennyiség átmozgatására van szükség. Radiális ventilátorok szintén nem csak ipari méretekben, hanem a háztartásban is alkalmazhatóak.

Keresztáramú ventilátor

A keresztáramú ventilátorba radiális irányban áramlik be a levegő, majd a lapátjain kétszer átáramolva ugyancsak tengely irányban lép ki. Ezek a ventilátorok halkak, csendesek, amellett pedig igen jó hatásfokúak, valamint kicsi a helyigényük. Ilyenek például a split (osztott) klíma berendezések. (Alapvetően az ilyen típusú ventilátorok nem ipariak, de a teljesség kedvéért fontosnak tartottuk megemlíteni).

hővisszanyerős szellőztető beépítése

– Háztartási környezet

Mire használható az ipari ventilátor a háztartási környezetben?

Általános szellőztetés

Komplex rendszerben gondolkodva szükség lehet az egész lakás átfogó szellőztetésére. Előfordulhat, hogy ezt ipari ventilátor segítségével a legcélszerűbb megoldani.

Adott helység megfelelő légcseréjének biztosítása

Lehetségesek olyan körülmények, amikor egy “sima” háztartási ventilátor már nem bizonyul elegendőnek. Ilyenkor is találhatunk megfelelő megoldást az ipari ventilátorok között.

Energiatakarékos / hővisszanyerős rendszer kialakítása

Az ipari ventilátorok egyik fajtája a hővisszanyerős szellőztető rendszer, mely a modern technológiának köszönhetően megoldást jelent a fűtési költségek csökkentésére és a szellőztetés révén komfortos, egészséges életteret biztosít lakásunkban, ráadásul energiát is spórolhatunk vele.

Légszállítási igénytől függően válaszhatunk mini hővisszanyerős szellőztető készüléket, mely kis és közepes méretű lakások, irodák szellőztetéséhez (max. 70-80m2 alapterület) használható, vagy egyhelyiséges hővisszanyerő készüléket, mely kompakt méretéből adódóan könnyen beépíthető, nem szükséges légcsatorna rendszereket kiépíteni, azonban csak egy helyiség szellőztetésére alkalmas. 

Szabályozott gépi szellőztetés

A teljes lakás levegőjének megmozgatása egy összetett feladat.

Nem elég egy ventilátor, illetve a helyiségenként elhelyezett független egységek helyett célszerű egy komplett rendszerben gondolkodni.

Professzionális konyhai elszívás

Konyhák esetében a hagyományos ventilátorok könnyen meghibásodhatnak a forró levegőtől, valamint a zsíros párától. Amennyiben nagyobb a konyha mérete, akkor a hagyományos kisebb konyhai szénszűrős, vagy akár más megoldású kisebb teljesítményű ventilátorok sem lehetnek elégségesek a zsíros pára elszállítására. Ezért ha helyesen szeretnénk eljárni, akkor mindeképpen egy spaciálisan erre a célra rendelt elszívót, professzionális nagykonyhai elszívót szükséges beszereznünk.

– Mezőgazdaság

A mezőgazdasági épületek, csarnokok levegője esetén számolni kell a szálló porral, valamint élő állatok esetében a nagy oxigén igénnyel. Olyan ventilátorok szükségesek, melyek képesek rövid idő alatt sok levegőt megmozgatni.

Ilyen például néhány ún. ipari csőventilátor, vagy például a csőperemes axiál ventilátor.

 • WSH MPS védőburkolatWSH MPS méretek

  Motorvédő burkolat konyhai ventilátorhoz

  Ár: 9 605Ft (ÁFA-val)

  WSH MPS motorvédő burkolat, amely horganyzott
  acéllemezből készül. Súlya: 1,5 kg. Mérete: 262x128x321mm.

   

 • CATA nagy teljesítményű axiál ventilátorCATA nagy teljesítményű axiál ventilátor

  LHV ablak ventilátor

  Ár: 11 118Ft -tól (ÁFA-val)

  LHV nagy teljesítményű axiál ventilátor csendes működéssel, tört fehér színben. Ez az ablak ventilátor falba vagy ablakba is beépíthető. Vásárláskor 2 év garanciát kap a készülékhez.

 • TT MIX ipari csőventilátorVENTS TT MIX csőventilátor tisztítása

  VENTS TT MIX ipari csőventilátor

  Ár: 12 657Ft -tól (ÁFA-val)

  A VENTS TT MIX ipari elszívó ventilátor csőszakaszba építhető, műanyag házas 2 sebességes ventilátor 1  fázisú motorral. Ideális irodák, kisebb éttermek és üzletek szellőztetésére. Maximum légszállítás: 520m3/h

 • TT MIX elszívó ventilátor működése

  TT MIX ipari elszívó ventilátor

  Ár: 14 084Ft -tól (ÁFA-val)

  A TT MIX ipari elszívó ventilátor csőszakaszba építhető, műanyag házas 2 sebességes ventilátor 1  fázisú motorral. Ideális irodák, kisebb éttermek és üzletek szellőztetésére. Maximum légszállítás: 520m3/h

– Könnyűipar

 

A könnyűipar olyan fogyasztási cikkeket állít elő, amelyeket a mindennapi életben használunk. Szintén nagyon specifikus légelszívás szükséges, legyen szó kis üzemről vagy nagy csarnokról. Gondoljunk csak a textiliparra – például egy varrodára, ahol a levegő textil foszlányokkal szennyezett – vagy a nyomdaiparra – ahol a festék gőzök elszállítása szükséges.

– Élelmiszeripar

Az élelmiszeriparban, például egy üzemi konyhán a levegőbe kerülő folyadék (gőz) és égéstermék (füst) elszívása szükséges. Fontos továbbá, hogy a levegő hőmérséklete forró, így általános ventilátor nem használható. Az élelmiszeripari szabványoknak való megfelelés kulcskérdés.

 

– Nehézipar

Legyen szó autófényezésről, fémmegmunkálásról, vegyi anyagok előállításáról, téglagyárról – megannyi különböző terület, amelyre specifikus elszívás, szellőztetés szükséges.

parkoló, ipari ventilátor

– Parkolóházak

Az Allee megnyitásakor többen rosszul lettek az alagsorban található nagy élelmiszerüzlet dolgozói közül, mert a parkolóház szellőzőrendszere nem megfelelően lett beállítva. Azóta a problémát szerencsére orvosolták, de ebből is látszik, hogy a nem megfelelően beállított nagy ipari ventilátor akár még a mindennapi életünkre is hatással lehet.

A megfelelő ventilátor kiválasztásánál mindig nagyon fontos a cserélendő levegő mennyiségének meghatározása és más egyéb mutatók is, így például a légcsereszám. Erről bővebben az ipari ventilátorokat bemutató cikkeinkben olvashat.

Az ipari ventilátor választás főbb szempontjairól előző cikkünkben olvashat itt ipari ventilátor választás.

Röviden:

– Mi a kívánt felhasználási terület?
– Mik a ventilátor által mozgatott közeg paraméterei? Milyen a levegő összetétele? Gyengén vagy erősen szennyezett, por, toll, pellet is előfordul a szállítandó közegben? Milyen a levegő hőmérséklete?
– Mi a kívánt munkaponti érték teljesítése (összetartozó légszállítás és nyomásérték, adott környezeti jellemzők mellett)?
– Mik a ventilátor elhelyezési, rögzítési, telepíthetőségi feltételei? Pontszerű elszívásra vagy általános szellőztetésre van szükség? Eseti vagy folyamatos a működési igény? Falra/mennyezetre szerelhető a ventilátor?
– Milyen az elektromos illeszthetőség? Van háromfázisú elektromos hálózat kiépítve? 
– Milyen a működtetés gyakorisága (pl. napi/heti/havi/éves időtartam, indítások/leállítások száma)?
– Milyen extra funkciókat kérünk, például a zajszint vagy a szabályozhatóság fontos számunkra?
– Mik a hatályos jogszabályok vagy egyéb normatívák által rögzített előírások?

Leggyakoribb ipari alkalmazási területek

– füstelszívás;
– forró levegő mozgatása (max. 350 Cesius fok hőmérsékletig);
– biztonsági füstelszívás (tűz és/vagy robbanásbiztos egységekkel);
– parkolóházak légcseréje;
– gépek, gépegységek hűtése (pl. szerver helyiségek);
– elszívás laboratóriumoknál, vegyi fülkéknél;
– pneumatikus szállítás;
– szűrők, szeparátorok után kötve alkalmazott elszívási folyamatok;
– fényezőműhelyeknél alkalmazott elszívás;
– egyéb gőzök /gázok /szilárd elemeket tartalmazó közegek mozgatása.

Amennyiben úgy gondolja, hogy az ipari ventilátor választásban elakadt, kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

szerver klíma

Szerver klíma, avagy nagy teljesítményű berendezések klimatizálása

Klimatizálásra minden nagy teljesítményű gépnek szüksége van, köztük a szervereknek...

VENTS MICRA 80 egyhelyiséges hővisszanyerő beépítése

Létezik legjobb hővisszanyerős szellőztető ár/érték arány?

Melyik a legjobb hővisszanyerős szellőztető ár? Amikor ez a kérdés...

VEZÉRLÉSEK AUTOMATIKA

Ventilátor vezérlő és fordulatszám szabályozó eszközök

Ventilátor szabályozó eszközök, mit is jelentenek pontosan? Milyen egyszerűnek tűnik...