A korszerű, energiatakarékos kandalló fűtés titka

kandallo ventilator kandallo futés beepitesehez

Kandalló ventilátor választás

Manapság egyre népszerűbb a kandalló fűtés, amelynek titka a kandalló ventilátor. A népszerűség oka annak köszönhető, hogy egy modern kandalló rendkívül szép, és esztétikus. Főleg egy hűvösebb estén kellemes érzés a kandalló melegét élvezni. Emellett energiatakarékos fűtési mód is egyben. Ám kandalló fűtés tervezésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk, amelyek nélkül a kandalló csalódást okozhat, ráadásul akár rá is fizethetünk anyagilag.

kandalló

  • Hogyan előzzük meg a hibákat?
  • Miért van szükség kandalló ventilátor vásárlására?
  • Milyen berendezésekre, kiegészítőkre van szükség?
  • Mire figyeljünk a kandalló ventilátor beépítése során?

Ezekre a kérdésekre ad választ a szakmai cikkünk.

Mit kell beszerezni kandalló fűtés kivitelezéséhez?

A kandalló fűtés beépítése speciális kandalló ventilátort, szigetelt csövet, illetve a csőrendszer kiépítéséhez szükséges idomokat követel meg. Ezen alkatrészek kiválóan bírják a magas hőmérséklettel járó extrém igénybevételt. Ahhoz, hogy a megfelelő típusú elszívó ventilátort és segédanyagokat válasszuk ki, szükséges lehet szakember segítsége. Sokszor ajánljuk légtechnikai szakember bevonását a választásba, de itt ez különösen fontos, hiszen hosszú távú befektetésről van szó!

A kandalló ventilátor speciális tulajdonságai

Gondoskodnunk kell a meleg levegő megfelelő elvezetéséről, amihez kandalló ventilátor beépítése szükséges. A ventilátor azon túl, hogy elengedhetetlen része a kandalló fűtésnek, pénzt és energiát is spórol nekünk. Miben különböznek egy általános elszívó ventilátortól? Ezeket a berendezéseket úgy tervezték, hogy akár a +150⁰C-os levegő szállítására is alkalmasak legyenek. Emiatt az F szigetelési osztályú besorolást kapták.

A ventilátorok hő-és hangszigetelő anyaggal (tűzálló ásványgyapot) bélelt horganyzott acél ventilátorházzal készülnek. A szigetelésnek hála nem csak ellenállnak a magas hőmérsékletnek, hanem a működésük is halk. Ami lakóház esetében kiemelt szempont.

További jellemzőjük, hogy a meghajtómotor a légáramon kívül helyezkedik el, előrehajló lapátozású járókerékkel és hosszú élettartartamú csapágyakkal rendelkeznek.

Ebből is látszik, hogy igencsak sok speciális követelménynek kell megfelelnie, ezért a kandalló ventilátor beépítése előtt megéri rászánni az időt, hogy a szakemberrel közösen válasszuk ki a számunkra tökéletes berendezést.

Hogyan tarthatjuk alacsonyan a fűtési költségeket?

Bármilyen fűtési rendszer kialakításakor az egyik legfontosabb szempont, hogy ne kerüljön túlságosan sokba a fűtés a téli szezonban. Mi teszi költséghatékonnyá a kandalló fűtési rendszert? A válasz egyszerű : amennyiben a kandalló fűtés beépítése során olyan kandalló ventilátort választunk, ami rendelkezik hőmérsékletfüggő automatikus üzemmel. Vagyis az előre beállított hőmérséklet fölött a ventilátor automatikusan bekapcsol, illetve kikapcsol, amikor már az alacsony hőmérsékletű levegő továbbítására nincs igény.

Így a berendezés nem használ energiát feleslegesen a folyamatos üzemeléssel. Az itt megspórolt energiának köszönhetően több marad a pénztárcánkban. Jól hangzik?

38 703Ft41 902Ft (Áfa-val)
14 656Ft32 913Ft (Áfa-val)
-10%
68 567Ft68 580Ft (Áfa-val)
52 819Ft60 185Ft (Áfa-val)

Mire való a kandalló rács és a szűrő?

kandalló rácsokA kandalló fűtés megvalósításához nem elegendő a megfelelő teljesítményű elszívó ventilátor beszerzése. Mivel a felforrósodott levegő befújását a fűtendő helyiségbe a kandalló rács teszi lehetővé, ezért erre is szükség van. Egy jó minőségű rács hőálló, korróziómentes és színtartó anyagból készül.

Az optimális, biztonságos működéshez fém ventilátor szűrőt csatlakoztathatunk, ami a meleg levegővel együtt távozó szennyeződéseket és port megszűri, így az nem juthat be a fűteni kívánt légtérbe és a csőhálózaton sem rakódik le. Természetesen ezek a szűrők fémből készülnek, kivehetőek, tisztíthatóak. A karbantartás miatt ez nagyon lényeges.

Milyen a megfelelő szigetelt cső?

A légtechnikai csövek felé támasztott legfontosabb követelmények a következők:

  • mechanikai szilárdság
  • hő-, és tűzállóság
  • hangcsillapító képesség

Kínálatunkban található belülről mikroperforált cső, amely kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelő réteget tartalmaz. Ez a termék nem tartalmaz PVC anyagot, égéskor nem szabadul fel mérgező anyag. Környezetvédelmi szempontból – és az egészségünk szempontjából is – meglehetősen hangsúlyos ez az elvárás.

SONOFLEX szigetelt légcsatornaMivel a kandalló fűtés beépítése hosszú évekre, évtizedekre szól, ezért különösen fontos, hogy minden felhasznált berendezés és egyéb kiegészítő, ami a kivitelezéshez szükséges, csakis a legjobb minőségű legyen. Ez azért is elengedhetetlen, hogy hosszú ideig problémamentesen működjön a kialakított rendszer és a működés biztonságos legyen. Ne felejtkezzünk el a folyamatos karbantartásról, tisztításról sem!

Ha nincs tisztában a kandalló légcsatorna, vagy a korszerű energiatakarékos fűtés módszereivel, akkor keresse  szakértőnket!

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003

facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.