kandallo ventilator kandallo futés beepitesehez

A korszerű, energiatakarékos kandalló fűtés titka

Manapság egyre népszerűbb a kandalló fűtés, ami annak köszönhető, hogy egy modern kandalló rendkívül szép, esztétikus. Főleg egy hűvösebb estén kellemes érzés a kandalló melegét élvezni. Emellett energiatakarékos fűtési mód is egyben. Ám kandalló fűtés tervezésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk, amelyek nélkül a kandalló csalódást okozhat, ráadásul akár rá is fizethetünk anyagilag. Hogyan előzzük meg a hibákat? Miért van szükség kandalló ventilátor vásárlására? Milyen berendezésekre, kiegészítőkre van szükség? Mire figyeljünk a beépítésnél? Ezekre a kérdésekre ad választ a szakmai cikkünk.

Mit kell beszerezni kandalló fűtés kivitelezéséhez?

A kandalló fűtés beépítése speciális kandalló ventilátort, szigetelt csövet, illetve a csőrendszer kiépítéséhez szükséges idomokat követel meg. Ezen alkatrészek kiválóan bírják a magas hőmérséklettel járó extrém igénybevételt. Ahhoz, hogy a megfelelő típusú elszívó ventilátort és segédanyagokat válasszuk ki, szükséges lehet szakember segítsége. Sokszor ajánljuk légtechnikai szakember bevonását a választásba, de itt ez különösen fontos, hiszen hosszú távú befektetésről van szó!

A kandalló ventilátor speciális tulajdonságai

kandalló fűtés

Gondoskodnunk kell a meleg levegő megfelelő elvezetéséről, amihez kandalló ventilátor beépítése szükséges. A ventilátor azon túl, hogy elengedhetetlen része a kandalló fűtésnek, pénzt és energiát is spórol nekünk. Miben különböznek egy általános elszívó ventilátortól? Ezeket a berendezéseket úgy tervezték, hogy akár a +150⁰C-os levegő szállítására is alkalmasak legyenek. Emiatt az F szigetelési osztályú besorolást kapták.

A ventilátorok hő-és hangszigetelő anyaggal (tűzálló ásványgyapot) bélelt horganyzott acél ventilátorházzal készülnek. A szigetelésnek hála nem csak ellenállnak a magas hőmérsékletnek, hanem a működésük is halk. Ami lakóház esetében kiemelt szempont.

További jellemzőjük, hogy a meghajtómotor a légáramon kívül helyezkedik el, előrehajló lapátozású járókerékkel és hosszú élettartartamú csapágyakkal rendelkeznek.

Ebből is látszik, hogy igencsak sok speciális követelménynek kell megfelelnie, ezért a kandalló ventilátor beépítése előtt megéri rászánni az időt, hogy a szakemberrel közösen válasszuk ki a számunkra tökéletes berendezést.

Hogyan tarthatjuk alacsonyan a fűtési költségeket?

Bármilyen fűtési rendszer kialakításakor az egyik legfontosabb szempont, hogy ne kerüljön túlságosan sokba a fűtés a téli szezonban. Mi teszi költséghatékonnyá a kandalló fűtési rendszert? A válasz egyszerű : amennyiben a kandalló fűtés beépítése során olyan kandalló ventilátort választunk, ami rendelkezik hőmérsékletfüggő automatikus üzemmel. Vagyis az előre beállított hőmérséklet fölött a ventilátor automatikusan bekapcsol, illetve kikapcsol, amikor már az alacsony hőmérsékletű levegő továbbítására nincs igény.

Így a berendezés nem használ energiát feleslegesen a folyamatos üzemeléssel. Az itt megspórolt energiának köszönhetően több marad a pénztárcánkban. Jól hangzik?

 • KAM kandalló ventilátorKandalló ventilátor beépítése

  VENTS KAM kandalló ventilátor

  Ár: 42 216 Ft48 249 Ft (ÁFA-val)

  Kandallóból az akár 150 oC-os hőmérsékletű levegő elszállítására tervezett centrifugális ventilátor. Kandallófűtés nélkülözhetetlen eszköze. Csőcsatlakozás: 125mm, max. légszállítás: 400m³/h, max. nyomás: 125Pa.

  Opciók választása
 • Akció!
  KAM kandalló ventilátorKandalló ventilátor beépítése

  CFV kandalló ventilátor

  Ár: 49 276 Ft59 982 Ft (ÁFA-val)

  Kandallóból a magas hőmérsékletű levegő elszállítására tervezett centrifugális ventilátor. Kandallófűtés nélkülözhetetlen eszköze. Csőcsatlakozás: 125mm, max. légszállítás: 400m³/h, max. nyomás: 125Pa.

  Opciók választása

Mire való a kandalló rács és a szűrő?

kandalló rácsokA kandalló fűtés megvalósításához nem elegendő a megfelelő teljesítményű elszívó ventilátor beszerzése. Mivel a felforrósodott levegő befújását a fűtendő helyiségbe a kandalló rács teszi lehetővé, ezért erre is szükség van. Egy jó minőségű rács hőálló, korróziómentes és színtartó anyagból készül.

Az optimális, biztonságos működéshez fém ventilátor szűrőt csatlakoztathatunk, ami a meleg levegővel együtt távozó szennyeződéseket és port megszűri, így az nem juthat be a fűteni kívánt légtérbe és a csőhálózaton sem rakódik le. Természetesen ezek a szűrők fémből készülnek, kivehetőek, tisztíthatóak. A karbantartás miatt ez nagyon lényeges.

Érdeklik az akciók, kedvezményes vásárlási lehetőségek? Szeretne hasznos információkat kapni a szellőzéstechnika világából?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[yikes-mailchimp form=”1″]

 • Tartalék szűrő FLK-B szűrőházhozTartalék szűrő FLK-B szűrőházhoz

  Tartalék szűrő FLK-B szűrőházhoz

  Ár: 1 925 Ft20 654 Ft (ÁFA-val)

  Tartalék szűrő FLK-B szűrőházhoz G4-es szűrővel. Különböző méretű tartalék szűrők acél dróthálón. Az FLK-B szűrőházba illeszthető.

  Opciók választása
 • FLK-B légcsatorna szűrőház G4-es szűrővelFLK-B légcsatorna szűrőház G4-es szűrővel méretei

  FLK-B légcsatorna szűrőház G4-es szűrővel

  Ár: 12 496 Ft47 775 Ft (ÁFA-val)

  FLK-B légcsatorna szűrőház G4-es szűrővel. Kör csatlakozású szűrőház légcsatornákhoz, cserélhető lapszűrővel, csőcsatlakozás: 100-355mm

  Opciók választása
 • Kandalló ventilátor szűrőKandalló ventilátor szűrő

  CFV-FF kandalló ventilátor szűrő

  Ár: 28 472 Ft (ÁFA-val)

  CFV és KAM kandalló ventilátorhoz csatlakoztatható szűrőház tisztítható fém szűrővel. Csőátmérő 125 és 150mm.

  Opciók választása

Milyen a megfelelő szigetelt cső?

A légtechnikai csövek felé támasztott legfontosabb követelmények a következők:

 •         mechanikai szilárdság
 •         hő-, és tűzállóság
 •         hangcsillapító képesség

 

Kínálatunkban található belülről mikroperforált cső, amely kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelő réteget tartalmaz. Ez a termék nem tartalmaz PVC anyagot, égéskor nem szabadul fel mérgező anyag. Környezetvédelmi szempontból – és az egészségünk szempontjából is – meglehetősen hangsúlyos ez az elvárás.

SONOFLEX szigetelt légcsatornaMivel a kandalló fűtés beépítése hosszú évekre, évtizedekre szól, ezért különösen fontos, hogy minden felhasznált berendezés és egyéb kiegészítő, ami a kivitelezéshez szükséges, csakis a legjobb minőségű legyen. Ez azért is elengedhetetlen, hogy hosszú ideig problémamentesen működjön a kialakított rendszer és a működés biztonságos legyen. Ne felejtkezzünk el a folyamatos karbantartásról, tisztításról sem!

 • SONOFLEX szigetelt légcsatornaSonoflex szigetelt légcsatorna nyomásveszteség diagram

  SONOFLEX szigetelt légcsatorna

  Ár: 11 463 Ft29 192 Ft (ÁFA-val)

  A SONOFLEX szigetelt légcsatorna, amely belülről mikroperforált ALUFLEX típusú csövet, kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelőréteget tartalmaz. A szigetelt légtechnikai csőből csomagolási egység 10m rendelhető egy darabban! Az ár 10m-es kiszerelésre vonatkozik. Kandalló fűtési rendszerekhez ajánljuk.

  Opciók választása

A megfelelő kandalló ventilátor, kandalló rács vagy egyéb segédanyag beszerzésében kollégáink teljes körű segítséget nyújtanak.

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

nagykonyhai elszivo rendszerek

Nagykonyhai elszívó rendszerek kiépítése 2. rész

A nagykonyhai szellőztetésről szóló cikksorozatunk második részében a rendszer kiépítéséhez...

Ventilatorbolt.hu webáruház