Konyhai szag- és páraelszívó kínálatunk

konyhai-elszivok-ventilatorbolt

Egy konyha felszereltségének elengedhetetlen része a konyhai szagelszívó. Nem csak a kellemetlen szagok miatt, de a sütés-főzés közben keletkező zsíros gőz elszívása miatt is szükség van rá. Egy szagelszívó megakadályozza a pára kicsapódását a falakra, ami idővel penész megtelepédéshez vezet, és ez nem csupán esztétikai, de egészségügyi problémát is jelent. Manapság számos típusból választhatunk, így biztosan megtaláljuk a konyhánk stílusához leginkább illeszkedőt. Sok lakásban ma már előnyben részesítik a nyitott koncepciót, amikor is a tűzhely kerül a konyha középpontjába egy konyhaszigetbe építve, és ehhez már egy modern, sziget konyhai elszívót, mennyezetbe építhető vagy pultba építhető konyhai elszívót érdemes beépíteni. Ha akarjuk, elrejthetjük az elszívót, de akár a konyha fókuszpontjává is tehetjük egy látványos készülék segítségével. Mivel rendkívül széles a kínálat, tökéletesen a konyha kialakításához szabható, hogy hogyan oldjuk meg a szag és páraelszívást. Ismerje meg a különböző típusok előnyeit!

A konyhai elszívók működéséről általában

Mindenekelőtt nézzük meg kicsit közelebbről a különböző működési elveket. Alapvetően 3 féle módon valósul meg a szag és páraelszívás:

  • kivezetett üzemmód
  • belső keringetéses üzemmód
  • speciális üzemmód ionizáció segítségével

A kivezetett üzemmódnál az elszívott levegő a zsírszűrőn áthaladva egy csőrendszeren át jut a szabadba, vagy áramlik az erre a célra kialakított légtechnikai kürtőbe. Itt ne feledkezzünk meg a megfelelő friss levegő beáramlásának biztosításáról, hiszen nem elég az elhasznált levegőt elszívni, annak megfelelő utánpótlásáról is gondoskodnunk kell!

A belső keringetéses üzemmód sajátossága, hogy az elszívott levegő nem csak a zsírszűrőkön halad keresztül, hanem egy aktív szénszűrős-filteren is. Ezáltal szűri meg a kellemetlen szagokat, párát, gőzöket, és az így megtisztított levegő visszakerül a konyha levegőjébe. Ezt csak abban az esetben ajánlatos alkalmazni, ha kivezetésre nincs lehetőség, mert a levegő szűrése nem 100%-os. A szénszűrők cseréjéről is átlagosan 3-6 havonta kell gondoskodnunk.

A speciális készülékek olyan keringetéses üzemmódban működnek, amelyek ionizáció segítségével tisztítanak, valamint a páratartalom bizonyos mértékű megkötésére, illetve kiegyensúlyozására is képesek.
Konyhai elszívók kialakítása

Érdemes megemlíteni, hogy a hagyományos kivitelű konyhai páraelszívók esetében választhatunk kihúzható, vagy teleszkópos készülékekből is. A leginkább rozsdamentes acélból készült elszívók a felső konyhaszekrénybe építhetőek be, ezáltal helytakarékosak.

Konyhai szagelszívók típusai

Beépíthető konyhai elszívók

Ezek a hagyományos konyhai páraelszívók a legszélesebb körben elterjedtek. Előnyük, hogy kompakt kialakításuk miatt a kisebb lakásokba is beépíthetőek, és megfelelő teljesítménnyel végzik a dolgukat. Kiváló ár-érték arányban találhatóak meg kínálatunkban. Légszállításuk átlagosan 200-600 m3/óra.

 

Cata TF-5250 X/L (2 motoros) konyhai páraelszívó
Cata TF-5250 X/L (2 motoros) konyhai páraelszívó

Fali konyhai elszívók

Ebben a kategóriában találjuk a napjainkban népszerű, rusztikus megjelenésű, kürtővel ellátott konyhai szagelszívókat. Ezek a típusok már közepes vagy nagyméretű konyhákba ajánlottak, hiszen nagyobb teljesítménnyel bírnak, mint a hagyományos beépíthető elszívók. Csak szellőzőcsővel működik. Látványos design elemként is megállják a helyüket, és a vidéki stílustól a hipermodern kialakítású konyhákig tudunk megfelelőt választani. Légszállítási kapacitásuk 500 m3/óra felett van.

 

Falmec - Páraelszívó LUMINA EVO SZIGET NRS fekete
Falmec – Páraelszívó LUMINA EVO SZIGET NRS fekete

 

Kdesign ZOE 90 T600 analóg órával
Kdesign ZOE 90 T600 analóg órával

 

Mennyezetbe építhető páraelszívók

Ez a típus a legdiszkrétebb megoldás, hiszen nem lóg bele a konyha terébe. Mivel mennyezetbe építik, szinte láthatatlan. Azáltal, hogy magasabban helyezkednek el a tűzhely felett, szükségszerűen a teljesítményük is nagyobb, hogy hatékonyan tudják elvezetni a párát és a szagokat. Ha szeretné elrejteni a készüléket, ez tökéletes megoldás az Ön számára.

 

Sirius - Páraelszívó SLT-967 EM motor nélkül - A készlet erejéig rendelhető!
Sirius – Páraelszívó SLT-967 EM motor nélkül

 

Pultba építhető páraelszívók

A konyhaszigetek megjelenésével váltak egyre népszerűbbé a pultba süllyeszthető konyhai szagelszívók. Liftes rendszerűek, így használaton kívül teljesen a pult szintjébe süllyed. Bekapcsoláskor automatikusan kiemelkedik, kikapcsoláskor pedig diszkréten „eltűnik”. Rendkívül hatékonyak, hiszen a gőzöket közvetlenül a keletkezésének helyéről szívják el. A főzőlap mögé vagy mellé is helyezhetjük a beépítés során. Nem csak konyhaszigetnél praktikus, hanem akkor is, ha ablak előtt helyezzük el a tűzhelyet. Egy modern stílusú konyhába kifejezetten ajánlott. Légszállítási kapacitás 700-800 m3/óra.

 

Sirius - Páraelszívó S-DD STONE 90 EM motor nélkül
Sirius – Páraelszívó S-DD STONE 90 EM motor nélkül

 

Sziget konyhai elszívók

Konyhasziget kialakításakor a szagelszívást a pult fölé helyezett elszívóval is megoldhatjuk. Igazán látványossá teszi a konyhánkat, számos forma és anyag áll rendelkezésre. A formatervezőknek hála igazi design elem, túlmutat az egyszerű funkcionalitáson. De nem csak kizárólag konyhasziget fölé tehetjük, akkor is beépíthető, ha a tűzhely hagyományosan a falnál helyezkedik el. Belső motorral is viszonylag nagy, de külső motorral akár 1000 m3/óra elszívó kapacitással is működhetnek.

 

Falmec - Páraelszívó RUBIK E.ion BLACK sziget
Falmec – Páraelszívó RUBIK E.ion BLACK sziget

 

Falmec POLAR RAME SZIGET konyhai elszívó
Falmec POLAR RAME SZIGET konyhai elszívó

Konyhai elszívó választás szempontjai

A legfontosabb, hogy a konyhánk méretéhez, kialakításához és főzési szokásainkhoz igazítva válasszunk szagelszívó készüléket. Hiszen nem mindegy, hogy egy nyitott amerikai konyhánk van, ami a nappalival egy légtérben található vagy egy kisebb, társasházi lakás konyhájáról van szó. Csak ezen tényezők mérlegelése után lehet elindulni, és a megfelelő teljesítményű konyhai elszívót kiválasztani. Gyakran alul méretezik a teljesítmény, de ebben az esetben nem fogja tudni a készülék betölteni a funkcióját.

A teljesítmény elsősorban azt mutatja meg, hogy hány köbméter levegőt tud hatékonyan elszívni óránként a berendezés. Attól függően, milyen konyhai szagelszívót választunk ez a szám általában 600-1200m3/h közt változik. Egy kisebb társasházi konyhába megfelelő a 600-800 m3/h teljesítmény, de egy nagyobb családi ház esetén már minimum 900-1000m3/h teljesítményre van szükség. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, mielőtt választunk!

Fontos szempont még a teljesítmény mellett a páraelszívó mérete. Mindig a főzőlap méretének megfelelően válasszunk méretet! Minimálisan a főzőlappal megegyező méretű legyen, de tanácsos inkább nagyobb méretűt választani a vásárlás során.

 

Falmec - Páraelszívó EOLO E.ion BLACK sziget
Falmec – Páraelszívó EOLO E.ion BLACK sziget

 

Ne helyezzük a berendezést túlságosan alacsonyra, mert ez negatívan befolyásolja a tűzhelyhez való hozzáférést, valamint csökkenti a készülék élettartamát is.
Még egy megszívlelendő tanács a beépítéshez: figyelembe kell venni, hogy a páraelszívó csőcsatlakozása 150mm-es, vagy minimum 125mm-es legyen. Ha 125mm-nél kisebb a csőátmérő, akkor az a garancia megszűnését eredményezheti!

Sokan tartanak attól, hogy ez elszívók tisztítása körülményes, de a modern gépek zsírfogó szűrői nagyon hatékonyak, így egy megvásárolt elszívó esetében hosszú ideig nem kell a belső tisztítással foglalkozni még akkor sem, ha intenzíven használjuk. Kívül pedig a páraelszívó anyaga határozza meg, hogy milyen könnyen ápolható a felület. A festett üvegek a legoptimálisabbak ebből a szempontból, legyenek bármilyen színűek is.

Tanácsok az elszívó helyes használatához

  • Ajánlott a készüléket már főzés előtt bekapcsolni. A főzés végeztével pedig még 15 percig működtessük a száradás érdekében.
  • Kerüljük a flambírozást, mert könnyen meggyulladhat a szűrőben lévő zsír.
  • Ajánlott 1 vagy 2 havonta megtisztítani a zsírszűrőt, és kitörölni a készüléket. Amennyiben a zsírszűrőt mosogatógépben tisztítjuk, ne mossuk mosatlan edényekkel együtt, mert az ételmaradék eltömítheti a szűrő pórusait.

Amennyiben kérdése van a konyhai elszívókkal kapcsolatban, keresse kollégáinkat, hogy megtaláljuk az Önnek leginkább megfelelő készüléket!

Keressen minket Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.