konyhai elszívó tisztítása

Konyhai szagelszívó szűrők tisztítása házilag

Szagelszívó szűrők fajtái és tisztításuk

A konyhai elszívó készülékek hasznos eszközei mindennapjainknak, ám a használatuk intenzitásától függően érdemes időközönként a tisztán tartásukra, karbantartásukra odafigyelni. Ugyanis az elhanyagolt berendezések hatásfoka gyorsan romlani kezd, ha elhanyagoljuk őket.

Mivel ezek a készülékek rozsdamentes acélból készülnek a tisztítás megkezdése előtt legyünk körültekintőek a tisztítószer kiválasztásában, hiszen csak olyat használhatunk fel, amelyik nem karcolja össze a szagelszívó fém felületét. konyhai szagelszívó tisztítása

Konyhai szagelszívók

Az otthoni főzés során a gőz távozásával egyidőben az elszívók alsó felületén megjelenik a ragadós és zsíros réteg, amelyen gyorsan megtelepednek a baktériumok és egyéb kórokozók is, és amikor ez a réteg csak vastagodik, akkor amellett, hogy növekszik az energiafelhasználás még a ventillátor szívóteljesítménye is csökkenni fog.

Papírból készült zsírszűrők

Azoknál a készülékeknél, ahol papír zsírszűrő van vegyük le az alsó fémrácsos szűrőt, majd zsírtalanítsuk és végül egyszerűen csak cseréljük ki a konyhai szagelszívó zsírfogó papírját egy ugyanolyan méretű, de már tiszta változatra.

Műanyag szűrők

Abban az esetben, amikor műanyag paplanos szűrő lett berakva a készülékbe, ott a tisztítás jöhet szóba. Tehát ebben az esetben nem kell cserélni a szűrőt, hanem forró vízzel és zsíroldó szerekkel hajtsuk végre az odatapadt zsíros szennyeződések eltávolítását, majd ha már tiszta a szűrőbetét – a többszöri átmosásnak köszönhetően – a már megszáradt szűrőbetétet rakjuk vissza a belülről is a megtisztított berendezés gépházába.

Fém zsírfogók

A fémráccsal ellátotott zsírfogók tisztítása már egy többlépcsős művelet. Az ilyen zsírfogók tisztítása egy előáztatást igényel, majd egy alaposabb átkefélést erős eszközzel, mivel ezek megtisztítása több időt vesz igénybe a nyílások belső oldalára feltapadt zsíros szennyeződések következtében, melyekhez nehézkes a hozzáférés.

fém szűrő

A lerakódások eltüntetését megkönnyítheti például egy minőségi és már jól bevált tűzhelytisztító folyadék is. Ajánlott legalább 2-3 havonta megtisztítani, ha pedig minden nap használjuk, akkor havonta takarítsuk meg.

Szénszűrők

Azoknál a szagelszívóknál, ahol nincs a házon kívülre kivezetett csöve a készüléknek, hanem csak keringető funkciót lát el, ott a zsírszűrőre aktívszenes szűrőbetéteket raknak, amely magába szívja a főzés során keletkező kellemetlen szagokat, valamint a levegő szennyeződéseit is.

Ezeknek a filtereknek az élettartamuk 3-6 hónap, tehát egy évben legalább 2-3 alkalommal ajánlatos kicserélni őket egy újra. Ha elfelejtjük kicserélni a már elhasznált aktívszenes szűrőbetétet, akkor sincs nagy baj, hiszen ez nem befolyásolja a légszállítást, azonban az már idővel fel fog tűnni, hogy a szagokat már kevésbé szűri meg.

Végül de nem utolsósorban, nem szabad megfeledkezni és elhanyagolni a lamellás záró fedelet a szabadba kivezetett elszívók csővezetékén, amelyet szintén ajánlatos megtisztítani a fedél belső felületén megtapadó szennyeződésektől, mert itt könnyen kialakulhatnak bakteriális fertőzések gócpontjai.

Érdemes már az elszívó vezeték beépítése előtt észben tartani a tisztítást, mivel ennek falának kitisztítása szétszedés nélkül szinte lehetetlen, tehát olyan megoldásban érdemes gondolkodni, hogy a hozzáférés biztosított legyen! Reméljük segítségükre tudtunk lenni a szagelszívó szűrők bemutatásában.

Ha segítségre van szüksége a konyhai szagelszívó beépítéséhez, hívja munkatársunkat az alábbi telefonszámon: +36 70 9439358!  Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre, hogy időben értesülhessen következő cikkünkről!

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

munkahely, padló ventilátor, hőség, nehéz munka

Padló ventilátor használata munkahelyeken

Padló ventilátor választása A padló ventilátor az irodák, munkahelyek leginkább...

Páraérzékelős ventilátor szerepe a salétromosodás és penész megelőzésében

A páraérzékelős ventilátor otthoni, és ipari környezetben is nagyon sokat...

légkondi

Mennyezeti ventilátor vagy légkondi?

Mennyezeti ventilátor Vs. légkondi Ez a kérdés mindenki fejében megfordul,...

Ventilatorbolt.hu