Légbevezetők pára és penész ellen, az optimális szellőzésért

A „régi” nyílászárók esetében – azok gyártásából, beépítési módjából adódóan – a réseken keresztül kialakult valamiféle természetes légmozgás. A modern nyílászárókban ilyen rések nincsenek.  Ezért a penész elleni küzdelem szempontjából kiemelt figyelmet kell fordítanunk az optimális szellőzés biztosítására

A mai korszerű technológiával épült lakóépületek nagyon jól hő- és hangszigeteltek, épp emiatt problémás lehet ezek szellőzése. Előfordulhat, hogy a lakás olyan jól szigetel, hogy a bent lakók akár fejfájásra panaszkodhatnak. E mellett a „túl jó szigetelés” miatt penészesedés, vagy a kandalló kéményéből füst visszaszivárgás is elképzelhető.

Ha zárt ablak mellett is szeretnénk biztosítani a szellőzést, és ezáltal a penész ellen hatékonyan védekezni, akkor nyílászáróba vagy falba épített légbevezetőt kell felszerelnünk. A légbevezető friss levegőt áramoltat a helységbe és kiszűri a port és egyéb szennyeződéseket.

Milyen problémákat okozhat, ha egy lakás rosszul szellőzik?

Megjelenhet a penész

A hideg fal és a párás levegő nagyon kedvez a penész megjelenésének. Szellőzetlen helységben nagyon nagy eséllyel jelennek meg a csúnya penészfoltok. Légbevezető felszerelésével megoldhatjuk a problémát.
Penészölő és párátlanító vegyszerek helyett a nyílászáróba építhető légbevezető az egyik jó megoldás penész ellen!
A nyílt égésterű tüzelőeszközök, mint a gáztűzhely, konvektor és a vízátfolyásos kazán mellett a hatóságok elő is írják a légbevezető használatát. Ha szagelszívó is működik a helységben, az még tovább fokozza a helyzetet, a kivitelező nem is kap engedélyt egy olyan helység megépítésére, ami nem megfelelően szellőzik.

 

Penész ellen légbevezető beépítése

Romlik a közérzetünk

A vírusok, baktériumok és a poratkák nagyon szeretik ezt a párás, hűvös környezetet, arra érzékeny embereknél, főleg gyerekeknél nyálkahártya irritáció jelentkezhet, orrfolyás, köhögés formájában.

A penész okozta 11 leggyakoribb tünet:

 • Asztma, valamint orr- és arcüregi problémák, mint például a légszomj és a köhögés
 • Szemproblémák, mint a fényérzékenység és a vörös szem
 • Fejfájás vagy memória problémák, baj az éleslátással
 • Szabálytalan testhőmérséklet változás, éjszakai izzadás
 • Fáradtság, gyengeség
 • Zsibbadás és bizsergés
 • Olyan izomgörcsök, melyeknek nincs nyilvánvaló oka, ízületi fájdalom
 • Emésztési problémák, beleértve a hasi fájdalmat, hasmenést, hányingert, étvágybeli változásokat
 • Túlzott szomjúság és gyakori vizelési inger
 • Remegés és szédülés
 • Fémes íz a szájban

Egészségünk megőrzése érdekében minimalizálnunk kell a káros anyagok és vegyszerek jelenlétét otthonunkban és a munkahelyünkön egyaránt, és mindent meg kell tennünk a penész megjelenése ellen..

Túl sok szén-dioxid a lakásában

A levegő oxigéntartalma reggelre drasztikusan lecsökkenhet a modern, szinte „levákuumozott” szobákban. Ablaknyitással lehet ezen javítani, azonban télen, a fűtési szezonban kizárt, hogy egész éjjelre ablakot tudjunk nyitni.

Mérőműszerekkel is kimutatható a jól zárt, szigetelt lakások szén-dioxid koncentrációjának az egészségügyi határ feletti értéke.

Az oxigénszegény környezet következménye lehet fejfájás, krónikus fáradtság, kábaság, hosszú távon akár légúti betegségek, vagy asztmatikus tünetek is kialakulhatnak.

A nyílt égésterű kazánok, páraelszívók, fürdőszobai elszívók hatékonysága romlik

A páraelszívók a pára mellett levegőt is próbálnak elszívni de ha nincs levegő-utánpótlás, akkor egy idő után romlik a hatékonyságuk. Ezt ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor próbálunk levegőt kiszívni egy zacskóból, ami teljesen zárt!

Nyílt égésterű fűtőeszközök (kandalló, kemence, kályha) használata esetén a szellőzés hiánya (légnyomás különbség) miatt a füst visszafelé áramolhat a kéményből, ezzel füstmérgezést okozva az ott lakóknak. A szén-monoxid mérgezés akár halált is okozhat!

Milyen megoldások léteznek a levegő-utánpótlásra, szellőztetésre?

Egy CO mérő készülék beszerelése önmagában még nem oldja meg a problémát. Nagyon fontos a lakás megfelelő szellőzésének kialakítása, ami többek közt az ablakok felső keretébe beszerelt légbevezető felszerelésével oldható meg.

Legegyszerűbb megoldás penész ellen és a természetes légcsere támogatásáért: műanyag ablakba építhető légbevezetők

A légbevezetőknek több típusa is létezik, attól függően, hogy milyen épületbe építik, családi vagy társasház, vagy esetleg szálloda. Színben is találunk választékot, hogy az ablakkeret színéhez lehető legjobban illeszkedjen a légbevezető színe.

A légtömör nyílászárók esetében ablakba épített légbevezetők megfelelő légmozgáshoz juttatják a szobát. Sokféle ablakkeretbe beszerelhető a légbevezető elem, így az irodában vagy a lakásban mindig friss, szűrt levegő lesz, természetesen huzatmentesen.

Modernebb megoldás: higroszabályozású (páraérzékelős) légbevezető

A nyílászáróba építhető higroszabályozású automata légbevezető beépítésével a légtömör nyílászárók esetén is biztosíthatjuk a megfelelő a légmozgást a helység páratartalmának függvényében.

A higroszabályozású légbevezetők gondoskodnak a levegő-utánpótlásról. Érzékelik a benti páratartalom szintjét és önállóan, segédenergia nélkül szabályozzák a szellőztetést, megfelelő páratartalmat biztosítva minden helységben, minimális hőveszteséggel. Mind építkezéskor, mind utólag beszerelhetőek. Esővédővel és rovarráccsal is kaphatóak.

Falba építhető légbevezetők – friss levegő huzat nélkül

Ez az eszköz huzat érzése nélkül biztosít levegő-utánpótlást. Az egész lakásban szűrt, friss levegőt áramoltat, kiszűrve a port és az egyéb szennyeződéseket.

Egy húzózsinór segítségével nyitható és zárható, hangcsillapított változatban is kapható. A fűtött, meleg levegő nem áramlik ki, így nem keletkezik hőveszteség, sem páralecsapódás.

A falba építhető légbevezető nem igényel áramforrást, nincs energiafelhasználás. Bárhová beépíthető, csak egy megfelelő furatot kell létrehozni a falban. Szabályozható – beállítható a megfelelő légbeáramlási mennyiség. Biztonságos – ha nem vagyunk otthon, akkor sem kell az ablakot nyitva hagyni de a szellőztetés ekkor is biztosított.

A légbeeresztő használatával sokkal komfortosabbá tehetjük lakókörnyezetünket vagy irodánkat. Költséghatékony megoldás a levegő minőségének javítására. Bizonyítottan javítja életminőségünket, ha mindig friss és tiszta levegő áramlik be lakóterünkbe és természetesen a nyílt égésterű készülékek miatt sem kell többé aggódnunk. A penész kialakulása ellen már ezzel is sokat tehetünk.

Ultimátum a párás levegőnek falba vagy ablakba építhető elszívó ventilátorokkal

Azokban a helységekben, mint fürdőszoba, wc, konyha, ahol egyébként is gépi szellőztetés szükséges, a légbeeresztők mellé aktív elszívók, ventilátorok beszerelése javasolt.
Ezek a szellőztető rendszerek biztosítják a szükséges szívóhatást ahhoz, hogy a légbeeresztőn bejutott friss levegő szennyeződés után a szabadba, vagy egy szellőzőrendszerbe távozhasson.
Az ablak nélküli párás helyiségek nélkülözhetetlen kelléke az elszívó ventilátor.

Egy egyszerű ventilátor egy kamra, wc, fürdőszoba, pince szellőztetését tudja ellátni, párás, nem zsíros levegőt tud mozgatni. Folyamatos működésre nem alkalmas, csak naponta néhány órányi üzemidőre képes, kapcsolóval, páratartalom alapján vagy mozgásra kapcsol be.

A helység mérete és funkciója, a levegő kivezetésének módja, a ventilátor rögzítési és elektromos bekötési lehetőségei határozhatják meg a nekünk legmegfelelőbb ventilátor típust.
Fontos biztosítani a helység levegő-utánpótlását, mert a ventilátorok csak így tudják ellátni a feladatukat.

Előfordulhat, hogy az épület talajszint alatti falszakasza penészes lesz, ilyen esetekben is ajánlott a külső vízzáró rétegen kívül páraszabályozott (Higroszabályozású) ventilátort is beszerelni, ami automatikusan bekapcsol, ha a levegő páratartalma meghaladja a normális értéket.

A legkorszerűbb megoldás: Hővisszanyerős szellőztető rendszer

A hővisszanyerős szellőztető rendszer úgy biztosítja a folyamatos friss levegőt, hogy közben a belső, felfűtött levegő hőenergiáját felhasználja a beáramló levegő fűtésére plusz energiabefektetés nélkül. Ezzel a modern megoldással tudjuk a leghatékonyabban felvenni a penész elleni harcot. Lássuk, hogyan működik a hőviszanyerős szellőztető rendszer különböző évszakokban:

A téli fűtési szezonban száraz és hideg levegő áramlik a szellőztetőbe, ami a hőcserélőn áthaladva felmelegszik. A felmelegített levegő a lakótérbe jut, a hideg, párás levegő pedig távozik.

Nyáron odakintről meleg levegő áramlik be a készülékbe.
A hőcserélőn áthaladva lehűl, így ez a hűvösebb levegő jut be a beltérbe.
A lakás levegőminősége javul, a rossz levegő pedig távozik.

Kisebb vagy nagyobb családi házak, társasházak vagy akár a panellakások helységeiben is érdemes használni. Ezen kívül irodákban, intézményekben, rendezvénytermekben is segíthet friss levegőt teremteni anélkül, hogy a fűtésköltségek emelkednének.

Hővisszanyerős szellőztetés és résszellőzők kombinálása

A penész ellen illetve az optimális szellőzés biztosítása érdekében a leginnovatívabb megoldást nyújta a RENSON komplett rendszere, amelyben egyesítik a gépi szellőztetés előnyeit a természetes légcserével. A fentebb bemutatott légbevezetők egy új generációját kínálja a RENSON I-FLUX® technológiát alkalmazó résszellőzők kínálata.

Renson Invisistent résszellőző

Mitől más ez a rendszer? Ezek a résszellőzők maximális kényelmet és minimális energiaveszteséget biztosítanak, miközben tökéletesen illeszkednek a homlokzathoz és a nyílászárókhoz. A penész nemkívánt megjelenése ellen egy igazi csodafegyver lehet, ami tökéletes komfortot biztosít számunkra. A RENSON résszellőzők előnyei:

 • Széltől független levegőáramlás: A nyomásváltozásokra reagáló önszabályozó szelep alkalmazása lehetővé teszi az állandó légáramlás fenntartását széllökések esetén is, és távol tartja a huzatot. Az önszabályozás különböző osztályokban fejeződik ki, a P0 osztálytól (nem önszabályozó) a P4-ig (kiváló önszabályozó).
 • Minimális energiaveszteség a visszacsapó szelepnek köszönhetően: Mivel az Invisivent Comfort szelepe egy önszabályozó visszacsapó szelep, elkerülhető a belülről kifelé irányuló energiaveszteség.
 • Kézi állítású belső szeleppel szabályozott levegőáramlás: A felhasználó meghatározhatja a kívánt légáramlást, pl. a teremben tartózkodók számának megfelelően.
 • Felfelé irányuló levegőáramlás az optimális kényelemért: A belső szelep formája felfelé vezeti a friss levegőt, ami optimális levegőelosztást biztosít a helyiségben és garantálja maximális kényelmet.

Beépítését a nappaliba vagy a hálóba javasoljuk, amelyek a ház úgynevezett „száraz” zónái. Különböző nyílászárókhoz alkalmazható: alumínium, fa vagy PVC ablakokhoz is. Létezik profilok közé is beépíthető kivitel, ami tökéletes választás például télikertek esetében. A monoblokk elv szerinti kialakítás gyors szerelést garantál, és teljesen légmentes felületet kapunk.

RENSON HEALTHBOX 3.0 résszellőzőkkel

A RENSON C+ rendszerével komnbinálva, a résszellőzőkön keresztül bizotsíthatjuk a természetes levegőáramlást, miközben az elhasznált levegő gépi kiszellőztetéssel távozik. Ehhez a RENSON HEALTHBOX 3.0 készülék a megfelelő választás. A hatékonyság és a kényelem még fokozható azzal is, hogy helyiségenként is tudjuk szabályozni a szellőzést.  Mivel a központi szellőztető egység integrált érzékelőkkel felszerelt, így folyamatosan monitorozhatjuk a beltéri levegő CO2, páratartalom és VOC szintjét. Ráadásul a központi géphez fejlesztett mobil applikációval távolról is nyomon követhetjük otthonunk levegő minőségét. Tökéletes megoldás igényeinkre szabva a penész ellen!

Fontos!

Egy légtérben lévő nyílt égésterű gázkészülékek esetén kizárólag olyan légbevezetők használhatóak, amelyek teljesen nem zárhatóak le. Ilyen pl. a páratartalom szabályozású légbevezető!

[alert class=”alert” type=”bg-orange” dismiss=”false” tag=”div” icon=”icon-flag-alt” color=”#fff”]Webáruházunkban kapható ablak légbeeresztők beépítésével a légtömör nyílászárók esetén is biztosítható a megfelelő a légmozgás, a friss levegő huzatmentes, szűrt állapotban történő bevezetése a helyiségbe. Különböző méretű és anyagú ablakkeretekbe is beszerelhetők, lakásokban, irodákban és minden olyan helyiségben, ahol állandó légcserére van szükség. Segítünk Önnek a penész elleni küzdelemben a leghatékonyabb módon otthonához szabva![/alert]

Megtalál minket Facebookon és Instagramon is!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.