Légbevezető pára és penész ellen

Ventilátorbolt Légbevezetők szerepe a szellőztetésben cikk kép

Hogyan lépjen fel a penész ellen

Penész ellen légbevezetővel. A mai korszerű technológiával épülő lakóépületek nagyon jól hő- és hangszigeteltek. Emiatt viszont problémás lehet a szellőzés. Előfordulhat, hogy a lakás olyan jól szigetel, hogy a bent lakók akár fejfájásra panaszkodhatnak. E mellett a “túl jó szigetelés” miatt penészesedés, vagy a kandalló kéményéből füst visszaszivárgás is elképzelhető. Erre nyújthat megoldást a légbevezető.

A cikkből kiderül, hogy mit mondanak a szakemberek, és milyen egyszerű megoldások léteznek a hermetikus szigetelés miatti problémákra.
penész ellen

Nagyon hasznosak a dupla, vagy akár tripla üvegezésű különféle gázokkal töltött prémium minőségű fa, vagy akár műanyag nyílászárók, ha a zajártalom, vagy akár a hideg-meleg levegő kint tartásáról van szó. Szakemberek azonban régóta figyelmeztetnek arra, hogy ezek a modern ajtók-ablakok sok problémához is vezethetnek, ha nem figyelünk oda kellőképpen a levegő cseréjére, amely különösen a téli hónapokban válhat problematikussá.

Míg a „régi”nyílászárók esetében  – azok gyártásából, beépítési módjából adódóan – a réseken keresztül kialakult valamiféle természetes légmozgás, szellőzés, a mai korszerű nyílászárók szinte teljesen “leszigetelik” az épületeket.

A modern nyílászárókban ilyen rések nincsenek. Erre szolgál a kontrollált nyílászárón keresztüli szellőzés, az ún. légbevezető.

Szén-dioxid problémák a lakásában?

A lenti ábrából is jól látható, hogy a levegő szén-dioxid tartalma reggelre drasztikusan csökken a modern, szinte “levákumozott” szobákban. Ablaknyitással lehet ezen javítani, azonban télen, a fűtési szezonban kizárt, hogy egész éjjelre ablakot tudjunk nyitni.

Mérőműszerekkel is kimutatható a jól zárt, szigetelt lakások szén-dioxid koncentrációjának az egészségügyi határ feletti értéke.

Az oxigénszegény környezet következménye lehet fejfájás, krónikus fáradtság, kábaság, hosszú távon akár légúti betegségek, vagy asztmatikus tünetek is kialakulhatnak.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat még a megfelelő szellőzés hiánya?

A mellett, hogy a szén-dioxid messze az egészségügyi határérték fölé emelkedhet, egyéb problémák is jelentkezhetnek.

Így például páralecsapódás a hidegebb falfelületeken, az ún. hőhidaknál. Ekkor gyakrabban jelenhet meg penész, mely szintén hosszú távon egészségkárosító hatással rendelkezik. Orrfolyás, köhögés, duzzadt és állandóan irritált nyálkahártyák jelenhetnek meg az arra érzékeny egyéneknél. Gyermekeknél különösen gyakori ez a tünetegyüttes.

A helyzet katasztrófálissá is válhat nyílt égésterű kandalló, fatüzelésű kemence, vagy más fűtésre alkalmas eszköz (pl. kályha) használata esetén. Ilyenkor ugyanis az ilyen jó szigetelésű lakásokban az oxigén hiánya oda vezethet, hogy a füst az oxigén hiánya miatt visszafelé áramolhat a kéményből, ezzel okozva az alvó emberek füstmérgezését.

A szén-monoxid (CO) ebben az esetben tehát már nem csak a bent lakók egészségét veszélyezteti hosszú távon, hanem rövid távon maradandó egészségkárosodáshoz, vagy akár halálhoz is vezethet!

A CO mérő készülék erre az esetre olyan, mintha a szívbeteg embert ahelyett, hogy az egészséges táplálkozásra és a sportra biztatnánk felszerelnénk szívinfarktus figyelmeztető készülékkel. Nyilvánvaló, hogy a problémát nem fogja megszüntetni.

Penész ellen megfelelő szellőztetéssel

Ezért nagyon fontos a megfelelő szellőzés a penész ellen, mely a modern nyílászárók esetében légbevezetővel képzelhető el.

A kéményseprő hatóságok egyébként a nyílt égésterű tüzelőeszközök mellett kifejezetten elő is írhatják a légbevezető használatát.

Műszaki ellenőrök, felelős kivitelezők nem építhetnek ki olyan helyiségeket, ahol modern szigetelésű nyílászárók mellett zárt égésterű eszköz van. A helyzetet tovább fokozza, ha egy légtérben még szagelszívó is működik. Ebben az esetben a hatóságok az engedélyt biztosan megtagadják. Egyetlen megoldás létezik ilyen esetben – a megfelelően kiépített légbevezető.

Hogyan szellőztessen megfelelően légbevezetővel?

Az fenti kép szemlélteti azokat a feltételeket melyek megléte esetében biztosított a megfelelően szabályozott – kontrollált – szellőztetés.

Mindenekelőtt az ablakok felső keretébe beszerelt légbevezetők, valamint „aktív” elszívók, azaz ventilátorok működtetése azokban a helyiségekben (fürdőszoba, WC, konyha) melyekben egyébként is gépi szellőztetés szükséges.

Ezek a ventilátorok vagy penészedés elleni szellőztető rendszerek biztosítják azt a szükséges szívóhatást, melynek következtében az ablak légbeeresztőkön bejutott friss levegő fokozottan szennyeződve az elszívó ventilátorokon keresztül a szabadba, vagy a központi szellőző rendszerbe távozik.

Fontos!

Egy légtérben lévő nyílt égésterű gázkészülékek esetén kizárólag olyan légbevezetők használhatóak, amelyek teljesen nem zárhatóak le. Ilyen pl. a páratartalom szabályozású légbevezető!

[alert class=”alert” type=”bg-orange” dismiss=”false” tag=”div” icon=”icon-flag-alt” color=”#fff”]Webáruházunkban kapható ablak légbeeresztők beépítésével a légtömör nyílászárók esetén is biztosítható a megfelelő a légmozgás, a friss levegő huzatmentes, szűrt állapotban történő bevezetése a helyiségbe. Különböző méretű és anyagú ablakkeretekbe is beszerelhetők, lakásokban, irodákban és minden olyan helyiségben, ahol állandó légcserére van szükség.[/alert]
Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.