Légszelepek – a szellőzőrendszer kihagyhatatlan elemei

A légszelepek kihagyhatatlan, fontos elemei egy szellőzőrendszernek. Segítségükkel a légáramlást szabályozhatjuk, beállíthatjuk a levegő mennyiségét vagy akár teljesen el is zárhatunk egyes területeket a befújt vagy elszívott levegőtől.

A légtechnikai szelep felépítése általában egy vagy több kézzel vagy motorral mozgatható lemez, amely a csővezetékben vagy annak végén helyezkedik el. Szabályozza a légáramlást, illetve átirányítja a ház meghatározott területeire. A szelepeket általában a zónás vagy a „zónavezérlő” rendszerekben használják.

A kézi fűtési vagy légkondicionálási zónák szelepei olyan mechanikus kapuk, amelyeket kézzel (kézzel) nyitnak vagy zárnak, hogy szabályozzák az épület adott helyiségébe vagy területére áramló meleg vagy hűvös levegő mennyiségét.

A szelep teljes vagy részleges bezárásával az épület tulajdonosa vagy lakói kiegyenlíthetik a kondicionált levegő áramlását a különböző helyiségekben.

Számos eszköz kell együttműködjön összehangoltan otthona légtechnikai rendszerében ahhoz, hogy a hőmérséklet és a friss levegő mennyisége minden helyiségben megfelelő legyen.

Mire valók a légszelepek?

Ezek olyan eszközök, amelyek segítenek szabályozni az otthon egyes helyiségeiben a hőmérsékletet, amikor zónarendszert alkalmaznak. Eldöntik, hogy mennyi fűtött vagy hűtött levegő szükséges a csatorna különböző területeihez, amelyek azután csökkentik vagy megemelik a zóna hőmérsékletét a kívánt szintre. A légtechnikai szelepek segítenek abban, hogy a lakástulajdonosok ellenőrzés alatt tarthassák a szóban forgó helyiségekbe elosztott levegő mennyiségét.

Persze egyszerűen le lehetne zárni a szellőzőnyílást a padlón vagy a falon, de ettől még a felmelegített vagy lehűtött levegő a csatorna hosszán végighalad és a lezárásnál megtorpan és szobahőmérsékletűre melegszik vagy épp lehűl. A szelepek úgy működnek, hogy az elosztócső bemeneti nyílásánál engedik tovább vagy épp elzárják, átirányítják a levegő útját. Ezután a csőben lévő nyomás újraosztja a légáramlást bármely olyan zónára, amelyre abban az időben szükség van szabályozásra.

Hogyan működnek a légszelepek?

Kétféle típusúak lehetnek: kézi és motoros vezérlésűek. A kézi szelepek esetében egy csavart forgatva szabályozható a légáramlás mennyisége vagy iránya. A motoros szelepek önállóan működnek, kényelmesebbek, mivel automatikusan az egész rendszerrel együttműködve követik a tulajdonos által beállított otthoni fűtési és hűtési rendszer igényeit.

Légszelepek fajtái

Pillangószelep
Pillangószelep

Légmennyiség szabályozó zsaluk, pillangószelepek

A pillangószelepeket elsősorban magas hatékonyságra tervezték, kevesebb karbantartással. Egy vagy két lezáró lemezt használnak egy tengelyen, amely a csatorna átmérőjéhez van méretezve, így pontosan beállíthatja a levegő áramlását. Képesek akár teljesen lezárni a légáramlást.

Visszacsapó szelep
Visszacsapó szelep

Visszacsapó szelepek

Ezen szelepek fontos tulajdonsága, hogy képesek megakadályozni a levegő visszaáramlást azáltal, hogy csak egyetlen irányban engedik áramolni a levegőt. Így megfelelő választás olyan szellőztetési feladatokban amikor időszakosan működik az elszívó ventilátorunk. Üzemszünetben a visszacsapó szelep teljesen lezárja a csőrendszert, így megakadályozza a levegő visszaáramlását a helyiségbe. Különböző méretekben építhető be, így alkalmazásuk kiterjed mindenféle méretű szellőztető csővezetékekre.

Gravitációs zsalu
Gravitációs zsalu

Gravitációs zsaluk

A gravitációs zsaluk vékony lemezekből készülnek, amelyek a légtechnikai rendszerek, és a csatornák legvégső elemei. Külső falra kell felszerelni, így amikor a ventilátor működik, a zsalu lamellái kiemelkednek, a levegő kiáramlik köztük. Amikor a ventilátor nem üzemel, a lamellák visszazárnak, ezáltal a levegő nem tud visszaáramlani a csővezetékbe vagy a szellőztetett helyiségbe. Ezek az eszközök felügyelet nélkül, áram nélkül, a gravitáció hatására működnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.