Hogyan csökkentsük a magas páraszintet a lakásban szellőzőrendszer nélkül?

paraszint-csokkentese-szellozteto-rendszer-nelku

A magas páraszint csökkentése sürgető probléma, aminek megoldásával egy sor egészségügyi kockázatot elkerülhetünk, és az épület állagát is megóvhatjuk. Bár manapság egy új építésű ingatlan esetén már szinte alap (2023. január 1-étől pedig kötelező lesz a TNM rendelet alapján) a gépi szellőztetés, de régebbi épületeknél sokszor a lehetőség sem adott komplett szellőzőrendszer kiépítésére, vagy pedig az anyagiak nem állnak rendelkezésre. De vehetünk egy egyszerű albérletet, ahol esetleg a főbérlő nem szeretne komolyabb szellőztetésbe fektetni, de a bérlőknek mégis találniuk kell valamilyen megoldást a magas vagy éppen a túl alacsony páraszint miatt.

Gyorssegély a páraszint normalizáslására

Először is tisztázzuk, hogy mennyi az ideális páraszint. Ennek mértéke 40-60% között van. Érdemes figyelni ezt az értéket egy páraszint mérővel, de lehet kapni olyan faliórát is, ami mutatja a páraszintet és a hőmérsékletet.

Ha túl magas a pára a lakásban, a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az ablakok kinyitása. Persze ez nem oldja meg hosszú távon a problémát, és csak lokálisan működik, de mindig kéznél van. Ha semmilyen más módon nincs megoldva a levegőcsere (pl szellőző ventilátorokkal), akkor a gyakori szellőztetés erősen javasolt. Régi nyílászárókkal a helyzet egyébként szellőzés szempontjából egy fokkal jobb, mert az új ablakok már légmentesen zárnak, és ha még a falak is szigeteltek, akkor folyamatos légcsere nélkül olyan, mintha egy zacskóval borítottuk volna be az épületet. Erről részletesebben már írtunk korábban ebben a cikkben.

Egy másik gyakori megoldás a magas páraszint csökkentésére egyszerű, általában tablettával működő páramentesítő készülékek alkalmazása. Nyilván kevésbé hatékony, mint egy elszívó ventilátor, de segít valamennyit.

A páraszintet jelentősen növeli a lakásban történő teregetés. Ha nincs mód komolyabb szellőztető rendszer kiépítésére, akkor érdemes megfontolni egy szárítógép beszerzését. Akinek van szárítógépe tudja, hogy minden egyes szárítás után akár 2-3 dl víz is összegyűlik a tartályban. Ez mind a levegőben párolgott volna el, és ha egyébként is magasabb az épület páraszintje, ez még csak tovább növelte volna azt.

Páraszint csökkentése nyílászáróba szerelhető légbevezetővel

Ahogy fentebb már érintettük a régi és új nyílászárók közötti különbséget logikus döntés lehet a légtömören záró nyílászárókat légbevezetővel felszerelni. Ezáltal biztosítható a légmozgás. A műanyag ablakba építhető légbevezetők kínálatában rengeteg típus és szín közül válogathatunk. Segítségével huzatmentesen tudjuk biztosítani a friss levegőt a helyiségben. Vannak higroszabályozású légbevezetők, amik érzékelik a páraszintet, és tudják szabályozni a szellőztetést igény szerint.

Sőt, nem csak az ablakokba, hanem falba is beépíthetőek légbevezető elemek. Ezeket manuálisan lehet nyitni és zárni, elég jól lehet szabályozni, hogy mennyi levegőt engedjen be a lakásba, és nem csak biztosítja a szellőzést, de meg is szűri a kintről érkező levegőt. Ha van lehetőség falba építeni a légbevezetőt, akkor ez egy optimális megoldás a megfelelő szellőzés biztosításához.

Légbevezető kínálatunkból

Elszívó ventilátor ablakba és párás helyiségekbe

Ha már kicsit komolyabban gondoljuk a szellőztetést, akkor jöhetnek az elszívó ventilátorok! Ezekből rengeteg típus létezik, éppen ezért nem könnyű kiválasztani a megfelelő ventilátort. Némi számolgatást igényel, hogy a helyiség adottságaihoz legjobban illeszkedő berendezést tudjuk beszerezni. A legfontosabb kérdések, amire tudnunk kell a pontos választ:

  •         Mekkora a szellőztetendő helyiség alapterülete, belmagassága?
  •         Hová szerelhető fel a ventilátor (csak oldalfalra, csak mennyezetre vagy bármi szóba jöhet)?
  •         Mekkora a szellőzőcsatorna átmérője vagy mekkora csatorna kialakítására van lehetőség (pl. 100-125-150 mm)?

Ha ezekre megvan a válasz, már egy szakember segítségével könnyen megtaláljuk a legjobb elszívót. Ezzel a páraszint csökkentése hatékonyan megoldható.

Ablakventilátorok előnyei

Mielőtt még a falba szerelhető ventilátorokról beszélnénk, említést kell tennünk az ablakba építhető elszívó ventilátorokról is. Ha nincs lehetőség vagy nem is akarunk falat bontani, akkor ez egy jó kompromisszum lehet. Ennél a típusnál az első szempont mindig az ablaküveg vastagságának ellenőrzése, hiszen a készülék csak a műszaki leírásban meghatározott vastagságnál használható. Továbbá a rögzítéshez alkalmazott furat vastagsága is elsődleges. Ezeket minden esetben nézzük meg! Választhatunk páraérzékelős vagy időzítő elektronikával ellátott típust is. Egyszerű, de hatékony kis szerkezet.

Ablakventilátor kínálatunkból

16 159Ft75 449Ft (Áfa-val)
25 006Ft37 452Ft (Áfa-val)
25 006Ft (Áfa-val)

Elszívó ventilátorok konyhába és fürdőszobába

Ha igazán hatékonyan szeretnénk küzdeni a magas páraszint ellen szellőztető rendszer kiépítése nélkül, akkor a konyhába és a fürdőszobába feltétlenül szereljünk be elszívó ventilátort. Hiszen a párát a legnagyobb mértékben a főzés illetve a zuhanyzás „termeli”. Ezért ezekben a helyiségekben a páraszint csökkentése elengedhetetlen.

Konyhai szagelszívó ventilátorok

Konyhába kétféle kivitelből választhatunk: kivezetéses vagy belső keringetésű modellt. Természetesen az épület adottságaihoz igazodva kell döntenünk. A kivezetéses elszívók hatékonyabban, kiépítésük viszonylag egyszerű. A belső keringetésű szagelszívók aktívszénfilteren keresztül szűrik meg a levegőt. Ha a konyhába telepítünk egy elszívót, azzal normalizáljuk a páraszintet, és az ételszagot sem fogjuk az egész lakásban érezni. Ráadául hasznos a beépített világítás is.

Konyhai elszívó kínálatunkból

2 990Ft (Áfa-val)
24 990Ft (Áfa-val)

Fürdőszobai elszívó ventilátorok a páraszint csökkentéséhez

A legeslegfontosabb talán az összes helyiség közül a fürdőszoba szellőzésének biztosítása. Főleg egy ablaktalan helyiség esetén. Nem csak a párától, de WC helyiségben a nem kívánatos szagoktól is megszabadít egy ventilátor

Az elszívó ventilátorok az elektromos rendszerre is ráköthetőek. Beállíthatjuk, hogy a világítással egyidőben lépjenek működésbe. De akár mozgásérzékelővel is összeköthető. Beállíthatunk késleltetést, hogy azután, hogy elhagytuk a helyiséget még meghatározott ideig működjön, majd automatikusan kikapcsoljon. Ha fürdőszobába építjük be, alap, hogy páraérzékelő funkcióval ellátott készüléket válasszunk.

Fürdőszobai elszívó ventilátor kínálatunkból

34 990Ft46 990Ft (Áfa-val)
16 243Ft29 324Ft (Áfa-val)
16 159Ft75 449Ft (Áfa-val)
Érdeklődjön!
9 956Ft (Áfa-val)
49 898Ft63 868Ft (Áfa-val)
25 006Ft37 452Ft (Áfa-val)
25 006Ft (Áfa-val)
63 823Ft74 272Ft (Áfa-val)
Érdeklődjön!
14 977Ft26 125Ft (Áfa-val)
44 704Ft145 669Ft (Áfa-val)
Érdeklődjön!
4 510Ft12 920Ft (Áfa-val)
16 624Ft29 324Ft (Áfa-val)

Reméljük, hogy ezzel a rövid összefoglalóval sikerült néhány ötletet adni azoknak, akiknek nincs lehetőségük vagy anyagi keretük komplett szellőző rendszert kiépíteni, de szeretnének egészséges, friss levegőt biztosítani az otthonukban. Számos lehetőségük van a páraszint csökkentésére az olcsó megoldásoktól a kicsit nagyobb befektetést igénylő egyszerű elszívó ventilátorokig.

Ha kérdése merülne fel a szellőztetéssel kapcsolatban, keresse tapasztalt kollégáinkat, és kérdezzen tőlük bátran! Kövesse Facebook oldalunkat friss információkért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.