Palao nikkel mennyezeti ventilátor lámpával

Mennyezeti ventilátor és használata

Mennyezeti ventilátor felszerelése

A mennyezeti ventilátor az egyik legkedveltebb, beépíthető, hűvösséget adó berendezésünk a nyári meleg kivédésére.

Ideális esetben már az építkezésnél, felújításnál úgy tervezzük, hogy a hűtendő helyiségbe, akár a beépített világítással egybekötött mennyezeti ventilátort, akár a lámpatest nélküli verziót helyezünk el.

Miért vásároljon mennyezeti ventilátort?

VANU mennyezeti ventilátor beépítve

Avagy a mennyezeti ventilátor használatának alapvető előnyei:

 • A beépített klímaberendezések fantasztikusak, segítségükkel ideális hőmérséklet érhető el otthonunkban/munkahelyünkön, azonban sajnos ezek a berendezések, még nem mindenki számára elérhető segítségek a melegben, vagyis ár tekintetében a ventilátor mindenképpen megelőzi vetélytársát a piacon.
 • A mennyezeti ventilátor választás, utólagos beszerelése, elhelyezése sem okoz nagyobb bontási feladatokat, problémát.
 • Ideális segítség lehet, amikor még nem kell folyamatosan klímaberendezést használnunk, csak egyszer-egyszer bekapcsolni, és AZONNALI hűsítő érzetet biztosít.
 • Igaz, hogy kevésbé mobil, mint hordozható (asztali, padló, álló) társai, de cserébe soha nincsen útban, nem kell odébb tenni, amikor máshová szeretnénk irányítani a légmozgást, csendben, a háttérből végzi a munkáját.
 • Nem kell a nyári és a téli idényben el- ill. előcsomagolni, folyamatosan jelen maradhat életünkben, különösen, mivel a téli időszakban is nagy hasznát vehetjük (erről majd egy későbbi írásunkban olvashatnak).
 • Nemcsak a hűtést biztosítja, de bizonyos modellek világítótestként is funkcionálhatnak.
 • A még komfortosabb használhatóságért megjelentek a piacon a távirányítóval felszerelt változataik, amelyekkel még kényelmesebbé tehetik életünket.

Felszerelése később sem okoz különösebb problémákat, hiszen bontással, nagyobb munkával nem jár a felhelyezése. Időben gondolkodva viszont elkerülhetőek a ventilátor nélküli lámpatest megvásárlásával járó költségek, valamint a lecserélést, esetleg egy lámpatest nélküli ventilátor felszerelését igénylő munkaórák.

mennyezeti ventilátor felszerelése

A mennyezeti ventilátor kiválasztása előtt az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk.

 • A helyiség méretei: sokan, csak a hűtendő helyiség alapterületét veszik figyelembe a ventilátor kiválasztásánál, de ne felejtsék el, hogy a belmagassággal is kalkulálni kell! Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzék, hogy a kiválasztott mennyezeti ventilátort mekkora helyiség hűtésére ajánlja a gyártó!
 • A helyiség belmagassága, és a felhelyezendő ventilátor mennyezetről való lelógása: különösen az új építésű házaknál, és a régebbi parasztházaknál, ahol a magasság nem túl nagy kell figyelni ezekre a számokra.
 • Lapát átmérők: amennyiben a plafonon vannak gerendák, esetleg korábban felhelyezett világítótestek, vagy egyéb dekorációs elemek, vásárlás előtt mindenképpen mérjék le, mekkora lapáthosszúságú ventilátort tudnak felhelyezni.
 • Nagyobb helyiségben, ahol egy szerkezet nem képes ellátni a hűtési feladatot, hány darab mennyezeti ventilátor felhelyezésére van szükség.
 • Várható nyári hőmérséklet: amennyiben déli fekvésű a helyiség, számíthatunk rá, hogy nyáron napközben szinte folyamatosan éri a napsütés, ezért a belső hőmérséklet gyorsabban fog emelkedni, mint például egy északi fekvésű szobában, utóbbi esetében elképzelhető, hogy néhány nm-t akár „csalhatunk” is, és pl. egy 13 nm-es helyiségbe ajánlott mennyezeti ventilátort felhelyezhetünk egy 15-17 nm helyiségbe is, mert el fogja tudni látni a feladatát.
 • Van-e már világítás az adott helyiségben, amennyiben a helyiség még nem rendelkezik világítással, érdemes két legyet ütni egy csapásra, és beépített lámpatesttel rendelkező mennyezeti ventilátort felhelyezni

 Amire VIGYÁZNI kell a mennyezeti ventilátor kiválasztásánál, felszerelésénél:

 • A mennyezeti ventilátorok a beépített lámpával sokszor nehezebbek, mint szimpla lámpa nélküli társaik, vagy esetleg az egyszerű mennyezeti lámpák, amennyiben ilyet szeretnénk felszereltetni, előtte tájékozódjunk, hogy mennyezetünk alkalmas-e az ilyen berendezések felszerelésére.
 • Jól válasszuk ki a teljesítményt a helyiséghez, mert akár kisebbet, akár nagyobbat választunk, mint amit a szoba igényel, csalódni fogunk a működésében.
 • Lámpatesttel rendelkező ventilátorok esetében a felszerelés, a csillár ventilátor bekötése mindenképpen szakember kezében legyen, az egyes funkciókat (világítás, ventilátor lapátok mozgatása) külön-külön kapcsolókkal lehessen ki-be kapcsolni.
 • Családtagjaink, kis kedvenceink, a gyerekek semmilyen bútorra, berendezésre ne tudjanak felmászni, hogy elérjék a működés közbeni ventilátor lapátokat, amelyek mozgás közben számukra különösen érdekesek lehetnek, ezek a helyzetek akár viccesek is lehetnek, de komoly baleseteket, problémákat is okozhatnak!

 

Amennyiben úgy gondolja, hogy a mennyezeti ventilátor választásban elakadt, kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE

 • DSEL 2 fokozatváló és irányváltó kapcsoló

  DSEL 2 Helios fokozat és irányváltó kapcsoló

  Ár: 14 686Ft (ÁFA-val)

  DSEL 2 Helios fokozat- és irányváltó kapcsoló Helios ventilátorokhoz. Kétfokozatú ventilátorok fordulatszám változtatására vagy irányváltó kapcsolóként használható pl. mennyezeti ventilátorokhoz.

 • CF-56 plafon ventilátormennyezeti ventilátor kiválasztása

  CF-48 plafon ventilátor

  Ár: 17 943Ft (ÁFA-val)

  A CF-48 mennyezeti ventilátor 3db fehér fém lapáttal rendelkezik, valamint 5 fokozatú kapcsolóval, hőbiztosítékkal. Maximális légszállítása: 11400m3/h, 60W, A plafon ventilátor lapát átmérője: 122cm

 • CF-56 plafon ventilátormennyezeti ventilátor kiválasztása

  CF-56 plafon ventilátor

  Ár: 19 660Ft (ÁFA-val)

  A CF-56 plafon ventilátor fehér fém lapátokkal rendelkezik, valamint 5 fokozatú kapcsolóval, hőbiztosítékkal. Maximális légszállítása: 13200m3/h, 60W, A mennyezeti ventilátor lapát átmérője: 140cm

 • HI-LINE mennyezeti ventilátor

  Vent-Axia HI-LINE 90 mennyezeti ventilátor

  Ár: 22 529Ft (ÁFA-val)

  Vent-Axia HI-LINE+ 90 angol, saját gyártású motorokkal és alkatrészekkel szerelt fehér színű mennyezeti ventilátor. 8100m³/h, 60W, lapátátmérő: 900mm. Télen a hőrétegződés megakadályozására, nyáron léghűtési funkciókra alkalmas.

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

hővisszanyerős szellőztető rendszer

A hővisszanyerős szellőztető rendszer és működése

Előző cikkünkben azt foglaltuk össze, hogy miért van szükségünk központi...

Ventilátorbolt Fürdőszoba szellőztetése cikk kép, fürdőszoba ventilátor

Fürdőszoba ventilátor az egészséges környezetért

Fürdőszoba szigetelés Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor szükséges fürdőszoba ventilátor...

szellozo ventilator

Szellőző ventilátor választása előtt ezt feltétlenül olvassa el!

Szellőző ventilátor elérhető ipari, vagy kisebb teljesítményű lakossági felhasználásra kialakított...

Ventilatorbolt.hu