Miért fontos a friss levegő befújása nagykonyhákba?

friss-levego-utanpotlas-nagykonyha

Az ipari nagykonyhai szellőztetés során elkövetett legsúlyosabb tervezési hiba a rosszul megoldott friss levegő utánpótlás, vagy annak teljes hiánya. Természetesen számos más probléma is felmerülhet az alultervezett teljesítményű elszívó berendezéstől a rossz helyre beépített elszívóig, de a karbantartás elhanyagolása is szerepel a leggyakoribb hibák között. Ebben a cikkben kifejezetten a friss levegő utánpótlásának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

nagykonyhai elszívó ventilátor

Rosszul megoldott friss levegő utánpótlás

Sajnos manapság is lehet látni olyan megoldásokat, amikor a konyhába vezetik ki például folyosók vagy egyéb kiszolgáló helyiségek szennyezett levegőjét. Ez a megoldás semmi esetre sem elfogadható egy konyhai szellőztető rendszer esetében. Alapszabály, hogy egy ipari konyhába a befújt vagy beáramló levegővel kell pótolnunk az elszívott szennyezett levegőt. Friss levegő befújása nélkül az elszívó rendszerünk meg sem közelíti az igényelt teljesítményt.

Sokan ott esnek csapdába, hogy az elszívó ventilátor névleges maximális teljesítményét tekintik a véglegesen kiépített rendszer légszállításának. Ezt még tetézik azzal, hogy nem építenek ki friss levegő befújást, így az elszívó ventilátort lefolytják és még kevesebb elhasznált levegőt fog elszívni a konyhai készülékek fölül. Fontos tudni, hogy a konyhákban belső levegő keringető rendszer alkalmazása nem ajánlott. Egy felszerelt légkondicionáló nem helyettesíti a szükséges légcserét. Azzal is tisztában kell lenniük a vendéglátóegységet üzemeltetőknek, hogy ha gázkészülékek is találhatóak az ipari konyhában, az engedélyeztetési terv része kell legyen a szellőztető rendszer is, amelynek a gázszolgáltató ill. a katasztrófavédelem előírásainak is meg kell felelnie. Ekkor olyan védelmi funkcióval kell ellátni a rendszert, amely érzékeli, ha az elszívott levegő és a friss levegő nincs egyensúlyban, mert akkor abban a pillanatban leállítja az elszívó működését. Ennek hiányában sajnálatos végzetes balesetek is előfordulhatnak.

Amikor túl nagy a zajszint

Gyakran előfordul, hogy egyszerűen azért kapcsolják ki az elszívó berendezést, mert az túlságosan hangos. Valóban elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a teljesítmény, annál zajosabb a működés. De természetesen a gyártók gondoltak erre a problémára, amit hangtompítók beépítésével és megfelelő tervezéssel könnyen orvosolhatunk. Az elszívó kikapcsolása azért sem jó ötlet, mert a nagykonyhai szellőztetésnek automatikusan kell működnie, mindenféle beavatkozás nélkül.

nagykonyhai-szellozteto-rendszer-installalasCsak annyi levegőt lehet elszívni, amennyit bevezetünk a konyhába!

Lássuk, hol helyezkedik el a befúvó és az elszívó egység egy ipari konyhában? Logikus, hogy a szellőztető rendszerünk elszívó pontja a hőt és szennyezett levegőt termelő készülékek fölött legyen, jellemzően egy elszívó ernyőn keresztül. A tiszta, friss levegőt fújhatjuk csak a konyhába, vagy vegyesen a vendégtérbe és a konyhába. A legjobb megoldást a teljes étterem szellőztetési koncepciójának kialakításakor lehet meghatározni. Gondoljunk egy gyorséttermi lánc kialakítására, ahol megfelelő tervezéssel elérték, hogy a vendégtérbe egyáltalán nem áramlanak ki a konyhai szagok. A koncepció: a konyha és a vendégtér egy légtér, teljesen egybe van nyitva. Az elszívás a konyhai részen, a friss levegő befújás a vendégtérben történik, így a levegő áramlása a vendégektől a konyha irányába történik. Ez esetben a rossz, szennyezett levegőnek esélye sincs a vendégtérbe áramlani.

Amire nagyon fontos odafigyelni, hogy a kintről beszívott levegő megfelelő hőmérsékletű és szennyeződésmentes legyen. A levegő előfűtését elektromos vagy vizes kaloriferekkel lehet megoldani, így télen sem lesz kellemetlenül hideg a befújt levegő. A tiszta, pormentes friss levegő befújást pedig a szellőztető rendszerbe szerelt szűrőkkel tudjuk biztosítani. Ettől a vendégtérben mindig komfortos, tiszta, megfelelő hőmérsékletű levegőt tudunk biztosítani.

Betartandó szabály, hogy az elszívó és befúvó ventilátorok fordulatszám szabályozása azonos kell hogy legyen, a befújt és elvezetett levegő mennyiségének egyenletes eloszlásúnak kell lennie minden térben és üzemmódban. A kivitelezésnél figyelembe kell venni, hogy a friss levegő külső szívó csonkjait legkevesebb 3 m magasságban kell elhelyezni a környező terep felszíne felett, az elhasznált levegő kivezetését a tető felett kell elhelyezni, így megakadályozhatjuk a szagok viszaáramlását. Előnyös lehet, ha a szellőztető rendszer tud automatikus üzemmódban működni a pillanatnyi terhelésnek megfelelően. Ehhez megfelelő hőérzékelőket illetve nedvességérzékelőket kell a rendszerbe iktatni.

nagykonyhai-elszivo-ventilatorboltHővisszanyerős szellőztető rendszer mint lehetőség

A modern konyhákat (külföldön kötelezően) akár hővisszanyerős berendezéssel is elláthatjuk. Ez rendkívül energiahatékony megoldás, hiszen a konyhában keletkezett meleg levegő hőjét használjuk arra, hogy a kintről érkező levegőt ideális hőmérsékletűre melegítsük fel. Egy nagykonyha esetében kulcskérdés a szellőztető rendszer gazdaságossága. A tervezés során ki kell számolni, hogy milyen rendszer lenne a leginkább megtérülő befektetés. A konyhai szellőztetés üzemeltetési költségei általában a következő tételekből állnak:

  • a befújt levegő felmelegítésére fordított energia költsége
  • a ventilátorok üzemeltetésére fordított energia költsége
  • a karbantartásra és javításokra fordított költségek

Mivel az energetikailag hatékonyabb működésű rendszerek, mint amilyen a hővisszanyerős is, nagyobb befektetést igényelnek, ezért feltétlenül meg kell vizsgálni, hogy a teljes üzemidőből meddig van szükség maximális kapacitásra, és a kezdeti illetve a későbbi üzemeltetési költségeket is figyelembe véve kiszámítani a megtérülési időt.

Reméljük sikerült felhívni a figyelmet a friss levegő utánpótlás fontosságára. Egy ilyen komplex nagykonyhai szellőztető rendszer tervezése komoly szakértelmet kíván, ezért feltétlenül konzultáljon szakemberrel. Szakmai tanácsért és kivitelezési munkákhoz is válassza a Ventilátorbolt csapatát, hiszen komoly referenciáink vannak ezen a területen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.