Miért van szükségünk központi szellőztető rendszerre?

Központi szellőztető rendszerek

Hővisszanyerős vagy központi szellőztető rendszerek kiépítése kiemelten fontos a jól szigetelt épületek esetében, hiszen a levegő minősége kihat az emberek egészségi állapotára, munkavégző képességére és az általános közérzetükre is. Az emberek jobban érzik magukat, ha tisztább levegőt lélegeznek be.

Munkájuk hatékonyabb, teljesítményük jobb lesz a munkahelyen, az iskolában, de akár otthon is. Ahhoz, hogy ne nyitott ablak segítségével szabaduljunk meg a benti elhasznált, párás levegőtől és gazdaságosan, hatékonyan jussunk friss levegőhöz, szellőztető rendszerre van szükségünk.

Hogyan befolyásolja egészségünket a megfelelő szellőztetés?

legbeereszto szellozes

Tudta, hogy egy felnőtt ember megközelítőleg 30 kg (kb. 25 000 l) levegőt lélegez be naponta? Észak-Európában az emberek az idejük több, mint 90 százalékát belső térben töltik. Ezek alapján nem csoda, hogy a szellőztető rendszerek beépítése ma már egyre inkább alapkövetelmény, és az egyre szigorodó építésügyi szabványok és előírások sok helyen kötelezővé is teszik használatukat.

A párásodás hatásai

penészedés ellenA kiváló hőszigeteléseknek és a modern nyílászáróknak köszönhetően jelentős energia megtakarítást érhetünk el a fűtési költségek területén. Ami persze hatalmas előnyt jelent. Azonban sok esetben elfelejtkeznek arról, hogy a szigetelés benn tartja az elhasznált, párás levegőt, amennyiben nem gondoskodnak megfelelően a friss levegő utánpótlásáról.

Azt már többször összefoglaltuk, hogy a magas páratartalom következtében kialakuló párásodás milyen káros hatással van az egészségünkre nézve, sőt magára az épületre is. Elég csak a penészesedésre, dohosodásra, salétromosodásra gondolni. Bővebben itt olvashat a témáról: penészedés megelőzése.

Túl száraz levegő

De nem csak a párás levegő okozhat gondot, hanem a túl száraz levegő is. A hőszigetelésnek köszönhetően a beltéri hőmérséklet sokszor magasabb, mint az ideális. Ami nyáron 25-26 Celsius fok, télen pedig 20-22 Celsius fok. Emiatt gyakran kezdenek párásításba. Holott lehetséges, hogy csak a hőmérsékletet kellene alacsonyabbra állítani, ezáltal a pára mértéke az ideális szinten maradhat.

Szennyezőanyagok a levegőben

füst, légszennyezés, friss levegőA szigetelés benn tartja a helyiségben a szennyezőanyagokat is, ami szellőztetés nélkül nem tud kijutni és helyébe friss, oxigéndús levegő érkezni. A szennyezőanyagok bejuthatnak akár kintről a nyílászárókon keresztül is, de a belső anyagokból, szerkezetből is származhatnak. Ez nagyon komoly betegségek forrása is lehet: asztma, tüdőrák és más tüdőrendellenességek.

Jól látható a fenti összefoglalásból, hogy csupán csak azzal, hogy biztosítjuk a megfelelő hőmérsékletet és a friss levegő utánpótlását, rengeteget tettünk az egészségünkért, otthonunk friss levegőjéért. Tanulmányok kimutatták, hogy az egészségügyi problémák, a betegszabadságok száma összefüggésbe hozható a belső levegő minőségével.

Hogyan működik egy hővisszanyerős szellőztető gép?

A központi szellőztető rendszerek működésének a lényege, hogy a lakóhelyiség vagy a munkatér szellőztetése során a kintről beszívott friss levegőt fűtési szezonban egy hőcserélő egységen keresztül felmelegíti a kívánt hőmérsékletűre, és csak ezután juttatja a helyiségbe.

Hővisszanyerős központi szellőztető beépítése

Nyári üzemmódban az éjszakai hűvösebb kinti levegővel a (hőcserélőt kikerülve) hatékonyan hűthetjük vissza  a nappal felmelegedett házunkat. Ez a rendszer rendkívül energiatakarékos és költséghatékony, akár 90-94%-os hővisszanyerési hatásfokkal is képes működni. A hővisszanyerős szellőztető rendszer hatékony működése érdekében fontos a megfelelő szellőztető gép kiválasztása, illetve a teljes rendszer helyes megtervezése, ami nem könnyű feladat.

Hosszú távú, megtérülő befektetés

Egyértelmű, hogy a leggazdaságosabban működtethető szellőző rendszerek a központi szellőztető rendszerek. Ezek a rendszerek nem igényelnek nagy energiabefektetést. Mivel egy épület üzemeltetési költségeinek tekintélyes hányadát adják a fűtési/hűtési és szellőztetési költségek, ezért mindenképpen arra kell koncentrálnunk, hogy ez a költség a lehető legalacsonyabb legyen.

központi szellőztetésEgy hatékonyan működő szellőző rendszer túlmutat az anyagi megtérülésen, ami nagy örömünkre a pénztárcánkban jelentkezik. Éppen ugyanolyan fontos, hogy az energiafelhasználásunk alacsony szinten tartható, ami a környezetünk megóvása miatt kiemelt jelentőséggel bír. Ezáltal az üvegházhatás mértéke csökkenthető.

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ezért szeretnénk még több hasznos információt nyújtani a témában. Egy komplex rendszerről van szó, aminek a kivitelezése sok buktatóval járhat, de megfelelő előzetes tájékozódás után és szakértő segítségével ezek elkerülhetőek.

Ezért lényeges, hogy a lehető legoptimálisabb módon építsük be az otthonába. Kérjen árajánlatot rekuperátor rendszer tervezésére, és kiépítésére kollégánktól!

kérjen ajánlatot

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003

facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.