Műanyag légcsatorna és idom

Lapos légcsatorna T idom

A légcsatorna a szellőző berendezés azon eleme, amely összeköti a szellőzőrácsot, és a légmozgatást végző berendezést, azaz a ventilátort egymással.

Ezt az utat a levegőnek sokszor hosszú szakaszon kell megtennie, az adott rendszer kialakításának megfelelően: ebben a különböző légtechnikai csövek és a szerelésükhöz használt idomok, szellőzőrácsok nyújtanak megfelelő segítséget. Bár az egyszerű szemlélődő nem találkozik vele, hiszen a légcsatorna, és idomai – jó esetben – elrejtve teszik a dolgukat, szükségesek a légcserélő berendezések mindennapi működéséhez.

Használatukra akár ipari, akár otthoni környezetben is szükség lehet olyan esetekben, amikor a szellőzés más módszerrel nem megoldható, illetve, amikor a lehetőségekhez képest nagyobb volumenű szellőzésre van szükség, például konyhákban.

A műanyag légcsatornának kétféle típusa van:

Flexibilis légcsatornák

Flexibilis műanyag PVC légcsatorna

A flexibilis műanyag légcsatorna az átmérővel megegyező sugárban egyszerűen hajlítható, könnyű PVC cső, acélszál erősítéssel. Többféle átmérőben vásárolható meg. Éles sarkoknál az összenyomódás vagy az átáramló légmennyiség csökkenésének veszélye nélkül használható. Háztartásokban általában fürdőszobai és konyhai elszívó ventilátor csatlakoztatásához használják.

Merev légcsatornák

műanyag lapos légcsatorna
A) műanyag, lapos légcsatorna

A lapos légcsatornák felszerelése kiegészítő idomokkal, felfogató rögzítő elemekkel lehetséges. Mennyezetre és oldalfalra is rögzíthető.

 

műanyag merev körcsatorna

B) műanyag, merev körcsatorna

A merev körcsatornák felszerelése kör légcsatorna rögzítő idommal lehetséges, melynek segítségével a merev körcsatorna könnyedén oldalfalra vagy mennyezetre rögzíthető.

A légcsatornák szereléséhez szükséges elemek, idomok:

Lapos légcsatorna felfogató elem

lapos, merev légcsatornához lapos felfogató elem, amely oldalfali, vagy mennyezeti rögzítésre is alkalmas;


Kör légcsatorna rögzítő idom

kör légcsatorna rögzítő idom, merev körcsatorna felfogatásához, amely oldalfali, vagy mennyezeti rögzítésre is alkalmas;

Különféle, összeszerelést segítő idomok


Műanyag könyök idom 90 fok

 a könyök idom például a kanyarokba való behelyezést segíti elő;


Műanyag szűkítő idom légcsatornához

 szűkítő idom, aminek a segítségével az eltérő méretű légcsatornák köthetőek össze;


Lapos csatorna-körcsatorna átalakító idom

 lapos csatorna, körcsatorna átalakító elem, amely az eltérő alakú légcsatornák összekötését teszi lehetővé;


a minden csatorna típushoz megtalálható toldó idomok;


Csőtoldó idom takarólappal, visszacsapó szeleppel

visszacsapó szelep beszerelése is külön idom segítségével lehetséges;

 a fel, és összeszereléshez szükséges csavarok, rögzítő anyagok.

Elkerülendő nehézségek

Ügyelni kell a vásárlásnál arra, hogy

  • amennyiben a légcsatorna nem csak zárt térben futna – akár merev, akár flexibilis légcsatornáról van szó – UV álló legyen;
  • a megvásárolt elemek, és idomok kompatibilisek legyenek egymással (bár ez a probléma a későbbiek során könnyen orvosolható, de ha emiatt kell a beszerelést elhalasztani, az plusz anyagi megterhelést is jelenthet);
  • a csatorna elemei ne csak egymással legyenek kompatibilisek, hanem a szellőzőráccsal, illetve a szellőzőrendszerben használni kívánt ventilátorral is;
  • arra a felfogatáshoz szükséges összes tartozék, csavar, és egyéb elem meglegyen.

Amire a felszerelésnél vigyázni kell, hogy:

  • ha kisebb hely áll a rendelkezésükre, mint ahová a megvásárolt légcsatorna befér, gondolják át, hogy a csatornát kell-e kicserélni, vagy ha van lehetőség, akkor a rendelkezésre álló helyet bővítsék,
  • akármennyire is masszív anyagból készülnek a mai csatornák, mégis ügyelni kell arra, hogy se a szállításnál, se pedig a felszerelésnél ne sérüljenek, egy esetleges sérülés a későbbiekben nagyban befolyásolhatja a működési teljesítményt,
  • ahová flexibilis műanyag csatornát szükséges helyezni, ne próbálkozzanak a merev lapos, vagy körcsatornák behelyezésével!

Láthatatlan segítség, de mégis szükséges az adott helyiség megfelelő szellőzésének biztosításához a műanyag légcsatorna. A hozzá tartozó, felszerelését, működését segítő idomok segítségével hosszú távú megoldás  ezen szellőzési módot igénylő helyek – legyen szó ipari, vagy kisebb háztartási helyiségekről – levegőjének cserélésében.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a légcsatorna és/vagy idom vásárlásban elakadt, kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.