Páraérzékelős ventilátor szerepe a salétromosodás és penész megelőzésében

A páraérzékelős ventilátor otthoni, és ipari környezetben is nagyon sokat tesz az egészséges légkör kialakításához. Használatára nincs minden esetben szükség, hiszen sokszor pont a párásítás a kívánatos tevékenység 1-1 otthonban, ahol éppen a száraz levegő okoz egészségi problémákat.

Ahol viszont felmerül az a probléma, hogy a helyiségben, épületben nincs megoldva a megjelenő pára kiszellőzése, ott minél sürgetőbb a feladat megoldása, mielőtt komolyabb problémákat okozna.

A magas páratartalom általában 2 problémát jelentet meg életünkben:

 • az épület rongálódását okozó jelenség,
 • egészségügyi problémák.

Jelen cikkünkben az épület rongálódásának megelőzésére térünk ki részletesen.

Milyen problémákat tud okozni a túlzottan magas páratartalom?

Dohosodás

A salétromosodás előjeleként is meghatározható folyamat, amely a helyiségben büdös, lakhatatlan környezetet idéz elő. Amennyiben sokáig áll fen a dohos állapot és nem sikerül megszüntetni, sajnos az adott légtérben lévő összes tárgyuk, ingóságuk magába szívja, a dohos szagot, és szinte lehetetlen a későbbiekben is megszabadulni tőle.

Penész megjelenése a falon

Életében már majdnem mindenki találkozott az egészség, és környezetkárosító penésszel. Egészen más azonban a helyzet, ha egy táskában felejtett szendvicsen jelenik meg, amitől egyszerűen meg lehet szabadulni a kukába dobásával, mint amikor otthonunkban, munkahelyünkön jelenik meg a „váratlan vendég”.

Egészségkárosító hatása mellett amelyik falon megjelenik, csak erős vegyszeres segítséggel, valamint megfelelő szellőzés biztosításával lehet megszabadulni tőle. A vegyszerek könnyen tönkreteszik a falfelület festését, tapétázását, plusz költséget, munkát okozva a kijavításukkal.

Salétromosodás

Hasonló a penészedéshez, de attól sajnos komolyabb károkat tud okozni ingatlanunkban. Tartós, hosszan fennálló párás környezetben könnyedén kialakulhat, s rossz esetben veszélyessé is válhat, mivel könnyen károsíthatja a tartószerkezetet. Általában az alapoktól indul a salétromosodás, és halad folyamatosan felfelé a falakon, folyamatosan károsítva azt. Megelőzése olcsóbb és egyszerűbb feladat, mint később az általa okozott károk helyreállítása.

Penész megjelenése a fa felületeken is

Sajnos a penész a fa felületeket is nagyon szereti élőhelyének tudni. Ez különösen ott veszélyes, ahol fából készült nyílászárók vannak beépítve. Nem elég a megjelenés után a különböző szerekkel történő lefújása, általában teljes festék lekaparás, felületkezelés, és újrafestés a penészesedés következménye.

Penész megjelenése a csempéken ill. a fugákon

A vizes helyiségekben található hidegburkolatokról általában elégséges, ha jó alaposan lemossuk a megjelenő penészfoltokat, azonban a fugázásból már sokkal kevésbé lehet eltávolítani a kellemetlen jelenséget.

Egyéb helyek, ahol a penész még megjelenhet, károsodást okozhat:

 • Papírok
 • textil felületek
 • szekrények hátulja
 • ruhák a szekrényekben… stb.

Helyiségek, amelyekben leginkább ki vannak téve a pára károsító hatásának:

Otthoni környezetben:

 • fürdőszoba,
 • WC,
 • konyha,
 • helyiség, ahol a téli időben a ruhák száradnak.

Ipari környezetben:

 • konyha,
 • étkező,
 • mosdó

Hogyan tud segíteni a páraérzékelős ventilátor?

A páraérzékelős ventilátor, ahogy a nevében is benne van, a beállított értéket meghaladó páratartalom esetén automatikusan bekapcsol. A kívánt páratartalom elérése után a készülék rögtön kikapcsol. Nincs szükség arra, hogy egy személy folyamatosan a páratartalom mérő készüléket figyelje, és annak változása esetén manuálisan indítsa el a szellőztetést.

A páraérzékelős ventilátor oldalfalra, bizonyos típusuk mennyezetre is szerelhető, az optimális elhelyezkedés, és működés érdekében. Ideális megoldás otthoni környezetben a fürdőszoba, WC, konyha, háztartási helyiség igény szerinti szellőztetésére.

ÚJ
36 990Ft49 990Ft (Áfa-val)
18 783Ft33 769Ft (Áfa-val)

Típusonként változó nm-es helyiségekbe, különböző teljesítménnyel lehet megvásárolni őket. Egyes típusok időzítővel is rendelkeznek.

Egyes, szintén megbízható, de páraérzékelővel nem rendelkező társaihoz képest hatalmas előny a beépített páraérzékelő funkció. Ezzel a modullal megelőzhető az, hogy el legyen felejtve az adott szellőztető ventilátor bekapcsolása, és beinduljon a pára lecsapódása. Ideális készülék a megfelelő páramentesség kialakításához.

A penészesedés, salétromosodás könnyebben elkerülhető a megfelelő szigetelés kiépítésével, és a korszerű szellőztetés telepítésével. Azonban sajnos a szigetelési költségek sokak számára nem könnyen elérhetőek, ezért azokban az esetekben, amikor még nincsen meg az épület szigetelése, létfontosságú a páramentesítés az állagmegóvás érdekében.

Későbbiekben a szigetelés, és a szellőztetés kettőse már 100% védelmet nyújt a felesleges páratartalom száműzéséhez. A páraérzékelős ventilátor beépítése rengeteget segíthet a jó, egészséges környezet kialakításában. Ismerje meg páraérzékelős csőventilátor termékeinket!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.