Páraérzékelős ventilátor szerepe a salétromosodás és penész megelőzésében

A páraérzékelős ventilátor otthoni, és ipari környezetben is nagyon sokat tesz az egészséges légkör kialakításához. Használatára nincs minden esetben szükség, hiszen sokszor pont a párásítás a kívánatos tevékenység 1-1 otthonban, ahol éppen a száraz levegő okoz egészségi problémákat.

Ahol viszont felmerül az a probléma, hogy a helyiségben, épületben nincs megoldva a megjelenő pára kiszellőzése, ott minél sürgetőbb a feladat megoldása, mielőtt komolyabb problémákat okozna.

A magas páratartalom általában 2 problémát jelentet meg életünkben:

 • az épület rongálódását okozó jelenség,
 • egészségügyi problémák.

Jelen cikkünkben az épület rongálódásának megelőzésére térünk ki részletesen.

Milyen problémákat tud okozni a túlzottan magas páratartalom?

Dohosodás

A salétromosodás előjeleként is meghatározható folyamat, amely a helyiségben büdös, lakhatatlan környezetet idéz elő. Amennyiben sokáig áll fen a dohos állapot és nem sikerül megszüntetni, sajnos az adott légtérben lévő összes tárgyuk, ingóságuk magába szívja, a dohos szagot, és szinte lehetetlen a későbbiekben is megszabadulni tőle.

Penész megjelenése a falon

Életében már majdnem mindenki találkozott az egészség, és környezetkárosító penésszel. Egészen más azonban a helyzet, ha egy táskában felejtett szendvicsen jelenik meg, amitől egyszerűen meg lehet szabadulni a kukába dobásával, mint amikor otthonunkban, munkahelyünkön jelenik meg a „váratlan vendég”.

Egészségkárosító hatása mellett amelyik falon megjelenik, csak erős vegyszeres segítséggel, valamint megfelelő szellőzés biztosításával lehet megszabadulni tőle. A vegyszerek könnyen tönkreteszik a falfelület festését, tapétázását, plusz költséget, munkát okozva a kijavításukkal.

Salétromosodás

Hasonló a penészedéshez, de attól sajnos komolyabb károkat tud okozni ingatlanunkban. Tartós, hosszan fennálló párás környezetben könnyedén kialakulhat, s rossz esetben veszélyessé is válhat, mivel könnyen károsíthatja a tartószerkezetet. Általában az alapoktól indul a salétromosodás, és halad folyamatosan felfelé a falakon, folyamatosan károsítva azt. Megelőzése olcsóbb és egyszerűbb feladat, mint később az általa okozott károk helyreállítása.

Penész megjelenése a fa felületeken is

Sajnos a penész a fa felületeket is nagyon szereti élőhelyének tudni. Ez különösen ott veszélyes, ahol fából készült nyílászárók vannak beépítve. Nem elég a megjelenés után a különböző szerekkel történő lefújása, általában teljes festék lekaparás, felületkezelés, és újrafestés a penészesedés következménye.

Penész megjelenése a csempéken ill. a fugákon

A vizes helyiségekben található hidegburkolatokról általában elégséges, ha jó alaposan lemossuk a megjelenő penészfoltokat, azonban a fugázásból már sokkal kevésbé lehet eltávolítani a kellemetlen jelenséget.

Egyéb helyek, ahol a penész még megjelenhet, károsodást okozhat:

 • Papírok
 • textil felületek
 • szekrények hátulja
 • ruhák a szekrényekben… stb.

Helyiségek, amelyekben leginkább ki vannak téve a pára károsító hatásának:

Otthoni környezetben:

 • fürdőszoba,
 • WC,
 • konyha,
 • helyiség, ahol a téli időben a ruhák száradnak.

Ipari környezetben:

 • konyha,
 • étkező,
 • mosdó

Hogyan tud segíteni a páraérzékelős ventilátor?

A páraérzékelős ventilátor, ahogy a nevében is benne van, a beállított értéket meghaladó páratartalom esetén automatikusan bekapcsol. A kívánt páratartalom elérése után a készülék rögtön kikapcsol. Nincs szükség arra, hogy egy személy folyamatosan a páratartalom mérő készüléket figyelje, és annak változása esetén manuálisan indítsa el a szellőztetést.

A páraérzékelős ventilátor oldalfalra, bizonyos típusuk mennyezetre is szerelhető, az optimális elhelyezkedés, és működés érdekében. Ideális megoldás otthoni környezetben a fürdőszoba, WC, konyha, háztartási helyiség igény szerinti szellőztetésére.

Típusonként változó nm-es helyiségekbe, különböző teljesítménnyel lehet megvásárolni őket. Egyes típusok időzítővel is rendelkeznek.

Egyes, szintén megbízható, de páraérzékelővel nem rendelkező társaihoz képest hatalmas előny a beépített páraérzékelő funkció. Ezzel a modullal megelőzhető az, hogy el legyen felejtve az adott szellőztető ventilátor bekapcsolása, és beinduljon a pára lecsapódása. Ideális készülék a megfelelő páramentesség kialakításához.

A penészesedés, salétromosodás könnyebben elkerülhető a megfelelő szigetelés kiépítésével, és a korszerű szellőztetés telepítésével. Azonban sajnos a szigetelési költségek sokak számára nem könnyen elérhetőek, ezért azokban az esetekben, amikor még nincsen meg az épület szigetelése, létfontosságú a páramentesítés az állagmegóvás érdekében.

Későbbiekben a szigetelés, és a szellőztetés kettőse már 100% védelmet nyújt a felesleges páratartalom száműzéséhez. A páraérzékelős ventilátor beépítése rengeteget segíthet a jó, egészséges környezet kialakításában. Ismerje meg páraérzékelős csőventilátor termékeinket!

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

mennyezeti_ventilator, mennyezeti ventilátor, hűsítő nyári ventilátor, távirányítós ventilátor

Hűsítő ventilátor választása nyárra

Hűsítő nyári ventilátor  Miért jó, ha van az Ön háztartásában...

VEZÉRLÉSEK AUTOMATIKA

Ventilátor vezérlő és fordulatszám szabályozó eszközök

Ventilátor szabályozó eszközök, mit is jelentenek pontosan? Milyen egyszerűnek tűnik...

kandallo ventilator kandallo futés beepitesehez

A korszerű, energiatakarékos kandalló fűtés titka

Manapság egyre népszerűbb a kandalló fűtés, amelynek titka a kandalló...