Rekuperátor: szellőztet, hűt és fűt

ventilatorbolt-rekuperator

A friss levegőjű lakás fél egészség. Egy jól megtervezett rekuperátor rendszer pedig minimális hőveszteséggel szellőztet télen és nyári időszakban éjjel képes visszahűteni lakásunkat.

Mit takar a rekuperátor kifejezés?

A rekuperátor termékcsalád eredendően az angol recuperation szóból ered, ami az energia-visszanyerést jelenti magyarul. Maga az energia persze elég sokféleképpen előállhat. Ez a technológia a külső hő visszanyerésével dolgozik, illetve nyomja ki a szabadba az elhasználódott benti levegőt. Emiatt nevezzük hővisszanyerős szellőztető rendszernek, a kettő gyakorlatilag szinoníma. Télen fűtenek, nyáron hűtenek, végig biztosítva a friss otthoni levegőt, így igazán fontos társainkká válhatnak az egész év során.

De nem kerül sokba a hűtés-fűtés?

A rövid válasz az, hogy egyáltalán nem. A rekuperátort úgy kell elképzelni, hogy gyakorlatilag az épület tüdejeként funkcionál: kiszívja az elhasznált levegőt és átszűrt, frisset fúj be a helyére. Mindezért egy úgynevezett hőcserélő egység felel, aminek a segítségével több mint 90%-os hővisszanyerés is elérhető, igen jótékony hatást gyakorolva az egészségünk mellett a fűtés számlára is.

Kövesse Instagramon is a Ventilátorboltot!

3 tipp a rekuperátor használathoz

A hővisszanyerős szellőztető rendszer működése során célszerű néhány lépést figyelembe venni, hogy a leghatékonyabb (továbbá leggazdaságosabb) formáját tudja hozni:

  • Elszívó és befújó pontok kitalálása: a rekuperátor esetében érdemes pontosan átgondolni, melyek azok a helyek a lakásban, ahonnét el kell szívni a rossz levegőt, illetve be kell oda ereszteni a jót. Előbbiek között az olyan pontok merülhetnek fel, ahol sok pára keletkezik, így a konyhában, fürdőszobában vagy a mellékhelységben. Befújni pedig ott érdemes, ahol a legtöbbször friss levegőre szomjazunk, így a nappaliban vagy a hálószobában.
  • A megfelelő teljesítmény fokozat beállítása: az eszközök légcsere igénytől függően többféle fokozaton képesek működni. Az erősebb és gyengébb mód között az lehet a döntő, hogy hány ember tartózkodik a lakásban, házban. Amennyiben egy-két ember használja a lakást egy időben elég az alacsonyabb szinten járatni a készüléket, viszont ha több fő is együtt él, akkor érdemes a magasabb fokon dolgoztatni a rekuperátor készülékünket. Természetesen a megfelelő teljesítményű készülék kiválasztása kulcskérdés a tervezés során.
  • Nyugodtan mehet éjszaka is: a rekuperátor az egyik leghalkabb központi szellőztető készülék mezőnyében, így egy pillanatig sem kell attól tartani vásárlás előtt, hogy ne lehetne tőle aludni. Ezáltal azok is gondolkodhatnak benne, akik lakásában az éjjeli légcsere biztosítása fontos szempont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer PDF útmutató