Rezsicsökkentés kandallófűtés segítségével

kandallofutes-rezsicsokkentes-ventilatorbolt

Bár sokan azt gondolják, hogy fával fűteni nem gazdaságos és környezetszennyező, de ezek a tévhitek nem állják meg a helyüket. A fatüzelés a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően valójában nem terheli meg a környezetet, és a minőségi száraz tüzelőanyag elégetésével annyi CO2 szabadul fel, amennyi a természetes korhadás során is keletkezik. Ráadásul a fáknak a növekedéshez szükségük van szén-dioxidra. A lobogó tűznek egyébként is van egy varázsa, hiszen a tüzet ősidők óta használja az emberiség. A modern kandallók pedig nem csak kellemes meleget adnak, de az otthon egyik meghatározó dekorációs elemeivé válnak. Most, hogy mindenki a rezsicsökkentés lehetőségeit keresi, érdemes fontolóra venni a kandallófűtést!

Fával fűtés előnyei

Ha közelebbről megvizsgáljuk a fatüzelés előnyeit az egyik legelső, ami sokak számára vonzóvá teszi, hogy nem függ az ember a külső szolgáltatóktól. Energiaválság esetén is könnyebben hozzáférhető a tüzifa, mint az importból származó olaj vagy gáz. Mivel a fa megújuló energiaforrás, így ez egy környezetkímélő megoldás. Ráadásul ezen fűtési mód telepítése is költséghatékonyabb, mint bármely más fűtési rendszeré.

Kandalló ventilátor a hatékony fűtés eszköze

A hatékonysághoz azonban modern fa fűtési rendszert kell megvalósítanunk. A kandallófűtés helyes kivitelezéssel tökéletesen megfelel a mai kor elvárásainak és jó hatásfokkal működik. Érdemes tisztában lenni vele, hogy 2020 óta új szabályozás lépett érvénybe a fa fűtési rendszerekre vonatkozóan. Ez tartalmazza, hogy a zárt égésterű berendezések hatásfoka nem lehet 65% alatti, míg a pellettel működő berendezéseknél 79% alatti. Nyílt égésterű (pl. kandallók) hatásfokának 2022-től pedig el kell érnie a 30%-ot. A szabályozás nem csak a hatékonyságot, hanem a szállópor kibocsátást is szabályozza.

Kandallófűtés

Ez a fűtési mód nagyon hangulatossá teszi a helyiséget a tűz látványa miatt, és teljesen más meleget ad, mint egy radiátor. Magasabb hőérzetet ad egy kandalló vagy egy cserépkályha, mint bármilyen más fűtési mód. Még ha nem is váltjuk ki teljesen a gázzal vagy villannyal történő fűtést, sokat megtakaríthatunk vele. Az otthonosság, amit ad pedig semmihez nem hasonlítható.

Kandallófűtés kivitelezése

A kandallófűtés egy speciális terület a légtechnikán belül, hiszen itt olyan alkatrészeket, csöveket és kiegészítőket kell alkalmazni, amelyek kiválóan bírják az extrém magas hőmérséklettel járó igénybevételt. Egy beépített kandallónál a kandallóbetétet burkolják valamilyen dekoratív anyaggal, például gipszkartonnal, terméskővel. Önmagában egy kandallóbetét nem elegendő a kivitelezéshez, hiszen szükségünk van még speciális kandalló ventilátorra, szigetelt csövekre, kandallórácsra, befúvó légszelepre illetve ventilátor szűrőre is. A kandalló helyét érdemes belső főfalra tervezni, és minél távolabb az ablaktól.  Ez egy összetett feladat, ezért is bízzuk inkább szakemberre!

kandallo ventilátor és szűrő összeépítése

Mivel egy kandallót akár évtizedekig használunk, nagyon fontos, hogy csak magas minőségű berendezéseket és segédanyagokat szerezzünk be hozzá. A kivitelezést minden esetben precíz tervezés kell, hogy megelőzze, hiszen első a biztonság. És természetesen a karbantartás és tisztítás sem maradhat el, amikor már használatban van a kandallónk.

Kandalló ventilátor az energiahatékony fűtésért!

A kandalló ventilátorok a meleg levegő megfelelő elvezetéséért felelősek. Mivel a levegő akár +150C-os is lehet, ezért érthető, miért speciálisak ezek a ventilátorok. Emiatt F szigetelési osztályú besorolást kaptak. Azért, hogy bírják ezt az extrém magas hőmérsékletet, a kandalló ventilátorok hő-és hangszigetelő anyaggal (tűzálló ásványgyapot) bélelt horganyzott acél ventilátorházzal készülnek. A szigetelés nem csak a hővel szemben nyújt védelmet, de a hangszigetelésről is gondoskodik. Így attól nem kell tartanunk, hogy a ventilátor működése megzavarja az otthon nyugalmát.

 

kandalló ventilátor kategória

Mivel egy kandalló akár évtizedekig továbbítja a meleg levegőt, ezért a hosszú élettartamot olyan meghajtómotor biztosítja, ami a légáramon kívül helyezkedik el, továbbá előrehajló lapátozású járókerékkel és hosszú élettartartamú csapágyakkal felszereltek.

Az energiahatékonyságot pedig azzal tudja segíteni a ventilátor, hogy hőmérsékletfüggő automatikus üzemmel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az előre beállított hőmérséklet fölött a ventilátor automatikusan bekapcsol, illetve kikapcsol, amikor már az alacsony hőmérsékletű levegő továbbítására nincs igény. Vagyis csak akkor működik, amikor arra szükség van, így nem pazarolja az energiát.

Több helyiség fűtése kandalló segítségével

Egy kandalló jellemzően annak a helyiségnek a levegőjét fűti közvetlenül, ahol a kandalló található. Mivel a berendezés a gravitációs légfűtés elvén működik, nagyon jól elosztja a meleget a szoba minden pontjára. De mi a helyzet a fűtött szobától távolabb elhelyezkedő helyiségekkel? Nos, erre nyújt megoldást a kandalló ventilátor.

A kandallóban keletkezett meleg levegőt a kandalló ventilátor segítségével, hőszigetelt csőhálózaton vezethetjük el a ház távolabbi helyiségeibe. Ennek a fűtésrendszernek telepítése a padlással rendelkező egyszintes lakóházakba a legcélszerűbb. De az a módszer akár több szintes házak fűtésének kiegészítésére illetve a teljes fűtésre is megoldható. A padlástérben diszkréten elhelyezhető a ventilátor és elvezethető a szigetelt csőhálózat is.

 

Kandalló ventilátor beépítése

 

Kandallófűtéshez használt segédanyagok

Az elszívó ventilátoron kívül kandallórácsot vagy befúvó légszelepet is be kell szereznünk a kivitelezéshez. A felforrósodott levegő a fűtendő helyiségbe a kandallórácson keresztül áramlik be, ezért fontos hogy hőálló és korróziómentes rácsot szereljünk be. A színtartósság is kiemelt szempont.

A ventilátor szűrő szerepe, hogy megakadályozza a meleg levegővel együtt távozó por és egyéb szennyeződések bejutását a fűtendő helyiségbe, illetve azok lerakódását a csőhálózatban.

 

Szűrő kandalló fűtéshez kategória

 

A szigetelt cső kínálatunkban található belülről mikroperforált cső, amely kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelőréteget tartalmaz. Mivel nem tartalmaz PVC anyagot, égéskor nem szabadul fel mérgező anyag. Ideális kandalló fűtés meleg levegőjének elvezetésére padlásterekben.

Kandalló fűtés légcsatorna kategória

Rezsicsökkentő trükk a fűtési szezonban: mennyezeti ventilátor

Sokan használnak mennyezeti ventilátort a nyári hőségben, hogy kellemessé tegyék vele a helyiség levegőjét. Azonban nem csak hűtésre alkalmasak! A legtöbb mennyezeti ventilátor rendelkezik téli és nyári üzemmóddal is. Ebben az esetben a forgásirány változtatható, Hogyan segít a fűtési költségek alacsonyan tartásában egy mennyezeti ventilátor? Egyszerűen! A meleg levegő felfelé száll, és ott megreked, ezt mindenki tudja. De a ventilátor segítségével egyenletesen eloszlatható a meleg levegő, így az eljut mindenhová. Ez azt jelenti, hogy a fűtés termosztátja korábban kikapcsolható, és fűtési költségeinek akár 10%-át is megtakaríthatja.*

35072-EGLO-mennyezeti-ventilator lakásban

* Az energiaköltség-megtakarítás hozzávetőleges érték, amely a helyiség méretétől és a ventilátortól függően változhat.

Elmondhatjuk tehát, hogy a modern kandallófűtés energia-és költséghatékony megoldás, ha a rezsicsökkentés a cél. Ha kandallófűtést tervez, keresse bátran kollégáinkat! Szakértő tanácsokkal látják el a tervezés és kivitelezés terén is! Minden szükséges berendezést és segédanyagot beszerezhet a Ventilátorbolt webáruházában.

Keressen minket Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.