Kisokos szagelszívó választásához

szagelszivo valasztasa

Konyhai elszívó választás 

Szagelszívó beszerelése a lakás több pontján is praktikus lehet. Az egyik legjellemzőbb hely a mellékhelyiség, ami az egyik legtipikusabb felhasználási területe a WC szagelszívó ventilátor készülékeknek.

A másik a konyha, hiszen elég kellemetlen tud lenni, amikor ételszag terjeng az egész lakásban. Nagykonyhákban pedig egyenesen elengedhetetlen a konyhai szagelszívó használata. Most a szagelszívó ventilátorok előnyeit mutatjuk be és segítünk a megfelelő teljesítményű készülék kiválasztásában is.

Konyhai szagelszívó előnyei

Miért hasznos szagelszívót beszerelni?

Nézzünk egy példát: tipikus vasárnapi ebéd olajban vagy zsírban sült rántott hússal. Sokak kedvence ez a finomság, de a mindent belengő zsírszag már kevésbé. Ráadásul egy ilyen kiadós sütés-főzés után úgy érezzük, hogy a kellemetlen szagokat a textilek, függönyök is magukba szívták.

Ha a konyhát nem tudjuk megfelelően kiszellőztetni főzés közben, akkor ezek a szagok és a pára is a lakásban csapódik le. A pára okozta negatív hatásokkal már sokat foglalkoztunk, mert nagyon fontos hangsúlyozni, hogy komoly egészségkárosító hatása lehet a penésznek. Tehát egy elszívó ventilátor beszerelésével két legyet ütünk egy csapásra, hiszen megszabadulunk a párától és a nem kívánt szagoktól is. Ráadásul nem kell majd olyan gyakran mosni a függönyöket a konyhában.

Tippek konyhai elszívó ventilátor kiválasztásához

konyhai szagelszívó

Természetesen egy szagelszívó konyhába csak akkor fogja az elvárt hatást nyújtani, ha megfelelő teljesítményű ventilátort választunk. Fontos, hogy a konyha és a tűzhely méreteiből induljunk ki. A helyiség mérete segít a teljesítmény meghatározásában. Ajánlások alapján a helyiség légköbméterben kiszámolt méretét vegyük 6-szor. Ez a minimum teljesítmény, amit az elszívónak tudnia kell. A maximum pedig a kiszámolt légköbméter 12-szerese. Például egy 10–15m² helyiséghez minimum 150–250m³/h légszállítás szükséges. Azt is vegyük számításba, hogy mennyire gyakran használjuk a konyhát, mert a gyakori használat nagyobb teljesítményt kíván, ne a minimum teljesítményt válasszuk.

Az elszívó szélessége is lényeges szempont, amiről sokan elfelejtkeznek. Ajánlott az elszívónak a tűzhelynél szélesebbnek lennie, hiszen a pára nem egyenletesen száll felfelé. Egy 75 cm széles tűzhely esetén például 90 cm szélességű szagelszívó az ideális. Beszerelésnél a magasságra is figyeljünk. Az ideális távolság a tűzhely és az elszívó között 65-75 cm legyen.

Konyhai elszívók fajtái

Választhatunk kivezetéses vagy belső keringetésű modellt is az épület adottságaihoz igazodva. Ahogy a megnevezése is utal rá, külső keringetésű elszívó esetén az elszívott levegő egy csőrendszeren keresztül az épületből a szabadba vagy a kéménybe távozik. Ennek a kivitelezése egyszerűbb és hatékonyabb a működése is. Itt a beépítésnél néhány dolgot tartsunk szem előtt: a levegő utánpótlása illetve a beépített csövek hossza és átmérője.

A cső étmérője 15 cm legyen és a hossza ne legyen hosszabb 2-3 méternél. És ahogy minden más szellőzőrendszer esetében, úgy itt is minél kevesebb kanyarral oldjuk meg az elvezetést.

A keringetéses üzemmódban használható konyhai szagelszívók egy aktívszénfilteren keresztül megszűrik az elszívott levegőt, majd visszajuttatják a megtisztított levegőt a helyiségbe. Itt a szénszűrők cseréjére 3-6 havonta van szükség.

FONTOS: Nyílt égésterű kéménybe kötött fűtőberendezéssel egy légtérben egyik bekötési mód SEM alkalmazható!

szagelszívó konyhába

Konyhai szagelszívók funkciói

Létezik egy vagy többmotoros elszívó is. Olyan megoldást is választhatunk, amikor a motor az szagelszívó berendezésen kívül helyezkedik el, mondjuk a garázsban vagy a padláson. Ilyen esetben egy hangcsillapító csővet beépítve jelentősen csökkenthetjük a készülék zajszintjét. Ami ellene szólhat, hogy a beszerelése költségesebb.

A konyhai elszívó készülékek esetén van még egy hasznos funkció: beépített világítási rendszere van. Kapható fénycsöves, izzós és modern LED megoldással felszerelt is. Vásárlás előtt nézzük meg, hogyan lehet cserélni az izzót, mert elképzelhető, hogy csak szakember tudja majd megoldani.

Tanácsok az elszívó helyes használatához

Ajánlott a készüléket már főzés előtt bekapcsolni. A főzés végeztével pedig még 15 percig működtessük a száradás érdekében. Kerüljük a flambírozást, mert könnyen meggyulladhat a szűrőben lévő zsír. De ugyanez történhet, ha gáztűzhelyünk van, és úgy kapcsoljuk be az elszívót, hogy nem helyeztünk rá edényt.

Ajánlott 1 vagy 2 havonta megtisztítani a zsírszűrőt, és kitörölni a készüléket. Amennyiben a zsírszűrőt mosogatógépben tisztítjuk, ne mossuk mosatlan edényekkel együtt, mert az ételmaradék eltömítheti a szűrő pórusait.

Szagelszívó WC helyiségben

szagelszívó wc-be

Amennyiben nincs ablak a mosdóban, mindenképpen tanácsos egy szagelszívót beépíteni. Nem csak a nem kívánatos szagoktól, de a párától is megszabadít az elszívó ventilátor. Rendkívül hasznos, ha a WC is a fürdőszobában van. A szagelszívó WC helyiségbe való beépítéséhez hívjon szakmebert!

A WC helyiségbe telepíthető ventilátorok az elektromos rendszerre is ráköthetőek. Például a világítással egyidőben lép működésbe. De akár mozgásérzékelővel is összeköthető. Beállíthatunk késleltetést, hogy azután, hogy elhagytuk a helyiséget még meghatározott ideig működjön, majd automatikusan kikapcsoljon. Ha fürdőszobába építjük be, még plusz páraérzékelő funkcióval ellátott készüléket is választhatunk.

Amennyiben segítséget szeretne kapni a megfelelő WC szagelszívó ventilátor kiválasztásához, vagy nem tudja, hogyan is zajlik a konyhai elszívó beszerelése keresse kollégáinkat!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.