Szellőző ventilátor választása előtt ezt feltétlenül olvassa el!

szellozo ventilator

Szellőző ventilátor elérhető ipari, vagy kisebb teljesítményű lakossági felhasználásra kialakított típusban is. Egy szellőzőrendszer kiépítése biztosítja a mindig friss levegőt, egészséges, komfortos környezetet teremt. Megvédi az épületet a penészesedés és dohosodás hatásaitól. A megfelelő ventilátor kiválasztásához az alábbi cikkben szeretnénk segítséget és hasznos ötleteket adni. Mik azok a szempontok, amiket mérlegelni kell vásárlás előtt?

Ipari környezetbe keres szellőző ventilátort?

Az ipari, nagy teljesítményű szellőztető ventilátorok jellemző felhasználási területei lehetnek irodák, éttermek, intézmények, parkolóházak, ipari csarnokok vagy mezőgazdasági létesítmények. A ventilátor kiválasztása előtt mindig meg kell vizsgálni az alábbiakat:

  • Milyen hőmérsékletű és tisztaságú levegőt kell szállítania a ventilátornak? 
  • Hogyan lehet beszerelni az ipari ventilátort? Szervizelés esetén hogyan férünk hozzá?
  • Milyen egyéb kiegészítő elemek kellenek a rendszer kiépítéséhez?

Fontos tudnivaló, hogy a megfelelő teljesítményt az óránkénti légcsere igénye határozza meg. Ha mindezen információkkal rendelkezünk, akkor légtechnikai szakember és kivitelező segítségével kiválasztható az ideális ipari szellőző ventilátor.

Az alábbi táblázatból meghatározható, hogy az egyes helyiségek típusától függően milyen óránkénti légcsere igényre van szükség.

Aula 2…3 Konyha (üzemi) 30…20
Áruház 4…6 Kórház,Kórterem 4…6
Bank 3…4 Kozmetikai szalon 10…15
Baromfikeltető 6…10 Könyvtár 4…5
Disznóól 6…10 Mosoda 10…15
Előadóterem 8…10 Mozi, színház 4…6
Étkező (üzemi) 6…10 Műhely 3…6
Étterem, étkezde 10…12 Öntöde 20…30
Fényezőműhely 30…60 Sportcsarnok 20
Garázs 6…8 Szerelőműhely 6…10
Hotel 30 Szociális helyiség 30
Hús, tojás stb.tároló 10…20 Táncterem 8…10
Iroda 4…6 Templom 1…2
Kávéház, Bár 10…12 Tornaterem 6…12
Konferenciaterem 30 Uszoda 20…30
Konyha 25…15 Ülésterem 6…8
Üzem 4…6 WC 4…6
Üzemi WC 10…15 Üzletek 6…8
Fürdőszoba 5…8 Zuhanyzó (üzemi) 20…30
Típus Légcsere óránként
Típus
Légcsere óránként

Ipari ventilátorok esetében a beépítés lehetőségeitől függően választhatunk csőventilátort, belső vagy külső falra szerelhető ventilátort esetleg tetőventilátort.

ipari szellozo ventilator

Ipari csőventilátor esetében fontos, hogy a légcsatorna megbontása nélkül lehessen azt szervizelni. Falra szerelhetőek például az axiális ipari ventilátoraink, amelyek elszívó vagy befújó kivitelűek is lehetnek. Amennyiben külső falra szerelhető szellőző ventilátor kerül beépítésre, úgy fontos, hogy védve legyen az időjárás viszontagságaitól, madaraktól, egyéb rágcsálóktól. Ezek anyaga strapabíróbb és ráccsal védettek.

Ipari csarnokokban, mezőgazdasági létesítményekben gyakran előfordulhat porszennyeződés, zsíros, olajos gőz, meleg vagy éppen párás levegő, ezért kifejezetten olyan ventilátort válasszunk, ami bírja ezeket a körülményeket. Ellenkező esetben a ventilátor könnyen meghibásodik.

Kisebb helyiségekben elegendő lehet egy műanyagvázas kivitelű szellőző ventilátor, azonban nagyobb helyiségben már igénybevételtől és légszállítási igénytől függően fémházas kivitel javasolt. Ipari felhasználásnál különösen fontos, hogy energiatakarékos legyen a berendezés, ezért érdemes több sebességes kivitelű ventilátort beszerelni, ami az aktuális szellőztetési igényhez igazodik.

Lakossági szellőző ventilátor felhasználása

Lakossági felhasználás során a legtipikusabb helyiségek, ahol szellőző ventilátort találunk: a fürdőszoba, konyha, nappali, pince vagy kamra. A megfelelő szellőztetés segít megelőzni a párásodást, ami kedvez a penész és a dohosodás kialakulásának. Ezek a jelenségek nem csupán az épületben okozhatnak kárt, hanem az egészségre is károsak.

furdoszoba szellozo ventilator

Leggyakoribb szellőző ventilátorok a fürdőszoba vagy WC helyiségbe beépített berendezések. Általában az alap típusok mellett kapható időzítős kivitel is. Sőt, akár páraérzékelős funkcióval is választhatóak. Mind az időzítős, mind a páraérzékelős ventilátor használata kényelmes, hiszen ezek automatikusan bekapcsolnak, amikor szükséges.

Az időzítős típusok a helyiségben a világítás felkapcsolásakor bekapcsolnak, majd meghatározott ideig működnek a helyiség elhagyása után. Ezzel komfortossá téve annak levegőjét. A páraérzékelő ventilátor akkor lép működésbe, ha az előre meghatározott páraszintet eléri a helyiség levegője. Ez nem csak kényelmes, de energiatakarékos megoldás is.

Fontos helyiség szellőztetés szempontjából a konyha, ahonnan a zsíros, párás, meleg levegőt kell elszállítani. Amennyiben nem túl nagy az igénybevétel, elegendő egy kisebb teljesítményű elszívó ventilátort beépíteni. Előfordulhat azonban, hogy nagyobb teljesítményre lesz szükség. Ha a zsíros elszívott levegőből a szennyeződések rárakódnak a ventilátor lapátjára, az a motor csapágyazásának idő előtti meghibásodását okozza. Ezért nyugodtan választhatunk akár kisebb ipari elszívó ventilátort.

Mennyezetre szerelné fürdőszoba ventilátorát? A padlástérbe fújja ki az elszívott levegőt?

Akkor ezt MINDENKÉPPEN OLVASSA EL!

Sokszor találkozunk azzal a problémával, amikor a fürdőszobai szellőző rendszert a mennyezetbe szerelik és a padlástérbe szellőztetnek. Ez esetben fokozottan ügyelni kell a kifújt levegőből kicsapódó párára.

Ez a jelenség általában a födémben és a fűtetlen padlástérbe vezetett szellőzőcső belső falán jelentkezik. Ilyenkor a kicsapódó pára visszafolyik a ventilátorba és annak meghibásodását okozza, valamint a mennyezetre szerelt szellőző ventilátoron keresztül a víz a helyiségbe csöpög.

SZIGETELNI, SZIGETELNI ÉS SZIGETELNI!

A ventilátor szellőző csatornáját alaposan le kell szigetelni, valamint erre a célra speciálisan készített kondenzvíz elvezető idomot kell beépíteni. Egy jobb minőségű lakossági szellőző ventilátor általában nagyon alacsony zajszinttel működik, ezért használata nem zavarja az otthon nyugalmát. A kisebb ipari ventilátorok lakossági felhasználása azért lehet előnyös, mert ezek hosszabb élettartamúak, ezáltal kisebb az esély a meghibásodásra.

Szellőző rendszer kiépítéséhez szükséges egyéb segédanyagok

Egy szellőző rendszer kiépítéséhez, legyen az ipari vagy lakossági méretű, egyéb segédanyagok beszerzése is elengedhetetlen lehet. Mint például:

Kínálatunkban sokféle elszívó rács található attól függően, hogy hová fogják beépíteni ezeket. Szerepük a védelem mellett az, hogy az elszívott vagy befújt levegő áramlását elősegítsék. Anyagát tekintve lehet műanyag vagy fém. Sok típus szúnyoghálóval is felszerelt.

Vannak csőcsonkkal rendelkező rácsok is, amelyeket falra vagy mennyezetre szerelhetünk. A fém szellőzőrácsok kültéri felhasználásra is alkalmasak (alumínium horganyzott acél), általában esővédő funkciójuk van.

A rácsokhoz hasonló szereppel rendelkeznek a zsaluk is, kifújó szellőztetéshez ideálisak. Kapható gravitációs zsalu vagy kézzel állítható zsalu egyaránt. Rengetegféle idom megtalálható a kínálatunkban (Y idomok, T idomok, gumi tömítéssel vagy anélkül), emellett fém tetősapkák, kivezető elemek, közdarabok. Minden, amire szükség lehet a beépítés során.

Szellőző rendszer kiépítése ipari területen elengedhetetlen, de lakossági szinten is nagyon ajánlott, hiszen a megfelelő szellőztetés, a mindig friss levegő biztosítása egészséges környezetet teremt. Ehhez a szellőztető ventilátor kiválasztása rendkívül fontos, azonban nem könnyű feladat.

Kollégáink szakértő tanácsokkal tudnak segíteni a megfelelő teljesítményű ventilátor és egyéb segédanyagok kiválasztásában! 

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.