szellozo ventilator

Szellőző ventilátor választása előtt ezt feltétlenül olvassa el!

Szellőző ventilátor elérhető ipari, vagy kisebb teljesítményű lakossági felhasználásra kialakított típusban is. Egy szellőztető rendszer kiépítése biztosítja a mindig friss levegőt, egészséges, komfortos környezetet teremt. Megvédi az épületet a penészesedés és dohosodás hatásaitól. A megfelelő ventilátor kiválasztásához az alábbi cikkben szeretnénk segítséget és hasznos ötleteket adni. Mik azok a szempontok, amiket mérlegelni kell vásárlás előtt?

Ipari környezetbe keres szellőző ventilátort?

Az ipari, nagy teljesítményű szellőző ventilátorok jellemző felhasználási területei lehetnek irodák, éttermek, intézmények, parkolóházak, ipari csarnokok vagy mezőgazdasági létesítmények. A ventilátor kiválasztása előtt mindig meg kell vizsgálni az alábbiakat:

 • Milyen hőmérsékletű és tisztaságú levegőt kell szállítania a ventilátornak? 
 • Hogyan lehet beszerelni az ipari ventilátort? Szervizelés esetén hogyan férünk hozzá?
 • Milyen egyéb kiegészítő elemek kellenek a rendszer kiépítéséhez?

Fontos tudnivaló, hogy a megfelelő teljesítményt az óránkénti légcsere igénye határozza meg. Ha mindezen információkkal rendelkezünk, akkor légtechnikai szakember és kivitelező segítségével kiválasztható az ideális ipari szellőző ventilátor.

 • TT MIX PRO ipari szellőző csőventilátorTT MIX elszívó ventilátor tisztítása

  TT MIX PRO ipari szellőző csőventilátor

  Ár: 26 571 Ft87 105 Ft (ÁFA-val)

  A TT MIX PRO ipari szellőző csőventilátor csőszakaszba építhető, műanyag házas 2 sebességes ventilátor 1  fázisú motorral. Módosított formájának köszönhetően magasabb légszállítással és alacsonyabb zajszinttel rendelkezik mint a TT MIX változat. Maximum légszállítás: 2050m3/h

  Opciók választása
 • Akció!
  FR Axiál ventilátor

  FR Axiál ventilátor fém kerettel, fújó

  Ár: 29 004 Ft201 930 Ft (ÁFA-val)

  Az FR Axiál ventilátor fém kerettel, nagy teljesítménnyel, kifelé fújó működéssel kiváló megoldás helyiségek szellőztetésére.

  Opciók választása
 • Akció!
  AKM ipari csőventilátorAKM ipari csőventilátor elszívó rendszerekbe

  AKM radiális ipari csőventilátor

  Ár: 21 971 Ft55 146 Ft (ÁFA-val)

  Csőszakaszba építhető nagy teljesítményű AKM ipari csőventilátor a felszereléshez szükséges konzollal együtt szállítjuk. Csőcsatlakozás: 100-315mm.  Maximum légszállítás: 1263m3/h

  Opciók választása

Az alábbi táblázatból meghatározható, hogy az egyes helyiségek típusától függően milyen óránkénti légcsere igényre van szükség.

Aula 2…3 Konyha (üzemi) 30…20
Áruház 4…6 Kórház,Kórterem 4…6
Bank 3…4 Kozmetikai szalon 10…15
Baromfikeltető 6…10 Könyvtár 4…5
Disznóól 6…10 Mosoda 10…15
Előadóterem 8…10 Mozi, színház 4…6
Étkező (üzemi) 6…10 Műhely 3…6
Étterem, étkezde 10…12 Öntöde 20…30
Fényezőműhely 30…60 Sportcsarnok 20
Garázs 6…8 Szerelőműhely 6…10
Hotel 30 Szociális helyiség 30
Hús, tojás stb.tároló 10…20 Táncterem 8…10
Iroda 4…6 Templom 1…2
Kávéház, Bár 10…12 Tornaterem 6…12
Konferenciaterem 30 Uszoda 20…30
Konyha 25…15 Ülésterem 6…8
Üzem 4…6 WC 4…6
Üzemi WC 10…15 Üzletek 6…8
Fürdőszoba 5…8 Zuhanyzó (üzemi) 20…30
Típus Légcsere óránként
Típus
Légcsere óránként

Ipari ventilátorok esetében a beépítés lehetőségeitől függően választhatunk csőventilátort, belső vagy külső falra szerelhető ventilátort esetleg tetőventilátort.

ipari szellozo ventilator

Ipari csőventilátor esetében fontos, hogy a légcsatorna megbontása nélkül lehessen azt szervizelni. Falra szerelhetőek például az axiális ipari ventilátoraink, amelyek elszívó vagy befújó kivitelűek is lehetnek. Amennyiben külső falra szerelhető szellőző ventilátor kerül beépítésre, úgy fontos, hogy védve legyen az időjárás viszontagságaitól, madaraktól, egyéb rágcsálóktól. Ezek anyaga strapabíróbb és ráccsal védettek.

Ipari csarnokokban, mezőgazdasági létesítményekben gyakran előfordulhat porszennyeződés, zsíros, olajos gőz, meleg vagy éppen párás levegő, ezért kifejezetten olyan ventilátort válasszunk, ami bírja ezeket a körülményeket. Ellenkező esetben a ventilátor könnyen meghibásodik.

Kisebb helyiségekben elegendő lehet egy műanyagvázas kivitelű szellőző ventilátor, azonban nagyobb helyiségben már igénybevételtől és légszállítási igénytől függően fémházas kivitel javasolt. Ipari felhasználásnál különösen fontos, hogy energiatakarékos legyen a berendezés, ezért érdemes több sebességes kivitelű ventilátort beszerelni, ami az aktuális szellőztetési igényhez igazodik.

 • VCN radiális elszívó ventilátorVCN radiális elszívó ventilátor beépítési példa

  VENTS VCN radiális elszívó ventilátor

  Ár: 37 884 Ft47 536 Ft (ÁFA-val)

  Közepes és nagy helyiségek szellőztetésére tervezett kültérbe szerelhető fali centrifugál ventilátor. Alacsony zajszinttel megvalósítható szellőztetéshez. Maximális légszállítás: 710m3/h

  Opciók választása
 • Vents ovk1 ipari axiál ventilátorVents ovk1 ipari axiál ventilátor

  VENTS OVK1 ipari axiál ventilátor

  Ár: 23 134 Ft38 572 Ft (ÁFA-val)

  Egyszerűbb ipari felhasználásra tervezett, kör alakú fali axiál ventilátor acél készülékházzal ALU lapáttal. Max. légszállítás: 1700m³/h, max. nyomás: 110Pa.

  Opciók választása
 • Vents OV1 ipari axiál ventilátorVents OV1 ipari axiál ventilátor

  APFV ipari szellőztető ventilátor

  Ár: 18 207 Ft39 868 Ft (ÁFA-val)

  Ipari felhasználásra tervezett, fali axiál ventilátor acél készülékházzal ALU lapáttal. Max. légszállítás: 1700m³/h, max. nyomás: 110Pa.

  Opciók választása

Lakossági szellőző ventilátor felhasználása

Lakossági felhasználás során a legtipikusabb helyiségek, ahol szellőző ventilátort találunk: a fürdőszoba, konyha, nappali, pince vagy kamra. A megfelelő szellőztetés segít megelőzni a párásodást, ami kedvez a penész és a dohosodás kialakulásának. Ezek a jelenségek nem csupán az épületben okozhatnak kárt, hanem az egészségre is károsak.

furdoszoba szellozo ventilator

Leggyakoribb szellőző ventilátorok a fürdőszoba vagy WC helyiségbe beépített berendezések. Általában az alap típusok mellett kapható időzítős kivitel is. Sőt, akár páraérzékelős funkcióval is választhatóak. Mind az időzítős, mind a páraérzékelős ventilátor használata kényelmes, hiszen ezek automatikusan bekapcsolnak, amikor szükséges.

Az időzítős típusok a helyiségben a világítás felkapcsolásakor bekapcsolnak, majd meghatározott ideig működnek a helyiség elhagyása után. Ezzel komfortossá téve annak levegőjét. A páraérzékelő ventilátor akkor lép működésbe, ha az előre meghatározott páraszintet eléri a helyiség levegője. Ez nem csak kényelmes, de energiatakarékos megoldás is.

Fontos helyiség szellőztetés szempontjából a konyha, ahonnan a zsíros, párás, meleg levegőt kell elszállítani. Amennyiben nem túl nagy az igénybevétel, elegendő egy kisebb teljesítményű elszívó ventilátort beépíteni. Előfordulhat azonban, hogy nagyobb teljesítményre lesz szükség. Ha a zsíros elszívott levegőből a szennyeződések rárakódnak a ventilátor lapátjára, az a motor csapágyazásának idő előtti meghibásodását okozza. Ezért nyugodtan választhatunk akár kisebb ipari elszívó ventilátort.

Mennyezetre szerelné fürdőszoba ventilátorát? A padlástérbe fújja ki az elszívott levegőt?

Akkor ezt MINDENKÉPPEN OLVASSA EL!

Sokszor találkozunk azzal a problémával, amikor a fürdőszobai szellőző ventilátort a mennyezetbe szerelik és a padlástérbe szellőztetnek. Ez esetben fokozottan ügyelni kell a kifújt levegőből kicsapódó párára. Ez a jelenség általában a födémben és a fűtetlen padlástérbe vezetett szellőzőcső belső falán jelentkezik. Ilyenkor a kicsapódó pára visszafolyik a ventilátorba és annak meghibásodását okozza, valamint a mennyezetre szerelt szellőző ventilátoron keresztül a víz a helyiségbe csöpög.

SZIGETELNI, SZIGETELNI ÉS SZIGETELNI!

A ventilátor szellőző csatornáját alaposan le kell szigetelni, valamint erre a célra speciálisan készített kondenzvíz elvezető idomot kell beépíteni.

 • Vokker fürdőszoba wc szellőztető ventilátorVokker fürdőszoba wc ventilátor

  Vokker fürdőszoba szellőztető ventilátor golyós csapággyal

  Ár: 6 579 Ft11 367 Ft (ÁFA-val)

  Vokker fürdőszoba szellőztető ventilátor golyós csapágyazással. Választható időzítő vagy páraérzékelő elektronikával is. Fürdőszoba WC szellőztetésre használható, kedvező árú ventilátor. Csőcsatlakozás: 100-120mm

  Opciók választása
 • 12V ventilátor fürdőszobába

  SILHOUETTE 12V ventilátor fürdőszobába

  Ár: 16 695 Ft23 283 Ft (ÁFA-val)

  SILHOUETTE 12V ventilátor fürdőszobába szerelhető. Alap, időzítős és páraérzékelős változatban rendelhető. Működtető feszültség: 12V Vizes, párás helyiségekbe előnyös a használata, különálló trafóval szállítjuk. Csőcsatlakozás: 100mm.

  Opciók választása
 • Europlast TI fürdőszoba ventilátor inox előlappal

  Europlast TI fürdőszoba ventilátor inox előlappal

  Ár: 6 210 Ft8 369 Ft (ÁFA-val)

  Europlast TI fürdőszoba szellőztető ventilátor sikló csapágyazással. Sima, modern esztétikus könnyen tisztítható INOX előlapal szerelt. Fürdőszoba WC szellőztetésre használható, kedvező árú ventilátor. Csőcsatlakozás: 100mm

  Opciók választása

Egy jobb minőségű lakossági szellőző ventilátor általában nagyon alacsony zajszinttel működik, ezért használata nem zavarja az otthon nyugalmát. A kisebb ipari ventilátorok lakossági felhasználása azért lehet előnyös, mert ezek hosszabb élettartamúak, ezáltal kisebb az esély a meghibásodásra.

Szellőző rendszer kiépítéséhez szükséges egyéb segédanyagok

Egy szellőző rendszer kiépítéséhez, legyen az ipari vagy lakossági méretű, egyéb segédanyagok beszerzése is elengedhetetlen lehet. Mint például:

 •         légcsatorna (flexibilis, vagy merev),
 •         légcsatorna felfogató elem,
 •         toldó, könyök átalakító idomok,
 •         hangcsillapító,
 •         szűrő,
 •         fordulatszám szabályozó,
 •         befúvó és elszívó légszelepek.

Kínálatunkban sokféle elszívó rács található attól függően, hogy hová fogják beépíteni ezeket. Szerepük a védelem mellett az, hogy az elszívott vagy befújt levegő áramlását elősegítsék. Anyagát tekintve lehet műanyag vagy fém. Sok típus szúnyoghálóval is felszerelt.

Vannak csőcsonkkal rendelkező rácsok is, amelyeket falra vagy mennyezetre szerelhetünk. A fém szellőzőrácsok kültéri felhasználásra is alkalmasak (alumínium horganyzott acél), általában esővédő funkciójuk van.

A rácsokhoz hasonló szereppel rendelkeznek a zsaluk is, kifújó szellőztetéshez ideálisak. Kapható gravitációs zsalu vagy kézzel állítható zsalu egyaránt.

 • MV műanyag ajtórács fehér és barna színbenBarna MV műanyag ajtórács

  MVR műanyag ajtórács állítható zsaluval

  Ár: 1 297 Ft1 634 Ft (ÁFA-val)

  Műanyag szellőzőrács fürdőszoba, konyha, wc ajtóra szerelhető. fehér és barna színben. Kézzel elzárható zsaluval rendelkezik. Külső méret: 368x130mm és 462x124mm, az ajtószárny minimális vastagsága 32mm

  Opciók választása
 • EUROPLAST NZ gravitációs zsalu szúnyoghálóvalEUROPLAST NZ gravitációs zsalu szúnyoghálóval barna

  EUROPLAST NZ gravitációs zsalu szúnyoghálóval

  Ár: 780 Ft1 327 Ft (ÁFA-val)

  EUROPLAST NZ gravitációs zsalu szúnyoghálóval fehér és barna színben, csőcsonkkal. Automatikusan visszazáródó lamellák megakadályozzák a levegő visszaáramlását a szellőztetett helyiségbe. 100-150mm-es rendszerekhez.

  Opciók választása
 • Vents MV BVS kör szellőzőrács csőcsonkkal, szúnyoghálóvalMV BV kör szellőzőrács

  BVS kör szellőzőrács csőcsonkkal, szúnyoghálóval

  Ár: 362 Ft646 Ft (ÁFA-val)

  Műanyag kör alakú szellőzőrács rovarhálóval változatos színekben, szúnyoghálóval. Csőcsatlakozás: 50 – 150mm.

  Opciók választása

Rengetegféle idom megtalálható a kínálatunkban (Y idomok, T idomok, gumi tömítéssel vagy anélkül), emellett fém tetősapkák, kivezető elemek, közdarabok. Minden, amire szükség lehet a beépítés során.

Szellőző rendszer kiépítése ipari területen elengedhetetlen, de lakossági szinten is nagyon ajánlott, hiszen a megfelelő szellőztetés, a mindig friss levegő biztosítása egészséges környezetet teremt. Ehhez a szellőző ventilátor kiválasztása rendkívül fontos, azonban nem könnyű feladat.

Kollégáink szakértő tanácsokkal tudnak segíteni a megfelelő teljesítményű ventilátor és egyéb segédanyagok kiválasztásában!

Érdeklik az akciók, kedvezményes vásárlási lehetőségek? Szeretne hasznos információkat kapni a szellőzéstechnika világából?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[yikes-mailchimp form=”1″]

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

Ventilatorbolt.hu webáruház