VEZÉRLÉSEK AUTOMATIKA

Ventilátor vezérlő és fordulatszám szabályozó eszközök

Ventilátor szabályozó eszközök, mit is jelentenek pontosan?

Milyen egyszerűnek tűnik ugye, hogy bekapcsoljuk a ventilátort, és az hűsít, keveri a levegőt. Ventilátoroknál, melyeket egyszerűen otthonukban, vagy irodájukban használnak csak odanyúlnak a kapcsolóhoz, és máris a kért módon, fordulaton működik a berendezés. Igen, ilyen egyszerű kell, hogy legyen az ipari ventilátorok esetében is.

Amikor azzal már tisztában van, hogy hová, és milyen céllal szeretne ipari ventilátort helyezni, érdemes alaposan körbejárni, hogy milyen vezérlő, ventilátor szabályozó eszközök, és ventilátor fordulatszám szabályozók segítik a berendezést a hatékony működésben.

A legfontosabb vezérlő, és ventilátor szabályozó eszközök:

Fordulatszám szabályzó kategória

Fordulatszám szabályozó

Egy ipari ventilátor használatánál nem mindig szükséges a ventilátornak teljes fordulatszámmal működnie. Bizonyos esetekben szükséges a ventilátor fordulatszámát és így a légszállítását is csökkenteni illetve beállítani a kívánt értékre.

Fordulatszám szabályozó áramkörök a következő kivietelben készülnek:

 • Egyfázisú elektronikus szabályzók
 • Egy és háromfázisú trafós fordulatszám szabályozók
 • Frekvenciaváltó, amely üzemeltethető egy és három fázisú hálózatról is, de a ventilátornak három fázisú kivitelünek kell lennie.

 • RS-1-400 ventilátor fordulatszám szabályzóRS-1-400 fordulatszám szabályozó felépítése

  RS-1-400 ventilátor fordulatszám szabályzó

  Ár: 10 123 Ft (ÁFA-val)

  Az RS-1-400 fázishasításos elven működő 1,8A terhelhetőségű ventilátor fordulatszám szabályzó.

 • MSC 110 fordulatszám szabályzóMSC 110 fordulatszám szabályozó

  MSC 110 fordulatszám szabályzó

  Ár: 30 740 Ft (ÁFA-val)

  Az MSC 110 típusú fázishasítás elvén működő fordulatszám szabályzó , max. 8A terhelhetőségű fordulatszám vezérlő elektronika elsősorban ipari alkalmazásokhoz és OEM termékekhez lett kifejlesztve.

 • Out Stock
  MSC 105 ventilátor fordulatszám szabályzóMSC 105 fordulatszám szabályozó bekötése

  MSC 105 ventilátor fordulatszám szabályzó

  Ár: 17 653 Ft (ÁFA-val)

  MSC 105 ventilátor fordulatszám szabályzó fázishasításos elven működő, 5A-es terhelhetőségű teljesítmény vezérlő elektronika.

 • Transzformátoros fordulatszám szabályzó

  BTRS Transzformátoros fordulatszám szabályzó

  Ár: 56 864 Ft298 414 Ft (ÁFA-val)

  Transzformátoros fordulatszám szabályzó motorkhoz, kézi fordulatszám állítással. 4 fokozatban állítható, plusz KI állás. 230V vagy 400V, szabályozatlan kimenet, tömszelencével. Maximális környezeti hőmérséklet: 35 °C. Jelzőlámpával felszerelt. Eletromos betáplálás: 230 V – 50/60 Hz – 0.8 és 20 A között.

Ventilátor-időzítő

Amikor nincsen szükség a ventilátor folyamatos működésére a ventilátor-időzítő segítségével állíthatjuk be a működési időintervallumot. Típustól függően lehetőség van arra, hogy a világítással egyidejűleg, ill. a világítás lekapcsolása után még „x” percig működjön a ventilátor.

Egyéb típusok lehetőséget adnak a ventilátorok programozott idejű be- és kikapcsolására. Létezik olyan elektronika, amely a ventilátor időzítésén kívül egyéb dolgokra is használható Pl.: öntözés automatizálása, jelenlét-szimuláció épületekben … stb.

Hygrotimer TK páratartalom szabályzó

Páraérzékelő

Azt hiszem, ennek a készüléknek benne van a nevében, hogy mire is szolgál. Talán az egyik legkedveltebb ventilátor szabályzó a piacon. Otthoni, vagy üzemi használatban lévő ventilátorok szabályozására szolgál. Üzemi konyhák, uszodák, de szimplán az otthoni fürdőszoba párájának érzékelésére, majd érzékelés után a pára elszívására beépített berendezés bekacsolása a feladata. Felhasználási területeit hosszan lehetne sorolni, de szinte nincs olyan háztartás, munkahely, ahol ne lehetne hasznát venni. Páratartalom érzékelője könnyedén állítható, az Önök számára optimális páratartalom megválasztása könnyedén megoldható.

Mire figyeljenek egy ventilátor szabályozó eszköz megvásárlásánál?

A legfontosabb szempont, akármelyik eszközre esik is a választásuk az, hogy a szabályozó kompatibilis legyen az önök által – akár már korábban, vagy a szabályozóval együtt – megvásárolt ipari ventilátorral. Vásárlás előtt – mielőtt a ventilátort és a hozzá csatlakoztatható szabályozót megvásárolnák – mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot akár telefonon, akár online módon egy szakértővel, aki tanácsaival könnyedén kiküszöbölheti az esetlegesen később is felmerülhető akadályokat. 

Az ipari ventilátor és a hozzá kapcsolódó ventilátor vezérlő és ventilátor szabályozó berendezések megvásárlása, kiválasztása nem egyszerű feladat, inkább kérdezzen, alaposan járja körbe a témát, hiszen a cél, hogy az eladás, vásárlás, használat minden fél számára kielégítő beruházás legyen.

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

nagykonyhai szelloztetes

Fontos szempontok nagykonyhai elszívó rendszerek kiépítése esetén

A nagykonyhai elszívó berendezések már a helyiség tervezésnél kulcsfontosságúak. Ha...

kandallo ventilator kandallo futés beepitesehez

A korszerű, energiatakarékos kandalló fűtés titka

Manapság egyre népszerűbb a kandalló fűtés, amelynek titka a kandalló...

Ipari ventilátor választás – ventilátorok kiválasztása 2. rész

Légelszívó rendszerek, ipari elszívó rendszerek Az előző írásunkban pontokba szedtük az...

Ventilatorbolt.hu