Ventilátor szerelés segédanyagai

A ventilátor szerelés, mint megoldandó feladat nem vonatkozik mindenkire. Az egyszerűbb hűsítő ventilátorok összeszerelése, a hozzájuk tartozó szerelési útmutatóval nem okozhat gondot egy ügyes kezű vásárlónak legyen akár nő, vagy férfi az illető.

Egészen más a helyzet azonban, hogy ha a megvásárolt ventilátort ipari célokra, vagy ugyan háztartásban, de nem a hűsítő funkciót előtérbe helyezve használják. A szellőzőrendszerbe épített ventilátorok, vagy az ablakventilátor beszerelés már komolyabb szakértelmet, nagyobb hozzáértést, és/vagy ügyességet igényelnek.

Az első dolog, ami tehát a ventilátor szerelés alapfeltétele a hozzáértő kivitelező. A kivitelező – legyen az komoly szakember, vagy a család ügyesebb férfitagja – először felméri a megoldandó feladatot, a ventilátor beszerelésének a célját, a beépítendő ventilátort, majd pedig a hozzá szükséges segédanyagokat.

A legfontosabb ventilátor-szerelési segédanyagok, és funkcióik, amelyek egészen biztosan szükségesek ahhoz, hogy a végeredmény, a beépített ventilátor, a szellőzőrendszer megfelelően használható legyen.

Felfogató elemek

Mivel a ventilátorok, illetve a hozzájuk tartozó légcsatornák általában önmagukban nem felszerelhető elemek, ezért szükség van különböző felfogató elemekre a mennyezetre, ill. oldalfalra történő megfelelő rögzítéshez. Ezekre többféle változatot is találhatunk.

Lapos légcsatorna felfogató elem

A lapos légcsatorna felfogató elem szellőztető rendszerekben a légcsatornák egyszerű, szakszerű oldalfali vagy mennyezeti rögzítésére alkalmasak. Könnyű szerelhetőséget biztosítanak, így használatukkal gyorsan és esztétikusan kiépíthető a légcsatorna hálózat. Merev falú, lapos légcsatornák kiegészítő eleme.

Kör légcsatorna rögzítő idom

Funkcióját tekintve ugyanazon feladatra alkalmas, mint a lapos légcsatorna felfogató elem. Merev körcsatornák oldalfali, vagy mennyezetre rögzítéséhez használható szerelési segédanyag.

OBMC gumis bilincs

OBMC gumis bilincs
OBMC gumis bilincs

Az OBMC gumis bilincs kör keresztmetszetű, merev falú légcsatornák függesztésére használható, valamint a gumi tömítés kiválóan csillapítja a csőhálózatban terjedő rezgéseket, így a zajszint mérsékelhető. Szereléséhez menetes szár és dűbel szükséges. Széles méretválasztékával és könnyű szerelhetőségével biztosítja az elszívó és szellőztető rendszerek gyors, szakszerű kiépítését.

Rozsdamentes AWA bilincs MCA

Légcsatornák és szellőztető rendszerek szerelésénél elengedhetetlen a rozsdamentes AWA bilincs használata a légcsatornák és egyéb idomok rögzítéséhez. Egyik leginkább használt rögzítő elem az AWA bilincs. Széles méretválasztékával és könnyű szerelhetőségével biztosítja az elszívó és szellőztető rendszerek gyors, szakszerű kiépítését. A felszerelés mellett a toldások összeillesztésében is nagy segítséget nyújt.

Menetes szár

A menetes szár OBMC rögzítő bilincsek szereléséhez használható. Segítségével mennyezetre vagy oldalfalra szerelhetőek a légtechnikai csőrendszerek. Széles méretválasztékával és könnyű szerelhetőségével biztosítja az elszívó és szellőztető rendszerek gyors, szakszerű kiépítését.

MP szerelőlap pillangószelep mozgató motorhoz

A szerelőlap Belimo-motoros mozgatáshoz kör keresztmetszetű pillangószelephez használható ventilátor szerelés kiegészítő elem. NA315-ös méretnagyságig az AEX típusú tengelyhosszabbítóval együtt használható.

ALUTAPE alumínium ragasztószalag

ALUTAPE alumínium ragasztószalag
ALUTAPE alumínium ragasztószalag légtömör kötésekhez

Légcsatorna hálózatoknál használható ALUTAPE alumínium ragasztószalag a rendszer légtömör tömítésére, nedvesség és időjárási hatásokkal szembeni védelemre. UV-álló, légtömör tömítést biztosító alumínium ragasztószalag. Öntapadó, nyomásérzékeny, akril bevonat. Tartós üzemi hőmérséklet: -20 °C és +120 °C között. Megfelelő tervezés, jól kiválasztott ventilátor, az igényekhez, és a szereléshez szükséges ventilátor szerelési segédanyagok megvásárlása a titka az ideális szellőzőrendszer telepítésének.

Beszerelés előtt Ön, vagy kivitelezője mindenképpen egyeztessen kereskedőjével az elképzelésekről a későbbi problémák elkerülése érdekében. 

Amennyiben úgy gondolja, hogy a ventilátor szerelési segédanyagok vásárlásban elakadt, kérje szakértőnk segítségét és írjon nekünk: [email protected]

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.