Ventilátor vezérlő és automatika típusai

Azoknál a ventilátoroknál, amelyek nem csupán hűsítő ventilátorként funkcionálnak egy-egy helyiségben, szükséges – a ventilátor pontos céljának meghatározásával – különböző ventilátor vezérlő berendezések beszerelése. 

Jelenleg a piacon többféle ventilátor vezérlő, és automatika is megtalálható. Azt, hogy éppen melyikre van szükségük, az adott helyiség paraméterei, különleges igényei, illetve a vásárló/fogyasztó elképzelései határozzák meg. Az egészen egyszerű funkciókat üzemeltető szabályozótól kezdve, az összetettebb feladatokat ellátó vezérlőig, minden megoldás könnyedén elérhető.

A különböző eszközök mindig csak az arra alkalmas ventilátorok esetében alkalmazhatóak. Vásárlás előtt mindenképpen egyeztessen kivitelezőjével!

Leírásunkban, a legegyszerűbbtől haladva ismertetjük meg a különböző ventilátor vezérlő berendezésekkel.

Érdeklődjön!
72 565Ft119 052Ft (Áfa-val)
49 511Ft52 534Ft (Áfa-val)
59 715Ft79 369Ft (Áfa-val)
57 575Ft331 376Ft (Áfa-val)

Fokozatkapcsoló

A fokozatkapcsoló értelemszerűen az arra alkalmas ventilátorok ki/be kapcsolására, illetve fokozatai közötti váltásra szolgál. Több sebességes ipari ventilátorok fordulatszám váltáshoz használható. Típusonként eltérő fokozatmennyiség állítására alkalmasak.

Fordulatszám szabályozó

Egyfázisú ventilátorok fokozatmentes fordulatszám állítására, és ki/be kapcsolására alkalmas ventilátor vezérlő berendezés. Bizonyos típusai egyszerre több készülék vezérlésére is alkalmasak, azonban csak meghatározott össz. áramfelvétel mellett működnek. Vásárlás előtt kérje munkatársunk segítségét! Funkcióikat tekintve egyes típusok alkalmasak hagyományos izzók fényerejének változtatására.

Fokozat és irányváltó kapcsoló

Kétfokozatú ventilátorok fordulatszám változtatására, vagy forgási irányuk megváltoztatására. Pl.: mennyezeti ventilátorokhoz.

Ventilátor időzítő

Beépített ventilátorok időzítésére használható elektronika. Működésének célja a helyiség alaposabb átszellőztetése Pl.: WC-ben. Vannak olyan időzítő elektronikai eszközök, amelyek a helyiség lámpájának felkapcsolásával egyidejűleg lépnek működésbe, kikapcsolni pedig bizonyos, meghatározott idő múlva kapcsolnak ki.

Ezzel biztosítva, hogy a helyiség alaposan, nem csak használat közben szellőzzön, hanem utána is. Egyéb típusoknál, az ütemadó elektronikáknál a ventilátor időzítésére van lehetőség abban az esetben, ha az adott helyiség rendszeres átszellőztetésére van szükség. Egyes ütemadó elektronikai berendezések rendelkeznek kapcsolt fázis bemenettel is, amely segítségével a szünet időintervallum alatt is elindítható a szellőztetés pl. a helyiség lámpájának felkapcsolásával.

Páratartalom szabályzó

Talán az egyik leghasznosabb ventilátor vezérlő eszköz a páratartalom szabályozó. Az adott helyiség páratartalmától függően vezérelhető a szellőztető ventilátor, így elkerülhető a nem kívánt pára lecsapódása és a penészesedés. Kiváló segítség magas páratartalommal rendelkező helyiségek páramentesítésének elősegítésére, mint például fürdőszobák, uszodák, pincék… stb.

A készüléken a megengedett maximális páratartalom értékét a páraérzékelőn található forgatógombbal lehet beállítani. Amennyiben a páratartalom eléri a beállított értéket, a készülék bekapcsolja a ventilátort, így elindul a szellőztetés. Bizonyos típusuk rendelkezik időzítési funkcióval is, amely a páratartalomtól függetlenül vezérli a ventilátort, meghatározott időközönként bekapcsolva azt.

Programozható vezérlő

A programozható vezérlők használatával állíthatják be, hogy a ventilátor csak a szükséges időintervallumban működjön nagy teljesítménnyel, amikor azonban nincs nagy légcsere igény, a ventilátort teljesítménye lecsökken, és így az energiafelhasználás is csökken. Ezáltal a folyamatos üzemhez képest a programozott működés jelentős energia megtakarítást eredményez. Automata üzemmódban hőmérsékletfüggő vagy előre beállítható időintervallumok szerint vezérli a ventilátort. 

Akármelyik vezérelhető ventilátort is választják otthonukba, vagy munkahelyük bizonyos helyiségeinek hűtésére, szag és/vagy pára mentesítésére széles körből választhatják ki a hozzá tartozó ventilátor vezérlő berendezést. A legmegfelelőbb eszközök kiválasztásához kérje szakértőnk segítségét!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.