Ventilátor választás – hogyan válasszon ventilátort – 1. rész

ventilátor választás

Milyen ventilátort vegyek?

Áporodott a levegő az előszobában vagy a pára kicsapódik a fürdő falán? Nem tudjuk kiszellőztetni a szagokat a mosdóból? Minden főzés után kifőzde jelleget ölt a lakásunk levegője?

A fentiekre egy egyszerű ablaknyitás nem megoldás, főleg télen amikor a szoba meleg levegőjét is kiengedjük az ablakon. Ekkor jön számításba a ventilátoros szellőztetés, amivel hatékonyan és költségkímélően orvosolhatóak a fenti problémák.

Miután eldöntöttük, hogy szükségünk van légcserélő eszközre, utána felmerül a kérdés: hogyan is válasszunk helyesen ventilátort, hiszen a legjobb ventilátor kiválasztása nem is olyan könnyű feladat. A döntés előtt fel kell mérnünk, mekkora helyiségbe, milyen célból keresünk eszközt, illetve beépített megoldás vagy mobil verzió jön-e számunkra számításba. Fontos, hogy van-e nyílt égésterű kazán vagy kályha a légtérben, vagy esetleg milyen kényelmi és esztétikai szempontjaink vannak. Szedjük most ezeket sorba.

1.) Lakossági vagy ipari ventilátorra van szükségünk?

A ventilátor választás kérdése nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik.

Ipari ventilátort ugyanis nem csak ipari csarnokokba, vagy nagy üzemi területekre lehet beszerelni, hanem háztartásokba is.

Mi különbözteti meg akkor az ipari és a háztartási ventilátort funkcionálisan?

A háztartási ventilátorok jellemzői:

 • maximálisan 40-45 celsius fokos hőmérséklet;
 • tiszta, páradús, jellemzően zsiradékkel nem telített levegő mozgatására alkalmasak;
 • jellemzően szakaszos (nem folyamatos 0-24 óráig tartó) üzemeltetés mellett;
 • jellemzően naponta néhány órányi üzemidőre alkalmasak;
 • többnyire a kamra, hobbihelyiségek, pincei (földfelszín alatti) helyiségek, kazánház, mosókonyha és a fürdőszobák szellőztetését végzik;
 • működtetésük kapcsolóval egybekötve, esetleg páratartalom mérő alapján, vagy mozgásérzékelő segítségével történik;
 • ritkábban a folyamatos működésre is alkalmasak.

A háztartási ventilátor választás főbb szempontjai:

 • A szellőztetni kívánt helyiség funkciója, jellemzői, illetve mérete;
 • Az elszívott levegő kivezetésének módja (pl. falszakasz szélessége), műszaki jellemzők;
 • A ventilátor elhelyezési, rögzítési lehetőségei / feltételei;
 • Elektromos illeszthetőség kérdése;
 • A ventilátorra jellemző extravagy kényelmi funkciók szükségessége;
 • Hatályos jogszabályok vagy egyéb normatívák által rögzített előírások.

Ipari ventilátorok jellemzői:

 • Széles körű felhasználhatóság: háztartási környezet, könnyűipar, nehézipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság
 • Műszaki jellemzőtől függően tiszta, enyhén vagy erősen szennyezett levegő, porral, textilszálakkal, szilárd anyagdarabokkal, terhelt közeg, granulátum, pellett vagy vegyi anyagok mozgatására alkalmasak.
 • Egy részük nemcsak beltéren, hanem kültéren is elhelyezhető.

A háztartáson belül is használható olyan feladatokra, melyre az ún. háztartási ventilátorok nem. Így például:

 • általános szellőztetés;
 • adott helység megfelelő légcseréjének biztosítása;
 • energiatakarékos / hővisszanyerős rendszer kialakítása;
 • szabályozott gépi szellőztetés;
 • professzionális konyhai elszívás;

Ipari alkalmazás például:

 • füstelszívás;
 • forró levegő mozgatása (max. 350 Cesius fok hőmérsékletig);
 • biztonsági füstelszívás (tűz és/vagy robbanásbiztos egységekkel);
 • parkolóházak légcseréje;
 • gépek, gépegységek hűtése (pl. szerver helyiségek);
 • elszívás laboratóriumoknál, vegyi fülkéknél;
 • pneumatikus szállítás;
 • szűrők, szeparátorok után kötve alkalmazott elszívási folyamatok;
 • fényezőműhelyeknél alkalmazott elszívás;
 • egyéb gőzök /gázok /szilárd elemeket tartalmazó közegek mozgatása. 

 Az ipari ventilátorok kiválasztásának főbb szempontjaival KÖVETKEZŐ CIKKÜNKBEN foglalkozunk!

2.) Ventilátor választás a helyiségek funkciója és/vagy mérete szerint

SVN centrifugális szellőző ventilátor beépítése

Az épületünk talajszint alatti falszakasza a talaj nedvességétől előfordulhat, hogy salétromos, penészes. Ilyen esetekben a külső vízzáró réteg kiépítése mellett ajánlott egy páraérzékelős ventilátor készüléket beszerelni, amelyik a levegő páratartalmának függvényében automatikusan bekapcsol.

Segítséget nyújthat a WC ventilátor kiválasztásánál, hogy magán célokra, vagy esetleg étterembe, vagy más közös használatú mellékhelyiségbe (pl. művelődési házba) van-e szükség a WC szellőzésre.

A lakások WC szellőzése esetén általában egyszerűbb a helyzet:

A WC-hez általában elegendő a legtöbb 100 mm-es csőcsatlakozású ventilátor teljesítménye. Ez abban az esetben van így, ha a kürtő 1-2 méternél nem hosszabb, illetve amennyiben hosszabb a cső, mint 2 méter, akkor az elvezetett 100 mm-ről rövid szakasz után becsatlakozik egy bővebb keresztmetszetű szellőző kürtőbe. Mellékhelyiség, wc esetében a szagok kivezetése történhet villanykapcsolóhoz kötött időzítős, vagy mozgásérzékelős, illetve zsalus ventilátor beszerelésével.

Nagyobb látogató forgalmú mellékhelyiségek esetén (pl. étterem, könyvtár, művelődési ház, rendezvény helyszínek):

A ventilátor típust úgy tudjuk kiválasztani, hogy amennyiben nincsenek nagyobb rendezvények, illetve a kihasználtság kisebb és egyenletes, akkor a helyiségben lévő WC-k és piszoárok számát szorozzuk meg 30-40 légköbméter/órával. Ha az így kapott érték nagyobb, mint 300 légköbméter/óra, akkor csőventilátort kell beszerelnünk, vagy több fali ventilátort!

Ha rendszeresen vannak nagyobb rendezvények, akkor a helyiségben lévő WC-k és piszoárok számát 60 légköbméter/órával szorozzuk meg. Ha az így kapott érték nagyobb, mint 300 légköbméter/óra, akkor csőventilátort kell beszerelnünk, vagy több fali ventilátort!

Tippünk: nem lakásba tett WC ventilátorok esetén általában villanykapcsolóval együtt működő, vagy a kalkulált használat alapján időzítő programkapcsolós ventilátor használata javasolt!

Fürdőszoba szellőztetése

A fürdőszobai szellőzés esetén a ventilátor kiválasztásánál különbséget kell tennünk, hogy a helyiséget kizárólag fürdésre, vagy zuhanyzásra is használjuk (akár a fürdőkádban).

Kádas fürdés esetén a kisebb fürdőszobákba általában 100 mm, a nagyobbacska fürdő helyiségbe általában 125-150 mm átmérőjű ventilátor szükséges.

Zuhanyzásra rendszeresen használt fürdőszoba esetén az intenzív pára miatt nagyobb teljesítményű ventilátorra lesz szükségünk. Ide a 125-150 mm átmérőjű ventilátort válasszuk, melyet minél közelebb helyezzünk el a zuhanyzással érintett területhez. Természetesen az érintésvédelemre ez esetben is ügyelnünk kell!

Háztartási, fürdőszobai ventilátoroknál fontos, hogy axiál kisventilátor maximum 1-2 méteres csőhossz esetén használható, mert ezeknek a ventilátoroknak a nyomásszintje alacsony. Amennyiben hosszabb csőszakaszon keresztül kell a levegőt kifújni a fürdőszobából, vagy más helyiségből, akkor radiális ventilátorok használatát javasoljuk!

Nappaliban, hálószobában egy-egy mennyezeti ventilátor jó szolgálatot tehet a helyiség hűsítésére, ugyanis átkeveri a levegőt.

A túlzottan jól szigetelő nyílászárók esetében légbevezetőt javaslunk.

A konyhai szagelszívó levegőjét – ha van rá mód – vezessük ki légcsatornával falon kívülre.

Figyelem! A konyhai páraelszívók, mint háztartási ventilátorok speciális elszívók, mivel a levegő itt a pára mellett zsírszemcséket is tartalmaz. “Sima” szellőztető ventilátor az ilyen célú alkalmazás esetén meghibásodhat, illetve elveszítheti garanciális javíthatóságát/cseréjét!

3.) Rendelkezik kandallóval?

Tudta, hogy a kandalló nem csak annak a helyiségnek a fűtésére szolgál, amelyikben magát a tüzet megrakjuk, hanem ventilációval akár az egész ház melegen tartását is elérhetjük? Ilyenkor nem szellőzésre szolgál a ventilátor, hanem a légtömegek megmozgatásával egyenletes hőmérsékletet lehet elérni vele. A kandalló kéményének oldalára szerelt szellőző rácsokkal beereszthetjük az élettérbe a meleget, és megfelelő hőmérsékletre hűthető a kémény, de fontos a kémény melletti falszakasz esetleges szigetelése is, nehogy a falban futó elektronikai vezetékek túlhevüljenek, megolvadjanak. A ventilátor választás mellett fontos tehát a megfelelő szerelési segédanyagok kiválasztása is, melyben szintén szakértőnk tud segítséget nyújtani.

A megfelelő ventilátor kiválasztásához kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE

4.) Nyílt égésterű kályha vagy kandalló van az élettérben?

Kandalló fűtésAmennyiben a lakótérben olyan kandalló, kályha vagy kazán üzemel, amely a működéséhez a levegőt az élettérből szívja, úgy annak üzemeltetése hatósági engedélyhez kötött és az elhasznált levegő pótlására légbevezető beüzemelése szükséges.

Ez a probléma fennállhat a főzéshez használt pára- és szagelszívó, valamint a szintén az élettérből “levegőző” gázkészülék (kazán) együttes működése esetén is.

A légbevezető beépítése szintén megoldás, de ha erre nincs mód, akkor össze kell kötni egy közös elektromos hálózatra a két eszközt és egy függést kell beépíteni a rendszerbe (azaz ha megy a kazán, akkor az elszívó ne tudjon bekapcsolni).

5.) Sikló, vagy golyóscsapágyas ventilátor a jó választás?

A legkönnyebben talán úgy tudjuk eldönteni ezt a szakmai kérdést, hogy megismerkedünk a kétfajta ventilátor közötti funkcionális különbséggel.

A siklócsapágyas ventilátor:

 • Rövid ideig tartó használatra alkalmas, nem használható hosszú ideig tartó, huzamosabb működésre.
 • Csak oldalfalra szerelhető, a döntött vagy mennyezeti elhelyezés során hamar tönkremegy

A golyóscsapágyas ventilátor.

 • Hosszabb, tartósabb működésre is alkalmas ventilátor típus.
 • Bármilyen szögben, akár mennyezetre szerelve is elhelyezhető.

6.) Miért jó a zsalus ventilátor?

VVR változtatható forgásirányú ventilátor zsaluval

Fontos szempont még, hogy a ventilátor rendelkezik-e zsaluval vagy visszacsapó szeleppel.

Az automatikusan működő zsalu vagy visszacsapó szelep megakadályozza a levegő visszaáramlását, így télen sem hűl ki a fürdőszoba vagy a szellőztetett helyiség.

7.) Ventilátor választás a külső alapján? Ne csak szép legyen, hanem hasznos!

Vent Axia, Vent-AxiaA Vent-Axia termékek olyan prémium kategóriát képviselnek, amelyet az angol királynő is előszeretettel választ. Elegáns, modern vagy klasszikus – legyen szó kézszárítóról vagy ventilátorról.

Akár lámpával felszerelt mennyezeti ventilátort is választhatunk, amelyik éke lesz a nappalinknak vagy az étkezőnknek. És ha már kényelem: akár távirányítóval is felszerelhetjük ezeket a mennyezeti eszközöket.

Ne felejtsük azonban el: A ventilátort elsődlegesen mindig a szükséges légcsere értékek alapján kell kiválasztani!

8.) Csak csendben, csak halkan… Ventilátor választás zajszint alapján

halk ventilátorA zajszint sem elhanyagolható kérdés, mikor kivitelezünk egy rendszert.

Az élettérben (nappali, hálók) vagy egy irodai helyiségnél fontos, hogy minél csöndesebb legyen a ventilátor, de például egy mosókonyhában a mosógép centrifugázása mellett eltörpül egy szellőzőventilátor csapágyának a zaja.

Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a testi és lelki egészségünk megőrzésének egyik fontos összetevője lehet a zajártalom csökkentése.

 

Halk és energiatakarékos ventilátoraink minden igényt kielégítenek.

Kattintson IDE a további információkért!

Amennyiben fontos a zajszint és az energiafogyasztás, nyugodt szívvel ajánljuk ezeket a ventilátorokat!

 

 

 

9.) Jó-jó, hogy szükség van rá, de el is fér?!

illeszkedik, beillik, ventilátor méretSzintén fontos kérdés, hogy hiába néztünk ki egy nagy teljesítményű, csöndes, dizájnos elszívót a főzőlap fölé, ha a szekrényben vagy a falban nincs lehetőség a megfelelő átmérőjű cső telepítésére.

Ilyenkor egy kisebb légáteresztő csővel vagy idommal a készülékünk teljesítményét csökkentjük. Alaposan utána kell nézni a műszaki paramétereknek tehát a ventilátor választás és az eszközvásárlás előtt.

Ha meg van a döntés, akkor biztos, hogy találhat rá megfelelő eszközt webshopunkban.

A megfelelő ventilátor kiválasztásához kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE

Következő írásunkban az ipari ventilátorok kiválasztásának szempontjaival folytatjuk (melyek háztartási célokra is alkalmazhatóak), érdemes akkor is velünk tartani!

Nézzen körül a webáruházban – biztosan talál az Ön számára megfelelő ventilátort!

Széles választékot kínálunk webáruházunkban az egyszerűbb olcsó fürdőszoba ventilátortól a halk, alacsony fogyasztású prémium minőségű termékekig.

Magyarországon a legszélesebb termékválasztékkal rendelkezünk, nálunk garantáltan megtalálja azt amit keres!
Ha nem tud választani ventilátoraink közül, keresse fel ügyfélszolgálatunkat! Kattintson IDE

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003

facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.