Mit tegyünk, hogy ne legyen zajos a konyhai elszívó rendszerünk?

zajos-konyhai-elszivo-rendszer

Ha zajos a konyhai elszívó rendszerünk, akkor lehetséges, hogy tervezési vagy kivitelezési hiba történt. Könnyen előfordulhat, hogy alul tervezték a szellőztető rendszert, vagy éppen túl nagy teljesítményű gépet választottak a felmerülő igényekhez képest. Amennyiben nem erről van szó, úgy számos megoldás áll rendelkezésünkre, hogy csillapítsuk az elszívó működése közben fellépő motorzajt. Ebben a cikkben ezeket az eseteket fogjuk közelebbről bemutatni, és megoldást javaslunk a hatékony hangcsillapításra.

Kulcskérdés: megfelelő az elszívó teljesítménye?

A zajszint igen fontos szempont egy szellőzőrendszer esetében, különösen egy ipari nagykonyhánál, ahol egyébként is nagy a sürgés-forgás, hiszen nem túl komfortos hosszú munkaórákat eltölteni egy hangos helyen. Ráadásul a zaj problémáját gyakran úgy oldják meg, hogy egyszerűen lekapcsolják az elszívót, ami a zajszennyezést ugyan megoldja, de így a szagok és a forró, zsíros gőz elvezetéséte nem.

Ha a szellőztető rendszer zavaróan hangos, akkor a legelső, amit meg kell vizsgálnunk, hogy a kiválasztott gép teljesítménye megfelelő –e az adott helyiségbe.

Az elszívó rendszert megfelelő munkapontra tervezték-e? A megfelelő teljesítményű ventilátor csak a teljes rendszer átgondolt megtervezése után lehetséges. A ventilátoroknak a tervezett optimális légszállításhoz egy adott “munkaponton” kell üzemelniük. Ha ez nem valósul meg, az elszívó ventilátorunk vagy alul vagy felül tervezett lesz. Mindkét tervezési hiba az elszívó rendszer zajszintjét és teljesítményét befolyásolja.

Még egy megfelelően kiválasztott ventilátor és helyesen megtervezett szellőztető rendszer esetén is szükségesek lehetnek kiegészítő rezgés és hangcsillapító elemek a megfelelő zajszint elérése érdekében.

ipari konyha elszívó ventilátor

Zajos konyhai elszívó rendszer ellenszere: hangcsillapított ventilátorok

A ventilátor készülék házának külső és belső speciális kialakításával elérhető a csendes működés. A készülékházat ásványgyapot anyagú hang-, és hőszigeteléssel látják el, illetve perforált belső kialakítással rendelkezik. A külső borítás mellett a több sebességes kivitelnek is köszönhető az alacsony zajszintet. Ez azt jelenti, hogy a készüléket mindig olyan sebességgel és teljesítménnyel tudjuk működtetni, amire éppen az adott pillanatban a helyiségben szükség van. Ennek további előnye amellett, hogy a zajszint alacsonyan tartható, hogy energiát is spórol, hiszen nem dolgozik feleslegesen nagyobb fordulatszámon. Ehhez még hozzájárulnak az egyedi kialakítású járókerekek is.

Tervezés fontossága

Számos cikket szenteltünk már a nagykonyhai elszívó rendszerek tervezésének és kivitelezésének (kivitelezési tanácsainkat itt olvashatja). Mivel ez egy speciális területe a szellőztetésnek, ezért a legnagyobb körültekintésre van szükség. Számos tűzvédelmi és biztonsági szabályt be kell tartani, és a rendszer tervezésekor a megtérülést is pontosan ki kell kalkulálni. Rengeteg szempontot figyelembe kell venni a helyiség méretétől kezdve a várható üzemeltetési sajátosságokig.

Ahhoz, hogy megfelelő hatékonyságú, energiatakarékos és halk rendszert tudjunk kiépíteni, fontos a precíz tervezés. A zajszinthez nem elegendő csupán a hangcsillapított ventilátorok beszerelése, magát a rendszert is úgy kell kialakítani, hogy a levegő elvezetése a legoptimálisabb legyen. Ehhez szükség lehet sokféle kiegészítő elemre, mint:

 • légcsatorna (flexibilis, vagy merev)
 • rezgés és hangcsillapító elmek
 • légcsatorna felfogató elem
 • toldó, könyök átalakító idomok
 • szűrő
 • fordulatszám szabályozó
 • befúvó és elszívó légszelepek

Ha profi szakemberre bízza a tervezést és tapasztalt csapatra a kivitelezést, akkor garantáltan a legoptimálisabban működő konyhai szellőztető rendszerrel biztosíthatja a friss és egészséges levegőt mind a konyhában, mind a vendégtérben. Szakmai tanácsért keresse a Ventilátorbolt szakembereit!

4 thoughts on “Mit tegyünk, hogy ne legyen zajos a konyhai elszívó rendszerünk?

  • Tokai Zoltán says:

   Kedves Balogh Józsefné! Valószínüleg a konyhai elszívó cső kivezetésében nincs visszacsapó szelep ami a levegő visszaáramlását meggátólná és amikor szeles az idő a légmozgás okozza ezt a hangot.

 1. Román László says:

  Üdvözletem!
  Olyan problémám van, hogy vasároltunk egy új gorenje whi649eb tipusú páraelszívót, és üt benne a ventilátor, remeg az egész géptest bekapcsolt állapotban (felszerelve a fal vezeti a rezgést, nagyon hangos). Normális dolog ez? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!
  Üdv.: Román László

  • vangelgyuszi says:

   Kedves László!
   Gorenje készülékekkel nincs tapasztalatunk, de az általunk forgalmazott konyhai elszívóknál nem lenne normális az Ön által tapasztalt jelenség. Érdemes lenne felvenni a kapcsolatot a termék szakszervízével, a konyhai elszívók esetében a gyártó helyszíni bevizsgálást szokott biztosítani.
   Üdvözlettel,
   Vangel Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.