Zsalus ventilátorok előnyei

Automata zsalus ventilátor

Az automata zsalus ventilátor működése

Amikor úgy döntünk, hogy szükségünk van egy ventilátorra, akkor sokszor nem találjuk a megfelelőt a bőséges választék miatt. A ventilátor ára mellett természetesen számít, hogy mit tud az adott ventilátor.

Számítanak még az olyan apróságnak tűnő dolgok is, mint hogy a szellőztető berendezésünk egy zsalus ventilátor, vagy egy visszacsapószelepes változat. Ehhez szeretnénk egy kis támpontot adni, hogy a legmegfelelőbbet sikerüljön kiválasztani. Mind a zsalu, mind a páraelszívó visszacsapó szelep azon funkciója, hogy megakadályozza a levegő visszaáramlását. 

Mit hívunk zsalunak?

Ventilátorok esetében zsalu az olyan, jellemzően vízszintes rácsozatú szellőző, amely a levegő áramlásának hatására, kézi mozgatással, vagy egy automatika segítségével mozgásba jön és segíti a levegő szabályozott kiáramlását a ventilátornál, illetve megakadályozza a levegő visszaáramlását. Páraérzékelővel is összeköthető. Automatika esetében egy motor szabályozza, hogy milyen időközönként, illetve, hogy mennyi ideig maradjon nyitva a zsalu.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mit nevezünk visszacsapó szelepnek?

 

A visszacsapó szelep egy egyszerű szerelvény, amelynek fő feladata a ventilátorba szerelve, hogy a levegő áramlását csak egy irányba engedje. Akkor szoktuk a ventilátorba szerelni, ha bármilyen okból nem szeretnénk, hogy a levegő visszaáramoljon. Az áramlási veszteség kismértékű, a nyitó nyomás pár tíz, vagy pár száz milibar. A visszacsapó szelepet jellemzően a levegő áramlása hozza mozgásba.

Zsalu vagy visszacsapó szelep?

Először is szükséges tisztázni, hogy mikor vesszük hasznát egy jó zsalus rendszernek és az automata zsalus ventilátor működése, hogyan történik?

Háromféle zsaluról beszélhetünk:

 

Egyrészt arról a változatról, melyet a légáramlás mozgat. Mi a szerepe az ilyen típusú zsalunak?

 • Az automatikusan működő zsalu megakadályozza a külső levegő visszaáramlását a helyiségbe.
 • A gravitációs zsalu esetében nincs külső szabályozás, a zsalu a túlnyomásra fog reagálni. A gravitációs zsalu gyakorlatilag olyan mint a rács, azzal a különbséggel, hogy a zsaluknak köszönhetően magától lezár és a légáram nyitja ki. A gravitációs zsalut jellemzően a külső falfelületre helyezzük el. Ajánlatos szúnyoghálóval felszerelt változatot választani.

Másrészt van olyan változat, mely kézzel zárható és nyitható:

 • Ennél a típusnál kézzel lehet beállítani azt, hogy a zsalu mennyire legyen nyitott, illetve zárt állapotban. Ennél a típusnál a zsalut nem a levegő hozza mozgásba.

Harmadrészt vannak azok a ventilátor típusok, melyek esetében a zsalut egy kisebb motor mozgatja. Ezeket a típusokat zsalus ventilátornak is hívjuk. Itt nem a légáram nyitja a zsalut, hanem egy kis elektronika. A zsalu akkor van nyitva amikor működik a ventilátor és utána automatikusan lezár. Ez a legjobb megoldás háztartási szellőztetés esetén!

Többféle változat létezik a zsalus ventilátoron belül is:

 • Megkülönböztetjük az időzítő áramkörös modellről, mely biztosítja a szellőztetést akkor is amikor már nem tartózkodnak a helyiségben. Ebben az esetben be lehet állítani, hogy milyen időközönként történjen meg a szellőztetés.
 • Fel lehet szerelni a zsalus ventilátort egy további hasznos funkcióval: a páraérzékelő elektronikával. Ez a rendszer akkor kapcsol be automatikusan, amikor a beállított szintnél magasabb páratartalmat észlel a helyiségben. Nagyon hasznos funkció ez olyan helyiségek esetében, amelyek könnyen dohosodnak, salétromosodnak, vagy az átlagnál magasabb lehet a páratartalom például nedves, csapadékos idő esetén. A rendszer teljesen automatikusan fogja érzékelni, hogy a páratartalom egy bizonyos szint fölé emelkedett és ilyenkor bekapcsolva a ventilátort kihúzza a páradús levegőt a helyiségből. Pincék, vagy alagsori helyiségek esetében minden esetben javasolható egy ilyen páramentesítő készülék beszerelése.

 

A zsalus szellőzőknek akár gravitációs szellőzésről, akár motorosról beszéljünk létezik ablakba szerelhető, szellőzőcsőbe (falba) szerelhető változata is.

Most vizsgáljuk meg, hogy mi a visszacsapó szelep szerepe a szellőztetésben:

 • Működésüket tekintve a visszacsapó szelepek egyszerű, külön külső energia nélkül működő szerelvények.
 • Alapvetően két fajta visszacsapó szelep létezik: ventilátorra szerelhető változat, illetve csőrendszerbe szerelhető típus.
 • Anyaga szerint beszélhetünk műanyag és fém visszacsapó szelepről.
 • A ventilátorok esetében alapvetően rugós visszacsapó szelepes megoldás létezik. Ebben az esetben egy rugó segít lezárni, ha megszűnik az áramlás. Előnye, hogy bármilyen helyzetben beszerelhető.
 • A levegőáramlás hatására a visszacsapó szelep túlnyomásnak kitett alumínium lamellái kinyitnak, majd a rozsdamentes acélrugónak köszönhetően bezárnak, ha a nyomás csökken, vagy megszűnik. A visszacsapó szelep beépíthető fém és műanyag légcsatornákba is.
 • Vannak olyan ventilátorok amik össze vannak építve a visszacsapó szeleppel. Az ilyen típusú készülékek professzionális megoldást jelentenek a szellőzésben.

Ami szintén kihagyhatatlan, és fontos szempont hogy a megfelelő zsalus ventilátor, vagy visszacsapó szelepes ventilátor esetén mindenképpen kérjék ki szakértő és/vagy villanyszerelő véleményét is, aki a részletes igények felmérése alapján biztos, szakmai tanácsot tud adni a vásárlást megelőzően.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a klíma vásárlásban elakadt, kérje szakértőnk segítségét email-ben vagy telefonon!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.