Automata zsalus ventilátor

Zsalus ventilátorok előnyei

[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]Amikor úgy döntünk, hogy szükségünk van egy ventilátorra, akkor sokszor nem találjuk a megfelelőt a bőséges választék miatt. A ventilátor ára mellett természetesen számít, hogy mit tud az adott ventilátor. Számítanak még az olyan apróságnak tűnő dolgok is, mint hogy a szellőztető berendezésünk egy zsalus ventilátor, vagy egy visszacsapószelepes változat. Ehhez szeretnénk egy kis támpontot adni, hogy a legmegfelelőbbet sikerüljön kiválasztani.[/vc_column_text][vc_column_text]Mind a zsalunak, mind a visszacsapó szelepnek az a funkciója, hogy megakadályozza a levegő visszaáramlását. 

Mit hívunk zsalunak?

Ventilátorok esetében zsalu az olyan, jellemzően vízszintes rácsozatú szellőző, amely a levegő áramlásának hatására, kézi mozgatással, vagy egy automatika segítségével mozgásba jön és segíti a levegő szabályozott kiáramlását a ventilátornál, illetve megakadályozza a levegő visszaáramlását. Páraérzékelővel is összeköthető. Automatika esetében egy motor szabályozza, hogy milyen időközönként, illetve, hogy mennyi ideig maradjon nyitva a zsalu.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mit nevezünk visszacsapó szelepnek?

A visszacsapó szelep egy egyszerű szerelvény, amelynek fő feladata a ventilátorba szerelve, hogy a levegő áramlását csak egy irányba engedje. Akkor szoktuk a ventilátorba szerelni, ha bármilyen okból nem szeretnénk, hogy a levegő visszaáramoljon. Az áramlási veszteség kismértékű, a nyitó nyomás pár tíz, vagy pár száz milibar. A visszacsapó szelepet jellemzően a levegő áramlása hozza mozgásba.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”11083″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Zsalu vagy visszacsapó szelep?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”14893″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”12951″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”12486″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”13982″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Először is szükséges tisztázni, hogy mikor vesszük hasznát egy jó zsalus rendszernek?

Háromféle zsaluról beszélhetünk:

 

Egyrészt arról a változatról, melyet a légáramlás mozgat. Mi a szerepe az ilyen típusú zsalunak?

 • Az automatikusan működő zsalu megakadályozza a külső levegő visszaáramlását a helyiségbe.
 • A gravitációs zsalu esetében nincs külső szabályozás, a zsalu a túlnyomásra fog reagálni. A gravitációs zsalu gyakorlatilag olyan mint a rács, azzal a különbséggel, hogy a zsaluknak köszönhetően magától lezár és a légáram nyitja ki. A gravitációs zsalut jellemzően a külső falfelületre helyezzük el. Ajánlatos szúnyoghálóval felszerelt változatot választani.

Másrészt van olyan változat, mely kézzel zárható és nyitható:

 • Ennél a típusnál kézzel lehet beállítani azt, hogy a zsalu mennyire legyen nyitott, illetve zárt állapotban. Ennél a típusnál a zsalut nem a levegő hozza mozgásba.

Harmadrészt vannak azok a ventilátor típusok, melyek esetében a zsalut egy kisebb motor mozgatja. Ezeket a típusokat zsalus ventilátornak is hívjuk. Itt nem a légáram nyitja a zsalut, hanem egy kis elektronika. A zsalu akkor van nyitva amikor működik a ventilátor és utána automatikusan lezár. Ez a legjobb megoldás háztartási szellőztetés esetén!

Többféle változat létezik a zsalus ventilátoron belül is:

 • Megkülönböztetjük az időzítő áramkörös modellről, mely biztosítja a szellőztetést akkor is amikor már nem tartózkodnak a helyiségben. Ebben az esetben be lehet állítani, hogy milyen időközönként történjen meg a szellőztetés.
 • Fel lehet szerelni a zsalus ventilátort egy további hasznos funkcióval: a páraérzékelő elektronikával. Ez a rendszer akkor kapcsol be automatikusan, amikor a beállított szintnél magasabb páratartalmat észlel a helyiségben. Nagyon hasznos funkció ez olyan helyiségek esetében, amelyek könnyen dohosodnak, salétromosodnak, vagy az átlagnál magasabb lehet a páratartalom például nedves, csapadékos idő esetén. A rendszer teljesen automatikusan fogja érzékelni, hogy a páratartalom egy bizonyos szint fölé emelkedett és ilyenkor bekapcsolva a ventilátort kihúzza a páradús levegőt a helyiségből. Pincék, vagy alagsori helyiségek esetében minden esetben javasolható egy ilyen páramentesítő készülék beszerelése.

 

A zsalus szellőzőknek akár gravitációs szellőzésről, akár motorosról beszéljünk létezik ablakba szerelhető, szellőzőcsőbe (falba) szerelhető változata is.[/vc_column_text][vc_column_text]

Most vizsgáljuk meg, hogy mi a visszacsapó szelep szerepe a szellőztetésben:

 • Működésüket tekintve a visszacsapó szelepek egyszerű, külön külső energia nélkül működő szerelvények.
 • Alapvetően két fajta visszacsapó szelep létezik: ventilátorra szerelhető változat, illetve csőrendszerbe szerelhető típus.
 • Anyaga szerint beszélhetünk műanyag és fém visszacsapó szelepről.
 • A ventilátorok esetében alapvetően rugós visszacsapó szelepes megoldás létezik. Ebben az esetben egy rugó segít lezárni, ha megszűnik az áramlás. Előnye, hogy bármilyen helyzetben beszerelhető.
 • A levegőáramlás hatására a visszacsapó szelep túlnyomásnak kitett alumínium lamellái kinyitnak, majd a rozsdamentes acélrugónak köszönhetően bezárnak, ha a nyomás csökken, vagy megszűnik. A visszacsapó szelep beépíthető fém és műanyag légcsatornákba is.
 • Vannak olyan ventilátorok amik össze vannak építve a visszacsapó szeleppel. Az ilyen típusú készülékek professzionális megoldást jelentenek a szellőzésben.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Ami szintén kihagyhatatlan, és fontos szempont hogy a megfelelő zsalus ventilátor, vagy visszacsapó szelepes ventilátor esetén mindenképpen kérjék ki szakértő és/vagy villanyszerelő véleményét is, aki a részletes igények felmérése alapján biztos, szakmai tanácsot tud adni a vásárlást megelőzően.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”warning” icon_fontawesome=”fa fa-exclamation-triangle”]Amennyiben úgy gondolja, hogy a klíma vásárlásban elakadt, kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

Páraérzékelős ventilátor szerepe a salétromosodás és penész megelőzésében

A páraérzékelős ventilátor otthoni, és ipari környezetben is nagyon sokat...

wc elszívó ventilátor beépítése

WC elszívó ventilátor kiválasztása

A WC elszívó ventilátor nagy segítség, akár otthoni, akár munkahelyi...

mennyezeti_ventilator, mennyezeti ventilátor, hűsítő nyári ventilátor, távirányítós ventilátor

Hűsítő ventilátor választása nyárra

Miért jó, ha van az Ön háztartásában is hűsítő ventilátor?...

Ventilatorbolt.hu