Szűrők a szellőztető rendszerekben

A legtöbb szellőztető rendszernél felmerül a levegőben lévő por és egyéb szennyező anyagok kiszűrésének igénye. A levegő hatékony szűrésére van szükség lakókörnyezetben és jelentősen szennyezett ipari környezetben egyaránt. A szűrők képesek a nem kívánt szennyező anyagokat, részecskéket feltartóztatni fizikai és kémiai úton egyaránt. TOVÁBB OLVASOM

38 703Ft41 902Ft (Áfa-val)
32 880Ft56 883Ft (Áfa-val)
-20%
4 131Ft6 038Ft (Áfa-val)
3 449Ft28 900Ft (Áfa-val)
6 591Ft13 068Ft (Áfa-val)
3 352Ft (Áfa-val)
2 029Ft (Áfa-val)
19 657Ft73 452Ft (Áfa-val)
34 056Ft69 681Ft (Áfa-val)
-20%
30 847Ft56 342Ft (Áfa-val)
-40%
11 734Ft23 108Ft (Áfa-val)
3 620Ft (Áfa-val)
ÚJ
807 248Ft2 198 461Ft (Áfa-val)
ÚJ
631 199Ft1 502 855Ft (Áfa-val)

Tartalék szűrő FD szűrőházhozA szűrők működése

A szűrési folyamat négy lépésre bontható: diffúzió, elfogás, befogás és szűrő hatás. Az elektrosztatikus hatás a részecskék és a szálak között nagyon fontos, hiszen a szűrőnek a tapadáshoz sok vékony szálat kell tartalmaznia és a szálaknak hasonló átmérőjűeknek kell lenniük, úgy mint a szennyező részecskéknek.

Ha egy szűrő használatban van, akkor betölti a szerepét és ellátja szűrési funkcióját. Ezalatt folyamatosan magába gyűjti a port, ennek eredményeképpen pedig a kialakuló porréteg miatt a szűrő folyamatosan eldugul – így élettartama rövidül.

A szűrők élettartamát befolyásoló tényezők lehetnek:

  • a szűrő fokozatok helyes megválasztása
  • az aktuális porkoncentráció a levegőben
  • a légkezelő berendezés és légcsatornák karbantartása.

Zsákos és lapszűrők

A kör csatlakozású szűrőház anyagát tekintve horganyzott acélból készül, a szűrők pedig könnyen hozzáférhető eldobható kivitelben készülnek. Alkalmazási területüket megvizsgálva légkondicionáló és szellőző rendszerek szűréséhez alkalmazzák ezeket az eszközöket. Két csővezeték közé is beépíthetőek.

Durva szűrőanyagok

A szellőző és légkondicionáló rendszerek szűréséhez felhasznált szűrőanyagokat úgy tervezik, hogy akár 100°C-os hőmérsékletet is kibírjanak. Anyagukat tekintve szintetikus polipropilénből készülhetnek, és G3-as, G4-es szűrőosztályba tartoznak. Tűzvédelmi szempontból pedig F1/M1 osztályba sorolhatóak ezek az anyagok. Regenerálható és nem regenerálható kivitelben is beszerezhetőek, szélességük lehet 1-2 méteres is, vastagságuk szerint 16-20 mm-es változatban is beszerezhetőek a légtechnikai webáruházakban, vagy a ventilátor boltban. A beépítésük előtt tetszőlegesen, az igényeknek megfelelően, különböző méretre vághatóak.

Alkalmazzák őket irodaházakban, üzemcsarnokokban, de repülőtereken is, valamint HEPA előszűrőként is. A durva és finom szűrőkre az EN 779 szabvány vonatkozik.

HEPA szűrőanyagok

A HEPA szűrőkre (magyarul: nagy hatékonyságú szemcse légszűrők) a gyári vizsgálat vonatkozik, mivel ezek nincsenek típus szerint bevizsgálva, illetve ezeket az érvényes szabványok szerint egyedi vizsgálat alá kell vonni. Ezek a szűrőanyagok a H csoportba tartoznak és speciális vizsgálati módszerek vonatkoznak rájuk. Alkalmazási területeiket tekintve találkozhatunk velük kórházakban vagy gyógyszergyárakban, ahol a levegőből már nem csak a port és a durva szemcséket akarják kiszűrni, hanem a polleneket, finomszemcséket, baktériumokat is. A HEPA szűrőanyagokra az EN 1822 szabvány vonatkozik.

Gravimetrikus leválasztási fok

Érvényes európai normák alapján – a szűrőanyagokat – teljesítményük alapján különféle szabványosított osztályba sorolják. A légszűrőknek típus és üzemi vizsgálatokon kell keresztülmenniük annak érdekében, hogy a mérési eredmények alapján besorolják őket különböző „csoport” és „osztály” szerint. A gravimetrikus vizsgálati módszer során a G1-G4 osztályba eső durva porszűrőket vizsgálják, amikor a vizsgálandó szűrő többszöri beporozása egy szabvány szerinti mesterséges vizsgálópor ismert mennyiségével az áramló levegőben 250Pa Max. végnyomás- veszteséggel történik. A gravimetrikus leválasztási fok a G3-as szűrőosztály esetében 82%, míg a G4-es szűrőosztályba tartozó szűrőanyag esetén 90%.

Aktívszén szűrők

Az aktívszén szűrők vagy más néven adszorpciós szűrők szűrőanyaga a légtechnikai aktív-szén, amely olyan szénből áll, amelynek erősen porózus a szerkezete, ezáltal képes megszűrni a finom porokat és egyéb részecskéket a levegőben. Fontos azt is megemlíteni, hogy a belső felület kiterjedése 500m² -2000m² közé tehető 1 gramm aktív szénben. Leggyakoribb alkalmazási területeik a légtechnikai berendezések, azon belül is a konyhai elszívó berendezések, víz és szennyvíztechnológiai berendezések, vegyipari készülékek, borászati és mezőgazdasági berendezések, de a gyógyszeriparban is használatosak. Az aktívszenes szűrők alkalmazását az EN13779 szabvány szabályozza és fontos a rendszeres cséréjük annak érdekében, hogy a levegő minősége mindig biztosított legyen például egy ipari konyhában.

Éppen szűrőanyagot, szűrőt keres? Válogasson webshopunkban!

Kövessenek minket a közösségi média oldalakon is!
linkedin pinterest instagram_003facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.