Hővisszanyerős szellőztető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer jelentése

Mit jelent a hőenergia-visszanyerős, röviden hővisszanyerős szellőztető rendszer? Egy viszonylag új rendszer, egy mostanában elterjedő kifejezés. Kb. 30 évvel ezelőtt, anyáink még azt sem tudták, hogy egyszer még létezni fog ilyesmi. 30 éve, még elég volt a szellőztetés, nem volt szükség speciális szellőztető rendszerre. Hogy mi változott azóta? Nagyon sok minden!

Először is tegyük tisztába magát a kifejezést, hogy mit is jelent egészen pontosan a hőenergia-visszanyerős szellőztető rendszer.

VENTS MICRA 80 egyhelyiséges hővisszanyerő működése

A környezetbarát hővisszanyerős szellőztetés egy olyan komplex rendszer, mely a legkisebb energiaveszteség mellett biztosítja otthonunk, vagy munkahelyünk megfelelő, oxigén dús, tiszta levegőjét. Ezek a rendszerek főleg télen tesznek nagy szolgálatot, hiszen a lakás szellőztetése közben a kiáramló meleg levegő hőenergiáját visszanyerve és visszatáplálva a beáramló friss levegőbe a legkisebb fűtési veszteséget érik el, azaz jelentős energia- és költségmegtakarítást eredményez.

Sokan azt gondolják, hogy ezek a szellőztető berendezések kizárólag az új építésű házakban kerülhetnek kialakításra. Ez a gondolat, csak egyetlen szempontból állja meg a helyét, hogy valóban érdemes már az építkezésnél úgy tervezni, hogy a hőenergia visszanyerős szellőztető rendszer eleve beszerelésre kerüljön. Azonban a szerkezet utólagos beépítése is lehetőség van.

A kivitelezés folymata persze sok buktatót rejt magában, ezért írtunk egy kis áttekintést a hővisszanyerős rendszerek beépítése címmel.

 

A hővisszanyerős rendszerek csökkentik a penész kialakulásának kockázatát, valamint megakadályozzák a por, rovarok, pollen és egyéb allergén anyagok bejutását a helyiségekbe.

Nézzük meg, hogy miért is van szükségünk hővisszanyerős szellőztető rendszerre.

Városokban, lakásokban

30 évvel ez előtt még nem léteztek ezek a rendszerek, azonban 30 évvel ez előtt nem volt ennyire szennyezett a városok levegője. Manapság 1-1 szellőztetésnél egyre kevesebb oxigén, és egyre több szmog, és pollen jut be lakó-, ill. munkakörnyezetünkbe. A szimpla szellőztetések kora lejárt. A mai, modern szellőztető rendszerek nemcsak friss levegőt juttatnak be életterünkbe, hanem egyúttal meg is szűrik a beáramló levegőt, kiszűrik a káros anyagokat, hogy minden lélegzetvétel az egészséges életmód jegyében történhessen.

Vidéken és/vagy családi házakban

Vidéken, illetve a városok családi házas környezetében viszonylag ritkábban van probléma a szmoggal, viszont vidéken is egyre több családban fordulnak elő allergiás megbetegedésben szenvedő családtagok. Családi házakban a hőszigetelés elterjedésével, valamint a korábbitól sokkal jobban záródó ablakok beépítésével megnőttek a penészedéssel járó problémák.

Brookvent Aircycle 3.1 központi hővisszanyerős szellőztető szűrők

Amennyiben a szigetelés kivitelezése megfelelő, úgy nem keletkezik hőhíd a lakáson belül, ahol a pára kicsapódhat, és ezáltal minimalizálódik a penész megjelenésének esélye. A nem megfelelő hőszigetelés azonban sok problémát okozhat. Az ablakok kinyitása, mint szellőzési megoldás ugyan csökkenti a benti levegő páratartalmát, de a jelentős hőenergia veszteség, növeli a rezsiköltséget, illetve a hirtelen hideg más betegségek kialakulását eredményezheti.

Szigetelésre mindenképpen szükség van, mivel ez így energiatakarékos. Ameddig régen viszonylagos „pazarló” módban fűtöttek, addig mostanában egyre inkább haladunk a környezettudatosság irányába. Igyekszünk minél kevesebb energiaráfordítással, a lehetőség legköltséghatékonyabban fűteni. Szerencsére egyre többen gondolkodnak ebben a kérdésben hasonlóan, ezáltal egyre többen szigeteltetik le lakásaikat. A jó hőszigetelés mellett a nyílászárók is egyre hermetikusabban zárnak.

Azonban ezeknél a jól szigetelt házaknál, lakásoknál szintén felmerül a megfelelő szellőzés kérdése.

Képzeljék el, mennyi ideig kell télen például szellőztetni ahhoz, hogy az odabent keletkező pára kimenjen a lakásból, és kellemes, friss levegő jöjjön be helyette. Tavasszal, és ősszel ez még viszonylag megoldható, bár a pollenekkel járó problémák akkor is jelen vannak, nyáron és télen viszont kivédhetetlen, hogy „bezárjuk” a lakásba a párát, és az elhasznált levegőt. Nem lehet minden főzésnél, minden kiteregetett ruha száradásánál órákig nyitva az ablak!

 • VUE 100 P mini hővisszanyerős szellőztetőVUE 100 P mini hővisszanyerős szellőztető méretei

  VUE 100 P mini hővisszanyerős szellőztető

  Ár: 164 676Ft (ÁFA-val)

  A VUE 100 P mini hővisszanyerős szellőztető készülék keresztirányú hővisszanyerővel rendelkezik. Kompakt méretű, könnyen beépíthető légkezelő egység. Ideális lakóházak, üzlethelyiségek vagy akár irodák folyamatos szellőztetéséhez. Maximális légszállítás: 106m3/h

 • VUE2 200 P hővisszanyerős központi szellőztetőhővisszanyerős szellőztető beépítése

  VUE2 200 P hővisszanyerős központi szellőztető

  Ár: 272 355Ft (ÁFA-val)

  VUE2 200 P hővisszanyerős központi szellőztető készülék 2db keresztirányú hővisszanyerővel rendelkezik. Kompakt méretű, könnyen beépíthető légkezelő egység. Ideális lakóházak, üzlethelyiségek vagy akár irodák folyamatos szellőztetéséhez. Maximális légszállítás: 220m3/h

 • VUE2 250 P EC hővisszanyerős központi szellőztetőhővisszanyerős szellőztető beépítése

  VUE2 250 P EC hővisszanyerős központi szellőztető

  Ár: 355 906Ft (ÁFA-val)

  VUE2 250 P EC hővisszanyerős központi szellőztető készülék 2db keresztirányú hővisszanyerővel, energiatakarékos EC motorokkal, 257m3/h légszállítással rendelkezik. 10mm-es hangszigetelés biztosítja a halk működést.

 • VUE2 250 PU EC hővisszanyerős központi szellőztetőVUE2 250 PU EC hővisszanyerős központi szellőztető felépítése

  VUE2 250 PU EC hővisszanyerős központi szellőztető

  Ár: 375 210Ft (ÁFA-val)

  VUE2 250 PU EC hővisszanyerős központi szellőztető készülék 2db keresztirányú hővisszanyerővel, energiatakarékos EC motorokkal, 275m3/h légszállítással rendelkezik. 20mm-es hangszigetelés biztosítja a halk működést.

Összességében: avagy miért környezetbarát a hővisszanyerős szellőzési rendszer?

A környezetbarát hőenergia visszanyerős rendszerek esetében nem merül fel az a probléma sem, ami esetleg ilyenkor kérdésessé teszi a szerkezet beszerelését. A gép nem a kinti hőmérséklettel megegyező levegőt fújja be, hanem az elszívott meleg levegő hőjét átadva a friss levegőnek felmelegíti azt, s ezáltal egy temperált a kintinél jelentősen melegebb levegőt fúj be.

Amennyiben jól hőszigetelt a ház, eleve környezetbarát és költségtakarékos is egyben. Ez esetben viszont szükség van egy olyan hővisszanyerős rendszerre, amely képes szintén költséghatékonyan és környezetbarátan ellátni ezeket a feladatokat.

Amennyiben az a céljuk, hogy passzív házat építsenek, vagy éppen saját házukat alakítsák át passzív házzá a környezetbarát hőcserélős szellőztető rendszer a megoldás a szellőztetés megoldására. Segítségével a legminimálisabb energiát veszíti az épület úgy, hogy közben cseréli az elhasznált levegőt a kinti, oxigén dús, ugyanakkor pollenmentes levegőre.

Tökéletes megoldás, ha allergiától szenved, magas a lakás páratartalma, nincs lehetőség minőségi levegő nyerésére odakintről, vagy csak szimplán egészségesebbé szeretnék tenni környezetüket.

Amennyiben egy ilyen modern szellőztető rendszer kiépítésén gondolkozik, feltétlen nézze meg a legnagyobb hibákat amiket mások is elkövetnek a szakmai cikkgyűjteményünkben, valamint ismerje meg hőcserélős ventilátor kínálatunkat.

 

Amennyiben úgy gondolja, hogy a hővisszanyerős szellőztetés témában elakadt, kérje szakértőnk segítségét! Kattintson IDE

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

mennyezeti_ventilator, mennyezeti ventilátor, hűsítő nyári ventilátor, távirányítós ventilátor

Hűsítő ventilátor választása nyárra

Hűsítő nyári ventilátor  Miért jó, ha van az Ön háztartásában...

Ipari csőventilátor kategória

Ipari csőventilátor felhasználási területe

Az ipari csőventilátor általánosságban nagyobb légszállítási igények esetén egy kiépített...

Ventilátorbolt Légbevezetők szerepe a szellőztetésben cikk kép

Légbevezető pára és penész ellen

A mai korszerű technológiával épülő lakóépületek nagyon jól hő- és...