Hővisszanyerős szellőztető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek jelentése

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek bemutatása. Mit jelent a hőenergia-visszanyerős, röviden hővisszanyerős szellőztető rendszer? Egy viszonylag új rendszer, egy mostanában elterjedő kifejezés. Kb. 30 évvel ezelőtt, anyáink még azt sem tudták, hogy egyszer még létezni fog ilyesmi. 30 éve, még elég volt a szellőztetés, nem volt szükség speciális szellőztető rendszerre. Hogy mi változott azóta? Nagyon sok minden!

Először is tegyük tisztába magát a kifejezést, hogy mit is jelent egészen pontosan a hőenergia-visszanyerős szellőztető rendszer.

hővisszanyerős szellőztető rendszerek

A környezetbarát hővisszanyerős szellőztetés egy olyan komplex rendszer, mely a legkisebb energiaveszteség mellett biztosítja otthonunk, vagy munkahelyünk megfelelő, oxigéndús, tiszta levegőjét.

Ezek a rendszerek főleg télen tesznek nagy szolgálatot, hiszen a lakás szellőztetése közben a kiáramló meleg levegő hőenergiáját visszaforgatva a beáramló friss levegőbe a legkisebb fűtési veszteséget érik el, azaz jelentős energia- és költségmegtakarítást eredményez.

Sokan azt gondolják, hogy ezek a hővisszanyerős szellőztető rendszerek kizárólag az új építésű házakban kerülhetnek kialakításra. 2021-től csak közel 0 energiaigényű épületeket lehet átadni. Emiatt valóban érdemes már az építkezésnél úgy tervezni, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer eleve beszerelésre kerüljön.
A szerkezet beépítésére azonban utólagosan is lehetőség van.

A kivitelezés folymata persze sok buktatót rejt magában, ezért írtunk egy kis áttekintést a hővisszanyerős rendszerek beépítése címmel.

 

A hővisszanyerős rendszerek csökkentik a penész kialakulásának kockázatát, valamint megakadályozzák a por, rovarok, pollen és egyéb allergén anyagok bejutását a helyiségekbe.

Nézzük meg, hogy miért is van szükségünk hővisszanyerős szellőztető rendszerre.

Városokban, lakásokban

30 évvel ez előtt még nem léteztek ezek a rendszerek, azonban 30 évvel ez előtt nem volt ennyire szennyezett a városok levegője. Manapság 1-1 szellőztetésnél egyre kevesebb oxigén, és egyre több szmog, és pollen jut be lakó-, ill. munkakörnyezetünkbe. A szimpla szellőztetések kora lejárt. A mai, modern szellőztető rendszerek nemcsak friss levegőt juttatnak be életterünkbe, hanem egyúttal meg is szűrik a beáramló levegőt, kiszűrik a káros anyagokat, hogy minden lélegzetvétel az egészséges életmód jegyében történhessen.

Vidéken és/vagy családi házakban

A kisebb településeken viszonylag ritkábban van probléma a szmoggal, viszont ott is egyre gyakrabban fordulnak elő allergiás megbetegedések. Családi házakban a hőszigetelés elterjedésével, valamint a korábbitól sokkal jobban záródó ablakok beépítésével megnőttek a penészedéssel járó problémák.

hővisszanyerős szellőztető rendszerek

Amennyiben a szigetelés kivitelezése megfelelő, úgy nem keletkezik hőhíd a lakáson belül, ahol a pára kicsapódhat, és ezáltal minimalizálódik a penész megjelenésének esélye. A nem megfelelő hőszigetelés azonban sok problémát okozhat. Az ablakok kinyitása, mint szellőzési megoldás ugyan csökkenti a benti levegő páratartalmát, de a jelentős hőenergia veszteség, növeli a rezsiköltséget, illetve a hirtelen hideg más betegségek kialakulását eredményezheti.

Szigetelésre mindenképpen szükség van, mivel ez így energiatakarékos. Ameddig régen viszonylagos „pazarló” módban fűtöttek, addig mostanában egyre inkább haladunk a környezettudatosság irányába. Igyekszünk minél kevesebb energiaráfordítással, a lehetőség legköltséghatékonyabban fűteni. Szerencsére egyre többen gondolkodnak ebben a kérdésben hasonlóan, ezáltal egyre többen szigeteltetik le lakásaikat. A jó hőszigetelés mellett a nyílászárók is egyre hermetikusabban zárnak.

Azonban ezeknél a jól szigetelt házaknál, lakásoknál szintén felmerül a megfelelő szellőzés kérdése.

Képzeljék el, mennyi ideig kell télen például szellőztetni ahhoz, hogy az odabent keletkező pára kimenjen a lakásból, és friss levegő jöjjön be helyette. Tavasszal, és ősszel ez még viszonylag megoldható, bár a pollenekkel járó problémák akkor is jelen vannak, nyáron és télen viszont kivédhetetlen, hogy „bezárjuk” a lakásba a párát, és az elhasznált levegőt. Nem lehet minden főzésnél, minden kiteregetett ruha száradásánál órákig nyitva az ablak!

Összességében: avagy miért környezetbarát egy hővisszanyerős szellőztető rendszer?

A környezetbarát hőenergia visszanyerős rendszerek esetében nem merül fel az a probléma sem, ami esetleg ilyenkor kérdésessé teszi a szerkezet beszerelését. A gép nem a kinti hőmérséklettel megegyező levegőt fújja be, hanem az elszívott meleg levegő hőjét átadva a friss levegőnek felmelegíti azt, s ezáltal egy temperált a kintinél jelentősen melegebb levegőt fúj be.

Amennyiben jól hőszigetelt a ház, eleve környezetbarát és költségtakarékos is egyben. Ez esetben viszont szükség van egy olyan hővisszanyerős rendszerre, amely képes szintén költséghatékonyan és környezetbarátan ellátni ezeket a feladatokat.

Amennyiben az a céljuk, hogy passzív házat építsenek, vagy éppen saját házukat alakítsák át passzív házzá a környezetbarát hőcserélős szellőztető rendszer a megoldás a szellőztetés megoldására. Segítségével a legminimálisabb energiát veszíti az épület úgy, hogy közben cseréli az elhasznált levegőt a kinti, oxigéndús, ugyanakkor pollenmentes levegőre.

Tökéletes megoldás, ha allergiától szenved, magas a lakás páratartalma, nincs lehetőség minőségi levegő nyerésére odakintről, vagy csak szimplán egészségesebbé szeretnék tenni környezetüket.

Amennyiben egy ilyen modern szellőztető rendszer kiépítésén gondolkozik, feltétlen nézze meg a legnagyobb hibákat amiket mások is elkövetnek a szakmai cikkgyűjteményünkben, valamint ismerje meg hőcserélős ventilátor kínálatunkat.

 

Amennyiben úgy gondolja, hogy a hővisszanyerős szellőztetés témában elakadt, kérje szakértőnk segítségét!

kérjen ajánlatot

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003

facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.