Ipari radiális ventilátor kínálatunk

Radiális ventilátor az axiális ventilátorokhoz képest nagyobb nyomásnövekedést hoz létre, ezért kitűnően használható komplex szellőztető rendszerekben, ahol nagy kiterjedésű légcsatorna hálózaton kell megoldani a levegő elszívást vagy befújást. A radiális ventilátorok csak csőszakaszba építve használhatóak. Mikor kell ipari radiális ventilátor választásában gondolkodnunk? TOVÁBB OLVASOM

511 437Ft1 417 472Ft (Áfa-val)
417 671Ft1 157 595Ft (Áfa-val)
59 931Ft76 695Ft (Áfa-val)

Axiál és radiális ipari ventilátorok

Amit a radiális ventilátorról tudni kell

A legtöbb háztartásban axiális ventilátorral találkozhatunk. Ezek a ventilátorok tengelyirányba áramoltatják a levegőt. Ezzel szemben a radiális ventilátor a tengelyre merőlegesen fújja ki a levegőt. A külső burkolatát ezért is nevezik csigaháznak. Azonban ettől eltérő megjelenésű is lehet, például léteznek radiális agy félradiális, ill.kevert légáramú csőventilátorok.

A hajszárító vagy a porszívó is ilyen ventilátorral működik, de légkondicionáló berendezésekhez és ipari ventilátorokhoz is használják a radiális ventilátorokat. A teljesítményük nagyobb, mint egy axiális berendezésnek.

A radiális ventilátorok lapátja típusonként változhat: lehet előrehajló, hátrahajló vagy radiális lapátozású. Az előrehajló lapátokkal viszonylag nagy nyomás és nagy szállított levegőmennyiség érhető el közepes hatásfok mellett. Amennyiben hátrahajló lapátokkal rendelkezik, nagyobb nyomáskülönbséget tud előállítani, és a hatásfok is jobb. Radiális lapátozású ventilátorra akkor lehet szükség, ha szennyezett levegőt kell elszállítani például por vagy szemcsés anyag kerülhet a levegőbe. Ezek a radiális ventilátorok főleg ipari csarnokokban vagy mezőgazdasági épületekben tesznek jó szolgálatot.

A kültérben is használható ventilátorokat megfelelő védelemmel látják el, hogy a különböző időjárási körülmények esetén is megfelelően tudjanak működni. Acéllemez borítást kapnak, és motorvédő ráccsal felszereltek, hiszen nem csak az időjárás viszontagságaival szemben kell védekezni, hanem az esetleges rágcsálókkal, madarakkal szemben is.

Mire figyeljünk, mielőtt ipari radiális ventilátort választunk?

Szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő típus és méret kiválasztásánál:

  • milyen méretű helyiségbe kerül beépítésre az ipari ventilátor?
  • átlagosan hány személy tartózkodik az adott helyiségben, milyen a szükséges légcsere igény óránként
  • várhatóak-e extrém felhasználási feltételek (Pl.: ipari konyha, vagy csak iroda, füst, stb…)
  • milyen beépítési lehetősége van az ipari radiális ventilátornak (függőleges, és/vagy vízszintes elhelyezkedés a megoldott),
  • fontos kitétel-e az alacsony zajszint (pl. gyárakban, ahol alapból is nagy zajban dolgoznak, de szükséges a minél nagyobb teljesítmény más készüléket fog ajánlani a szakértő),
  • lehetőség van-e arra, hogy egy esetleges meghibásodás esetén a szellőző rendszer bontása nélkül hozzáférhetővé váljon a ventilátor.

Általános szabályként megállapítható, hogy radiális ventilátor akkor szükséges, ha nagyobb nyomást és kisebb térfogatáramot kell a ventilátornak teljesítenie. Amire még fokozottan ügyelni kell radiális ventilátor esetében, az a helyes forgásirány. Ez háromfázisú ventilátoroknál okozhat gondot hibás elektromos csatlakozás következtében, mert ha a forgásirány nem megfelelő, akkor a szállított levegő mennyisége drasztikusan lecsökken.

Rendkívül sokféle szempontot kell megvitatni a kivitelezővel, hogy a megfelelő típusú és teljesítményű berendezések kerüljenek beépítésre. A tervezésbe tanácsos légtechnikai szakembert is bevonni, aki szakértelmével tudja segíteni a tökéletes választást. Kollégáink bármilyen kérdésre szakszerű, pontos választ adnak.

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.