Kandallóventilátor beszerelése nélkül a kandalló fűtés során keletkezett akár +150C-os levegőt nem tudnánk elvezetni. Ehhez természetesen nagyon speciális elszívóra van szükség, hiszen ilyen extrém hőmérsékleten egy átlagos ventilátor nem tudna huzamosabb ideig működni. Igényeinkhez mérten többféle kandalló ventilátor típusból választhatunk, most ehhez nyújtunk egy kis segítséget. TOVÁBB OLVASOM

-10%
68 567Ft68 580Ft (Áfa-val)
70 024Ft78 494Ft (Áfa-val)

 

A kandalló fűtés nem csak esztétikus, de energiatakarékos is

kandallo ventilator kandallo futés beepitesehez

Hűvös estéken különösen jó érzés a kandallóban táncoló tűznyalábokban gyönyörködni és közben melegedni egy bögre forró kakaóval. De ez a fűtési rendszer ugyanakkor egy modern és költséghatékony fűtési mód is egyben, amennyiben megfelelően lett kivitelezve.

A fatüzelés valójában nem terheli a környezetet a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően. Érdekes tény, hogy a minőségi száraz tüzelőanyag elégetésével annyi CO2 szabadul fel, amennyi a természetes korhadás során is keletkezik. Mivel a fa megújuló energiaforrás, és szolgáltatóktól függetlenül is használható, így akár elsődleges vagy kiegészítő fűtési módként is tökéletes megoldás.

Maga a fűtési rendszer több elemből áll: kandalló ventilátor, szigetelt csövek és idomok. Arra is van lehetőség, hogy akár több helyiséget is fűtsünk kandallóval. Ennek a megvalósításában a kandalló ventilátor fontos szerepet kap, mert egy megfelelően kiépített hőszigetelt csőrendszerrel ez az opció is megoldható. A legcélszerűbb padlással rendelkező egyszintes lakóházakban kiépíteni. De akár több szintes házak fűtésének kiegészítésére illetve a teljes fűtésre is megvalósítható. A padlástérben elrejthetjük a kandalló ventilátort, és ott elvezethető a szigetelt csőhálózat is.

Kandalló ventilátor tulajdonságai

Az extrém magas hőmérséklet miatt speciális tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a ventilátorok. Ezeket a berendezéseket úgy tervezték, hogy akár a +150C-os levegő szállítására is alkalmasak legyenek. Emiatt az F szigetelési osztályú besorolást kapták.

A ventilátorház hő-és hangszigetelő anyaggal (tűzálló ásványgyapot) bélelt horganyzott acélból készül. A szigetelés nem csupán a hőszigetelés miatt fontos, hanem a hangszigetelés miatt is. Így az elszívás nem jár különösebb zajjal, ami nagyban rontaná az élményt és a komfort érzetünket. Amit még tudni kell ezekről a ventilátorokról, hogy a motorjuk a légáramon kívül helyezkedik el, előrehajló lapátozású járókerékkel és hosszú élettartamú csapágyakkal rendelkeznek. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy megfelelően működjenek hosszú élettartam mellett.

Kandalló ventilátor a hatékony fűtés eszközeHogyan spórolhatunk még több energiát a kanadallófűtés alkalmazásával?

Amennyiben a kandalló ventilátor rendelkezik hőmérsékletfüggő automatikus üzemmel, úgy az előre beállított hőmérséklet fölött a ventilátor automatikusan bekapcsol, illetve kikapcsol, amikor már az alacsony hőmérsékletű levegő továbbítására nincs igény. 

Vagyis a berendezés nem használ feleslegesen energiát a folyamatos üzemeléssel. Ezt a szempontot érdemes megfontolni kandalló ventilátor vásárlása előtt!

Kandalló ventilátor, rács és szigetelt cső

A kandalló ventilátor mellett a kiegészítő segédanyagok is speciálisan ehhez a fűtési módhoz lettek kialakítva. A hőálló, korróziómentes és színtartó anyagból készült kandalló rács biztosítja a felforrósodott levegő befújását a fűtendő helyiségbe. A rácshoz fémből készült ventilátor szűrőt is csatlakoztathatunk, ami megszűri és megakadályozza a por és egyéb szennyeződések lerakódását. Ezek könnyen tisztíthatóak, ami megkönnyíti a karbantartást.

A másik elengedhetetlen szerelési segédanyag a szigetelt cső, aminél követelmény a mechanikai szilárdság, a hő-, és tűzállóság és a hangcsillapító képesség. Ezek a termékek nem tartalmaznak PVC anyagot, így égéskor nem szabadul fel mérgező anyag.

Fontos, hogy a rendszeres karbantartás ne maradjon el, mert csak így lehet hosszú távon megbízható és biztonságos a kandallónk.

Ha kandalló fűtésben gondolkodik, akkor csakis a legjobb minőségű kandalló ventilátorra és segédanyagokra van szükség. Megéri a befektetést, hiszen évtizedekre tervezzük, és a problémamentes üzemeltetés illetve a biztonság kiemelt szempont kell, hogy legyen! Érdemes légtechnikai szakembert bevonni a tervezés és kivitelezés folyamatába.

 

Amennyiben szeretne valóban költséghatékony kandalló fűtést otthonába, kérjen szakmai tanácsot kollégáinktól még a vásárlás előtt!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.