Kandalló fűtés elemei webáruházunkban

Kandalló fűtés beépítésekor speciális kandalló ventilátorra és szigetelt csőre van szükség. Ezeknek az alkatrészeknek közös tulajdonsága, hogy kiválóan bírják a magas hőmérséklettel járó extrém igénybevételt. Ahhoz, hogy a megfelelő típusú elszívó ventilátort és segédanyagokat válasszuk ki, szükséges lehet szakember segítsége. Ezáltal a végeredmény egy olyan kandalló lesz, ami melegséget visz otthonába hosszú éveken át. TOVÁBB OLVASOM

Kandalló fűtés

Kandalló fűtés előnyei

Sok tévhit kering a fatüzeléssel kapcsolatban, azonban ezek nagy része csupán városi legenda. Egy megfelelően kivitelezett kandalló fűtés megfelel a mai kor elvárásainak, hatékony és sokkal könnyebben telepíthető fűtési mód, mint bármi más. A fatüzelés a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően valójában nem terheli meg a környezetet, és a minőségi száraz tüzelőanyag elégetésével annyi CO2 szabadul fel, amennyi a természetes korhadás során is keletkezik. A fa megújuló energiaforrás, és kevésbé függ az ember külső szolgáltatóktól, ami egyre fontosabbá válik például a villany vagy gázárak alakulása miatt.

Sokan nosztalgiával gondolnak vissza a régi idők cserépkályháira, mert teljesen más hőérzetet adnak, mint egy radiátor. Ez valóban így is van, és a pattogó tűz látványa is sokaknak vonzó, amiben egy modern kandalló fűtési rendszerrel is gyönyörködhetünk. A rohanó hétköznapokban vágyunk vissza a természetbe, és egy kandalló ezt az érzést tudja nyújtani.

További előnye, hogy manapság már sokféle kivitelből lehet választani. Egy kandalló biztosan a helyiség középpontjává válik, és tökéletesen beilleszthető egy modern lakberendezési designba is. Érdemes tehát telepíteni egy ilyen rendszert, akár csak kiegészítő fűtési módként is, így ha bármi történik, mindig gondoskodhatunk az otthon melegéről.

Mire figyeljünk kandalló fűtés tervezésénél?

A fűtés során keletkező rendkívül magas hőmérsékletű levegőt el kell vezetnünk. Ezt kandalló ventilátor beszerelésével tudjuk megoldani. Ezeket a típusú elszívó ventilátorokat úgy tervezték, hogy akár a +150⁰C-os levegőt is elszívják. A kandalló ventilátorok rendelkezhetnek hőmérsékletfüggő automatikus üzemmel is, így csak akkor lépnek működésbe, amikor arra valóban szükség van. Ezzel energiát spórolnak nekünk.

A ventilátorok hő-és hangszigetelő anyaggal (tűzálló ásványgyapot) bélelt horganyzott acél ventilátorházzal készülnek, hogy ellenálljanak a hőnek és a működésük ne legyen zajos sem. A kandalló fűtéshez beépíthető elszívó ventilátorok az F szigetelési osztály követelményeinek felelnek meg.

A kivitelezés során alapvető segédanyag a szigetelt cső. Ezekkel a szigetelt légcsatornákkal szembeni speciális követelmények például a mechanikai szilárdság, a hő-, és tűzállóság, valamint a hangcsillapító képesség.

Beépített kandalló megjelenése és elhelyezése

A kandallót érdemes belső főfalra tervezni, és minél távolabb az ablaktól. Egy beépített kandalló esetében a kandallóbetétet burkolják valamilyen dekoratív anyaggal, például gipszkartonnal, terméskővel. Ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk ki a kandalló megjelenését, de a tűzállóság nagyon fontos!

Milyen segédanyagok szükségesek a kandalló fűtési rendszerhez?

Az alapvető elszívó ventilátoron kívül kandallórácsot vagy befúvó légszelepet is be kell szereznünk. A felforrósodott levegő a fűtendő helyiségbe a kandallórácson keresztül áramlik be, ezért fontos hogy hőálló és korróziómentes rácsot szereljünk be. A színtartósság is kiemelt szempont.

A ventilátor szűrő megakadályozza, hogy a meleg levegővel együtt távozó por és egyéb szennyeződések bejussanak a fűtendő helyiségbe és lerakódjanak a csőhálózatban.

A szigetelt cső kínálatunkban található belülről mikroperforált cső, amely kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelőréteget tartalmaz. Mivel nem tartalmaz PVC anyagot, égéskor nem szabadul fel mérgező anyag. Ideális kandalló fűtés meleg levegőjének elvezetésére padlásterekben.

Több helyiség fűtése kandalló fűtés segítségével

Ha nem csak egy helyiséget szeretnénk fűteni kandallóval, akkor azt is megvalósíthatjuk, hiszen a kandalló ventilátor ezt meg tudja oldani megfelelően kiépített hőszigetelt csőrendszerrel. Ennek a fűtésrendszernek telepítése a padlással rendelkező egyszintes lakóházakba a legcélszerűbb. De akár több szintes házak fűtésének kiegészítésére illetve a teljes fűtésre is megvalósítható. A padlástérben diszkréten elhelyezhető a ventilátor és elvezethető a szigetelt csőhálózat is.

+1 trükk a hatékonyabb fűtéshez

Mivel a meleg levegő felfelé száll és megreked, ezért ha egyenletesen szétoszlatjuk a helyiségben, akkor mindenhová eljut. Hogyan? Egyszerűen, egy mennyezeti ventilátor használatával. Sokan azt gondolják, ezek csak nyáron tesznek jó szolgálatot, azonban kevesen ismerik azt a tényt, hogy a téli fűtési költségeink akár 10%-át is megspórolhatjuk a használatával. Ráadásul mivel fényforrással is felszerelt kivitelben is kapható, 2 funkciót is kapunk egy mennyezet ventilátorral! Ez a trükk bármilyen fűtési mód esetében hatékony, így nem csak kandalló fűtéshez ajánljuk.

Mivel a kandalló fűtést hosszú évekre, évtizedekre tervezik, ezért nagyon fontos, hogy minden felhasznált berendezés és egyéb kiegészítő, ami a kivitelezéshez szükséges, csakis a legjobb minőségű legyen. Ez azért is fontos, hogy hosszú ideig problémamentesen működjön a kialakított rendszer illetve, hogy a működés biztonságos legyen. Ne felejtkezzünk el a folyamatos karbantartásról, tisztításról sem.

A megfelelő kandalló ventilátor, kandalló rács vagy egyéb segédanyag beszerzésében kollégáink teljes körű segítséget nyújtanak.

Nézze meg kapcsolódó cikkeinket a kandalló fűtésről!

kandallo ventilator kandallo futés beepitesehez

A korszerű, energiatakarékos kandalló fűtés titka

Kandalló ventilátor választás Manapság egyre népszerűbb a kandalló fűtés, amelynek titka a kandalló ventilátor. A népszerűség oka annak köszönhető, hogy ...

Kövessenek minket a közösségi média oldalakon is!
linkedin pinterest instagram_003facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.